deo Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Eu nu am talent de orator dar dl.@sharky a explicat foarte bine ceea ce am vrut sa zic si eu.Se vede cine are experienta de la o posta.Si nu stiu daca dintre noi sunt multi care au scule performante pt. a demonstra diferenta dintre un semnal sinus si un semnal muzical. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Eu cred ca nu ai inteles un lucru foaaaarte simplu in ceea ce priveste semnalele utile audio (de tip vocal si instrumental). Dumneata gresesti pentru ca nu faci o analiza corecta: puterea trebuie calculata nu pe perioade corespunzatoare frecventei semnalului audio (20Hz... 20kz, adica 50ms... 50us), ci pe perioade corespunzatoare ANVELOPEI semnalului audio, iar anvelopa acestuia are perioade de ordinul chiar si a... secundelor (!!!), deci dupa caz trebuie sa calculezi integrala puterii pe perioada de cel putin secunde ori zeci de secunde. Cred ca imaginea urmatiare a unui semnal audio real te poate lamuri: Vocea umana in sine prezinta si ea un raport intre puterea medie si cea de varf de aproximativ 0,2...0.3 (asa am citit scris de altii mai deshtepti decat mine), iar ca sa masori asta trebuie sa integrezi pe perioade corespunzatoare modulatiei vocii omenesti, adica pe perioade lungi (cat se afirma de exemplu 5 propozitii, cu pauzele si nivele mai reduse inerente). Cu alte cuvinte, la nivelul ei nominal de la iesirea unui amplificator de 100W, semnalul corespunzator vocii umane neprocesate ar prezenta o putere medie de numai 20-30W, atata ar furniza la nivelul sau nominal un amplificator audio de 100W ce reda voce umana la 100W fara a o distorsiona. Link spre comentariu
deo Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 (editat) Pai tocmai asta a-ti demonstrat cu desenul de mai sus,ceea ce am spus despre pasajele muzicale.Daca nici aici nu se vede diferenta dintre cele doua semnale(adica sinus-muzical) atunci ce sa mai zic?Multumesc, Editat Ianuarie 31, 2022 de deo Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 31, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Traian, nu sunt sigur la cine va referiti si ce doriti sa exprimati, prefer sa ma abtin. Sharky, n-am contestat existenta diferentei in sine intre muzica si sinus, din contra am confirmat-o si intarit-o. Numai ca vezi tu, diferenta aia este daca nu imposibil, oricum foarte, foarte greu de quantificat, si asta pentru ca sunt prea multe variabile, atat in continutul muzical propriu zis cat si in proprietatile boxelor folosite. Ceea ce face imposibila estimarea cu precizie a necesarului de putere de la sursa pentru semnal muzical ( muzica electronica spre exemplu are in fiecare melodie tranzitii repetate de la pasaje extrem de agomerate si care incarca mult sursa la pasaje foarte subtile unde sursa abia simte sarcina ), si, pentru a realiza un produs respectabil trebui sa iei in considerare semnalul sinus, asa se face, este predictibil si acoperitor, iti garanteaza ca cel care cumpara un produs finit n-o sa aiba surprize neplacute in anumite conditii de auditie pe care tu ca proiectant NU ai cum sa le anticipezi. Intelegi? Adica discuti cu unul care proiecteaza diverse chestii pentru vanzare, si pentru asta imi fac calcule in fel si chip ca sa nu-mi pun apoi lumea in cap ca am vandut o porcarie. Pentru asta exista acele standarduri. Asta e ceea ce tot incerc sa promovez, si asta in ciuda denigrarii repetate la care sunt supus, si in ciuda reticentei cu care imi sunt privite proiectele. Deci repet, in proiectarea unei alimentari n-ai cum sa anticipezi nivelul de incarcare precis asupra sursei din partea programului muzical si a boxelor folosite, motiv pentru ca pentru dimensionare te folosesti de regim sinus, tocmai pentru ca este acoperitor si adecvat regimului de lucru. Consider ca am spus ce era de spus in postarea asta, deci ma retrag. 9 minutes ago, deo said: Pai tocmai asta a-ti demonstrat cu desenul de mai sus,ceea ce am spus despre pasajele muzicale.Multumesc, Cand oare o sa invatam sa folosim cratima? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Si in ciuda tuturor explicatiilor... daca cineva zice ca a construit o sursa de 2800W, cati W poate livra in continuu, adica ore si zile, nu minute? Ca asta a fost intrebarea. Link spre comentariu
deo Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 (editat) Probabil din cauza ei(cratimei) nu se face diferenta intre sinus si muzical?Cred ca doar o persoana ne poate spune ce a intrebat dl.@Mircea dar din pacate nu cred ca o sa-l mai vedem pe aici.Si am fost atentionat pe PM ca eu am scris corect dar cineva a modificat,probabil un moderator.https://www.libertatea.ro/lifestyle/ati-sau-a-ti-cand-si-cum-le-folosim-corect-3434732.Scuze, Editat Ianuarie 31, 2022 de deo Link spre comentariu
DjLeco2021 Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 (editat) Marian, si aici discutia poate lua o intorsatura dubla. Sper sa nu te deranjeze ca iti poluez topicul cu filmari de ale mele (daca da, spune-mi si nu o mai fac), eu incerc doar sa explic niste chestii reale, situatii reale de lucru ca sa fie pe intelesul tuturor, o filmare face cit o mie de cuvinte, stii si tu acest aspect.Deci, sa incep. Cele 2 situatii distincte eu le vad astfel, incerc sa exemplific simplu: SMPS dedicat audio, pentru muzica, regim muzical, la care consumul este pulsatoriu, variabil. SMPS dedicat alimentare diversi consumatori, (gen surse smps Meanwhille), barete de leduri, motoare, becuri etc, la care consumul este fix in functie de sarcina. Eu as vrea sa se inteleaga 2 chestii importante: 1 Amplificatorul audio este construit A-Z, ca sa fie folosit pe program audio, muzica, nu regim sinusoidal gen "convertizor de putere cu frecventa de iesire ajustabila" faptul ca eu am fost "nemernicul" carte le-am testat criminal in regim sinusoidal, am facut-o pentru ca intotdeauna m-am bazat 100% pe ce am realizat si nu mi-a fost frica ca o sa crape in teste, iar daca ofera puterea specificata de mine pe regim sinusoidal, in regim muzical este "piece of cake" a oferi acea putere. Daca un amplif de-al meu l-am cotat la 2x800W/4 ohmi, aia a fost puterea minim garantata la iesire la alimentarea de 22X Vav, pe perioada nedeterminata pe program MUZICA nu sinusoida. desi s-a vazut ca pe sinusoida tineam minute in sir fara probleme, dar nu asta este important. Faptul ca s-au vazut rezistente inrosite pina la portocaliu si tensiune constanta la iesire, aia arata ce poate jucaria respectiva. 2 Crest factorul este un lucru important in domeniul audio, in special in masterizari si in sonorizari de mare putere/anvergura. Ca nu place lui X sau Y, e treaba lui, pacat insa ca se omite un lucru important in acest domeniu. Mircea, si eu sint adeptul "full 24/7" si eu asta ofer, dar pentru ce a fost construit aparatul vindut, tot ce am vindut am garantat puterea de 2x XXXX W pe regim muzica, 24/7. Si asa functioneaza toate din prima zi, in functie de fiecare posesor. Pina acum nu am avut plingeri sau venite la reparatii, ba chiar niste etaje finale+surse SMPS de-ale mele au facut furori prin Germania la un club, functionind pe bass. Pusese omul postari in fostele mele topicuri (pina sa parasesc ElForum) dar imediat au inceput clasicele mistouri, circoteli, etc, si evident au fost killerite/sterse/moderate.. Nu mai dezvolt pentru ca in discutia asta nu este vorba despre mine, culmea; si asa m-am bagat prea mult dar il cunosc pe Mihai si stiu ce poate sa faca, mai ales dupa ce l-am ajutat sa realizeze sursele in ZCS, restul e meritul lui. Ca tot ne place noua conceptul de "24/7 full power", re-as ruga sa te duci la acesti ingineri de la POWERSOFT, unde amplificatoarele POWERSOFT sint unele dintre cele mai apreciate amplificatoare de TOURING de pe glob (au batut si pe Labgruppen si pe alti monstrii, nu-i insirui aici), si sa pe spui ca amplificatoarele lor sint de c@cat ca nu ofera regim de 24/7 puterea de 2x6500W/2 ohmi cit zic ei ca au acest amplificator, pe care l-am testat eu, sint curios ce raspunsuri vei primi si daca or sa puna in discutie "music program, si crest power of musical signal waveform". Uite, urmareste testarea pe dummy load, exact cum am testat tot pina acum si vezi care e treaba! Dar as vrea sa imi spui parerea ta SINCERA, daca cumva eu sint "mai tare decit ei", pentru ca amplificatorul pe care il vezi in urmatoarea filmare, este facut de mine A-Z, a fost cotat 2x2000W/2 ohmi si a furnizat fara nicio limitare, 2x64Vac la iesire in 2 ohmi (echivalentul de 116-118Vrms bridge in 4 ohmi cum este in testare), pentru 2 minute si 34 secunde, nu pentru citeva secunde si apoi intra in limitare termica cum face Powersoft. Deci? E Leco mai bun sau Powersoft (strict la comportamentul amplificatoarelor, nu al puterii sau fie, si al puterii continue pina limiteaza termic) in ambele cazuri. Eu zic ca sint un mic mucos pe linga ei, dar ei sint ditamai fabrica cu sute de ingineri, proiectanti, oameni cu carte nu diy-er cum sint eu si alti colegi de pe aici, indiferent ca avem sau nu scoala in domeniu. Eu n-am scoala in domeniu, am doar practica si galeti de tranzistori in circa, atit. A, si ambitie, muuuuulta ambitie! Care prin tot ce am prezentat dealungul anilor aici pe acest forum, am incercat s-o "insuflu" si altora. Din pacate, doar citiva colegi am fost si mai sint, care chiar au facut chestii remarcabile. Editat Ianuarie 31, 2022 de DjLeco2021 Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 31, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Deo, Nu stiu, e cineva aici care nu a facut diferenta intre sinus si muzical? Ca eu n-am vazut asa ceva, dar am vazut in schimb multa ipocrizie. Link spre comentariu
deo Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Dle.Marian scuze daca am poluat topicul,oricum eu sunt lamurit. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 (editat) In lumina discutiilor, inclin sa cred ca W PMPO sunt acceptabili si se aplica la anumite surse. Altfel spus, de acum inainte e corect sa dai anunt: vand sursa pentru amplificator de 3000W. Nici o informatie despre caracteristicile reale ale sursei nu este necesara, caci se poate argumenta ca nu stim ce stil de muzica se asculta. Daca e dintre cele sub influenta curentului Loudness, ai cam pus-o. Legat de amplifurile de touring, nu cred ca se impiedica baietii de putere numai. Ei isi fac calculele si masoara SPL-ul la nivelul multimii. Probabil asta voia sa zica si @DjLeco2021, dar nu e clar. 34 minutes ago, Marian said: ... am vazut in schimb multa ipocrizie. Fraier ai fii sa nu anunti ca sursa ta poate 4000W. Editat Ianuarie 31, 2022 de Mircea Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Ca vanzator anunta cat vrei tu. Ce mare lucru sa spui ca duce 5kw pt 5s? Da un grafic, faci cum vrei tu. Pana la urma cu cat scoti mai multa putere de impuls pana sa intre limitarea pe termen lung ai un avantaj, de ce sa nu te lauzi cu el? Ca si SOA la finali. Mult mai bine e sa bagi o limitare VI cu actionare intarziata decat o limitare instanta la 3A pe final fie ca impulsul are 10ms sau 10s. Plus un pic comentez partea cu vanzarea. Eu daca spun ca imi ia 2 saptamani sa implementez o chestie la lucru, ma trimit astia sa lucrez pe alta echipa. Sa zicem ca implementez in 1-2 zile, inca o zi sa scriu teste si sa ma asigur de niste cazuri mai ciudate si aia e. Dar daca ar fi sa rescriu codul, sa rezolv alte probleme, probabil se intinde treaba la 2 saptamani. Si termenul de release se muta cu 6-12 luni, clientul iti da cu flit ca prea incet te misti si el pierde bani din cauza asta, pierde in fata concurentei si asa mai departe. Mai departe intelegi tu paralela. Cateodata faci minimul necesar si treci mai departe. Si pana sa ii judeci pe altii ca se chinezaresc, amplificatoarele lor merg in regim de birt si nu crapa. Deci bravo lor, au reusit cu putinul care l-au alocat contabilii! Ce faci pt tine sau in serie redusa e alta poveste, dar tot respectul si consideratia mea pt munca depusa. Face cineva testul cu incalzitul apei? Acolo se integreaza toata melodia, indubitabil. Link spre comentariu
manaila dorin Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Vand sursa de 3,5kw :)) https://postimg.cc/MXhw6TZ6 Link spre comentariu
vijelie02 Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 Cata risipa: PFC, cel putin 1000uF dupa PFC, ETD59 si ce-o mai fi pe acolo in plus. Sper ca intelegi de gluma. Felicitari @manaila dorin. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 3 hours ago, deo said: Cred ca doar o persoana ne poate spune ce a intrebat dl.@Mircea dar din pacate nu cred ca o sa-l mai vedem pe aici. E inca pe aici, in ciuda promisiunii facute. Dar raspuns nu are sa ofere. Link spre comentariu
manaila dorin Postat Ianuarie 31, 2022 Partajează Postat Ianuarie 31, 2022 1 oră în urmă, vijelie02 a spus: Cata risipa: PFC, cel putin 1000uF dupa PFC, ETD59 si ce-o mai fi pe acolo in plus. Sper ca intelegi de gluma. Felicitari @manaila dorin. Multumesc! Cata risipa doar pe partea de filtrare retea doar sa respect cerintele schemei:))) dupa pfc sunt 3x680uf Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum