Mirmar1 Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 (editat) Bună ,aș vrea să știu dacă la un pufăr de 1000l pun o rezistență electrică de 2KW în cît timp apa ajunge la aprox 70° și dacă are timp să se tot încălzească cît timp pompele fac circuitul în calorifere sau, trebuie rezistența mai mare? Editat Februarie 2, 2022 de Mirmar1 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 PÚFĂR, pufere, s. n. Rondelă de cauciuc, material plastic etc., pe care se sprijină unele aparate pentru a preveni alunecarea lor. – Din germ. Puffer. Sfatul meu e să preluăm şi să folosim corect un cuvânt. Altfel facem varză din topicurile tehnice.Mai ales că forumul e citit şi de străini.... Pufferul este un rezervor de acumulare a apei calde furnizate de catre sistemele de incalzire centrala Tu vrei să consumi şi lemne şi curent ? După cam o juma de zi vei avea apa uşor călduţă în pufferul de 1000L...deci abandonează ideea asta.Din start. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 2, 2022 Partajează Postat Februarie 2, 2022 Un boiler de 50 litri cu rezistenta de 2KW se incalzeste in doua ore aproximativ, in timp crezi ca se va incalzi 1000 litri ? Asta daca se va incalzi vreodata la 70 grade si nu-s pierderile foarte mari, ca se si raceste in acelasi timp. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 Se incalzeste, nu-s pierderile mari. Dureaza cam 40-45 de ore daca nu consumi din el. Cat despre incalzit in timp ce circula apa prin calorifere, se poate doar daca necesarul termic al casei este mai mic de 2kWh. Ceea ce nu prea cred. Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 3, 2022 Partajează Postat Februarie 3, 2022 (editat) Calculat: volum 1000l apa temperatura initiala 20°C temperatura finala 70°C energia necesara este 209500000J puterea de incalzire 2000W eficienta de incalzire 99% (presupunem izolarea termica perfecta) timpul 29 ore si 23 min (necesar pt atingerea temperaturii finale) Pt eficienta de incalzire de 100% timpul necesar este de 29 ore si 5 min. In practica din cauza pierderilor de caldura timpul necesar atingerii temperaturii finale de 70°C va depasi 35ore poate chiar spre 45-50 ore cum spune colegul. Editat Februarie 3, 2022 de sesebe Link spre comentariu
Mirmar1 Postat Februarie 3, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2022 Acum 9 ore, sesebe a spus: Calculat: volum 1000l apa temperatura initiala 20°C temperatura finala 70°C energia necesara este 209500000J puterea de incalzire 2000W eficienta de incalzire 99% (presupunem izolarea termica perfecta) timpul 29 ore si 23 min (necesar pt atingerea temperaturii finale) Pt eficienta de incalzire de 100% timpul necesar este de 29 ore si 5 min. In practica din cauza pierderilor de caldura timpul necesar atingerii temperaturii finale de 70°C va depasi 35ore poate chiar spre 45-50 ore cum spune colegul. Mulțumesc de răspuns deci renunț la ideea mea stupidă de electric și continui pe lemne Link spre comentariu
norad Postat Februarie 6, 2022 Partajează Postat Februarie 6, 2022 (editat) Ce contine pufferul in interior? M-am uitat pe net la poze, dar n-am avut rabdare ca sa inteleg cum functioneaza. Cazul cel mai simplu: strict pentru incalzire - o soba pe lemne si un singur calorifer. Fara apa calda menajera. M-a intrebat cineva, cu ceva vreme in urma, daca se poate confectiona in regim de meserias priceput in ale sudurii. Editat Februarie 6, 2022 de norad Link spre comentariu
validae Postat Februarie 6, 2022 Partajează Postat Februarie 6, 2022 E un rezervor metalic ca de boiler, gol în cazul folosirii unei singure surse de încălzire a apei, sau cu una sau două serpentine (schimbătoare de căldură), în cazul surselor multiple de căldură. E cumva echivalentul rezervorului de aer la compresor, bagi aer mai rar şi ai rezervă un anumit timp, nu trebuie să pompezi încontinuu. De confecţionat cred că s-ar putea cu meseriaş şi materiale, dar ideal ar fi din oţel inoxidabil fiindcă altfel ar trebui smălţuit pe interior sau protejat contra coroziunii, ca boilerele.Pentru un singur calorifer de maxim 2kW şi fără serpentină, ar ajunge un puffer de 100L.Din butoaie de bere de inox cred că s-ar putea face unul lesne.Apoi izolare foarte bună cu polistiren şi o carcasă peste din tablă sau plastic, ori fibră de sticlă. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 7, 2022 Partajează Postat Mai 7, 2022 Pufferul n-ar trebui facut in regim "home made" din inox. Sudarea inoxului este destul de pacatoasa, pot apare carburi de crom la limita de graunte. Se vede pe micrografie, dar acasa nu-ti face nimeni microstructura. Carbura asta de crom este dura si fragila, ca orice carbura. Poti avea surpriza sa crape cand ti-e lumea mai draga. Problema este cand ai bagat prea multe lemne si ai trecut putin peste 100 de grade. In mod normal, la vreo 2 bari, apa este inca lichida. Dar, daca fisureaza cumva, nu mai ai presiunea aia. Si apa se transforma in abur practic instantaneu. Iar un litru de apa genereaza aproximativ 1000 de litri de abur. Asa apar exploziile la cazanele de abur ignitubulare. Am vazut urmarile la cateva acum multi ani, cand lucram la ISCIR si am participat la cateva cercetari de avarie. Am vazut si oameni fierti (la propriu) la o explozie de cazan de apa calda. Nu recomand astfel de imagini. Avand in vedere ca am oaresce experienta in ultimul sfert de secol referitor la echipamentele sub presiune, recomand urmatoarele: - Proiectarea sa se faca dupa un standard (codul ASME e mai greu de inteles, dar EN13445 iti da mura in gura). - Material - otel carbon pentru echipamente sub presiune. P235GH este ieftin, important este sa inceapa cu "P", nu cu "S". Ala este pentru altceva. Pe interior nu corodeaza, ca nu e oxigen. Pufferul este plin cu apa permanent. - Grosimea de tabla sa fie minim 2mm, chiar daca din calcul iese mult mai mica - Fundurile sa nu fie plane, trebuie elipsoidale, sudura trebuie sa fie cap la cap cu patrundere completa. Acolo nu are ce cauta sudura de colt. - Racordurile (weldoleti) trebuie sa fie forjate. - O radiografie a sudurilor principale (sudura pe generatoare la virola si cele doua suduri circulare dintre virola si funduri) ar fi de dorit. Sub 8mm ultrasunetele nu dau cele mai bune informatii. - Trebuie avut grija, in faza de proiectare, sa poata fi aerisit si golit. Pentru aerisire iti trebuie un racord in cel mai inalt punct (centrul fundului superior). De asemenea, racordul pentru turul instalatiei de calorifere trebuie sa aiba prevazuta, in interior, o teava care merge pana aproape de centrul fundului superior, ca sa culegi apa cat mai calda. Cand mi-am facut instalatia, am oscilat intre a cumpara un puffer si a il construi la fabrica unui prieten (fabrica chiar construieste echipamente sub presiune). Pretul - prietenesc (mai mult materialele, manopera destul de gratis). Pretul a iesit cam la fel cu un puffer Ferolli, de la Dedeman. Asa ca l-am cumparat. Una e sa faci in regim de unicat, alta e sa le faci in serie. Sper ca "ghidul" de mai sus sa fie util. Link spre comentariu
Cortex Postat Mai 8, 2022 Partajează Postat Mai 8, 2022 Multumuri in numele colegilor pentru @yo9hrb. Frumos si util As mai avea de adaugat un mic aspect,daca se poate (poate ce-l mai important) In general, un cazan pe lemne folosesti la o instalatie mare,relativ o cladire mai mare decat o casa convențională relativ medie, iar atunci cand casa e mai mica ( gen < 150 m2) iar " centrala" are peste 35 Kw, ai foarte multă energie pe care pe care radiatoarele nu o pot oferi intr-un mod de confort, iar acel exces de energeie va fi trimis in puffer si folosit in momentele cand focul e pe terminate dar si pregatirea ACM,( apa calda menajera)( pentru puffere cu serpetine) scutind astfel consum electric considerabil Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum