KISS Postat Februarie 11, 2022 Partajează Postat Februarie 11, 2022 Puteti pune rezultatul unor simulari pentru cele doua scheme? Link spre comentariu
appme Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 Îmi place acest RIAA. Voi folosi o sursă de alimentare stabilizată și un circuit de decuplare. Alimentare ARC PH3 și decuplare AR SP-11 decuplare. https://ibb.co/kS5WV5L Link spre comentariu
Усилитель Postat Februarie 12, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 12, 2022 Acum 2 ore, appme a spus: Îmi place acest RIAA. A fost construit de mai multi, toti au fost multumiti. Intrucat vreau sa se asorteze la aspect exterior,in mare, cu amplificatorul PP EL84 construit de mine, voi incerca sa fac elemente de design comune. Am gasit un mic traf din casetofon japonez, galvanizat in auriu, va fi montat pe capac, asemanator ca la amp. L-am rebobinat ca drosel, am avut disponibil sarma mai groasa, plin si strans bine cu intrefier foita de tigara are 2H.Cam putin, dar asta e. O sa fac un stabilizator, dupa filtrul CLC cu mosfet comandat de IC LR8N3. Ma gandesc cum sa-l fac sa aiba si in jur de 30 sec intarziere tensiune anodica.... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 17 hours ago, THOMAS said: Calculați și dv. amplificările pentru cele doua filtre din NFB de tip Schade și vedeți ce diagrama Bode va rezulta,nici pe departe nu poate fi vorba de o corecție RIAA,mă rog fiecare face așa cum îi place,sau cum crede ....! Nu le-am mai calculat (poate o voi face), dar am incercat o simulare : La 50Hz si 1KHz: la 500Hz si 1KHz: La 1KHz si 2kHz: si la 1KHz si 6KHz: Am fixat 0dB ca referinta la 1KHz. Iata mai jos tabelul cu raspunsul curbei RIAA, conform http://www.mh-audio.nl/Calculators/CalculateRIAA.html : In cazul retelei din montaj, rezultatele arata putin diferit, intr-adevar, dar nu la distante astronomice: 50 Hz 13.04 dB in loc de 16.95 100 Hz 11.09 dB in loc de 13.09 300 Hz 5.14 dB in loc de 5.48 500 Hz 2.5 dB in loc de 2.65 1 KHz 8 mdB in loc de 0 2 KHz -2.3 dB in loc -2.59 6 KHz -9 dB in loc de -9.6 Se vede ca la frecvente joase nu respecta standardul, dar nu arata chiar asa de rau ! Da, stiu ca veti spune ca reteaua e pentru un eq activ, pe cand calculatorul invocat de mine e ptr o retea pasiva. As fi de acord, dar rezultatul final conteaza, ptr ca alura eq trebuie sa fie in speta identica. Probabil ca luand foaia de catalog a tuburilor si aplicand un calcul mai riguros, se va obtine o retea eq cu performante imbunatatite. Voi reveni cu o configuratie care respecta mai bine curba standard, dar va fi pasiva. N-am postat cele de mai sus ptr a deschide o polemica; reprezinta doar un punct de vedere referitor la afirmatia dvs. ca reteaua din schema nu si-ar face treaba. Asadar, va rog sa nu considerati postarea mea ca pe un afront. Cu stima, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
yo3fhm Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 Pentru ca se discuta despre eq RIAA, am postat aici o carte interesanta (cel putin pentru unii): Burkhard Vogel - The Sound of Silence (Lowest-noise RIAA phono-amps: Designer's Guide) Link spre comentariu
KISS Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 App, ce parere aveti despre simulari si masuratorile reale? Ma refer la masuratori cu aparate dedicate audio, gen analizor de spectru audio, distorsiuni THD si IMD, generatoare de semnal cu factor de distorsiuni foarte mic...etc, toate de firma si nu pocnitori chinezesti, cel mai ieftin aparat fiind, second hand, 1500€ si cel mai scump peste 10.000€, actual, pe piata. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 (editat) Mie imi da un pic diferit raspunsul acestui filtru.Pe schema simulata de catre dv. aveti doua componente care nu su nt exact ca pe schema originala,nu asta ar fi problema,dar cel putin pe modelul Spice pentru ECF802 ma pot baza intrucat este generat cu uTracer dupa un ECF802 nou,nu stiu de ce nu seamana cele doua simulari?? Mai mult,daca incercati sa injectati la intrare un semnal emulat ,o configuratie Anti-RIAA,normal ar fi ca la iesirea unui astfel de preamplificator sa avem o diagrama Bode foarte corecta/buna ,adica un raspuns in frecventa de 20Hz-20KHz.Probele cu acel emulator,le fac in simulare pentru toate preamplificatoarele RIAA,insa la acesta nu imi place deloc ce vad,asta ma face sa afirm ca filtrele nu sunt ceea ce trebuie,parerea mea! Daca doriti va pot trimite in privat in format .asc,schema unui emulator RIAA cu care sa faceti probe! L.E in schimb cea de a doua schema cu filtru pasiv este ceea ce trebuie !!! Editat Februarie 12, 2022 de THOMAS Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 (editat) @THOMAS Oare este posibil ca datorita faptului ca aveti 22uF in simularea dvs, spre deosebire de schema in care sunt 220uF in catozi, sa cada raspunsul la joase? Editat Februarie 12, 2022 de cirip Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 (editat) Acum 42 minute, cirip a spus: @THOMAS Oare este posibil ca datorita faptului ca aveti 22uF in simularea dvs, spre deosebire de schema in care sunt 220uF in catozi, sa cada raspunsul la joase? Bravo! Multumesc mult,aveti dreptate,asa este,nu am fost atent si in loc de 220uF am pus 22uF,dar...tot nu raspunde asa cum trebuie,insa dupa cum am spus,fiecare face asa cum crede,daca suna bine pana la urma ce mai conteaza??? Inca odata multuimesc pentru atentionare! ...poate undeva este o greseala,sincer chiar nu imi dau seama de ce nu este simularea identica cu a colegului yo3fhm !? Editat Februarie 12, 2022 de THOMAS Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 12, 2022 Partajează Postat Februarie 12, 2022 (editat) 50 minutes ago, THOMAS said: de ce nu este simularea identica Pentru ca nivelul injectat de dvs. in amplificator este cu aprox 60dB mai mare decat este necesar. In primul rand declaratia "sine" nu este necesara. Aceea este pentru analiza tranzitorie,ori dvs. faceti analiza AC. Poate ca ati observat ca ajustarea celor 1.38mV din declaratia "sine" nu modifica graficul in niciun fel. Pentru analiza AC injectati 9V, ceea ce este prea mult. Pentru a obtine curba din standard, trebuie sa scalati nivelul sursei AC (in sensul reducerii) cu valoarea in dB masurata la 1KHz pe care standardul o considera valoare de referinta. Ochiometric, in graficul dvs. aveti 52dB la un nivel de intrare de 9V. Pentru a obtine zeroul la 1KHz, trebuie sa scalati cei 9V cu -52dB, adica nivelul sursei AC sa devina 22.6mV. Cei 22.6mV calculati se bazeaza pe citirea ochiometrica a celor 52dB de la 1KHz. Daca or fi 50.15 sau 51.4, se mai ajusteaza si cei 22.6mV Spor! Editat Februarie 12, 2022 de cirip Link spre comentariu
KISS Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 Cred ca Spice_ul lui @THOMAS, nu stie sa calculeze in dBV, dar, n-ar fi prima data cand se intampla asta, am mai vazut-o la distorsiunile THD. Link spre comentariu
Hoffmann Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 https://i.postimg.cc/XqXSXHZj/riia-1.png Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 (editat) Acum 7 ore, cirip a spus: Pentru ca nivelul injectat de dvs. in amplificator este cu aprox 60dB mai mare decat este necesar. In primul rand declaratia "sine" nu este necesara. Aceea este pentru analiza tranzitorie,ori dvs. faceti analiza AC. Poate ca ati observat ca ajustarea celor 1.38mV din declaratia "sine" nu modifica graficul in niciun fel. Pentru analiza AC injectati 9V, ceea ce este prea mult. Pentru a obtine curba din standard, trebuie sa scalati nivelul sursei AC (in sensul reducerii) cu valoarea in dB masurata la 1KHz pe care standardul o considera valoare de referinta. Ochiometric, in graficul dvs. aveti 52dB la un nivel de intrare de 9V. Pentru a obtine zeroul la 1KHz, trebuie sa scalati cei 9V cu -52dB, adica nivelul sursei AC sa devina 22.6mV. Cei 22.6mV calculati se bazeaza pe citirea ochiometrica a celor 52dB de la 1KHz. Daca or fi 50.15 sau 51.4, se mai ajusteaza si cei 22.6mV Spor! Da,am refacut nivelul la intrare si am utilizat chiar generatorul din Spice caruia i-am atribuit caracteristicile unei doze MM,daca observati am impus aceleasi directive Spice ca si colegul ,insa nu am obtinut aceleasi rezultate!!!...daca aveti timp,incercati si dv. aceasta simulare! Cat priveste modelul pentru ECF802 sunt foarte sigur ca este un model corect. ECF802 RIAA.asc Editat Februarie 13, 2022 de THOMAS Link spre comentariu
icar Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 Atasamentul nu merge! Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 (editat) Acum 25 minute, Rammstein a spus: Nici un preu cu RIIA in munți nu sună corect, că ai satisfacția..... că este făcut de tine și "cântă" este cu totul altceva, în momentul când îl compari cu un preu cu RIIA corectă..... îți dai seama că te păcălești singur, am întâlnit asta de multe ori. Să nu mai vorbim că toate dozele de calitate au specificate valorile R și C de încărcare, valori de care nu prea ține nimeni seama. O remarca foarte corecta,chiar am vrut sa recomand ceva RIAA dintre cele realizate de dv.,cel putin doua le-am auzit si intr-adevar sunt de nivel profesional,insa exista o dorinta acerba pentru realizari de amplificatoare sau/si preamplificatoare cu componente active,in speta tuburi electronice care nu au fost proiectate/fabricate pentru aplicatii audio,va merge desigur,dar cum va merge....Dumnezeu stie!! ECC83/12AX7(6N2P),ECC803,EF86,D3a,...vor da satisfactii depline,insa se pare ca sunt "demodate"! Acum 14 minute, icar a spus: Atasamentul nu merge! Este format .asc,cred ca trebuie sa aveti instalat LTSpice,parerea mea! Editat Februarie 13, 2022 de THOMAS Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum