Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Boxe din lemn de cires

klauss00

Postări Recomandate

Lemn impregnat.

Se usuca in cuptoare imense cu microunde, doua reprize pe zi, trei zile consecutiv. Apoi se baga in autoclava, imersate intr-un fel de ulei si alta treaba ce n-am retinut-o, daca in autoclava se face vid sau presiune. Apoi uscare si prelucrare.

Am vazut asa ceva la o fabrica din Todiresti-Cacica, judetul Suceava. Tratau lemnul si apoi faceau geamuri exact ca termopanul doar ca din lemn. Enorm de scumpe.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

8

• klauss00

5

• Усилитель

5

• merck

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se face vid în autoclavă, ca uleiul sau răşina să intre în lemn în locul aerului dintre fibre...la fel cum se face şi la impregnarea bobinelor de motoare.Dacă bagi bobina direct în lac, rămân bule de aer prinse între spire, vidul le scoate forţat şi le înlocuieşte cu lac.

Link spre comentariu
2 hours ago, Shambala said:

Uite then sand back the varnish, fill the gaps with resin, sand back again, and use a flexible natural finish like oil.”

Problema este ca daca raman o perioada mai lunga in mediu umed (aer liber,  sau un aer cald f umed, cum se mai intampla vara), lemnul trage iar umezeala si ciclul uscare-crapaturi se reia.

Chiar dupa cateva straturi de lac? Probabil ca depinde si de lemn.

1 hour ago, merck said:

Mai sunt si exceptii :

11d4ffb4a8e2516a05c788b06868145d.jpg... astept sa se curbeze

Am unul facut din 3 bucati de lemn imbinate si se curbeaza daca il lasi sa se usuce cu apa pe el. D-aia il sterg bine dupa spalare. 

Cand se curbeaza, il intorc invers si il usuc cu ceva greu pe el ca sa se indrepte.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, daniel_2004 a spus:

De ce fără melamină?

Pentru ca nu prea se lipeste. Trebuie ori scoasa melamina, ori folosit ceva adeziv. Care se curata mai greu si e mai scump ca aracetul.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Mircea a spus:

Chiar dupa cateva straturi de lac? Probabil ca depinde si de lemn.

Am unul facut din 3 bucati de lemn imbinate si se curbeaza daca il lasi sa se usuce cu apa pe el. D-aia il sterg bine dupa spalare. 

Cand se curbeaza, il intorc invers si il usuc cu ceva greu pe el ca sa se indrepte.

Daca lacuiesti f f bine probabil nu mai sunt probleme.  Dar adesea lemnul se finiseaza fie cu un strat f subtire de lac, fie prin alte tratamente (ulei, ceara, etc).  Evident ca lacuirea trebuie facuta  si in interior.

Banuiesc ca nu pui problema indreptarii unei boxe care a luat apa .... 

Mai stiu pe cineva care incerca sa indrepte niste parchet din stejar natural, dupa o inundatie  :rade:

Acum 28 minute, Mihai Cimpoeru a spus:

Pentru ca nu prea se lipeste. Trebuie ori scoasa melamina, ori folosit ceva adeziv. Care se curata mai greu si e mai scump ca aracetul.

Am lipit  pal melaminat cu aracet pt parchet (Bison) si a tinut perfect.  Am facut intai test, am lipit 2 bucati, una pe cant peste una plana; a tinut atat de bine incat la desfacere s-a rupt din grosimea materialului de sub melamina.  (Dupa ce am lasat la uscat 3 zile la temp. camerei de locuit.)

Link spre comentariu

Eu construiesc boxe din MDF numai. 

Insa, la alte mobile am folosit pin, si preferat imbinari/lipiri de sipci inguste decat folosirea unora late, supuse unor forte de rasucire greu de controlat.

Raspunsul cu indreptatul era pentru blatul de zarzavat. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Acum 6 ore, Mihai Cimpoeru a spus:

Eu lipesc numai cu adeziv pentru lemn de la Moment. Lipește ăla de zici că e super glue când se încheagă (și e și transparent la uscare).

Link spre comentariu
La 01.02.2022 la 21:25, validae a spus:

Până la urmă ce-i cu lemnul ăsta de cireş, de e musai să facă boxele din el ? Sunt de frumuseţe (mobilier) sau de ascultat muzică ?

Sunt persoane care considera ca lemnul din care e făcută cutia nu e un element inert și influențează timbrul de aceea ei recomanda sa fie lemn masiv de esențe care sunt folosite și pentru obiecte muzicale (cireș, paltin, mesteacan etc) 

Link spre comentariu

Daca am intele bine ai deja scandura de cires, de ce nu te apuci sa faci boxele? Nu are rost sa astepti o parere unanima ca nu va fi. Lasa indicatiile pe mai tarziu si finalizeaza cutiile. Alcoolul nu este indicat si lumea bea de sparge, fumatul nu este indicat si e plin de "furnale" ( exemplele pot continua). 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, klauss00 a spus:

Sunt persoane care considera ca lemnul din care e făcută cutia nu e un element inert și influențează timbrul de aceea ei recomanda sa fie lemn masiv de esențe care sunt folosite și pentru obiecte muzicale (cireș, paltin, mesteacan etc) 

Asta doar daca vrei sa cinte si cutia nu doar difuzoarele. 

De obicei, si eu asa consider ca-i corect, cutia trebuie sa adauge cit mai putina coloratura la sunetul final.

Link spre comentariu
On 2/1/2022 at 10:59 AM, klauss00 said:

Altec recomanda placaj de mesteacan grosime 3/4 inch pentru difuzoarele lor. Prin anii 70-80 integrau difuzoarele în cutii de pal 

Pe bune 3-4"  Tu te auzi ce scrii acolo ? 3 toli= 7,62 cm. 1 tol/inch are 2,54 cm iar 4 toli sau inch cum vrei tu sa le zici, este echivalentul a 10, 16 cm sau 101,6 mm. Tu iti dai seama ce inseamna sa faci asemenea pereti ? Nici nu gasesti material asa de gos. Tu cred ca ai confundat cu altceva dimensiunea aia  de grosime.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări