Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea de amplificator audio si curentul necesar

Postări Recomandate

Are Marian de făcut curăţenie la greu după voi, de la surse ajunserăţi la depănat amintiri din copilărie....

Dacă vă limitaţi la subiectul topicului, nu vor fi nici motive de ,,băgat băţul prin gard,,...

Nu mai deviaţi discuţiile, altfel voi da şi pauze, chiar dacă nu e secţiunea mea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Validae trebuia sa ascunzi nu sa stergi, vedeam si eu ce s-a spus pe aici, asa am doar mail-ul care-mi arata parti mici din postari care nu mai exista :rade:

Nu ma deranjeaza offtopicul, demersul meu oricum nu a fost inteles in ciuda straduintelor mele, deci valoarea tehnica a subiectului e nula.

Asta e, nu-i bai, doar ca-mi amintesc de unele discutii din trecut cand anumite persoane sustineau insistent supra-supradimensionarea trafurilor toroidale destinate amplificatoarelor audio, acum unele dintre acele persoane sustin chinezaritul, ce tare :)

Macar s-a mai revitalizat sectiunea, postari kilometrice, filmari, poze cu teste, clinciuri, cica au fost si ceva glume ( nu le-am apucat ), ce sa mai, diverse despre surse si altele.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Rammstein a spus:

Cautai 2N3055H prin târg când aveai 12 ani? 

Hai mă pe bune?! Îmi îngheață glezna.... 

Eu nu vreau să depan amintiri cu copii supradotați. 

Viorel, hai sa o lasam balta, si asa i-am omorit topicul lui Marian.

Tu ori, nu ai inteles ce am scris, ori vrei cu orice chip sa ce?

Sa zici ca n-am facut ce am spus, sau?

Acum, Marian, sa ma ierti dar trebuie totusi sa raspund, once and for all, cine ma crede bine, cine nu e, problema lui.

Vio, pe la 7 ani, eram in clasa a doua la inceput, unchi-miu ma batea la cap toata ziua sa invat PNP si NPN, PNP cu sageata inauntru pentru ca primeste, NPN cu sageata in afara afara pentru ca trimite. Mi-a zis ca asa o sa tin minte.

Si asa a fost.

M-a invatat ca "100 pici", inseamna a zecea parte dintr-un nano, care e "1000 de pici", si asa mai departe.

La fel si cu suta de "omi" (ohmi), ca asa se vorbea pe atunci, "cauta o rezistenta de o suta de omi" pe placa asta si scoate-o, dar fara sa-i rupi piciorusele, nu tine letconul mult pe cablaj.

A vazut ca-mi place si s-a tinut de capul meu sa invat, asta pe linga scoala.

Timpul a trecut, am progresat si m-a captivat din ce in ce mai mult, tot ce era cu sirme in interior, si orice electrolitic bubuia cind puneai surubelnita pe el. :)

In paralel cu scoala, mai faceam cu el cite ceva.

Pe la 8-9 ani (nu mai stiu exact), am facut primul amplificator cu AC-uri 180 ca tranzistori de putere, tot dupa o schema din Tehnium la care era si cablajul desenat.

Evident ca tot ce relatez, lucram majoritar impreuna, dar el se tinea de capul meu pentru ca vedea ca am inclinatie si imi place.

In 1982 parca, am facut primul IPRS de 10W, cumparat din libraria de la tricodava, capatul blocului de vis a vis, costa 99 lei, cumparat din banii strinsi la pusculita.

Inclusiv transformatorul de alimentare bobinat dupa vechea formula...

Am tot progresat, am invatat sa fac cablaje dupa schema, cu creionul pe hirtie de caiet de matematica, ca sa tin liniile de cablaj drepte, doar amplificatoarele ma pasionau, "statii" cum le ziceam.

Evident ca aratau urit, dar era facut 100% DE MINE, si FUNCTIONAU!

El lucra deja Electrotehnica de ceva timp, si prin diverse combinatii a inceput sa aiba acces la piese bune, de import, ce nu visam vreodata, tranzistori adevarati, electrolitici Frolyt, etc.

Asta a fost cam pina prin 86 spre sfirsit cind deja era mult mai dificil sa mai aduca piese de la fabrica, combinatiile picasera, gata gaina de aur, murise...

Atunci eram aproape in fiecare weekend in tirgul de la Ghencea, de unde cumparam finali si ce mai trebuia, ca sa am piese pentru ca eu, un pustan, faceam bani din statii facute si vindute pe ici, pe colo.

Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca la 12 ani mergeam in tirgul de la Ghencea, cind eu in 83-84, poate inceputul lui 85, (100% nu mai stiu exact) am facut primul amplificator in punte cu 4 tranzistori 2N3055, simpli, aia cu "scrisul mare" pe ei.

In tirg mergeam dupa 86, dupa cum am mai spus si acolo am gasit intiia oara 2N3055H si SDT9202S, romanesti, dar si BD-uri si alte nebunii, BD-uri 441 si 442 si totodata primul meu PNP de putere, pe siliciu, 2N5872A.

Iar istoria ar putea continua, cu casetofon stereo facut de mine dupa o schema de la Akai CS-M4 (partea de redare la inceput), ii spuneam "matze" pentru ca era facut din o mecanica, cu preuri cu BC413C, rezistente peliciula metalica de arges, cu tantali mici albastrii. Apoi i-am bagat dupa 1992, dolby B+C si am ramas axat pe amplificatoare de putere pentru ca erau deja "aur", atunci.

Discoteca POWER OF DEPECHE MODE, la Petofi Sandor, Zalomit, Cismigiu, in 1992 avea amplificator facut de mine de 2x300W cu 4 canale cite 2 in punte. facut intr-un sertar de mobila, cu capac din tabla, perforata. Urit dar suna. Cu 2 trafuri TMA 315 si punti de 20A IPRS. Grea in draci, la cit de slabanog eram, cred ca era cit mine de grea.

Cine ma crede, biine, cine nu, putin ma intereseaza, eu stiu bine ce am facut la viata mea.

Si oamenii care ma cunosc de mic, stiu ce faceam.

Citeva dintre ce am mai gasit prin debara, mai vechi,cind inca desenam cablajele cu mina, evident toate facute de minutele mele:

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Poate face cineva curat si scoate posturile fara rost.

Uite aici niste rezultate concrete fara multa vorbarie.

Ecler xpa5000, importatorul spusese ca pe raspunderea lui sa ii dau in gura, de crapa el plateste.

Tot felul de teste, pun ce e relevant, 7.3R punte.

ASta e unul din amplifurile considerate bune si uite ce usor se incalzeste, totusi nu prea se strica in lumea reala, iar dupa cum arata nu e un amplif care sa il tii in casa.

Ampliful are limiter, nu il pot baga in hard clipping.

Se vede in poze curentul tras si evolutia temperaturii pe radiator.

LA final temperatura pe traf, traful nefiind ventilat a ramas cald multa vreme.

Acu nu mai tin eu minte toate detaliile treaba s-a intamplat cu mai bine de 15 ani in urma, le-am postat pe vremea aia la muc pe forum.

Mai am si altele, dar aici am masurat si temperaturile sa le fac poza.

Curent sarcina:

Dscn0047.jpg.bb4bf5b88b6e8ec465894af9c1984de2.jpg

Curent primar

Dscn0096.jpg.57425ca0345bc2e162ad41bf985c3856.jpg

Temperatura traf la final de test. 

Tin minte sigur ca tineam capacul pus, altfel temperatura pe radiatoare ar fi luat-o razna.

Capacul a fost jos doar pe perioada masurarilor de curent.

Dscn0092.thumb.jpg.efda70969eec8316640315cbf8217ec9.jpg

ASta parca era dupa ce am oprit semnalul de ceva vreme, se vede si in poza ca semnalul e jos.

Dscn0094.thumb.jpg.df20571a2c3372f131c10c440acbb129.jpg

Evolutia temperaturii pe radiator:

Dscn0054.jpg.7d4e20ebe5405a37f23bb01ba65b8342.jpgDscn0058.jpg.954e34b060cdff5f290285f4589edbf8.jpgDscn0061.jpg.6ecee2255f0ac0bcf830c03fcc6b38db.jpgDscn0069.jpg.dafbd971eeaa423ceed61fd3775ebd9c.jpgDscn0072.jpg.5d240be4f791ead0ef811e0d5a3045ee.jpg

Dscn0079.jpg.89008c6370496f9ef11c55a7858eaf74.jpg

Sarcina folosita: Total neinductiva si nici vorba sa ii creasca rezistenta cal a nichelina sau altele.

Constantan...sau ceva de genul, ca si calde (atat cat le pot incalzi) au acelasi R.

Iar L e f mic.

Dscn0063.thumb.jpg.594e7fefb97e1c9b30346fde30112e72.jpg

Dscn0058.jpg

Dscn0061.jpg

Dscn0069.jpg

Dscn0072.jpg

Dscn0079.jpg

Dscn0054.jpg

Nu am idee de ce apar pozele de 2 ori dupa ultimul rand de explicatii, eu le sterg, ele tot apar dublate. 

Asta e.

Link spre comentariu

Deasupra este o zona aglomerata dintr-un program muzical, dedesubt o sinusoida de 1000Hz cu aceiasi amplitudine

La programul muzical am numarat aproximativ 80patrate pe o pista, dublat 160patrate. Pe sinusoida aproximativ 192patrate. Daca consideram ca avem un aplificator ideal, ponderea programului muzical este de 83,33%.

F-r-titlu.png

Editat de daniels
Link spre comentariu
Acum 22 minute, sesebe a spus:

Chiar ai bagat test de 13 ore continu? N-aveai ce face se pare.

De ce zici asta? Eu zic ca masuratorile sunt elocvente. As putea chiar sa trag concluzia ca temperatura nu se stabilizeaza in timp. Cata lume s-ar fi astepta ca temperatura dupa 13 ore sa ajunga la 90 de grade cand dupa 4 ore si 44 de minute a ajuns la 67.8 grade. Multi ar fi zis ca a ajuns la echilibru termic. 

@Sharky temperatura in camera in care ai facut testul a crescut cu mult? O variatie de 4-5 grade se poate neglija. 

Acum multi suntem curiosi de aceeasi masuratoare la un amplificator in clasa A! :57

Editat de merck
Link spre comentariu

La asta nu ma asteptam.

Cronometrul arata minute si secunde, iar in dreapta sunt sutimile!

Se si vede pe expunere ca cifrele din dreapta se schimba rapid.

Testul a fost scurt.

Doar nu credeai ca radiatorul ala ventilat a urcat in 40 minute doar 10 grade si restul pana la 90 in peste 10 ore.

Se vede clar ce se intampla cu sinus, in realitate amplificatorul merge mult mai rece chair si la un bairam. 

Nu stiu ce patratele ai masurat. Dar nu pune Abba, evalueaza mizeria aia de melodie postata de mine si ultra compresata si dat volum ca sa intre in hard clip. Ala e test serios.

Adica asta cred ca e nivelul maxim de idiotenie din exploatare. Melodie normalizata la 100% apoi dat bass boost si inca +7dB volum. MA indoiesc ca face cineva asta in realitate pe semnalul de intrare, ca ampliful ar trebui sa aiba un limiter.

image.thumb.png.156feffd9896e5ad2a9a94c619027e0d.png

Eu as pune pink noise, daca in 30 minute nu intra in protectie ampliful garantat rezista la abuzuri.

Evident echipat cu protectie termica si la scurt circuit, iar daca scurt circuitul tine cont si de termic, deja e excelent. Stiu, usor de zis...greu pana pui la punct reglajele finale.

Ca scheme si tehnici sunt destule, dar te manca detaliile, gen la cat sa limitez sa nu crape? Stau toti finali in aceeasi temperatura? Ai contact termic bun?

O chestie scapi din vedere si.....

Link spre comentariu
Acum 36 minute, Sharky a spus:

La asta nu ma asteptam.

Cronometrul arata minute si secunde, iar in dreapta sunt sutimile!

Se si vede pe expunere ca cifrele din dreapta se schimba rapid.

Testul a fost scurt.

Doar nu credeai ca radiatorul ala ventilat a urcat in 40 minute doar 10 grade si restul pana la 90 in peste 10 ore.

Pai eu asa am crezut :scarpin. Desi concluzia era surprinzatoare :57nu aveam nici o urma de dubiu pentru ca testul era facut de tine (nu vinzi, nu esti influencer), doar ca nu am fost atent. 

Link spre comentariu

Ziceam ca sutimile se vad dupa expunerea aparatului ca sunt in miscare. Dar acum ca am lamurit situatia se vede ca in maxim 20 minute se ajunge la echilibru.

Nici eu nu sunt adeptul filmelor decat in cazul absolut necesar. Prefer date de interes, filmul eventual asa pt dovada.

Mai caut si eu pe youtube cate un how to, dau de un indian care in final face 5 setari dar explica si re-explica o jumatate de ora banalitati. Noroc cu x2 viteza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări