Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor full bridge H

Vlad Vlad

Postări Recomandate

Am realizat un invertor punte h. Ca si electronice folosite:

- drivere IR 2112

- tranzistori MOSFET IRFP 260N.

Apare o problema pe iesirea invertorului care ar trebui sa genereze o forma de unda patrata (square wave), o genereaza dar cu oarece distorsiuni, sarcina utilizata este una rezistiva.

Problema ar fi de la bootstrap capacitor, dar distorisunea apare pe ambele alternante.

Bootstrap capacitor, a fost ales prin mai multe incercari: 4,7uF 50v (polarizat) si s a comportat cel mai bine la frecv de lucru 38kHZ.

Atasez poza cu forma de unda a iesirii invertorului.

Cum as putea sa remediez acele distorsiuni de la forma square wave?

Va multumesc!

Imagine https://imgur.com/a/goEJtmX

wZqMMTt.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Vlad

4

• validae

3

• iop95

1

• c_anicai

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Acum 1 oră, Vlad Vlad a spus:

Am realizat un invertor punte h. Ca si electronice folosite:

- drivere IR 2112

- tranzistori MOSFET IRFP 260N.

Apare o problema pe iesirea invertorului care ar trebui sa genereze o forma de unda patrata (square wave), o genereaza dar cu oarece distorsiuni, sarcina utilizata este una rezistiva.

Problema ar fi de la bootstrap capacitor, dar distorisunea apare pe ambele alternante.

Bootstrap capacitor, a fost ales prin mai multe incercari: 4,7uF 50v (polarizat) si s a comportat cel mai bine la frecv de lucru 38kHZ.

Atasez poza cu forma de unda a iesirii invertorului.

Cum as putea sa remediez acele distorsiuni de la forma square wave?

Va multumesc!

Imagine https://imgur.com/a/goEJtmX

imagine schema https://imgur.com/SpV8op9

SpV8op9.png

Editat de validae
Copy image apoi Paste în postare ca să apară direct.
Link spre comentariu

Ce sarcină rezistivă ai că pe schemă scrie ,,bobină emisie,, ? Eu aş zice că acele ,,spike-uri,, sunt cauzate de autoinducţia bobinei.Asta dacă e o bobină acolo, aşa cum scrie.Pe o sarcină rezistivă nu ar trebui să apară acele vârfuri.Sonda osciloscopului e calibrată ?

Link spre comentariu
1 hour ago, validae said:

Ce sarcină rezistivă ai că pe schemă scrie ,,bobină emisie,, ? Eu aş zice că acele ,,spike-uri,, sunt cauzate de autoinducţia bobinei.Asta dacă e o bobină acolo, aşa cum scrie.Pe o sarcină rezistivă nu ar trebui să apară acele vârfuri.Sonda osciloscopului e calibrată ?

O bobina de inductie vreau sa alimentez, dar am vrut sa vad de curiozitate ce forma de unda (nealterata) are iesirea pe sarcina rezistiva. Deci pe graficul de pe osciloscop am utilizat o sarcina rezistiva!

Link spre comentariu
11 hours ago, validae said:

Sonda osciloscopului e calibrată ?

Schema aia mi se pare dubios de complicată.Ai încercat altă schemă ?

Sonda am calibrat o, e ok.

Schema e full bridge, nu cred ca merge mai simplificata. Doar sa o fac half bridge dar se va utiliza jumatate din tensiunea sursei.

Link spre comentariu

Poţi da detalii despre ce anume vrei să comanzi cu acea punte ? Aşa se poate alege o soluţie optimă.Circuitul fizic pe care ai testat e pe cablaj, în aer, breadboard ?

Poţi pune o poză cu el ? Aşa putem vedea eventuale greşeli de cablare, inductanţe parazite...

Link spre comentariu

La o semipunte cu ir2153 pentru capacitorul de bootstrap folosesc un nepolarizat de 1 micro/63 volti si n-am avut probleme.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări