Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor SG3524 12Vdc/220Vac - HELP!

Postări Recomandate

Va salut dl. Dumi.

30 minutes ago, dumitrumy said:

Nu d-le, nu faci toti pasii! Te tot impiedici la fiecare pas la ceva ce am demonstrat ca se verifica in 10 min.

Nu te poti apuca de un montaj amintind mereu ca esti incepator.

Tot trebuie sa ai o intuitie, o viziune asupra unui montaj.

Comanzi baza unui tranzistor NPN. Sa nu spui ca nu stii ca aceasta tensiune este de ordinul 0,6--0,7V ca nu ai ce cauta pe forum la montaje.

Sa nu va suparati - dar daca dvs. v-ati apuca de o chestie cu care n-ati mai avut de-a face, ati avea vreo viziune de ansamblu ?! Intuitia vine cand ai un bagaj de cunostiinte pe care creierul le poate prelucra. Pa felia asta cu electronica, le am prea putin...

Da, stiu ca un trz cu siliciu se deschide cu 0.6-0.7V, dar nu m-am putut gandi la tot ce ati enumerat dvs. mai sus ca pasi de depanare a problemei. Ma impiedica lipsa de experienta practica, ce sa-i fac ...

Apropo de asta, am cunoscut entuziasti care s-au apucat de reprodus proiecte mult mai complexe decat dracia mea de montaj si care nu stiau de 0.6V la siliciu si nici sa masoare cu un osciloscop macar cat am reusit sa fac eu de 2 saptamani incoace. Dar au terminat proiectul cu bine, ptr ca era bine documentat, nu existau greseli, etc.; gandit astfel incat sa poata fi reprodus fara probleme.

Aveti dreptate totusi ca m-am trezit caine surd la vanatoare. Dar de aia am cerut ajutor !

Multumesc ptr explicatii si pasii de lucru. O sa m-apuc maine seara de sapat si o sa va anunt ce-am obtinut.

Odihna buna!

Dacian

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, oroles a spus:

Dar au terminat proiectul cu bine, ptr ca era bine documentat, nu existau greseli, etc.; gandit astfel incat sa poata fi reprodus fara probleme.

Daca nici asta nu este bine documentat, atunci o sa cer lui &Vasile sa imi stearga contul sa nu mai fiu tentat sa intervin pe forum.

1) Polonezii care l-au executat au spus ca le-a functionat fara probleme.

2) In toate simularile care aveau o schema cel putin conceptual asemanatoare, lucrurile au decurs ok.

3) Am facut montajul cu 2 trafuri diferite, am testat si in gol si in sarcina si lucrurile au decurs ca in simulari.

Inca de acum 8 zile am spus:

CITAT:    Postat Februarie 13
Se poate inchide acum bucla macar pt a vedea cum intervine, adica mai pasnic sau mai agresiv. Pt bucla nu conteaza acele caderi de tensiune pe circuit deoarece nici nu are nevoie de sarcina la acest test.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nu trebuiau decat 10-20 min facut testul in direct, puneai sonda unde iti spuneam si vedeam cu totii rezultatele urmand sa facem eventualele corectii.

Cand cineva spune ca nu prea se pricepe inseamna ca stim precis cum va intelege un montaj?

Am vorbit atata despre acel tranzistor, ca este intern la 3524, ca l-am pus extern la 3525. Am redesenat ce ne intereseaza din 3524. Era firesc sa se inteleaga ca in jurul lui s-a construit masinaria, el fiind amplificatorul ce realizeaza stabilizarea.

Daca tot ce am facut eu nu inseamna documentatie ajutatoare,atunci suntem la camera ascunsa sau intro telenovela sudamericana in care eu am picat de papagal.

Dupa cele 20 min amintite nu trebuia decat sa se mearga pe drumul deschis de &Cirip cu cablajul, curentul MOS-urilor, comportarea in sarcina maxima si alte fineturi.

Sper sa am taria sa nu mai particip la acest topic.

Link spre comentariu
1 hour ago, dumitrumy said:

Daca nici asta nu este bine documentat, atunci o sa cer lui &Vasile sa imi stearga contul sa nu mai fiu tentat sa intervin pe forum.

Sper sa am taria sa nu mai particip la acest topic.

Buna ziua dl. Dumi, 

Eu nu ma refeream la dvs., ci la proiectul polonezului. Dvs. probabil ca ati incercat tot ce s-a putut, dar asta e - am eu ghinion. 

Din cate inteleg eu raspunsul de mai sus, ati luat-o cam prea personal.

Imi cer scuze daca v-ati simtit cumva jignit in vreun fel, n-am avut nici o intentie in sensul asta, ba dimpotriva, credeti-ma ca nu stiu cum sa va multumesc pentru rabdarea si amabilitatea pe care le-ati avut !

Multumesc inca odata pentru ajutorul pe care mi l-ati dat si va urez succes in toate proiectele pe care le veti mai construi!

Cea mai mare parte dintre ei, da. O alta parte au recunoscut ca au avut probleme cam la fel cu mine (montajul functiona ca invertor, dar tensiunea cadea cand se cupla consumatorul, pentru ca bucla de reglaj nu isi facea datoria). 

2 hours ago, dumitrumy said:

2) In toate simularile care aveau o schema cel putin conceptual asemanatoare, lucrurile au decurs ok.

3) Am facut montajul cu 2 trafuri diferite, am testat si in gol si in sarcina si lucrurile au decurs ca in simulari.

E meritul dvs., clar. Tot respectul! La mine ori e o gogomanie de 2 lei, pe care nu reusesc s-o identific (dar voi face si testele/masuratorile pe care mi le-ati indicat aseara) ori ... am eu un ghinion aparte. 

Nu trebuiau decat 10-20 min facut testul in direct, puneai sonda unde iti spuneam si vedeam cu totii rezultatele urmand sa facem eventualele corectii.

Dupa cele 20 min amintite nu trebuia decat sa se mearga pe drumul deschis de &Cirip cu cablajul, curentul MOS-urilor, comportarea in sarcina maxima si alte fineturi.

Nu vad de ce ma certati.

Am pus sonda (sondele) unde ati indicat, atat dvs. cat si colegul Cirip. Am facut toate masuratorile cerute si am postat pozele respective. Dvs. ati vrut sa vedeti semnalul in pinul 9 si 10 (cu integratorul ala conectat); am postat pozele cu semnalul din pinul 9 de 2 ori , odata ca link si a doua oara direct. V-am si spus ca in cazul meu, pe pinul 9 NU se vede semnalul frumos care se vede la dvs. ! Iar pe pinul 10 am postat valorile tensiunilor pe care le-am masurat (cu PR1 de la min la max) atat cu redresare mono cat si cu punte. 

Dl. Cirip a indicat niste masuratori pe care le-am facut si de asemenea, le-am postat. Au aratat acel prag ptr mosfeturi,  caderea de tensiune pe firele de (-) care vin de la baterie si zgomotul care insoteste functionarea montajului (acele spike-uri).

In plus, am mai si intrebat daca mai recomandati si alte masuratori !

Pe care n-am facut-o, puteti sa-mi spuneti mai concret, daca tot ati adus vorba de masuratori ?

Inca de acum 8 zile am spus:

Se poate inchide acum bucla macar pt a vedea cum intervine, adica mai pasnic sau mai agresiv.

Asa... Pai, am deschis-o si am inchis-o de mai multe ori pana acum, inclusiv cu masuratori si poze de pe osciloscop. 

Am si precizat ca din pacate, nu vad nici o modificare in comportament, pentru ca practic nu intervine, nici pasnic si nici agresiv... Ce poze as fi putut sa mai postez in situatia asta ?

Daca tot ce am facut eu nu inseamna documentatie ajutatoare,atunci suntem la camera ascunsa sau

intro telenovela sudamericana in care eu am picat de papagal.

Imi pare rau ca v-ati suparat atat de tare incat sa va judecati atat de dur.

Repet, n-am avut vreo intentie ca prin dialogul cu mine cineva sa se simta jignit. 

Dvs. ati incercat sa ma ajutati f mult si singurele probleme sunt la mine si in montajul meu, asa ca n-aveti ce sa va reprosati !

Cu respect, 

Dacian

Link spre comentariu
La 20.02.2022 la 20:20, oroles a spus:

Ba da, l-am reconectat. Am procedat exact ca in pasii pe care mi i-ati dat in postarile anterioare.

Ca sa fiti sigur, va citez :

La 18.02.2022 la 15:41, dumitrumy a spus:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Un prim test ar fi asa: se pune o sarcina mica (bec frigider), se deconecteaza pinul 10 de la celula de integrare si se mareste conductia pana nu apare un comportament zgomotos al trafului. Se micsoreaza progresiv rez de 220k serie cu led-ul pana pe C4 de 47 uF apare o tensiune de 0,8-0,9V. Se mareste 220k pana tensiunea scade sub 0,6V si se conecteaza din nou pinul 10. Becul trebuie sa lumineze puternic iar apoi se micsoreaza ca inainte 220k cu sonda in pinul 9. La inceput aici trebuie sa fie cam 3V dupa care incepe sa scada concomitent cu intensitatea becului. Daca apare zgomot se pune punte ca in simularea mea si se repeta totul identic. Forma de unda in 9 cand becul incepe sa scada luminozitatea spune totul despre comportarea normala a montajului.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Extinde  

Problema e ca la reconectarea in pinul 10 (shutdown) becul nu lumineaza mai puternic, ramane la aceasi stralucire.

Iar forma semnalului din pinul 9 (comp) ati vazut-o in pozele pe care le-am postat, nu e nici pe departe ca in pozele pe care le-ati postat dvs.

Am luat o pauza de 3 zile sa ma linistesc.

CITAT:    Iar pe pinul 10 am postat valorile tensiunilor pe care le-am masurat (cu PR1 de la min la max) atat cu redresare mono cat si cu punte. 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Am recitit postarile si nu am vazut marcata nicio valoare a tensiunii in pinul 10. Poate am eu vreo eroare in calculator, arata dumneata unde ai semnalat acea valoare.

>>>>>>>>>>>>>>.

Si am insistat pe acest lucru cand am vazut ca masori doar pe celula de integrare:

AUTOCITAT:      Postat Duminică la 23:08 
Deci pasul urmator, masori in pin 10, adica baza tranz. Nu ai zis nimic de asta. De ce comandam in 10? Pt ca tranzistorul de acolo incepe sa se deschida si trage in jos tensiunea din pin 9 (intrare in modulator), ducand la reducerea conductiei, adica scade iluminarea becului. O iau babeste. Am peste 0,7V in 10 dar 9 nu scade. Cauze, tranzistorul intern defect sau pinul 9 este tinut sus de o impedanta mica. Ce fac? Verific integratul. Cum? intrerup alimentarea trafului de la 12V si lucrez in siguranta. Vad ca am conductie la iesire reglabila. Aplic in pinul 10 tensiunea de la baterie (chiar un pic uzata) de 1,5V printro rezistenta de 1-10K. Sau fac un divizor din referinta care sa dea cam un volt pe care il aplic in 10 pt ca intern este o rez de 1k de protectia a bazei (4k/ 3,9k  cu 1k; dublu, 8,2K cu 2,2K) Impulsurile de la iesire trebuie sa dispara. Nu dispar, verific altfel pinul 9. Las conductia maxima si intre 9 si masa pun 1-3k, conductia trebuia sa scada.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Si vine apoi o promisiune nerespectata:

CITAT:    Postat Luni la 00:04
Multumesc ptr explicatii si pasii de lucru. O sa m-apuc maine seara de sapat si o sa va anunt ce-am obtinut.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Link spre comentariu
4 hours ago, dumitrumy said:

Am luat o pauza de 3 zile sa ma linistesc.

Ma bucur daca ati reusit si inca odata, imi pare rau daca ati simtit ca a fost datorita discutiei cu mine. N-am avut nici o intentie.

Am recitit postarile si nu am vazut marcata nicio valoare a tensiunii in pinul 10.

Poate am eu vreo eroare in calculator, arata dumneata unde ai semnalat acea valoare.

Sper sa n-aveti probleme cu virusi, tocmai ce mi s-a plans un amic din Bucuresti ca s-a molipsit cu ceva ransomware care i-a dat peste cap o groaza. Eu mi-am strans pe un hard extern pozele si fisierele importante, ca sa fiu sigur ca le mai am de rezerva.

Aveti dreptate ca am incurcat borcanele cu tensiunea din pinul 10.

Am uitat ca am masurat cu el in gol, imi cer scuze :

On 2/20/2022 at 2:17 PM, oroles said:

1) Cu pinul 10 lasat liber, tensiunea pe C4 (47uF) variaza intre 0.15V si 0.96V, cand reglez PR1 intre maxim si minim.

https://www.elforum.info/topic/150717-invertor-sg3524-12vdc220vac-help/page/7/#comments

Si vine apoi o promisiune nerespectata:

CITAT:    Postat Luni la 00:04

Aveti dreptate, inca n-o respectasem, pentru ca a trebuit sa plec din localitate, asta-i slujba, de-aici imi scot painea!

Totusi, asta seara am reusit sa ma apropii din nou de montaj si am mai insistat pe el.

Cred ca problema era la R11 (semiregalbilul care e montat in locul lui), ceva sigur a fost cu el, ptr ca dupa ce l-am schimbat, se pare ca circuitul de reactie a inceput sa lucreze cat de cat.

Am fixat R11 la aprox. 5K, apoi am pus un semireglabil in pinul 10, conectat intre Vref si masa, ca sa pot sa variez tensiunea pe pinul 10.

Apoi am masurat tensiunile de pe pinii 9 si 10, dar am urmarit si ce se intampla cu factorul de umplere (conductia) la pinul 11 de la SG (m-am bucurat tare mult cand am vazut de randul trecut ca osciloscopul e destept si stie sa afiseze si asa ceva! ).

Si uitati cum stau lucrurile :

=======================
pin10        pin9          pin11
(SHTD)    (COMP)    conductie
=======================
   V               V             %
=======================
0.87          0.721        0
0.865       0.921         2
0.86          1.2             5.14
0.857        1.36           8.22
0.849       1.82          16.45
0.843       2.36         25
0.82         3.14          40
0.75         4.18           50
=======================

Deci, cand tensiunea de la pinul 10 creste, scade tensiunea de pe pinul 9 si creste conductia.

Apoi am scos semireglabilul din pinul 10, am lasat fixat semireglabilul din pinul 9 (R11) la aprox. 5K si am masurat conductia fara sa am consumator la iesire: 22% .  Apoi am conectat un bec de 15W din cele cumparate si am vazut cum s-a modificat imediat conductia la 27% .

Desi acum, cand reglez PR1 obtin o tensiune la iesire mai mica sau mai mare si pot fixa in gol 220V, cand conectez becul de 15W, tensiunea scade pe la 180V si nu se ajusteaza automat. Aici mai trebuie sapat, o sa incerc sa fac un filmulet si sa-l postez, ca sa vedeti cum de misca lucrurile pe aici.

Multumesc si pe curand!

Editat de oroles
Link spre comentariu
3 hours ago, dumitrumy said:

Si in simulari exista diferente mari la tensiunea de iesire, eu am modificat doar intrarea.

Buna ziua !

Scuze, dar nu prea inteleg ce vreti sa spuneti :

- "diferente mari la tensiunea de iesire" :

va referiti exact la ceea ce am constatat si eu, adica tensiunea de iesire se micsoreaza cand cuplez sarcina si depinde de valoarea ei ?

Daca da, pai nu asta ar fi fost rolul buclei de ajustare , sa mentina tensiunea de la iesire constanta, prin ajustarea conductiei?

- "am modificat doar intrarea" :

Puteti sa-mi dati mai multe detalii ? Intrarea cui , si cum ati modificat ?

3 hours ago, dumitrumy said:

Am pus apoi un circuit specializat RMS-DC iar diferenta a scazut de la 20V la 5V.

Nu am lucrat cu astfel de circuite, nu le cunosc. M-am uitat putin pe LTC1966, inteleg cat de cat ce face, dar cum si unde l-ati folosit ? L-ati introdus in cadrul buclei de control ? Sau cum ?

De fapt, acum as vrea sa inteleg daca pot regla cumva functionarea buclei ca sa tina efectiv tensiunea corecta la iesirea trafului, atat cu cat si fara sarcina. Pentru ca am vazut ca polonezii au spus ca smecheria functioneaza.

Credeti ca se poate ?

Multumesc mult,

Dacian

Link spre comentariu

Pai intrarea unui invertor este tensiunea bateriei. Chiar nu se vede in prima simulare ca sunt 3 cazuri, cu 12, 13 si 14V?

Si normal ca in locul redresarii si celulei de integrare se pune convertorul RMS--DC.

EDIT: am mai facut niste simulari. Cu invertorul ieftin, cu LM555 si bistabil de exemplu, la 12V intrare putem avea de exemplu 280V la iesire.

3a4.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

5a6.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
23 hours ago, dumitrumy said:

Pai intrarea unui invertor este tensiunea bateriei. Chiar nu se vede in prima simulare ca sunt 3 cazuri, cu 12, 13 si 14V?

Buna ziua !

Pai, simularile alea ma cam zapacesc, daca ati fi pus 2 vorbe langa ele le prindeam mai repede :)

M-ati luat prea scurt, asa, zdrong simulari, zdrong cu RMS-DC (despre care habar n-aveam!) . Imi sar ochii de colo dincolo, cand incerc sa pricep ce vreti sa ziceti atunci cand adaugati o simulare !

Si normal ca in locul redresarii si celulei de integrare se pune convertorul RMS--DC.

V-am mai zis: o fi normal ptr cei care stiu despre ce e vorba! Pana azi, n-am stiut ce-i ala ! 

EDIT: am mai facut niste simulari. Cu invertorul ieftin, cu LM555 si bistabil de exemplu, la 12V intrare putem avea de exemplu 280V la iesire.

Iarasi m-ati prins pe picior gresit ! Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Care e diferenta intre "invertorul ieftin" si asta cu SG3524? 

Una peste alta, dupa cum mi-ati atras si dvs. atentia in niste postari din urma :

On 2/21/2022 at 11:34 AM, dumitrumy said:

Asa e, uitati dovada :

https://www-elektroda-pl.translate.goog/rtvforum/topic324407-90.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=op#10511508

Zarak:

" The stabilization works perfectly, even under heavy load, it remains set with the 230V potentiometer. I used the elements as in the diagram, so it should be 50Hz.
I checked the frequency with two universal meters with frequency measurement and so on one (cheaper) on both transistors it showed 40Hz (there is a scale in kHz, so it showed 0.04) and on the second better on both transistors f = 60Hz, but as in the previous result it is given in kHz so low accuracy.
Without a transformer, the system uses 160mA
"

Ei, daca lor le-a iesit bucla "sa lucreze perfect" , ce credeti ca ar trebui sa mai fac ptr ca sa reusesc si eu acelasi lucru?

Reamintesc ca problema ptr care invertorul meu tragea in gol aproape 10A era din cauza conductiei prea mari! Cum am pus semireglabilul de 10K in loc de R11, am putut sa mai micsorez factorul de umplere si astfel sa reduc curentul consumat in gol. Acum, bucla functioneaza, dar nu mentine tensiunea de la iesire (in sarcina) la fel ca atunci cand invertorul merge in gol.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, oroles a spus:

Nu inteleg ce vreti sa spuneti. Care e diferenta intre "invertorul ieftin" si asta cu SG3524? 

Cand ma apuc de un montaj, macar de curiozitate ma uit ce au mai facut si altii. Si cred ca la niciunul de pe acea pagina nu exista bucla de control. Nici nu stiu daca de la infiintarera forumului a mai dorit/ incercat cineva un asemenea montaj. Cel putin eu nu stiu si ma cam uit la tot ce este electronica de forta.

Edit:  constat ca dl. Cirip activa la acelasi nivel in 2004!

https://www.elforum.info/topic/33569-invertor-convertor-12v-220v-50hz-teoria-undelor/page/7/#comments

invertoare.jpg

>>>>>>>>>>>>>

vali1.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>

Si o schema "simpla" de pe vremea bunicilor:

12to220-100w.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Acum 2 ore, oroles a spus:

Buna ziua !

Pai, simularile alea ma cam zapacesc, daca ati fi pus 2 vorbe langa ele le prindeam mai repede :)

M-ati luat prea scurt, asa, zdrong simulari, zdrong cu RMS-DC (despre care habar n-aveam!) . Imi sar ochii de colo dincolo, cand incerc sa pricep ce vreti sa ziceti atunci cand adaugati o simulare !

Tu citesti valoarea RMS direct pe osciloscop.

Link spre comentariu

Cand ma apuc de un montaj, macar de curiozitate ma uit ce au mai facut si altii. 

Cred ca mai toti facem la fel, cred ca e normal ! Si eu am incercat de asemenea.

Si cred ca la niciunul de pe acea pagina nu exista bucla de control.

Nici nu stiu daca de la infiintarera forumului a mai dorit/ incercat cineva un asemenea montaj.

Cel putin eu nu stiu si ma cam uit la tot ce este electronica de forta.

OK. Considerati ca daca mai gasesc ceva asemanator, ma puteti ajuta sa pun la punct montajul ?

Multumita dvs. si lui @cirip am reusit sa pun in functiune jucaria actuala si indirect, sa mai invat o multime de chestii, de ex. sa masor cu osciloscopul digital, sa mai citesc diverse chestii despre invertoare, diferente intre sinusoidal/dreptunghiular , etc...

Am vazut schemele de la invertorul I2K. Cred ca nu sunt inca pentru nasul meu :) Poate, dupa ce mai capat ceva experienta. De aia ma si chinuiesc cu schema asta, care are si bucla de control ptr mentinerea tensiunii pe iesire.

Multumesc oricum!

1 hour ago, modoran said:

Tu citesti valoarea RMS direct pe osciloscop.

@modoran:  Va salut! Este o intrebare sau o constatare?

Da, citesc pe osciloscop. Am incercat zilele trecute si cu un multimetru TrueRMS si am vazut ca valorile corespund.

Ma puteti ajuta sa clarific functionarea buclei de control ?

Link spre comentariu

Suntem in 1970, nu exista SG3524 sau 3525. Nu se mai poate face un inv. 12V-220V cu control iesire?

Am pus rezistenta serie cat este a trafului meu, 20ohm. Sarcina tot cea de pe masa mea, 1k--500R--250R.

Bucla exact cea din montajul polonez. Rezultat:

11b.png

12a.png

15a.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Si pt a vedea ca bucla functioneaza "ca la carte":

19.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări