Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bucla de masă

mariobe

Postări Recomandate

Având în vedere că în postarea cu "legăturile electrice  in amplificator "nu se permit întrebări aș dori să readuc subiectul în discuție .

Lucrez la un sistem 5.1 unde folosesc tda 7293 pentru sateliți și kituri cu tranzistoare pentru boxele frontale .

In postarea mai sus amintită am observat că se folosesc două punți redresoare pentru cele două înfășurări secundare ale transformatorului pentru două canale audio . Eu am doar 3 cabluri de la secundar (nu 4 ) unde am folosit doar o punte și aici vin cu una din primele întrebări pe acest subiect . As putea pune două kituri de amplificare pe aceași punte redresoare ?  Tehnic , le-am pus deja (am conectat plusurile, minusurile,gnd împreună ) și funcționează doar că mă întreb dacă e și corect .Aud zgomote de fond  dar mai am de lucrat la ordonarea cablurilor prin carcasă ,momentan studiez fenomenul cu buclele de masă .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mariobe

16

• Mircea

5

• DjLeco2021

3

• sesebe

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu are nimic, atata timp cat puntea e capabila sa duca puterile amplificatoarelor insumate+ o mica rezerva. Daca are cel putin 10A-20A e ok. Sa tii cont si de disiparea termica a acesteia. Poti folosi un mic radiator...

Nu are nimic, atata timp cat puntea e capabila sa duca puterile amplificatoarelor insumate+ o mica rezerva. Daca are cel putin 10A-20A e ok. Sa tii cont si de disiparea termica a acesteia. Poti folosi un mic radiator...

Vizavi de buclele de masa.... Foloseste un singur punct de gnd, din punctul unde iti faci masa la conzi de filtrare si te duci separat cu cate un fir de gnd la fiecare modul de amplificare, separat la corectoare, separat la protectii dimensionate in functie de puterea absorbitabde fiecare modul. 

Evitabsa iei o masa si sa te duci cu ea in corector, de acolo te duci in amplif.. etc.

Link spre comentariu

Ce inseamna "aud zgomote de fond". Zgomotul buclei de masa e greu de incurcat cu alte zgomote. E un bazait continuu.

Schematic, ai aici tot ce trebuie sa stii despre conexiunile in cutie. Nu e musai sa ai 2 punti. Conteaza cum si de unde iei masa. 

How-to-Design-a-Hi-Fi-Audio-Amplifier-Wi

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Principiul izolarii semnal slab - putere si a murdaririi circuitului de masa sunt f clar explicate, la nivel de schema bloc. Oricine poate urmari schema.

Bineinteles ca cu cat complici schema (etaje de preamplificare, corectoare) se multiplica si problemele. Cum nu stim toate detaliile, e un punct de plecare.

Link spre comentariu
Acum 18 ore, Mircea a spus:

Ce inseamna "aud zgomote de fond". Zgomotul buclei de masa e greu de incurcat cu alte zgomote. E un bazait continuu.

Schematic, ai aici tot ce trebuie sa stii despre conexiunile in cutie. Nu e musai sa ai 2 punti. Conteaza cum si de unde iei masa. 

How-to-Design-a-Hi-Fi-Audio-Amplifier-Wi

Cred ca transformatorul se afla prea aproape de kiturile audio.L-am mutat și s-a remediat problema .Mai degrabă i-aș fi spus bâzâit . Mulțumesc

Link spre comentariu

Mâzgăleala din poze e simplificată .Am sărit peste detalii .Cum spuneam mai sus transformatoarele pe care le folosesc au mediană ,3 fire nu 4 ca în cazurile expuse de voi . 

Am folosit o singură punte pentru două amplificatoare și voi face același lucru în triplu exemplar . Vreau sa bag 3 transformatoare în aceeași carcasă fiecare  dintre ele alimentând câte două amplificatoare .Acolo ma gândesc că va fi dificil de evitat bucle de masă .

Întrebarea cu numărul doi este legata de cablul ecranat care leagă intrarea de pe cablaj cu mufa mamă (banană ,nu știu cum să-i zic ,scuze) a amplificatorului . Unde ar trebui legat GND-ul la ecranajul cablului ? În punctul A sau B ? Mulțumesc pentru decodificarea hieroglifelor desenate pe hârtie.Nu am nici o treabă cu desenatul din păcate . ( Mulțam Cozmalau pentru info )

20220129_091253.jpg

20220129_091306.jpg

Editat de mariobe
Link spre comentariu

Ca sa il citez pe Victor:

Unii nu "e" prosti (fara nicio aluzie).

Reteta succesului la "JaponeJi", arata asa:

20220129-110231-002.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 9 ore, DjLeco2021 a spus:

Ca sa il citez pe Victor:

Unii nu "e" prosti (fara nicio aluzie).

Reteta succesului la "JaponeJi", arata asa:

20220129-110231-002.jpg

Parca as fi preferat si desen cu pixul pe langa fotografia asta 

Link spre comentariu

Este logica simpla ce am scris acolo.

Poza si descrierile spun tot.

Suportul ce leaga totul, median trafo, median electrolitici, mase, pe el sta fixata si puntea redresoare, este o tabla din cupru, groasa de 1,5mm.

Mai multe detalii poti deprinde din Yamaha PC2602, gasesti mai multe detalii si chiar schema, pe net.

1372283-3df4f399-yamaha-pc-2602-professional-power-amplifier.jpg

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 9 ore, DjLeco2021 a spus:

Este logica simpla ce am scris acolo.

Poza si descrierile spun tot.

E ok ,mi-am dat seama dupa ce ti-am raspuns .E de fapt T-ul despre care se vorbea in  Legaturile electrice in amplificator . Multumesc .

Nu inteleg totusi de ce unii folosesc doua punti redresoare in loc de una ca acea exemplificata de catre tine .Exista vreo diferenta ,avantaje ? 

Link spre comentariu

Păi cu pixul și pe culori e. Mai clar nici că se poate. 7293 e uricios la potentiometru pe intrare. Să folosești cablu cu ecranaj generos. Și să izolezi conectorii de intrare față de carcasă.

Link spre comentariu

A folosi 2 punti inseamna "masa floating in/din DC" si presupune 2 secundare separate, 2 punti si 2 electrolitici.

Eu prefer oldschool, sa disip doar pe 4 diode (1 punte) nu pe 8 (2 punti).

Teorectic o masa "floating DC" ar avea zgomot mai mic, fiind cuplaj DC, practic nu ai 0 absolut, pentru ca, rezistenta interna electrolitici, atit in AC cit si in DC, cadere diferita pe diodele din punti, etc.

Asa, medianul trafo tine acel "0 absolut", iar daca legi corect masa, NU ai zgomot!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 9 ore, mannx a spus:

Păi cu pixul și pe culori e. Mai clar nici că se poate. 7293 e uricios la potentiometru pe intrare. Să folosești cablu cu ecranaj generos. Și să izolezi conectorii de intrare față de carcasă.

Nu folosesc potentiometru de loc , TDA-urile sunt pentru sateliti .Calculatorul imi da niste pocnituri (o placa audio5.1 creativZ ) horor la restarturi dar nu e paguba mare daca crapa vreun satelit .La amplifurile pe tranzistoare cred voi pune potentiometru pentru ca ma tem o sa-mi arda boxele frontale intr-o buna zi . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări