Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare IEMI

Postări Recomandate

Acum 12 ore, djvas a spus:

Si puntea asta jumate germaniu, jumate siliciu ce gaselnita mai e ? Ca eu nu ma prind.... Sa nu-mi spuneti ca e vb de caderea de tensiune ...

Nu e punte. Sunt doua redresoare separate, fiecare fiind redresor dubla aternanta cu priza mediana.

Un redresor este pentru tensiune pozitiva si curent mai mare si de aceea foloseste diode 1N4xxx, celalat este pentru tensiune negativa la curent foarte mic si de aceea foloseste EFD-uri.

Ca si proiectare este o solute absolut corecta si 100% inginereasca atat pentru vremea aia cat si pentru vremurile noastre.

Acum 9 ore, sesebe a spus:

Asta mi se pare super tare. Chiar asa de mare diferenta de pret era intre diodele alea ca sa se justifice o asa timpenie?

Nu e nicio tampenie acolo, este o proiectare 100% corecta.

N-avem de unde sti ce anume preturi de inventar aveau diodele alea la vremea aceea, dar oricum nu era obligatoriu sa puna un acelasi model de dioda in doua redresoare de curenti foarte diferiti doar pentru ca asa ar fi avut "acelasi scris" pe schema. Si eu in surse de 13,8V/25A am pus doua diode de 40A pentru partea de putere si doua diode de 3A pentru partea de comanda, si sper ca n-are nimeni vreo idee creata in a contrazice degeaba o asa simpla alegere...

Daca schema nu ar fi fost desenata incat cele 4 diode sa semene atat de mult cu o punte redresoare si daca ar fi fost desenata incat fiecare redresor sa apara pe schema in alta parte ca redresoare separate pentru alimentari separate, nu s-ar mai fi mirat absolut nimeni si n-ar mai fi intrebat nimeni "de ce nu au pus acelasi tip de dioda?"....

Dealtfel intrebarea corecta ar fi fost "de ce nu au pus o punte 1PM ?" care ca raspuns poate avea inclusiv pe cel legat de libertatea proiectantului de a alege ce si cum. sau eventual chiar preturile respectivelor diode folosite acolo ori disponibilitatea respectivelor componente.... am asa o vaga senzatie ca schema ar fi conceputa cand era bunica fata, si daca-mi amintesc bine prin 1980 la CPSP aveam o cutie plina cu EFD-uri dar nu prea aveam 1N4xxx... iar preturile lor erau atunci cu totul altfel decat sunt azi.

REDRESOR.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La 27.01.2022 la 22:02, bodyxx a spus:

Salut, găsesc și eu la dvs un CV original de reglaj ieșire nivel? 

Eu, cand am avut nevoie, am confectionat din CV de Cora. Se da cel vechi jos si se numara placile de stator si rotor (nu mai stiu numarul lor). 

Din cel de Cora se elimina surplusul. Se monteaza pe  CV original intru-cat difera lungimea axului fata de Cora. Este o munca de chinez, dar cu atentie se poate realiza. Atentie la foliile de plastic si la saibele distantoare.

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 22 ore, PINTI a spus:

Eu, cand am avut nevoie, am confectionat din CV de Cora. Se da cel vechi jos si se numara placile de stator si rotor (nu mai stiu numarul lor). 

Din cel de Cora se elimina surplusul. Se monteaza pe  CV original intru-cat difera lungimea axului fata de Cora. Este o munca de chinez, dar cu atentie se poate realiza. Atentie la foliile de plastic si la saibele distantoare.

Am făcut deja asta, dar vreau pe cel original, poate are cineva din vreun 503 dezmembrat  

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări