Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pompa de caldura -diy

Cortex

Postări Recomandate

Salutare, studiind puțin  piata  legat de pompele de caldura,din start pretul de achizite m-a facut sa inchid ochii,insa randamentul este uluitor, asta ma impinge sa construiesc una, nu mi se pare greu insa ca si cunoștințe frigotehnice ...tind spre novice. Daca avem colegi care stiu " cu ce se mananca" , asteptam informații, mulțumesc 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cortex

13

• Mircea

3

• Vlad20

3

• daniels

2

Top autori în acest subiect

Principiul de functionare ( generic) l-am inteles. M-ar interesa : ce compresor  sa achizitionez, vana expansiune, refrigernati, schimbatoare de caldura ( in placi ..sau..diy)( ma intereseza in special pompă apa-apa) . Ce-a mai simpla varianta pentru mine ar fi sa iau un AC si sa ma joc cu el ..undeva la 1200 ron..e doar un exemplu

Link spre comentariu

@Cortex, daca cumperi la bucata te costa mai mult.

Ideea era sa iei un split si sa te joci cu el. 

Grija mare cu pompa de caldura, daca nu vrei sa auzi un compresor mergand 4 luni pe an in continuu. Si nu vorbesc de perioada verii. 

Link spre comentariu

Spatiu e..apa e.. Caldura  ( mai ieftin) trebe' :rade:. Din ce am vazut, ca preturi,un compresor bun spre foarte bun( scroll)  se invarte in jurul a 500..800 e, poate chiar si 1000 e daca renteaza. Un driver  pt motor trifazat 300-600 e, 100 e o valva de expansiune.  Schimbatoarele de caldura le construiesc . Placere si ambitie am . Ideea e sa nu arung banii pe geam inspre un esec total ( gen sa stric conpresorul) si nici  sa nu depășească prețul  unuia de magazin, astept un raspun si de la românașii  nostrii de la termocasa, daca cel diy, ochiometric, trece de 10000 lei..clar nu are rost

Link spre comentariu

'''''Pompele de caldura apa-apa cu circuit deschis

Pompele de caldura cu circuit deschis sunt considerate a fi una dintre cele mai performante tehnologii. In ceea ce priveste principiul de functionare al acestora, trebuie sa stiti ca in cazul de fata apa freatica este transportata din subteran catre pompa de caldura, iar apa racita este evacuata intr-un al doilea put. Asadar, retineti faptul ca pompele de caldura cu circuit deschis presupun, in primul rand, forarea a doua puturi. Unul pentru colectare si altul pentru evacuare.  

Modul de functionare al pompelor cu circuit deschis

• Captarea energiei: Conductele de colectare a apei extrag apa calda (12 – 14 grade Celsius) din panza freatica si o transporta catre pompa de caldura;
  • Transformarea energiei: Pompa de caldura transforma energia respectiva prin intermediul compresorului. Apa racita este eliminata in cel de-al doilea put;
  • Transmiterea caldurii: Se realizeaza la fel ca in cazul pompelor de caldura cu circuit inchis. ''''

https://ondrill.ro/pompe-de-caldura/alegerea-tipului-pompa-caldura-pdc-apa-apa-sol-apa/

Link spre comentariu

Ok ok ..pana aici mi-e clar :rade:.

Ce nu stiu  ce tip/model de compresor se pretreaza mai bine pentru a incalzi

Ce tip de valva de expansiunesa aleg ( de preferat eletronica

Ce tip de freon

Ce ulei

Cat de mult conteaza/ conteaza? lungimea/ diametru tevilor de la compresor pana la schimbatoarele de caldura ? 

Detalii dintr-acestea... principiul  l-am înțeles  perfect 

Pana acum am socotit compresor, valva, driver compresor, țevăraie..~5000 lei..pret bun pana acum

Link spre comentariu

Cred ca nu ati citit atent, stiti cam cat costa forarea a 2 puturi de cel putin 50m adancime cam la 50 m unul de celalalt circuit deschis?Sau un put de 100m pentru sonda U, circuit inchis?

Link spre comentariu

..nimic concret pana acum:84

Tre' sa sapi..tre' sa dai gauri 

Domnilor, ma intereseaza chestii de finete " secrete" la cum pot construi singur  agregatul nu mai conteaza de unde iau caldura si unde o bag...cu toate ca am zis mai sus..apa e , spatiu e . Ca idee,am fantana la 12 m adâncime.  Suprafața gadinii  are peste 1600 mp . Detalii tehnice  despre functionare, concret, astea ma intereseaza. Mulțumesc 

Link spre comentariu

Cauți niște cursuri de frigotehnie online și le urmezi, sau plătești o firma / om specializat să-ți facă proiectul. 

Secrete de finețe nu se dau la gratis pe forumuri. 

Link spre comentariu

Vera, sunt o gramada de video-uri pe yt pe aceasta tema, doar cautand "heat pump" , intocmai ceea ce m-a facut sa prind curaj sa incerc sa fac si eu unul , m-am documentat la ce inseamna o lipitura  aferent frigorificelor, cam greu unui novice, insa se poate cu materiale care le poti bricola si pe acasa, 

Vera, daca ti s-a " casunat" pe acel AC, ideea mea ce-a mai simplista era sa iau o pompa de caldura pt incalzit piscine , (pana in 3000e am gasit de peste 20 kw)

pe vaporizator ( serpentina aia de afara,ventilata) sa ma lipesc cu alte tevi prin care trec apa extrasa din sol, restul,,,e la gata, cum ar veni

asta ar fi ce-a mai simpla idee si fara batai de cap. Inca mai rumeg ideea

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări