Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

marire gaura tamburi magnetofon

misu ploiesteanu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• misu ploiesteanu

7

• yo9hrb

6

• Ion_Bumbu

6

• spik

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 59 minute, misu ploiesteanu a spus:

@spik asta este si varianta preferata de mine dar unde sa gasesc strungarul ...:84

Din pacate stau prea departe si am un program ciudat, ca ti le faceam eu.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, yo9hrb a spus:

Cutit de interior de 7.5mm cam greu. De pilda eu n-am gasit nimic sub 10mm.

Oricum gaura nu e pretentioasa. Merge cu burghiu de 8mm.

Eu zic ca este, tamburul trebuie sa intre lis pe axul motorasului, fara jocuri...

Oricum, un meserias face aceasta lucrare doar cu axul motorasului in prezenta

Link spre comentariu

@yo9hrbmultumesc , da o toleranta este admisa mai ales ca se stringe cu suruburi de ax iar motorul are fete tesite unde se string suruburile...

@spikeu stiam ca un meserias lucreaza cu micrometrul in mina nu dupa model...:d dar in alta ordine de idei ai dreptate, ca nu mai gasesti meseriasii de altadata...

Link spre comentariu

Vă spun din experienţă, nu veţi găsi uşor strungar să vă strunjească interior de 8mm cu cuţit.Aia e deja mecanică de precizie, nu găseşti pe toate drumurile utilajul necesar.Astfel de cuţite de interior sunt foarte flexibile şi pe lungimea aceea mare a găurii va fi foarte dificil de menţinut cota.Doar alezoare veţi găsi pentru aşa lungime de lucru.Strungarul va folosi practic un burghiu ascuţit simetric montat în mandrină şi va fixa tamburul în universal.Burghiul va urmări gaura iniţială de 5mm şi o va majora la 8mm cu o toleranţă (în plus) ce depinde strict de dimensiunile lui şi de acurateţea ascuţirii feţelor.Dacă una din muchiile tăietoare ale burghiului e ascuţită la un unghi sensibil diferit de cealaltă, burghiul va ,,trage,, într-o parte, majorând gaura cu mult peste diametrul lui fizic.De aceea se recomandă un burghiu nou, nefolosit şi de bună calitate, nu chinezării de doi lei..

De aceea ar fi mai sigur să se găurească la început cu un burghiu de 7,5 mm şi dacă gaura nu a ajuns din cauzele expuse mai sus la fix 8mm să se lărgească cu unul de 8mm.

Ar trebui măsurat exact şi axul pe care vine tamburul, e posibil să nu aibă exact 8mm. De aceea un strungar bun va măsura prima dată axul ce trebuie să intre în tambur.

Link spre comentariu

Cu placere.

Gaurirea am facut-o cu burghiu de 8mm (7.99 pe micrometru). Inainte de asta am facut o bucsa cu gaura data cu acelasi burghiu si am incercat-o pe axul motorului. Axul nu se putea masura cu micrometrul din cauza pozitiei.

Link spre comentariu
On 2/3/2022 at 10:47 PM, yo9hrb said:

Cutit de interior de 7.5mm cam greu. De pilda eu n-am gasit nimic sub 10mm.

Oricum gaura nu e pretentioasa. Merge cu burghiu de 8mm.

Cutit de 6mm am facut eu unu din HSS, daca doriti il caut si-i fac o poza, ala cu insert era de la 8mm in sus dar s-a dus la un amic.

:d

Atit timp cit sint acolo 2 suruburi de blocare a arborelui motor chiar nu-i pretentioasa gaura aia.

Link spre comentariu
Acum 8 minute, Ion_Bumbu a spus:

Deoarece materialul este cam greu de gasit nu fac.

Bara HSS 10x10mm ce foloseste strunguletul meu se mai gaseste (https://www.emag.ro/cutit-de-strung-hbm-hss-10-mm-gb8139/pd/DYNYR9MBM/), cu "mana" e mai greu...  :).
Mi le facea un amic strungar... dar am pierdut legatura acu` ceva ani si cum era mult mai in varsta decat mine mi-e si... "ciudat" sa-l mai caut cu pandemia asta... astept sa ne intalnim poate pe strada... :).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări