Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor SG3524 12Vdc/220Vac - HELP!

Postări Recomandate

Va salut dle. Dumi!

4 hours ago, dumitrumy said:

Se pare ca amestecul asta 3524(fizic, pe masa) cu 3525 (din simulari) va incurca.

Trebuie sa recunosc ca da ! 

4 hours ago, dumitrumy said:

Astea sunt smecheriile polonezului: a anulat amplif de eroare si a folosit tranzistorul intern ca amplificator. 

Bine, dar pana la urma, care sunt modificarile pe care trebuie sa le aduc montajului meu pentru a-l face sa functioneze corect?

V-am rugat si mai sus ca daca puteti, sa-mi spuneti exact ce sa las din vechiul montaj si ce sa deconectez ca sa il aduc in stare de functiune asa cum spuneati dvs. ca ati reusit !

Simularile poate ca ma ajuta sa inteleg cum ati utilizat dvs. sg3525 in loc de sg3524, dar tot n-am inteles exact care sunt modificarile pe care trebuie sa le aduc eu, practic, montajului actual, ca sa il pot face sa functioneze!

Nu sunt prea sigur, dar din ce ati postat pana acum, as intelege ca :

1) ar trebui sa elimin asa-numita bucla de reactie #1 ( practic, as deconecta R12 din schema originala) ;

2) las restul neschimbat si fac testul propus de dvs. cu 2 postari mai sus ;

3) eventual doar sa inlocuiesc redresarea monoalternanta cu o punte (ptr optocuplor).

Am inteles bine sau nu ?

9 hours ago, dumitrumy said:

Un prim test ar fi asa: se pune o sarcina mica (bec frigider), se deconecteaza pinul 10 de la celula de integrare si se mareste conductia pana nu apare un comportament zgomotos al trafului. Se micsoreaza progresiv rez de 220k serie cu led-ul pana pe C4 de 47 uF apare o tensiune de 0,8-0,9V. Se mareste 220k pana tensiunea scade sub 0,6V si se conecteaza din nou pinul 10. Becul trebuie sa lumineze puternic iar apoi se micsoreaza ca inainte 220k cu sonda in pinul 9. La inceput aici trebuie sa fie cam 3V dupa care incepe sa scada concomitent cu intensitatea becului. Daca apare zgomot se pune punte ca in simularea mea si se repeta totul identic. Forma de unda in 9 cand becul incepe sa scada luminozitatea spune totul despre comportarea normala a montajului.

Cum sa maresc conductia ? Cred ca va referiti la varierea factorului de umplere, nu ?

Cred ca e bine sa va reamintesc ca la recomandarea dlui. Cirip, mie mi-a ramas semireglabilul de 10K montat in loc de R11 (din schema originala), ca sa pot sa modific factorul de umplere.

Asa ca nu stiu ce sa fac: il las acolo si modific din el conductia, cum ziceti dvs., sau aveti alta varianta de recomandat ?

Multumesc din nou si odihna buna!

Dacian

Editat de oroles
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna dimineata dl. Dumi!

M-am tot framantat azi noapte si m-am gandit sa incerc sa compun eu desenul modificarilor pe care le-as fi inteles din explicatiile dvs. Il postez mai jos - e schema originala modificata a invertorului , cu marea rugaminte de a-mi raspunde daca credeti ca e OK sau nu (si eventual ce ar mai trebui schimbat):

modif-invertor-PL-manio95-prop-1.jpg

Ultima varianta de lucru , daca sunteti amabil sa comparati, e postata aici (intrebase si dl. Marian de ea):

https://www.elforum.info/topic/150717-invertor-sg3524-12vdc220vac-help/?do=findComment&comment=2051459

Dupa cum ati vazut, am notat deja pe desenul de mai sus propunerile de modificare .

Repet si aici, ca text, ceea ce cred eu c-am inteles din ce mi-ati explicat, ca ar trebui sa modific.

Incerc sa ma exprim ceva mai bine decat pana acum, dar va rog sa nu va suparati daca scriu si prostii, ci dimpotriva, sa ma corectati ca sa retin corect termenii:

A)

- elimin calea de reactie #1 prin indepartarea lui R10 din schema originala (ultima varianta de lucru din 11.02.2022) ;

- R14 si R16, le modific valoarea de la 6k8 la 5k1 ;

- mut capatul de la masa al lui R14 la pinul 1 de la SG3524 (IN+) ;

- calea de reactie #2 ramane la fel, pana la urma singurul feedback din montaj ;

B) Fac testul (de punere in functiune) propus de dvs. in penultima postare, adica:

17 hours ago, dumitrumy said:

Un prim test ar fi asa:

se pune o sarcina mica (bec frigider), se deconecteaza pinul 10 de la celula de integrare si se mareste conductia pana nu apare un comportament zgomotos al trafului. Se micsoreaza progresiv rez de 220k serie cu led-ul pana pe C4 de 47 uF apare o tensiune de 0,8-0,9V. Se mareste 220k pana tensiunea scade sub 0,6V si se conecteaza din nou pinul 10. Becul trebuie sa lumineze puternic iar apoi se micsoreaza ca inainte 220k cu sonda in pinul 9. La inceput aici trebuie sa fie cam 3V dupa care incepe sa scada concomitent cu intensitatea becului.

Daca apare zgomot se pune punte ca in simularea mea si se repeta totul identic.

Forma de unda in 9 cand becul incepe sa scada luminozitatea spune totul despre comportarea normala a montajului.

Ramane si intrebarea din penultima mea postare:

- conductia o variez din semireglabilul de 10K pe care inca il am montat in loc de R11 din schema originala ? (dl. Cirip mi-l recomandase, ca sa testam ca factorul de umplere poate fi schimbat, si da, asa merge acum montajul).

Sper ca acum oi fi inteles mai bine :-)

Ma duc la ceva cumparaturi si treburi godpodaresti, ma intorc nitel mai tarziu si ma uit sa vad daca mi-ati confirmat cele pe care le-am gandit sau daca m-ati dojenit :-)

M-as bucura sa vad si eu azi maine invertorul asta functionand...

Multumesc mult si week-end placut!

Dacian

Editat de oroles
Link spre comentariu
Acum 4 ore, oroles a spus:

am notat deja pe desenul de mai sus propunerile de modificare .

Doamne, nu am propus nimic! Rezistentele acelea puse de mine sunt scoase din burta, ele m-au ajutat pe mine in simularea cu 3525. Am scris mai sus, trebuie uitat ca exista pe pamant 3525, nu s-a inventat. Exista doar 3524!!! Am folosit simularea cu 3525 doar pt a avea un suport teoretic, pt a intelege putin masinaria gandita de polonez. Trebuie sters din minte si discutii 3525. Daca cativa polonezi, mult peste noi in electronica practica, au spus ca schema functioneaza, o lasam asa. Singura modificare de parcurs este cea propusa de &cirip, adica divizor reglabil in pinul 9. Asta ajuta si la eliminarea conductiei simultane si la scoaterea trafului dintrun eventual regim critic, cu curent mare de magnetizare. Doar am pus curentul in gol la un traf UPS, ajunge la 10A la varf. In general pt studiul comportarii si unei surse TV, se elimina bucla de control si se da un control extern al timpului de conductie pt a vedea comportamentul ansamblului. O bucla incorecta poate baga un montaj intr-o comportare haotica. 

Asa facem si noi, scoatem bucla si din semireglabilul pus de cirip vedem ca tensiunea la iesire creste intre 100 si 250V sa zicem. Daca nimic nu "baraie" introducem progresiv bucla si ii urmarim influenta. Iar bucla se introduce micsorand PR1 de 220k.

Am refacut montajul cu traf Petra 2x17V.

Sus, o iesire SG iar jos pinul 9 SG cu 0,5V/div. Am filmat dar am selectat 3 situatii: 220k la maxim (la mine este paralel pe 51k, nu conteaza detaliile), cu 220 undeva la mijloc si cu el la minim.

111.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

222.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

333.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

444.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..

EDIT: redresarea este cu punte!

EDIT2:  citat---Sus, o iesire SG iar jos pinul 9 SG cu 0,5V/div.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..

M-am incurcat singur, este pinul 8 al 3525 cu functia pinului 9 al 3524.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Buna seara dl. Dumi!

Abia acum am ajuns la montaj, azi am avut de tras cu treburile gospodaresti, deh, ramasesera multe nefacute...

Am citit tot ce ati scris, am inteles treaba cu 3525-ul din simulare, ok, uit de el deocamdata -:)

Daca n-o sa vrea 3524 sa mearga, o sa-l crap cu ciocanul , ii pun poza pe forum si dupa aia imi cumpar un sg3525, macar sa stiu o chestie!

5 hours ago, dumitrumy said:

Singura modificare de parcurs este cea propusa de &cirip, adica divizor reglabil in pinul 9.

Hm. Inteleg... si totusi, nu elimin si R12=10K din schema originala, ca sa scap de circuitul ala de "reactie" nr.1 ?

R12 aducea semnal (de la diodele care veneau din drenele mosfetilor) catre IN- de la SG3524 .

Daca doriti, aveti in postarea de aici schema nemodificata (cea din 11.feb).

Asa facem si noi, scoatem bucla si din semireglabilul pus de cirip vedem ca tensiunea la iesire creste intre 100 si 250V sa zicem. Daca nimic nu "baraie" introducem progresiv bucla si ii urmarim influenta. Iar bucla se introduce micsorand PR1 de 220k.

Asta e clara !

Am refacut montajul cu traf Petra 2x17V.

Sus, o iesire SG iar jos pinul 9 SG cu 0,5V/div. Am filmat dar am selectat 3 situatii: 220k la maxim (la mine este paralel pe 51k, nu conteaza detaliile), cu 220 undeva la mijloc si cu el la minim.

333.jpg

Multumesc pentru poze! Asa m-am mai lamurit, parca mi-au mai trezit nitel curajul !

444.jpg

EDIT: redresarea este cu punte!

EDIT2:  citat---Sus, o iesire SG iar jos pinul 9 SG cu 0,5V/div.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..

M-am incurcat singur, este pinul 8 al 3525 cu functia pinului 9 al 3524.

Am inteles "incurcatura" cu pinii 8 si 9, nu-i problema, c-am vazut si in schema integratelor ce rol au pinii aia. E OK.

Poza montajului dvs. m-a dat pe spate. Pe bune. Imi vine sa turbez de rusine!

Pai, ma duc sa caut un bec de frigider ptr probe. Daca nu gasesc, il scot chiar pe ala din frigider, fir-ar sa fie. Daca o sa fie nevoie, fac si puntea, pai cum altfel !

Ramane doar sa-mi ziceti daca deconectez R10 din schema originala ca sa elimin circuitul ala "de reactie" , sau daca o las asa cum e.

Multe multumiri !

Dacian

Editat de oroles
Link spre comentariu
Acum 7 ore, dumitrumy a spus:

Daca cativa polonezi, mult peste noi in electronica practica, au spus ca schema functioneaza, o lasam asa.

1 oră în urmă, oroles a spus:

Inteleg... si totusi, nu elimin si R12=10K din schema originala, ca sa scap de circuitul ala de "reactie" nr.1 ?

Nu.

352425.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Am mai furat 15 min pt alta masuratoare: diferenta intre redresare mono si dubla. La prima reactia raspunde din 2 in 2 rampe, la dubla raspunde la fiecare rampa, deci pt fiecare "faza".

mono1.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

dubla.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

EDIT: nu cred ca de fraieri au pus redresare mono. Pare ciudat, dar pe semialternanta lipsa unde tens in pinul 8 creste, avem acelasi nivel ca la cadere unde se intersecteaza cu rampa! Am pus cu aproximatie intersectiile cu galben si roz, sunt aproape coliniare!

IMG-20220219-215923-30.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Buna seara!

Va multumesc ptr confirmare si ptr poze! Arata f interesant, sper sa-mi iasa si mie.

Am cautat bec de frigider, n-am gasit. O sa caut acum ceva rezistente de putere, sa vad daca pot incropi ceva apropiat (in jur de 3K , dar sa vad la ce putere le gasesc). Daca nu, incerc sa caut maine pe undeva un bec de frigider :-)

O sa revin sa postez ce-am mai facut !

Multumesc mult !

Dacian

Link spre comentariu

Buna ziua dl. Dumi!

Revin pentru a posta rezultatul incercarilor mele de a convinge montajul sa lucreze: ZERO BARAT. NUL. NADA.

Toate-s bune si frumoase in pozele de la dvs., dar acolo nu aveti SG3524. Banuiesc ca SG3525-ul pacalit de dvs. sa semene cu ce am eu pe masa, isi face altfel datoria si reuseste sa lucreze cum trebuie.

In cazul meu, bucla continua sa nu regleze nimic.

Am intarziat atat de mult pana sa vin cu un raspuns, ptr ca aseara am rascolit peste tot, dar n-am dat nici de becuri (cu filament) si nici de rezistente de putere cu care sa pot face o sarcina de 15W. Becuri am doar cu LED, asa ca am lasat-o ptr azi dimineata cand am reusit sa cumpar niste becuri de 15 si de 25W.

Cu ele am testat montajul in ultimul sfert de ceas, fix cu "planul" de la dvs. in fata.

N-am intervenit in montajul original, ptr ca din ce am citit pana acum, am inteles ca de fapt, las totul exact cum l-a conceput polonezul. Totusi, in loc de R11 este pus semireglabilul de 10K recomandat de dl. @cirip . La iesire e un bec de 15W/220V. 

1) Cu pinul 10 lasat liber, tensiunea pe C4 (47uF) variaza intre 0.15V si 0.96V, cand reglez PR1 intre maxim si minim.

2) Pe pinul 9 nu se petrece nimic, e o tensiune constanta de aprox. 3V (cred, n-am masurat exact) si care care are spike-uri, fix ca in pozele pe care le-am postat pe 10 februarie, sub forma de link-uri:

Poza95-semnal-pin9.jpg

Poza96-semnal-pin9-zoom.jpg

2)

Daca am vazut ca e zgomot si ca nici tensiunea pe C4 nu trece de 1V, am hotarat sa inlocuiesc dioda D6 (redresarea monoalternanta) cu punte, asa cum ziceti ca ati facut dvs.

Dupa operatia asta, tensiunea pe C4 a crescut (cand PR1 e la minim) pana la aproape 1.5V si putea fi reglata pana aproape de zero (nu complet zero).

Am incercat si asa, dar reactie nu exista din partea montajului, iluminarea becului nu se modifica indiferent de pozitia lui PR1 .  Semireglabilul cu care am inlocuit R11 a ramas in aceasi pozitie pe perioada testelor.

Dupa asta, am incercat sa-l aduc intr-o pozitie in care montajul sa consume doar 0.35A in gol, in speranta ca ceva se va modifica in bine. Nu s-a modificat, in sensul in care stralucirea becului a ramas aceasi, deci nu se modifica nici tensiunea efectiva din secundar.

Cred ca pan' aici i-a fost. Din pacate, eu nu stiu ce i-as mai putea face.

Cred ca pot sa fac rost de un SG3525 si sa incerc sa reproduc schema pe care ati realizat-o dvs. cu el, daca o sa mai fiti amabil sa vorbim despre asta. Altfel, o sa devina un alt vis spulberat. Asta e, ma resemnez :84

Oricum, va multumesc mult ptr tot sprijinul pe care ati incercat sa mi-l dati, si dvs., cat si dl. @cirip.

Imi pare rau, poate va dezamagesc , dar sunt sigur ca-s diferente intre cele doua SG-uri, altfel nu inteleg cum de la dvs. merge si la mine nu.

Duminica frumoasa si numai bine!

Dacian

Link spre comentariu
Acum 35 minute, oroles a spus:

1) Cu pinul 10 lasat liber, tensiunea pe C4 (47uF) variaza intre 0.15V si 0.96V, cand reglez PR1 intre maxim si minim

Nu am inteles, dupa ce s-a vazut ca pe C4 ajunge la 1,5V cu punte, nu ai conectat pin 10 la loc (adica la aceasta tensiune de care ne-am interesat)?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, oroles a spus:

dar sunt sigur ca-s diferente intre cele doua SG-uri,

Da, mari diferente, ca aici:

33.png

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Diferente ce se compenseaza din semireglabilul "Cirip", si eu l-am folosit.

EDIT: schema unde se vad cele 2 gen de curent:

intern1.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Buna seara tuturor!

3 hours ago, validae said:

Să nu fie cumva parţial afectat integratul din cauza unor erori făcute în experimentarea schemei.

Sau să aveţi erori pe cablaj, pe care nu le-aţi observat..

SG-ul nu e afectat. Mai am unul de rezerva si l-am schimbat, rezultatele sunt la fel. Oricum, nu am ajuns in vreo faza in care sa pocneasca vreun mosfet sau sa se incinga. Doar la inceputuri, cand montajul tragea aproape 10A din baterie (chestia cu conductia pe care nu o puteam regla), se mai incalzeau nitel, dar la curentul ala nu i-am lasat mai mult de 5 sec.  In plus, semnalele de la iesirea SG par "normale", pozele pe care le-am pus arata asta.

Consumatorii (becuri) pusi la iesire se aprind zdravan (ca la priza), daca reglez factorul de umplere atat cat trebuie; se vede si ca stralucirea variaza (daca reglez semireglabilul pus in loc de R11), deci SG-ul isi face datoria sa comande mosfetii.

Erori pe cablaj nu-s. Stiu ca multi spun asta si in realitate e altfel - dar n-am cum sa va dovedesc decat daca vi l-as trimite sa-l vedeti personal ! Va rog sa ma credeti ca l-am luat cu schema-n fata, la bani marunti, de nu stiu cate ori pana acum. Cine l-a facut, nu l-a gresit (la conexiuni) - poate doar cum zicea dl. @cirip sa aiba hibe la conceptie (chestia cu zgomotele, etc., ma rog, aici sunt complet pe dinafara, e un segment pe care nu-l cunosc deloc).

Buba se invarte (cred eu) undeva in jurul felului in care e gandita bucla aia de reglaj. La experienta mea de nimic, simt ca-mi scapa printre degete si asta ma dispera, ptr ca imi dau seama ca e o gogomanie de 2 lei, de care eu nu ma prind!

3 hours ago, dumitrumy said:

Nu am inteles, dupa ce s-a vazut ca pe C4 ajunge la 1,5V cu punte, nu ai conectat pin 10 la loc (adica la aceasta tensiune de care ne-am interesat)?

Ba da, l-am reconectat. Am procedat exact ca in pasii pe care mi i-ati dat in postarile anterioare.

Ca sa fiti sigur, va citez :

On 2/18/2022 at 1:41 PM, dumitrumy said:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Un prim test ar fi asa: se pune o sarcina mica (bec frigider), se deconecteaza pinul 10 de la celula de integrare si se mareste conductia pana nu apare un comportament zgomotos al trafului. Se micsoreaza progresiv rez de 220k serie cu led-ul pana pe C4 de 47 uF apare o tensiune de 0,8-0,9V. Se mareste 220k pana tensiunea scade sub 0,6V si se conecteaza din nou pinul 10. Becul trebuie sa lumineze puternic iar apoi se micsoreaza ca inainte 220k cu sonda in pinul 9. La inceput aici trebuie sa fie cam 3V dupa care incepe sa scada concomitent cu intensitatea becului. Daca apare zgomot se pune punte ca in simularea mea si se repeta totul identic. Forma de unda in 9 cand becul incepe sa scada luminozitatea spune totul despre comportarea normala a montajului.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Problema e ca la reconectarea in pinul 10 (shutdown) becul nu lumineaza mai puternic, ramane la aceasi stralucire.

Iar forma semnalului din pinul 9 (comp) ati vazut-o in pozele pe care le-am postat, nu e nici pe departe ca in pozele pe care le-ati postat dvs. Le citez si pe astea, ca sa nu credeti ca n-am inteles ce ar trebui sa vad acolo:

22 hours ago, dumitrumy said:

mono1.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

dubla.jpg

2 hours ago, dumitrumy said:

Da, mari diferente, ca aici:

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.

Diferente ce se compenseaza din semireglabilul "Cirip", si eu l-am folosit.

Da, dl. Dumi, inteleg unde bateti. Stiu ca eu sunt vinovat, "stiinta" mea e prea marginita si atunci dau si eu vina pe chestii pe care le iau la presupunere. Daca as cunoaste pe bune, n-as mai da cu presupusul ... Asa ca pentru unul ca mine, atat timp cat stiu SIGUR ca in cablaj nu-s conexiuni gresite si ca folosesc piesele care trebuie, ce sa fac - o iau prin comparatie: "aia am facut, ailalta am facut - nu merge, ce ramane diferit ?!"

Asta-i filozofia simpla a omului care n-are meseria dvs. a celor experimentati...

Daca credeti ca trebuie sa mai fac ceva masuratori, eu fac.

Daca nu, nu stiu ce sa mai zic ! :84

Stiu ca sunteti sigur ca e o gogomanie pe placa mea. Nu stiu cum sa va asigur ca nu e, singura idee ar fi poate doar daca ati vedea montajul chiar dvs. !

Editat de oroles
Link spre comentariu

Nu d-le, nu faci toti pasii! Te tot impiedici la fiecare pas la ceva ce am demonstrat ca se verifica in 10 min. Nu te poti apuca de un montaj amintind mereu ca esti incepator. Tot trebuie sa ai o intuitie, o viziune asupra unui montaj. Nu trebuie sa stii electronica la nivel de inginer pt orice circuit.

Ai reusit sa obtii o tensiune mare pe celula de integrare. Primul pas. Ce faci cu acea tensiune? Comanzi baza unui tranzistor NPN. Sa nu spui ca nu stii ca aceasta tensiune este de ordinul 0,6--0,7V ca nu ai ce cauta pe forum la montaje. Deci pasul urmator, masori in pin 10, adica baza tranz. Nu ai zis nimic de asta. De ce comandam in 10? Pt ca tranzistorul de acolo incepe sa se deschida si trage in jos tensiunea din pin 9 (intrare in modulator), ducand la reducerea conductiei, adica scade iluminarea becului. O iau babeste. Am peste 0,7V in 10 dar 9 nu scade. Cauze, tranzistorul intern defect sau pinul 9 este tinut sus de o impedanta mica. Ce fac? Verific integratul. Cum? intrerup alimentarea trafului de la 12V si lucrez in siguranta. Vad ca am conductie la iesire reglabila. Aplic in pinul 10 tensiunea de la baterie (chiar un pic uzata) de 1,5V printro rezistenta de 1-10K. Sau fac un divizor din referinta care sa dea cam un volt pe care il aplic in 10 pt ca intern este o rez de 1k de protectia a bazei (4k/ 3,9k  cu 1k; dublu, 8,2K cu 2,2K) Impulsurile de la iesire trebuie sa dispara. Nu dispar, verific altfel pinul 9. Las conductia maxima si intre 9 si masa pun 1-3k, conductia trebuia sa scada. Nu pot avea pretentia sa stiu functionarea unui ansamblu fara sa-i cunosc componentele.

Am obosit, am scris vreo 3 variante timp de 70 min. Montarea celor 2 trafuri + poze nu a durat mai mult de 30 min. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări