Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Invertor SG3524 12Vdc/220Vac - HELP!

Postări Recomandate

Salut colegii si de asemenea imi prezint scuze inca de la bun inceput daca n-am ales cea mai buna sectiune in care sa postez.

Este vorba totusi de un proiect cu sursa de alimentare in comutatie, asa ca dupa ce am rasfoit o sumedenie intreaga de topicuri, m-am gandit ca aici ar fi cel mai bun loc in care cineva ar putea sa-mi dea o mana de ajutor.

Precizez din start ca nu sunt vreun guru intr-ale electronicii - sunt un simplu pasionat si-atat.

N-am postat direct la sectiunea incepatorilor, ptr ca de bine de rau, am mai construit diverse montaje pana acum si cred ca am o intelegere minimala a unor circuite, dar partea asta de putere e total noua pentru mine, asadar va rog frumos, nu dati cu pietre daca o sa scriu si prostii; v-as fi recunoscator daca ma veti corecta!

Un amic cu mai multa experienta mi-a adus o lada cu componente si alte troace electronice, printre care cateva surse ATX defecte si o cutie cu mai multe componente recuperate din ele. De multa vreme visez sa-mi construiesc o sursa gen invertor, cu care sa alimentez diversi consumatori nepretentiosi atunci cand mai plec cu cortul.

Tot studiind postarile altora si sapand pe net, am inteles ca exista 3 forme de generare a tensiunii de iesire: cu forma dreptunghiulara, dreptunghiulara modificata (sau cum ii mai spun altii, "sinus modificat" ) si sinus pur ("pure sine"). Am mai inteles ca la ultimul, nu e vorba de sinus pur, ci de o compunere mai complicata, asadar nici nu ma gandesc deocamdata la asa ceva, mai ales ca nu dispun nici de toate cunostiintele necesare.

M-am hotarat sa incerc constructia unui invertor (convertizor) mai simplu, sa ma familiarizez nitelus cu modul de functionare, sa vad despre ce e vorba - asadar am facut mai intai un inventar al componentelor recuperate, ca sa vad ce gasesc acolo. Si am gasit doua integrate SG3524! 

Bun, apoi am inceput sa caut proiecte cu acest integrat. Cred ca va e clar ca nu sunt la nivelul la care sa imi pot proiecta singur asa ceva...

Amicul care mi-a donat componentele, la o bere, a zambit si mi-a imprumutat si un osciloscop, asigurandu-ma ca fara el, n-o sa fac mare branza. Din pacate, e mai mereu plecat si n-am cum apela la el pentru lamuriri si "lectii". Am zis mersi ptr osciloscop si-acum... mi-am facut curaj sa incerc singur...

Am gasit vreo 3 scheme cu SG3524, care sunt publicate in mai multe locuri pe internet.

Una dintre ele, am gasit-o pe 320volt.com si apare in 2 locuri pe site-ul respectiv:

Aici:   https://320volt.com/en/sg3524-inverter-250w-12v-dc-230v-ac/

si aici:  https://320volt.com/en/sg3524-12v-220v-230w-geri-beslemeli-sinus-inverter/#google_vignette

Din link-uri, am ajuns si la site-ul pe care este comentat invertorul, respectiv :

https://www-elektroda-pl.translate.goog/rtvforum/topic324407-0.html?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=op

Se pare ca proiectul original a fost postat la inceput aici:  http://manio95.elektroda.eu/przetwornica-12v-dc-230v-ac-na-sg3524

(dar situl a disparut intre timp)

Ei bine, documentatia recuperata de pe 320volt.com e un PDF in poloneza, pe care m-am chinuit sa-l traduc cu google.

Din schema originala, am construit doar partea de invertor, fara sistemul de sesizare a descarcarii bateriei si cel de actionare a ventilatorului pentru racire.

Iata prima versiune realizata si dedesubt, voi adauga si problemele intampinate:

schema-realizata-invertor-PL-manio95.jpg

Problema a fost ca prima data cand l-am alimentat, consumul a sarit la 9-10A. Tranzistorii folositi sunt IRFP240 pusi pe radiatoare, iar alimentarea am facut-o dintr-un acumulator de UPS, 12V/7Ah (incarcat). Ori, in documentatia originala, autorul spune ca in gol, consumul ar trebui sa fie de aprox. 0.3A !

M-am cam inmuiat la inceput si mi-a fost frica sa nu parlesc mosfetii. Ghidat de amicul meu (n-am mai folosit pana acum vreun osciloscop digital), am reusit sa vad formele de unda din portile mosurilor: aratau aiurea de tot. Una cu un nivel mai mare decat cealalta (oricum, sub 8Vvv) si cealalta undeva pe la 4Vvv, mult aplatizata. Erau aiurite rau si am inteles ca schema n-ar fi conceputa chiar cum trebuie, ca iesirile SG3524 nu sunt gandite sa atace direct un mosfet si ca din motivul asta, portile nu primesc nici curentul necesar si nici nivelul de tensiune necesar.

Mai mult decat atat, transformatorul baraia destul de nasol, iar daca am incercat sa reglez PR1, facea si mai urat.

Mentionez ca n-am alimentat invertorul mai mult de 2-3 secunde la fiecare test, de frica sa nu ard mosfetii. Inca nu s-au prajit...

Am fost foarte nelamurit referitor la ideea de feedback. Am inteles ca un invertor fara feedback nu va putea "stabiliza" tensiunea de la iesire si ca in sarcina, aceasta va scadea. Nu mi s-a parut o problema, as fi fost multumit sa vad ca functioneaza chiar si asa, dar consumul enorm pe care l-am masurat m-a demoralizat complet.

In documentatie scrie asa :

Citat

"The possibility of regulating the width of the pulses generated by the US3 system was used to stabilize the voltage output 220VAC.
One of the voltage stabilization circuits are the elements D6, D7 and the resistive divider R12 and R13, from which the voltage signal goes to the input of the error amplifier (IN- terminal) of the US3 system. This voltage is compared with a suitably divided reference voltage available at the terminal Vref. This allows for "Tuning" the generator to the voltage at the battery terminals.
The second stabilization circuit consists of elements D8, R6, PR1, US2, R7, R8, and C4, which are responsible for providing the signal feedback, proportional to the voltage at the output of the converter.
A converter without stabilization would provide an output voltage depending on the load power and the battery discharge level. This voltage would range from 170V ac to 270V ac. Thanks to the stabilization circuits mentioned, the voltage the inverter output should be 220 V ac in practically all conditions. Assuming the most unfavorable situation, which may be a partial discharge of the battery and loading the converter with full power of 250 W, the output voltage should not drop below 220 V ac.

The transformer used is a dual voltage toroidal transformer symmetrical 10 V (secondary winding) and one 220 V (primary winding). The converter without load should consume a current of approx. 300mA. If the consumed current is much higher, it may indicate an imbalance of the TS1 transformer windings or a different opening time of the switching transistors T2 / T3"

Ei bine, sub 9A n-a vrut sa consume si pace.

Amicul de care v-am vorbit, mi-a recomandat sa modific putin structura invertorului, adaugand un etaj "totem pole" pilotat de un inversor.

Am sapat din nou pe net dupa diverse configuratii si am ajuns la una care odata ce am aplicat-o, formele de unda de pe portile mosurilor au ramas identice ca nivel (dar desigur, opuse la 180gr).

Iata mai jos modificarile aduse (imi cer scuze daca desenez ca o cizma, amicul respectiv mi-a dat si un soft numit PSpice cu care vad ca se pot face multe, in afara de desen, dar zic mersi si doar de atat!):

schema-modificata-invertor-PL-manio95.jp

Practic:

- am conectat emitorii celor 2 trz. din SG3524 la masa, iar colectoarele le-am dat la +12V prin rezistorii R18 si R19 (2k2). Am inteles ca se mai numesc "rezistori de pull-up", e corect?

- din colectoare, am intrat in etajele (identice) cu inversor si totem pole;

- iesirile celor 2 totem pole le-am conectat la portile mosurilor, iar intre fiecare poarta si masa am adaugat un rezistor de 10K (asa m-a sfatuit amicul);

- de la mine gandire, am conectat pinul 10 (shutdown) la masa, eliminand feedback #2 din prima schema;

- tot de la mine gandire, am deconectat rezistorul R12 din schema originala, ca sa elimin feedback #1 ;

- si tot de pe net preluata, e ideea de a insera bobina L1 pe linia de alimentare a SG3524, cu un cond de decuplare suplimentar (C8=100nF).

Am gandit ca astfel, invertorul ar trebui sa scoata ceva tensiune pe infasurarea de 220V, chiar si fara feedback.

Nu stiu daca am facut bine sau rau, cert e ca scoate (n-am masurat exact cat, dar incinge o rezistenta de sarcina trantita la plezneala) dar ... partea nasoala e ca indiferent daca am sarcina sau nu la iesire, tot 9-10A trage din baterie. De data asta l-am lasat 3-4 secunde, vad ca n-au pleznit mosurile, dar tot nu mi se pare normal.

Am reusit sa vad si semnalele din drene, au cam 36Vvv dar apar si niste varfuri (spike-uri) care duc pe la 150Vvv.

Cele doua forme de unda nu par a se incaleca si chiar au un spatiu intre ele (am inteles ca se numeste "deadtime" ? ), dar prezenta acelor spike-uri ma pune rau pe ganduri.

Cineva mi-a mai zis ca ar trebui si niste snubbere. Habar n-aveam ce sunt acelea. M-am uitat pe net, am inteles cat de cat, dar nu am indraznit sa speculez.

Deja intru in zone prea necunoscute ptr mine si de aceea am nevoie de ajutorul celor priceputi dintre voi !

A, si inca o chestie... Ma tot gandesc si eu, asa, la liber:  inteleg ca cei 12V de la acumulator sunt comutati fata de masa odata prin infasurarea de sus ale trafului, apoi prin cea de jos, si astfel se realizeaza "comutatia" care face ca in "secundar" sa apara tensiunea ridicata. Bun, cred ca asta e cea mai simpla explicatie. Dar am facut si eu o socoteala simpla: daca fiecare infasurare are 0.15 ohmi (masurati), ar insemna ca prin ea sa treaca un curent de ... 80A ??!!

Bine , inteleg ca forma dreptunghiulara mareste curentul, dar cred ca nu rezista mosurile la curentul ala. Ceva imi scapa si va rog sa ma ajutati sa inteleg!

In plus, feedback-ul ce face ? Ptr ca daca in gol, invertorul ar trebui sa consume doar 0.3A , banuiesc ca si feedback-ul ala are o functie care modifica cumva atacul mosfeturilor, in functie de situatie (gol sau cu sarcina). Nu stiu cum lucreaza, asadar iata o alta chestiune pentru care va cer ajutor sa pot intelege!

Cam asta e stadiul in care ma aflu, sunt cam dezamagit si ma gandeam sa incerc alta configuratie, dar daca e cineva care ma poate ajuta mai mult, v-as ruga frumos sa incercati, poate reusesc sa vad montajul functionand si sa nu trec la altceva asa, fara sa inteleg mai mult.

Imi pare rau ca n-am cunostiinte suficiente, dar asta-i situatia. Daca credeti ca ma puteti ajuta, va multumesc anticipat!

Duminica placuta,

Dacian

Editat de oroles
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 135
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce transformator aţi folosit ? Ce secţiune, ce număr de spire.Asta nu aţi menţionat deloc.Comutaţia sarcinii inductive generează fenomenul de autoinducţie, de acolo apar acele ,,spike-uri,, de 150V. Snubberele sunt circuite care absorb aceste vârfuri, protejând tranzistorii de supratensiuni care i-ar putea străpunge.

Acest tip de invertor, care ridică direct tensiunea de 12Vc.c. la 230Vc.a. are un randament scăzut fiindcă lucrează cu frecvenţa de 50Hz pe partea de invertor. Invertoarele industriale cu undă rectangulară performante fac ridicarea tensiunii de 12V la 320V la o frecvenţă ridicată, apoi această tensiune este redresată, filtrată şi inversată de 50 de ori pe secundă cu o punte ,,H,, cu mosfeţi comandată de alt integrat.Dată fiind frecvenţa mare a invertorului primar, randamentul este mai bun şi se foloseşte un transformator pe ferită, cu dimensiuni mult mai scăzute şi consumul invertorului mult scăzut datorită timpilor mici ai comutaţiei.

Despre snubbere şi calculul lor se pot găsi uşor articole bine explicate pe net.Un exemplu, găsit la repezeală

https://sciencing.com/design-rc-snubber-12030206.html

P.S. M-aţi rugat acum ceva timp să vă direcţionez spre un topic despre invertor de putere, proiect al unui coleg de forum.Am răspuns atunci, dar nu păreaţi că aţi mai intrat pe forum şi eu şterg periodic toate mesajele din MP şi din mail, nu-mi place să văd liste pline cu mesaje vechi.

Dacă nu aţi apucat să citiţi atunci mesajul, un coleg care are un topic despre un invertor de mare putere este @nel65. Puteţi să-i daţi un MP dacă nu găsiţi topicul lui.

https://www.elforum.info/profile/187322-nel65/?wr=eyJhcHAiOiJmb3J1bXMiLCJtb2R1bGUiOiJmb3J1bXMtY29tbWVudCIsImlkXzEiOjE0ODc3NywiaWRfMiI6MjAxNjI3MX0=

Link spre comentariu
Acum 5 ore, validae a spus:

Ce transformator aţi folosit ? Ce secţiune, ce număr de spire.Asta nu aţi menţionat deloc.

Buna dimineata dl. Validae!

Aveti dreptate, n-am scris nimic despre transformator in prima postare, dar am mentionat pe cea de a doua schema (cea modificata) ca este vorba de un traf recuperat dintr-un UPS (in stare de functiune) de calculator. O infasurare de 220Vac si alte doua de 8.5Vac . UPS-ul e de 600VA/350W .

Sectiunea nu o pot decat aproxima. Grosimea masurata a pachetului de tole e de 50.5mm, iar latimea aproximata a miezului din interior, cred ca e de 21.5mm.

Asta ar insemna o sectiune de aprox. 1000cmp. Traful cantareste 1.78Kg .

Daca reusesc sa trag din el 250W, ma declar bucuros !

Despre snubbere şi calculul lor se pot găsi uşor articole bine explicate pe net.Un exemplu, găsit la repezeală

https://sciencing.com/design-rc-snubber-12030206.html

Multumesc! De asemenea si ptr explicarea principiului invertoarelor cu punte H. Nu m-am aventurat inca acolo, mi se pare prea complex.

P.S. M-aţi rugat acum ceva timp să vă direcţionez spre un topic despre invertor de putere, proiect al unui coleg de forum.Am răspuns atunci, dar nu păreaţi că aţi mai intrat pe forum şi eu şterg periodic toate mesajele din MP şi din mail, nu-mi place să văd liste pline cu mesaje vechi.

Asa este, am mesajul dvs. si acum ! Dar nu l-am contactat, ptr ca dupa cum am spus, din cele pe care le-am citit, mi s-a parut prea complex ptr mine, deocamdata.

Incerc sa ma obisnuiesc cu configuratii mai simple si apoi, daca voi capata experienta, ma voi gandi sa abordez proiecte mai complicate.

Deocamdata, dupa cum vedeti, nici macar chestia asta "simpla" nu reusesc s-o scot la lumina.

UPS-ul din care am scos traful, scoate semnal dreptunghiular "modificat", am pus osciloscopul pe el si am vazut. Am alimentat cu UPS-ul acela atat PC-ul, dar si alti consumatori printre care si un TV, un radio, un laptop, becuri... As vrea sa vad ca reusesc cu forte proprii sa injghebez un montaj simplu, apoi voi trece mai departe.

Asadar, problemele din prima postare raman. Nelamuririle cele mai mari pe care le am (discutand pe prima schema postata):

- de ce trage atat de mult (9-10A) invertorul din acumulator, in repaus (fara sarcina la iesire) ?

- sunt corect concepute circuitele de feedback prezente in schema originala (prima postata, nu cea modificata) ?

- pinul 10 de la SG3524 e pentru shutdown. Din cate vad eu, circuitul cu optocuplor preia tensiune din iesirea de 220Vac a trafului si apoi cred ca genereaza un semnal scos prin emitor, filtrat de R7-C4-R8. Zic "filtrat" ptr ca ma gandesc ca daca LED-ul din optocuplor preia tensiune cu forma dreptunghiulara din iesirea de 220Vac, presupun ca va ilumina in pulsuri, deci cred ca semnalul din emitorul tranzistorului din optocuplor va urmari acele pulsuri si probabil ca de aceea e necesara si filtrarea lor. E doar o presupunere. Nu stiu cum functioneaza in realitate circuitul acela si nici de ce este prevazut.

In documentatia tradusa (pe care am citat-o in prima postare) se spune ca trebuie ajustat semireglabilul PR1 ptr a obtine la iesire 220V - OK; de aici trag o concluzie - ca circuitul in sine nu face un shutdown definitiv (aplicand un anumit prag pe pinul 10), ptr ca altfel... autorul n-ar mai fi recomandat ajustarea lui PR1.

Si atunci, cred ca acolo (pinul 10 si circuitul cu optocuplor pe post de feedback) se intampla altceva, un alt gen de functionare pe care nu-l cunosc.

Cam astea ar fi problemele.

Daca cineva ma poate ajuta sa deslusesc o rezolvare, sunt bun de cinste !

Multumesc,
Dacian

Link spre comentariu

Aţi măsurat consumul în gol al invertorului din care aţi recuperat traful când funcţiona ?  E posibil să fi fost foarte apropiat de ce aţi măsurat şi acum.Consumul ridicat e cauzat în principal de timpii ridicaţi de conducţie ai tranzistorilor, condiţionaţi de frecvenţa mică de lucru.

Adică ,,factorul de umplere,, al semnalului cauzează acest consum ridicat.Din păcate nu mai am acum pe ce să măsor, fiindcă doar ce am dat recent unui coleg de serviciu un UPS de 650VA şi un invertor de 1000W perfect funcţionale, dar pe care nu le mai foloseam de ani buni.Dar din ce-mi amintesc, invertorul avea câţiva Amperi consum în gol şi la mine....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

Aţi măsurat consumul în gol al invertorului din care aţi recuperat traful când funcţiona ?  E posibil să fi fost foarte apropiat de ce aţi măsurat şi acum.Consumul ridicat e cauzat în principal de timpii ridicaţi de conducţie ai tranzistorilor, condiţionaţi de frecvenţa mică de lucru.

Adică ,,factorul de umplere,, al semnalului cauzează acest consum ridicat.

Va salut!

Da, am masurat, cam 1.5-1.7A in gol, fara sarcina. Pot remonta traful si sa fac o poza dupa masuratoare , daca doriti.

Schema UPS-ului am gasit-o pe Electrotanya, iat-o mai jos (am facut niste adnotari in ea, ptr a urmari mai usor traseele):

mustek-powermust-600.jpg

Invertorul UPS-ului e detaliat mai jos:

invertor-powermust-600.jpg

Semnalele care ataca mosurile sunt provenite direct din microprocesor si au frecventa de 50Hz, dar trebuie sa pun osciloscopul pe ele sa vad cum arata ca forma (factorul de umplere) in repaus si in sarcina. Asta n-am facut-o deocamdata ;-)

Daca tot am postat schema UPS-ului (putin offtopic!) chiar as vrea sa intreb, ce rol are gruparea R83-C24 (300 ohm cu 100uF) care se vede chiar la priza mediana a trafului ? Reprezinta cumva un soi de snubber?

Acum 41 minute, QQme a spus:

Sectiunea trf. este de 10,8cmp

curentul mare se datoreaza duratei mari a impulsului si saturatiei miezului,

montati si reactia de tensiune ce va reduce durata comenzii.

Multumesc pentru atentionare, aveti dreptate! Am masurat in mm si am scris aiurea cmp :)

Inteleg cum e cu durata (si factorul de umplere), dar nu-mi explic de ce UPS-ul din care am scos traful, consuma in gol doar 1.5-1.7A !

O sa incerc sa ma uit cu osciloscopul pe una din portile mosurilor de acolo, sa vad daca in repaus se modifica forma de unda.

Referitor la reactia pomenita de dvs., acolo mi-e cam neclar cum functioneaza.

Am mai citat si in prima postare, caile de reactie mentionate de autorul documentatiei invertorului (ma refer la prima schema pe care am postat-o):

Citat

One of the voltage stabilization circuits are the elements D6, D7 and the resistive divider R12 and R13, from which the voltage signal goes to the input of the error amplifier (IN- terminal) of the US3 system. This voltage is compared with a suitably divided reference voltage available at the terminal Vref. This allows for "Tuning" the generator to the voltage at the battery terminals.
The second stabilization circuit consists of elements D8, R6, PR1, US2, R7, R8, and C4, which are responsible for providing the signal feedback, proportional to the voltage at the output of the converter.

Am mai spus si mai sus ca nu reusesc sa inteleg e ce se intampla la pinul 10 al SG3524, care are functia SHUTDOWN.

Am constatat ca daca aplic minimum 1V acolo, semnalele furnizate la iesire se opresc.

Nu am incercat sa masor cu osciloscopul forma tensiunii rezultate pe pinul 10, ptr ca mi-e frica sa alimentez mai mult de 3-4 sec. montajul, sa nu cumva sa crape mosfeturile. De aceea am facut deocamdata testele in gol, fara a mai cupla caile de reactie.

Dar cred ca trebuie sa urmareasca , in mare, impulsurile din secundarul de 220V al trafo.

Daca e asa, atunci nu inteleg cum functioneaza acest reglaj; practic, ar opri iesirile lui SG3524 in ritmul impus de pulsurile de la iesirea trafo.

Repet, asta e ceea ce cred / ceea ce imi imaginez. Poate gandesc gresit, va rog sa ma ajutati !

Oricum, chiar daca ar avea o tensiune constanta (nepulsatorie), la valori de la 1V in sus, iesirile vor fi oprite.

Deci, care o fi misterul circuitului de reactie de la pinul 10 ?

Acum 45 minute, franzm a spus:

Daca tot ati luat traful din UPS, n-ar fi fost mai bine sa refolositi tot UPS-ul?

Eventual cautati un UPS potrivit (convertor pe frecventa mare si formator cu punte H) cu bateriile terminate si-l reconditionati.

Oarece teorie: https://training.ti.com/power-supply-topologies .

Multumesc ptr link-ul cu teorie, e f binevenit ptr mine !

UPS-ul l-as folosi, dar as vrea sa simt bucuria de a folosi ceva realizat si reglat cu mana mea, chiar daca ar fi ceva mai primitiv !

Duminica placuta,

Dacian

Link spre comentariu
La 30.01.2022 la 10:28, QQme a spus:

curentul mare se datoreaza duratei mari a impulsului si saturatiei miezului,

montati si reactia de tensiune ce va reduce durata comenzii.

Va salut,

Din pacate, zilele astea am mai incercat, dar nu merge. Nu se intampla nimic bun.

Traful bazaie in continuare, curentul e la fel de mare in repaus, reactia nu modifica nimic.

Nu stiu ce sa-i mai fac. Daca cineva are ceva sugestii, ii raman indatorat!

Daca nu, asta e, incerc altceva.

Multumiri -

Dacian

Link spre comentariu
La 03.02.2022 la 18:45, QQme a spus:

Cand am spus de reactie, m-am referit la D6-D7 pe pinul 1.

Am conectat ambele retele de reactie, atat cea pe care ati mentionat-o, cat si sistemul cu optocuplor. Degeaba!

Pe de alta parte, nu inteleg cum ar putea functiona...

In documentatia originala scrie :

Citat

One of the voltage stabilization circuits are the elements D6, D7 and the resistive divider R12 and R13, from which the voltage signal goes to the input of the error amplifier (IN- terminal) of the US3 system. This voltage is compared with a suitably divided reference voltage available at the terminal Vref.

This allows for "Tuning" the generator to the voltage at the battery terminals.

Pai, nu prea inteleg cum e cu tuningul asta, ptr ca privind schema, eu inteleg ca tensiunea de la terminalele bateriei va aparea pe diode atunci cand mosurile conduc. Si asta ar insemna ca in punctul comun al celor doua diode sa apara o tensiune care cred ca ar trebui sa se bațâie in ritmul in care sunt deschise mosurile - adica 50Hz. Daca n-am gresit pana aici, atunci dupa divizor cred ca nu va fi o tensiune continuua, ci sub forma de ceva impulsuri. Daca e asa, asta n-ar zapaci mai rau amplificatorul de eroare din integrat ?

La fel, ma uit si incerc sa inteleg, atat cat pot, ce face reteaua cu optocuplor. Probabil ca va deschide mai mult sau mai putin tranzistorul intern, care va scoate pe emitor o tensiune care urmareste nivelul de iesire de pe transformator. Aia vad ca se aplica la pinul 10 (shutdown) - ori din fisa integratului, rezulta ca acolo e un tranzistor care opreste semnalele de iesire daca ii aplici la intrare o tensiune de cel putin 1V.

M-as fi asteptat la vreun sistem care sa modifice probabil factorul de umplere, ca sa mai scada tensiunea de la iesire, dar daca ar face shutdown, ce folos ?

Probabil ca in realitate, ar trebui sa faca altecva decat imi imaginez eu, asadar va rog sa ma ajutati sa inteleg, daca se poate.

Multumesc anticipat!
Dacian

Link spre comentariu
La 30.01.2022 la 2:05, oroles a spus:

Tot studiind postarile altora si sapand pe net, am inteles ca exista 3 forme de generare a tensiunii de iesire: cu forma dreptunghiulara, dreptunghiulara modificata (sau cum ii mai spun altii, "sinus modificat" ) si sinus pur ("pure sine"). Am mai inteles ca la ultimul, nu e vorba de sinus pur, ci de o compunere mai complicata, asadar nici nu ma gandesc deocamdata la asa ceva, mai ales ca nu dispun nici de toate cunostiintele necesare.

M-am hotarat sa incerc constructia unui invertor (convertizor) mai simplu, sa ma familiarizez nitelus cu modul de functionare, sa vad despre ce e vorba

Nu se incepe direct cu unul sinus, se incepe cu cea mai simpla schema: comanda dreptunghi, iesire dreptunghi fara nicio reactie.

Link spre comentariu

Uite ceva simplu ,l-am mai pus in trecut pe aici ,merge sigur ,ma jucam cu asa ceva cu mai bine de 10 ani in urma.Cu traf cam de 20-25 cm2,din ce-mi amintesc,mergea un flex de vreo 600W de voie.Si bineinteles ,cam orice electronica ...

ridicator_12___220.thumb.jpg.5fcdccd8c8b4012b7d7512bd77649cd3.jpg

De MOSI ,nu-mi amintesc daca nu cumva am folosit altceva,probabil IRF3205 sau asemanator...

Editat de nel65
Link spre comentariu
Acum 3 ore, dumitrumy a spus:

Nu se incepe direct cu unul sinus, se incepe cu cea mai simpla schema: comanda dreptunghi, iesire dreptunghi fara nicio reactie.

Dar n-am zis nicaieri ca vreau sa incep cu unul sinus!  Ba din contra, uitati ce-am scris in prima postare:

La 30.01.2022 la 0:05, oroles a spus:

M-am hotarat sa incerc constructia unui invertor (convertizor) mai simplu, sa ma familiarizez nitelus cu modul de functionare, sa vad despre ce e vorba - asadar am facut mai intai un inventar al componentelor recuperate, ca sa vad ce gasesc acolo. Si am gasit doua integrate SG3524! 

Bun, apoi am inceput sa caut proiecte cu acest integrat. Cred ca va e clar ca nu sunt la nivelul la care sa imi pot proiecta singur asa ceva...

Asadar, ma tem ca m-ati confundat cu altcineva...

Acum 3 ore, nel65 a spus:

Uite ceva simplu ,l-am mai pus in trecut pe aici

Buna ziua! Multumesc pentru schema. Am construit fix acest tip de invertor prin 2018 si a functionat fara nici o problema, doar ca tensiunea la iesire scadea cand cuplam sarcina. Am fost foarte dezamagit, n-a fost nimeni sa-mi explice ca ar fi nevoie de cai de reactie, asa ca l-am trecut pe linie moarta. Dupa ce-am gasit integratele SG3524 din cutia donata de amicul meu, precum si schema de la care am pornit si pe care am prezentat-o (tot in prima postare de pe topicul curent) am sperat ca o sa pot construi ceva care sa mearga nitel mai departe, adica sa stabilizeze tensiunea de la iesirea trafo.

Acum 6 ore, QQme a spus:

In loc de R12-13 puneti un semireg. de 10-20K ,,,trebue ca prin modificarea lui sa varieze latimea impulsurilor de iesire.

Asa o sa fac. Multumesc ptr idee , o sa revin sa anunt ce-am obtinut ! Sa zicem ca o sa mearga, sunt tare curios ce e de facut mai departe!

Dar, o iau cu pasi mici. Mai intai, sa vedem ce se intampla daca pun potul de care ziceati.

Dacian

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări