BRANCA Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Am şi eu o nedumerire veche.Am văzut la mai multe tipuri de operaţionale,utilizate pe post de comparatoare,rezistenţe diferite.Mă refer la configuraţia cu rezistenţe egale,de precizie, pe intrări.Specific că la LM358 am întâlnit de la 3,3k la 10k.La 741 am întâlnit de la câteva sute de ohmi până la 100k! Care este criteriul de alegere a valorii rezistenţelor egale pe intrări?Deci strict cazul operaţionalului folosit ca comparator. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Fii mai explicit. Preferabil pune o schemă sau un link. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 În schema 1 rezistenţele R29/R30,în sch 2 rez R28/R29,în sch 3 rez R6/R8. Sunt cropuri surse laborator cu regulatorul de tensiune.Op ampul lucrează ca un comparator. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 E simplu, rezistentele alea n-au o valoare batuta in cuie. Se tine totusi seama de anumite detalii, cum ar fi curentul de polarizare al intrarilor, impedanta de iesire a etajului anterior ori a sursei de semnal, disipatia pe ele ( acolo unde este cazul ), uneori raportul de divizare impune anumite valori acolo pentru a permite ca cealalta rezistenta din divizor sa aiba o valoare comuna, etc... Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Marian.Ştiam şi eu că nu sunt bătute în cuie,dar n-am întãlnit nicăieri ceva justificat,calculat...Ţin minte că la o sursă pe blocul regulator tensiune am încercat diverse perechi rezistenţe,egale,în gama 2k-10k.La o testare simplă nu am sesizat diferenţe de stabilizare.Evident că la o testare complexă s-ar putea să se sesizeze unele diferenţe. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Nici n-ai sa gasesti pe undeva calculate decat cel mult indirect valorile alea, pentru ca sunt fie consecintele experientei ( caz in care de regula se aleg intai ele la niste valori la care stii din instinct si experienta ca sunt ok apoi se calculeaza celelalte dupa ele ), fie consecinte indirecte ale factorilor de care am vorbit mai sus, deci cauti in pdf curentul de polarizare, estimezi ( daca nu poti calcula precis ) impedanta de iesire a etajului anterior si calculez niste rezistente care sa nici nu introduca erori semnificative datorate curentului de polarizare dar nici sa nu incarce prea mult etajul anterior. Link spre comentariu
Dxxx Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Pai la impedanta de sute de MOhmi a intrarilor, valoarea in sine nu are importanta, ce cade pe ele este sigur neglijabil. In general una dintre rezistente poate sa fie "calculabila" - uita-te la schemele pe care le-ai pus: de multe ori este un condensator si doresti ca RC sa fie de o anumita valoare, sau este vorba de un divizor, deci iara reiese din niscai calcule. A doua rezistenta o pui incat sa fie de aceeasi valoare sau sa asigure aceeasi impedanta in punctul de pe intrarea respectiva, cu rol de balansare. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 In ultimele două scheme , acolo unde diferența de potențial între intrări este limitată cu diode, rolul lor este în principal de limitare a curentului prin acele diode. Pe ultima schemă se vede foarte clar asta. Din prima schemă nu văd destul, s-ar putea să aibă același rol dacă OpAmp are diodele de limitare incluse (unele au) . Sau poate să fie o metodă de anulare a offsetului adițional cauzat de IB. Sau altceva... PS Faptul că sunt marcate ca 2k32 nu implică neapărat că sunt de precizie . Doar (aproximativ) egale. Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Udar.Exprimarea "de precizie" e,să-i zic,nefericită.Vroiam să zic rezistenţe egale.Am văzut că unii autori folosesc rezistenţe din standardul E96.De ex 5k11,6k19,6k81 1% în loc de 5k1,6k2,6k8 tot 1%... Link spre comentariu
Postări Recomandate