Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema instalatie


IulianV

Postări Recomandate

Buna tuturor! Ma confrunt cu o problema la instalatia de iluminat din bucatarie! Becurile se ard la cateva zile, dupa ce incep sa ilumineze foarte slab. De exemplu acum 2 zile am montat un bec cu led. Azi a inceput ilumineze extrem de slab. Cand l-am demontat era foarte fierbinte in partea filetului. Firele ce se conecteaza la fasong par ok, nu au urme de oxidare, de ruptura etc. Mentionez ca fenomenul asta se manifesta periodic. Au mai fost episoade de genul dar au disparut de la sine. Este posibil sa fie intrerupatorul de vina? Sau umiditatea, fiind vorba de bucatarie? As fi extrem de recunoscator pentru putina indrumare!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    3

  • Mircea

    2

  • valang

    1

  • IulianV

    1

Top autori în acest subiect

Pot fi de vină şi fasungurile, care de multe ori au elementele metalice din aluminiu, care din cauza oxidului fac un contact prost cu filetul monturii becului.

Dar şi becurile cu led au o durată de viaţă extrem e mică, din cauza răcirii foarte proaste.Un bec cu leduri montat într-un corp e iluminat închis nu are practic răcire adecvată, dacă aţi pune mâna pe plăcuţa cu leduri v-ar rămâne la propriu pielea pe ele.Temperaturile ledurilor depăşesc de multe ori 100 grade.Nu e de mirare astfel că becurile cu led nu rezistă mult.Mai rezistente în timp sunt tuburile cu leduri ce imită fostele lămpi CFL fluorescente de 20 şi 38W.Asta fiindcă ledurile sunt montate mai ,,împrăştiat,, şi tubul de sticlă ce le susţine răceşte mai bine ledurile.Am avut astfel de tuburi care au ţinut doi ani în condiţii de utilizare intensă.

Eu vă recomand să folosiţi tub cu leduri sau corpuri de iluminat tip panou , veţi observa că rezistă mult mai bine.

Corp LED 36W 3000k, lumina calda 3600lm 120 cm

Link spre comentariu

Am la bucătărie un bec LED de mai bine de un an.La baie s-a ars dupa vreo 6 luni și l-am desfacut, de curiozitate.Am vazut ca un LED era ars dar am vazut ca are un radiator foarte generos, cred ca cca. 100g de aluminiu.Acum depinde si de cine e produs becul, pe mine m-a costat 54 de lei bucata.

Link spre comentariu

O sursa de lumina led (nu spun bec, este o idee gresita sa incapsulezi LED/COB in ceva depasit moral) ar trebui sa "tina" in regim casnic 50 ani, daca alimentarea si racirea sunt bune.

Deci notiunea de "bec" cu filet ca sa-l schimbi nu are ratiune, dupa 50 ani schimbi corpul de iluminat cu totul...

 

Deci daca ai cunostinte de electronica nu cumperi becoleduri ci cumperi: COB + sursa a alimentare curent constant CC + radiator si le montezi ca sa obtii ceva bun.

Montarea electrica nu implica decat 2 fire spre alimentarea si doua fire intre alimentator si COB.

Montarea fizica este mai dificila, pentru ca trebuie sa realizezi corect drenajul termic.

Partea cea mai grea este insa "proiectarea" trebuie sa alegi corect piesele ... dar aici poti primi sprijin pe forum.

Link spre comentariu

Nu toţi cei care întreabă pe forum au aptitudini sau vor să-şi facă singuri surse de iluminat pe leduri.Chiar dacă asta ar fi cea mai bună soluţie.

În astfel de cazuri e bine să subliniem că ,,becurile,, cu leduri nu sunt o soluţie de lungă durată.Dacă trebuie să cumperi surse de iluminat pe led, becurile cu led sunt ultima soluţie de ales şi prima de evitat.Dacă sursa de iluminat nu are o răcire adecvată pentru leduri, acestea nu vor rezista mult, căldura va distruge iremediabil ledurile.

Link spre comentariu

Probabil ca becoledul colegului se strica din cauza de tensiune prea mica. Fie variatii ale retelei, fie contact prost in fasung. 

 

Faptul ca dulia e fierbinte e normal, pe acolo se face racirea, si caldura e accentuata cu cat orientarea becoledului face sa fie cu dulia in sus. 

 

Evident, nu exclud cazul unei componente de calitate indoielnica. 

 

Legat de durata de functionare a becoledurilor, daca se vrea ceva decent fara sa iti goleasca portofelul, recomand produsele IKEA. Am tot zis-o, am de ani de zile preponderent aceasta marca. Nici un becoled IKEA nu a decedat, si vorbesc de o casa unde 3 luni pe an este bezna afara de la ora 4 pm. 

 

Mi-am zis, cand o crapa unul, il fac bucati sa vad cum difera de un becoled no-name. Unul d-asta no-name l-am cumparat si disecat fara sa il alimentez vreodata din motive de electrosecuritate. 

 

Daca cineva e curios cum sunt instalate becoledurile mele, adica ce ventilatie au, pot pune poze. 

Link spre comentariu

Nu zic că nu există şi becuri mai rezistente, dar preţurile lor sunt descurajante.La 10-15 Lei nu te poţi aştepta să te ţină mult.Sat te poţi aştepta, dar vei fi dezamăgit.

Nu ştiu ce au becurile tale IKEA aşa special de rezistă mult, poate ledurile sunt alimentate cu un curent la care disipaţia e mai mică decât la chinezăriile ieftine.

Am pus o placă cu leduri scoasă dintr-un bec ordinar pe un radiator generos, are câţiva ani de când folosesc corpul de iluminat rezultat la serviciu.Radiatorul e doar călduţ, dar dacă pun degetul pe un led şi apăs, se simte fierbinte la limita suportabilului.Îţi poţi închipui dacă pe un radiator mare ledul are probabil 50-60*C ce se întâmplă într-un bec cu radiator formal, o tablă conică...pe deasupra şi închisă în plastic.

Link spre comentariu

Becul disecat avea o placa de aluminiu (probabil 1mm grosime), cu o duzina de leduri, care facea contact in 3 puncte (nu continuu) cu dulia (adica un tub tronconic). Cele 2 erau tinute impreuna cu un silicon alb. O sursa cu condensatot serie si o punte redresoare din ce-mi aduc aminte.

 

Becoledul avea pret de achizitie sub 5 lei, ca sa intelegi si cat a costat.

 

Puteam sa indic si alti fabricanti, insa IKEA e peste tot in lume, cu aceleasi produse. Insa aici avem curent dublu, deci stres mai mare la sursa. Iar pretul echivaleaza plaja de 10-15 lei indicata. 

 

Un lucru e insa foarte diferit, rar se gasesc la cumparare produse de provenienta, si nu ma refer la calitate, dubioasa. Legea e aspra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări