Petrica Tractorel Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 Salutare grup. Sunt incepator si am nevoie de un mic ajutor sa leg un intrerupator cu 3 pozitii si 8 pini. Butonul are punct mort (0), prima treapta (I), apoi treapta a doua (II). Este pentru pozitie si faza scurta. Doresc sa leg in asa fel incat la prima treapta sa am pozitia aprinsa, iar la a doua pozitie sa se aprinda si faza scurta dar fara sa se stinga pozitia. Unde leg curentul? Pe care pin vine impamantarea si care pini sunt pentru pozitie si care pentru faza scurta? Si ce leg unde ca pozitia sa ramana aprinsa si cand faza scurta e aprinsa? Va multumesc pentru orice ajutor. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 Trebuie ,,sunate,, cu buzzerul sau lampa de continuitate toate bornele și făcută o schemă a comutatorului fiindcă doar din poză nu cred că poate ști cineva cum sunt poziționate contactele.Apoi faci o poză schemei și o postezi aici. Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 De obicei sunt folosite si relee pt circuitul de fortza...... +sigurante aferente. Mai ales ca nu ati specificat ce "stie" comutatorul respectiv... Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 Nea Petrică Tractoraș,faci schema de mai jos,apoi cu pix și hârtie te apuci de verificat contacte: Link spre comentariu
icar Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 Nu cred ca nu are omul un instrument de masura cu bâzâiac! Daca nu, ia unul ieftin, din târg, ca oricum o sa aiba nevoie. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 (editat) Schema ar putea fi cea atasata. Se folosesc doua comutatoare cuplate mecanic, cu 3 pozitii. Pozitia din mijloc nu este necesara, dar asa este butonul din poza. Trebuie sa identificam pe el cele doua comutatoare. In poza se vad pinii notati H D I U T V L G ------ Pentru identificare completa, eu as face urmatoarele teste cu o lampa de control facuta cu schema data mai sus in topic: Cu comutatorul in treapta I: Un fir al lampii fixat pe pinul H, iar celalalt fir "plimbat" pe pinii urmatori D, I, ... G. Notez pinii pe care se aprinde lampa. Obtin un sir de forma: - Treapta I, pin H: face contact cu D, U etc. (exemplu) ------ Un fir al lampii fixat pe pinul D, iar celalalt fir "plimbat" pe pini urmatori I, U, ... G. Notez pinii pe care se aprinde lampa. Am un sir de forma: - Treapta I, pin D: face contact cu T, V etc. ------ La fel pentru pinii I, U, T, V, L, G. Obtin alte 6 siruri de date. ------ Cu comutatorul trecut pe Treapta II se repeta incercarile de mai sus. Rezulta alte 8 siruri de forma: - Treapta II, pin H: face contact cu ... ------ Cu comutatorul pe "punctul mort" (pozitia de mijloc) se repeta incercarile. Rezulta alte 8 siruri - Mijloc, pin H: face contact cu ... desi aici s-ar putea sa nu se aprinda nimic. ------ Pune aici notatiile facute ca sa identific cele doua comutatoare ce pot fi folosite. Spune si daca este ceva scris pe partile laterale, ceva de genul 6A care ar fi curentul maxim suportat. Foarte probabil nu suporta direct curentul becurilor (ce tensiune si cati Watt ?) si va fi nevoie de releu. Editat Februarie 4, 2022 de Ticu Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 4, 2022 Partajează Postat Februarie 4, 2022 Pentru marcarea contactelor mai usor si mai rapid: tiparesti desenul atasat si cand faci masuratorile pui cate un punct rosu cu carioca in patratelul unde este identificat contact intre pinii scrisi cu negru. Dupa asta ne trimiti poza. Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 5, 2022 Partajează Postat Februarie 5, 2022 M-am uitat între picioare și este marca COBO http://cobo.com.au/electrical-accessories/rocker-switches/rocker-switches-catalog-part2 . Ăsta trebuie să fie: Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 5, 2022 Partajează Postat Februarie 5, 2022 (editat) Multumesc mult, pare corecta identificarea, desi apar doua mici deosebiri fata de fotografie: - litera O din catalog este inlocuita cu G - ordinea marcarii contactelor din catalog este "in oglinda" fata de poza (stanga-dreapta). Sper sa fie doar evolutii ale produsului. Privind schema contactelor se vede cum comutatorul este echivalent cu unul cu translatie cu 3 pozitii (vezi in atasament echivalentul, mai usor de priceput). Cu aceasta structura a comutatorului, circuitul ar putea fi ca in schema alaturata. Am desenat toate becurile si bateria, cu minusul la masa. Legata desenata cu albastru nu este obligatorie, dar micsoreaza curentul pe contact. In pozitia medie toate becurile sunt stinse (ziua). Cei 10A la 12V (sau 8A la 24V) mentionati in catalog sunt cam la limita pentru becuri uzuale de 50W/faza si 21W/pozitie. Cate un releu cu contacte de 30A pentru faza si pozitii ar fi util pentru viata comutatorului. Editat Februarie 5, 2022 de Ticu Link spre comentariu
Petrica Tractorel Postat Februarie 18, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2022 (editat) Multumesc pentru raspunsuri, cu toate ca m-am uitat ca pisica in calendar la ele, cateva m-au ajutat sa inteleg macar cate ceva. Dar sunt totusi nesigur. Revin cu niste poze in care am reusit sa deslusesc faptul ca: maro e plusul (am presusus pentru ca e cam topit) galbenul cu negru e pozitia alb cu negru-presupun ca e masa gri cred ca e faza scurta Ce nu inteleg ca de ce firul gri si cel maro este dublat? Dublurile vin tot pe acest buton? Pe care piciorus pe buton ii dau curent si care piciorus conectez pe rand galbenul si griul incat pe pozitia zero a butonului sa nu se intample nimic, pe pozitia unu a butonului sa am pozitiile aprinse iar pe pozitia doi a butonului sa functioneze faza scurta. Imi cer scuze ca sunt mai greu de cap dar ma depaseste acest buton cu enspemii de picioare. BUTON: http://img4.imagetitan.com/img.php?image=24_img_20220218_132059340.jpg FIRE: http://img4.imagetitan.com/img.php?image=24_img_20220218_132152767.jpg PLACA: http://img4.imagetitan.com/img.php?image=24_img_20220218_132437907.jpg Editat Februarie 18, 2022 de Petrica Tractorel link-uri nefunctionale Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 18, 2022 Partajează Postat Februarie 18, 2022 (editat) Ia un bec de far la care pui 2 fire.Unul din fire îl legi la tabla tractorului,iar cu celălalt verifici pe papuci.Unde se aprinde becul pui o etichetă cu ”+”. Dezlegi firul becului de la tabla tractorului și-l legi la firul de ”+”,pe care l-ai identificat mai înainte. Pui pe cineva să stea în fața tractorului,apoi cu celălalt fir atingi pe rând papucii liberi.Funcție de ce-ți spune ăla din fața tractorului că se aprinde-far/poziție- pui etichete pe fire. Apoi având firele identificate,le legi conform schemei colegului Ticu de mai sus. Editat Februarie 18, 2022 de adydep Link spre comentariu
Petrica Tractorel Postat Februarie 21, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2022 Am reusit sa verific. Treapta 0 - nimic nu se aprinde in nicio combinatie Treapta 1 - D-I si V-L au legatura Treapta 2 - L-G si I-U au legatura Deci in teorie daca eu leg curentul pe I si L, pozitia pe G si D, iar pe U faza scurta mie o sa mi se aprinda pozitia pe treapta 1, iar pe treapta doi o sa arda si pozitia si faza scurta? Link spre comentariu
Petrica Tractorel Postat Februarie 21, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2022 Am reusit! Multumesc pentru ajutor. Atasez si cum am legat si ce in caz ca cineva se confrunta cu aceeasi problema. http://img4.imagetitan.com/img.php?image=24_buton8pici.png Dar intre timp am gasit o alta problema. Am cumparat buton de avarii si releu de semnalizare nou dar cand pun borna imi bazaie releul de semnalizare, daca apas butonul de avarii se opreste din bazait. O fi ceva in scurt? La fel facea si inainte sa cumpar piesele si am sperat ca se rezolva daca iau altele noi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum