Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentarea de amplificator audio si curentul necesar

Marian

Postări Recomandate

Cum adica nu se vede nimic?

Clipul se vede perfect.

Eu vorbesc de impedanta la FS a difuzorului, acolo este maxima impedanta.

Iar in difuzoare, nu da nimeni in dreptunghiular, decit daca e idiot.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

21

• Marian

21

• DjLeco2021

14

• sesebe

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, DjLeco2021 a spus:

Ce facem cu hornurile de bass care sint inchise?

Ai vazut pina la urma, filmarea?

MAn, tu tii sa te dai cu mine gica contra? Scrie clar statistic boxele cele mai intalnite sunt BR. Normal ca mai sunt si altele, dar ce vreau sa zic ca in cazul real ampliful nu e tocmai menajat in zona de bas pt ca are toate sansele sa cante pe un reflex.

Hornurile de bas sunt de multe feluri. hornuri adevarate, lungi si fara rezonante multe. Dar sunt cel mai rare pt ca sunt prea mari. Ai hornurile "prea scurte" unde apare inca un varf de impedanta care nu tot timpul coincide cu Fs-ul modificat si defazaj tot ai peste.

Si hornurile hibride care nu au 2 varfuri ci 3! la fel si bandpasurile. Iar treaba e mai complexa.

Dar toate astea sunt raritati.

Ce spui tu cu Fs e valabil doar la incinta inchisa acolo e bland, in rest e cam naspa in incinte complexe.

Alta chestie care n-am testat-o pana acum e ce se intampla cu impedanta la putere mare, cand difuzorul iese bine din Xmax. De aia is chiar curios, n-am stat sa masor niciodata pana acum.

@Mihai Cimpoeru poate ne ajuta cu un plot de arta, eu nici nu mai stiu pe unde am pus montajul, cred ca nu l-am mai folosit de mai bine de 6 ani.

Filmele merg, nu m-am uitat la ele. Nu am rabdare 10 minute+ pt o concluzie care o stiu deja si care am testat-o ieri, doar asa ca sa pun niste poze pe forum, ca de stiut erau lucruri demult fumate.

Vio, or da ei cu dreptunghiular in distors, dar prin traful ala de iesire ce mai iese?

Si chiar daca ar da dreptunghiular continuu, ba mai a dracului in impedanta sub minima, trebuie si protectiile alea sa pazeasca ceva....

Link spre comentariu

Din ideea cu "creste impedanta boxei", trebuia inteles ca in general impedanta boxei este un pic mai mare decit cea scrisa pe boxa sau ca sa ma exprim altfel, fata de rezistenta in DC a bobinei wooferului in plaja lui de lucru si in special cind se apropie frecventa de FS-ul difuzorului, nu neaparat a intregii boxe in care sa luam in seama si rezonanta portului/porturilor reflex versus FS difuzor.

Ca stii foarte bine "cum se fac" in zilele noastre boxele de casa ba chiar si cele pro, in ceea ce priveste acordajele, filtrele sau direct procesarile DSP pe mai multe cai pentru incinte filterless.

Este foarte adevarat ca la anumite frecvente si in anumite situatii, impedanta boxei poate sa si scada la jumatate sau chiar mai putin, decit impedanta nominala, tocmai de aceea am preferat dummy load in acest test.

Adica testind pe dummy load, am testat teoretic la factorul de putere 1/1 amp out/sarcina, ca sa se vada exact diferenta intre pure sin si program muzical, independent de variatia vrecventei sau a rezistentei de sarcina.

Dar daca incepi sa ma iei cu chestii gen "gica contra", e clar.

N-ajungem nicaieri, mai ales ca n-ai urmarit filmarea chiar daca rezultatul il stiai si era demult fumat.

Vio, nu numai chitaristii dau "patrate" in difuzoare, si multi dj cu urechi de tabla si nu numai, dau si se intreaba de ce iese "fumul magic" din woofere/difuzoare.

Dar ce am testat eu a fost pe sinusoidal curat si program muzical, ambele fara clipping, adica muzica sau ideea de folosire in conditii normale a unui sistem audio de casa, discutia fiind deviata din topicul cu Sara.

Am facut filmarea ca sa nu mai stam cu borcane cu apa, cu masurat temperaturi, etc.

Adica sa se vada ce se intimpla si care este consumul real si in timp real, in situatie reala si teoretic ideala de transfer 1/1 al puterii intre amplificator si sarcina, fara defazaje, variatii de impedanta si alte chestii greu controlabile si de simulat.

Cine a urmarit filmarea, a vazut clar ca sinusoida curata, (unclipped), la frecventa fixa si la o amplitudine aproape de clipping dar un pic sub clipping, comparata cu regim de muzica (melodie cu un crest factor prost, totul blana sau "tub" cum se mai spune in domeniu) la acelasi nivel aproape de clipping dar sub clipping, (pentru ca Yamaha au un clip limiter bun) este mult mai "gurmanda" sinusoida decit regimul muzical.

Pentru ca aici s-a inceput bulibaseala pe topicul Sara, ce putere are sursa, ca etd 39 nu poate sa duca puterea sursei lui Mihai si toate cele ce s-au scris acolo.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Pe langa crest factorul muzical, mai este inca un lucru care ajuta o sursa mai slaba decat amplificatorul audio: cresterea rezistentei cuprului din bobina difuzorului la putere mare.

Coeficientul de temperatura a rezistivitatii cuprului este 0,393% \ °C. Bobina unui difuzor de putere mare ajunge la 200-270 °C in cateva minute daca primeste puterea aes. Sursa:https://www.eighteensound.it/media/W1siZiIsIjIwMTgvMDgvMjIvMTZfMjFfMDFfNzUxX0lTVi5wZGYiXV0

Chiar daca bobina difuzorului se incalzeste numai la 150 °C, rezistenta ei creste cu aproximativ 50%. Deci o boxa "incalzita" cateva minute cu putere mare va trage semnificativ mai putin curent din amplificator si din sursa de alimentare decat o rezistenta de sarcina pe iesirea amplificatorului.

Link spre comentariu

Eu m-am prins, Vio, dar DJ-i, unii chiar sint idioti, n-au nici cea mai mica cunostinta despre cum lucreaza un amplificator, o boxa, un semnal audio, ei nu stiu decit vu-metrul "la ciclu"!

Amplificatoarele chitaristilor sint in principal, (daca nu chiar majoritar) pe tuburi si cu trafo de iesire, situatia este mult mai "permisibila", tuburile suporta mult mai bine suprasarcini mari, se mai face "placa rosie", mai creste caderea pe rezi din catozi (unde este cazul) pe cind la un tranzistor, daca sari peste SOA, "te tine minte" si trosneste cind nu te astepti.

Plus ca, cabinetele lor, nu au puteri exagerate de ordinul sutelor de W sau peste kW ca la siliciu.

Daca ai da asemenea forma de semnal cu un amplif de 500W intr-un difuzor de 500-800W la p-max al amplificatorului, chiar daca acesta nu este in clipping, difuzorul cedeaza intr-un final.

Alin_cj, se numeste voice coil thermal compression, am scris pe forum si despre asta in nenumarate rinduri, dar pe nimeni n-a interesat...

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Leco, pe un ton cat se poate de prietenesc si amical:

Multe s-au discutat deja inainte sa intri tu pe forum.

S-au postat si documentatii....

Timpu trece

Si eu prima data cand am testat un amplificator aveam vreo 22ani, nici macar nu lucram, nici nu am avut ap foto, a trebuit sa cer imprumut, nu era youtube, am uploadat pe ceva site de sharing.

Pana la urma toti am facut asta si tot ce am facut am repetat ce au facut altii cu mult inaintea noastra...

Ce n-am masurat pana acum si n-am gasit masurat e un grafic de impedanta masurat la putere mare in care membrana difuzorului flutura macar 2cm intr-o parte. Acolo cred ca varfurile de impedanta se cam duc dracului si impedanta incepe sa se semene cu o rezistenta.

De fapt nici macar impedanta nu o mai poti numi, ca deja e puternic neliniara.

Adica daca e sa masori doar inductanta, la ce fr vrei tu (la dif conteaza mult fr, fiind neliniar) cu membrana scoasa ai o inductanta mult mai mica decat cu membrana apasata.

Si la difurile scumpe cu inele de cupru ai asta.

Dar is curios ce se intampla real.

Uite, daca ai chef de filme eu asta as masura. ar fi ceva cu adevart nou, adica eu n-am vazut asa ceva prezentat.

Montaj cam asa:

- Difuzor cu cursa mecanica mare, dar xmax mic ( ca sa iasa repede din zona liniara, dar sa nu bata in fier, sa nu se strice)

- rezistenta de 0.5R serie cu diful

- semnal de fr joasa, ca membrana sa fluture, sa zicem 50Hz, dar nu f jos ca sa nu umpli memoria osciloscopului

- masori forma de unda pe R de 0.5 la putere mica si apoi la putere mare

PArerea mea e ca la putere mare curentul nu va mai fi proportional cu tensiunea, difuzorul va incepe sa traga mai mult curent cand membrana incepe sa fluture in draci.

Dar nu ma testat, n-am idee.

Si cred ca mai corect ar fi ca sa tii difuzorul sa fluture in draci la 50Hz si peste sa bagi un semnal de 200Hz si pe ala sa il urmaresti daca mai ramane liniar sau nu.

Prin liniar inteleg sa traga acelassi curent de 200Hz pe tot parcursul perioadei de 50Hz.

Link spre comentariu

Pai forumul daca nu ma insel este de prin 2004?

Eu am intrat intiia data prin 2009, daca imi aduc bine aminte.

Stiu ca s-au testat multe, inaintea mea, a ta sau a altora, nu neaparat pe acest forum, nu contest asta, pentru ca amplificatoare se fabrica dinainte sa ne nastem noi.

Aici nu e de "care o are mai mare", cel putin stiu ca nu la asta te-ai referit la ce ai scris mai sus, "cind aveai 22 ani", ca altfel "te taxam" si iti raspundeam ca la inceputul anilor 80 (83-84) deja vindeam amplificatoare in punte, fara defazor 0-180 grade, doar ca nu aveam osciloscop si ca ascultam distorsiunea etajului final supramodulat (clipping-ul mai apoi) cind se modifica sunetul la 50 hertzi cu semnal dat din traf de sonerie.

Iar difuzorul nemtesc eliptic de 6Va pe care-l aveam dintr-un radio ce era stereo si avea si tweetere (nu mai stiu cum se numea) ca sa nu-l zapacesc, il inseriam cu rezistenta de 750 ohmi/16W din televizoarele hibride si faceam un fel de indicator de distorsiune cu dioda redresoare urmata de o rezistenta serie, apoi un condensator electrolitic de citia uF la minim 40Vcc, urmate rezistenta serie si diode zenner inseriate cu bec de la centrale telefonice, cel luminare de 24V la 0.04 amperi parca, ca sa stie lautarul cit sa dea sa NU strice difuzoarele. 

Bec-telefonic.jpg

Il reglam din diodele zenner inseriate sa gasesc pragul sa se aprinda la un pic sub puterea unde "auzeam ca se modifica sunetul la 50Hz", ca nu aveam generator AF. :)

Hai revenim...

Eu ce am postat, am postat sa ajut si comunitatea.

Ca a fost interpretat "altfel" de catre unii dintre colegi, e treaba lor, am mai spus-o si o mai spun, ciinii latra, ursul trece.

Graficul ala pe care il vrei tu, nici nu o sa-l gasesti, pentru ca membrana unui difuzor are miscare inainte si inapoi de amplitidine mecanica EGALA in ambele sensuri (ca deplasare in mm sau cm), in semnal sinusoidal.

Nu exista ca "iese membrana inafara" sau ca "o trage inauntru" , a se intelege excursie pe o singura directie a membranei, decit in 2 cazuri:

Puls de tensiune continua, pozitiva sau negativa, suprapus peste semnalul audio si evident amplificator capabil "DC in DC out" sau difuzor prost lucrat unde adincimea corecta si medie a bobinei in intrefier, adica pozitia "0" a bobinei in intrefier, raportata la lungimea bobinei si cursa nominala a membranei, nu este corecta, ori bobina pusa prea jos, ori prea sus si atunci da, membrana poate avea excursie neegala pe sensuri, tinzind mai mult la interior sau exterior.

Chiar am intilnit situatia asta la un difuzor "rebobinat" de cineva, care pusese bobina prea putin in adincime si la putere mare, avea tendinta sa iasa cu totul din cimpul magnetic al intrefierului.

Dar, in situatiii normale (difuzor ok si ca raport de putere vs amplificator si ca constructie mecanica, semnal pe intrare ok, amplificator sub prag de clipping), difuzorul (ansamblul mobil al lui) va lucra egal ca "cursa in mm sau cm" in ambele sensuri de deplasare ale membranei, fata de punctul "static 0" al membranei cind difuzorul nu primeste semnal.

Vad ca ai completat postarea, cam greu de facut pentru ca in momentul in care bobina nu mai este in cimpul magnetic, (depaseste  lungimea flansei cimpului de intrefier atit in exteriorul lui cit si in interiorul lui, fara sa bata totusi in backplate) creste rapid compresia termica si nu este corecta masuratoarea si nici nu am cu ce sa masor, 2 curenti de frecvente diferite pe acelasi shunt.

Editat de DjLeco2021
corectii gramaticale, erori...
Link spre comentariu

Da, dar nu de puteri exorbitante de ordinul kW. In discutie era vorba despre o sursa de 2800W care a fost contestata vehement de catre colegi (unii).  Una este ce excursie de tensiune chiar si in clipping poate oferi TDA-ul alimentat la +/- 35Vcc si alta la un amplif ce s-ar alimenta din o sursa de putere de peste 2000W.

Hai, ca ne "ocaraste" Marian, ca-i facem topicul terci. Desi, cred ca si din discutiile astea se pot deprinde chestii interesante.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Pai bun, deci ideea e ca omul la care lucram in atelier sa masor sculele e din 55, iar amplificatoare a facut destule si audio si receptoare de sateliti.

Ziceam asa ca doar multi au facut destule si inaintea noastra. N are rost sa o dam ca fiecare care ce a zis primul ca toate s au cam zis demult. Hai sa ne batem capul cu ceva rar întâlnit .

Ca sa revenim.

Cum sa nu poti masura 2 fr diferite pe sunt? Dar osciloscopu ce are???

Il sincronizezi pe 50 si 50 va fi calarita de fr mai mare.

Si nu, difuzorul ma indoiesc ca mai lucreaza egal odata ce iese din xmax. Problema e ca nu putem noi masura deplasarea decat static.

Eu ti am zis deja cum sa masori de exemplu inductanta, astea sunt masuratori facute si postate deja.

Fa si tu de test sa te convingi daca nu ai facut deja.

Masoara inductanta la un woofer de 12" de boxa de sonorizare la 1khz, apoi apasa i membrana, masoara iar, scoate membrana masori iar.

Si apoi vezi ce variatie ai.

Si nu sta omu la sonorizare sa traga de membrana. Trage basul de membrana, si in timp ce membrana e scoasa afara de un cluclu de 50hz, ea executa si niste ciclii de 1khz din programu muzical.

Unii ii executa cu membrana scoasa, altii cu membrana apasata. De aia baga unii spire in scurt in sistemul magnetic pt variatii reduse ale inductantei pe deplasari mari.

Pe sunt vei vedea acest fenomen.

Vei vedea sinusu de 50hz care moduleaza un 200hz, sau 1khz.

Si eu suspectez ca la putere mare anumite zone de 200hz vor fi afectate.

Eu momentan nu am posibilitate tehnica de asa test. Nu am osciloscop si pt atat nu cer unul imprumut.

Poate are chef cineva de test sa ne ajute in caz ca mai sunt alti curiosi.

Off topic.

Apropos, legat de asta imi aminteste de o alta discutie faimoasa unde niste "profesionisti" au dat o rau de gard.

Spuneau ca se incalzesc capetele bobinei de aia ca ele nu stau in capul magnetic si ca de aia pe zona respectiva disipatia e imensa ca doar n are miez pe sectiunea respectiva.

A fost interesant sa vezi cati sar calu la notiuni elementare.

Link spre comentariu

Da, in 84 aveam 13 ani si ceva, faceam cu unchi-mi de la care am furat meserie, acele amplificatoare.

Stii cum am aflat ce acele distorsiuni, cind am testat prima data un amplificator facut, ce se alimenta dintr-un traf de 15Volti (cam 18 dupa filtraj cind ascultam) si dadeam cu el in difuzorul de 3Va din televizor diamant. Am dat si in momentul in care a inceput sa se "schimbe" sunetul, a inceput si fumul. Evident, difuzor compromis. A doua oara, dupa ce am distrus unul din radio, cel patrat de 2,5Va, am realizat ca acolo "e distorsiunea" aia care omoara difuzorul.

Unchi-miu avea colectia tehnium toata + niste scheme de la vermona si inca ceva dupa care faceam.

Povestesc alta data cum am invatat bridge-ul fara defazor, tre sa plec la munca!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 23 ore, Sharky a spus:

Calculator ce ai? Ai Mac pro? Sau unul cu windows din seria rasarita? 

Sau ai unul mai pt "saraci" cum am si eu, am dat 2mii lei pe el, dar sunt multumit din 2016 incoace.

Am doua mac pro-uri de la lucru, vad is eu diferenta de calitate, dar daca ar trebui sa scot banul din buzunar pt ele, imediat mi-ar trece entuziasmul.

Scuze de offtopic dar ce calitate poate avea acel macbook fata de un pc la aceasi configuratie ? Calitatea carcasei de aluminiu ? Singura diferenta de hardware e acum procesorul ala ARM mai nou facut, in rest e acelasi hardware cu pret umflat pentru snobi cu buzunarul umflat. Poate vrei sa spui ca diferenta e la softul folosit de cei de la mac fata de windows.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Rammstein a spus:

Dacă făcea unchiul..... nu spune că făceai tu. 

Unchi-miu facea cutiile la Electrotehnica la atelier si aducea piesele tranzistorii si electroliticii in special.

Eu faceam cablajele cu smoala diluata in benzina, corodam, gauream, lipeam, lucram amindoi, dar eu cea mai mare parte de electronica, el era deja satul. Cam toti electrostivutoristii de acolo erau si lautari prin Chiajna si aveau statii facute de mine. In ultima perioada faceam eu 80% din munca si restul el, dar cind au inceput sa fie deficutare piesele "importante", (combinatia la atelier disparuse) ca nu prea mai era acces la ele, am inceput sa caut piese prin tirgul din Ghencea, unde cind gaseai 2N3055H sau S sau /6 ca terminatie, erai smecher. SDT-uri, rar gaseai.

He he, vremuri, dar, eu zic sa ne facem un topic separat la bodega, daca vrei sa depanam amintiri, cred ca mai am pe undeva si schemele desenate in creion si cablajele pe hirtie de calc sau milimetrica.

Si asa am deturnat topicul si pe buna dreptate, Marian ne poate bate obrazul, pe merit.

Restul, bagatorii de bete prin gard si provocatorul, in special, (va stiti voi bine, care), sinteti ignored!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări