peshte Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Salutare, Aparatul este Bosch tat3a017gb https://manualzz.com/doc/54089672/bosch-tat3a017gb-beige-compact-toaster-product-spec-sheet Tranzistorul explodat din imagine nu-l pot identifica. E atat de prajit ca nu se citeste nici macar o parte din cod. Am gasit o schema, este un NPN, dar nu specifica codul . Ma gandesc ca e ceva comun mai multor modele de prajitoare. Integratul nu pare ars. Vreo sugestie de tranzistor? Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 (editat) Greu de crezut că a scăpat integratul,pentru că a bubuit condensatorul de pe alimentare(C3).În fine,dacă e NPN pune și matale acolo un BD139,2SC2388.Tranzistorul lucrează cu 12-16V și comandă electromagnetul pârghiei. Înainte de a îl demonta trebuia verificat dacă tinând apăsată pârghia se incălzește rezistența,că dacă e întreruptă,iar îți bubuie piesele. Editat Ianuarie 23, 2022 de adydep Link spre comentariu
peshte Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 A mers cu BD139. Doar ca dupa prima proba, se strapunge condensatorul de alimentare C3 si dioda D1 (protectia de pe bobina), schimbata si ea ca era arsa. Tranzistorul a scapat de data asta. Se intampla asta daca e arsa rezistenta? Nu inteleg ce legatura are. O schema aproximativa: Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Aceea e schema temporizatorului.Dar acolo nu apare şi modul în care se alimentează el... Temporizatorul se alimentează de pe o ,,priză,, scoasă de pe o porţiune a rezistenţei de încălzire.E practic un banal divizor rezistiv, iar pe acea porţiune apar cei 12V necesari montajului.Dacă rezistenţa se întrerupe în zona ce alimentează electronica, la bornele plăcii apar 230V în loc de 12V.De acolo şi problema. Verifică cu atenţie tot traseul rezistenţei de încălzire, vei găsi o întrerupere sigur.poate fi de multe ori în zona capselor ce fixează capetele rezistenţei, dar nu o dată s-a întâmplat să se ardă chiar la mijloc.După ce reconectezi zona întreruptă nu vor mai fi probleme.pentru a înnădi o rezistenţă de acest tip, ai nevoie de tabla ce acoperă bateriile AAA, AA sau de 9V.Tai o fâşie din acea tablă şi faci un ,,manşon,, tubular în care introduci capetele rezistenţei, apoi strângi bine cu un cleşte.Am reparat multe prăjitoare, voiam la un moment dat să fac şi un ,,tutorial,, despre defectele acestora, dar nu am făcut destule poze la cele reparate şi acum nu prea mai repar aşa ceva decât la prieteni şi apropiaţi.. Uite o schemă simplificată (nu conţine contactorul acţionat de electromagnet) a alimentării prin divizor rezistiv a timerului.Ghici ce se întâmplă când întrerupi rezistenţa sub punctul de conectare al alimentării lui... Link spre comentariu
peshte Postat Ianuarie 24, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Dubioasa inginerie. Zici ca e facut ca atunci cand s-a ars rezistenta sa se asigura ca se arde de-a binelea. In timp ce testam mansonul facut din tabla, s-a ars a doua oara, tot in zona capsei. Asa ca am facut al doilea manson. Nu cred ca va tine prea mult. Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Eu le reparam cu un șurub M3 scurt,piuliță și 2 șaibe . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum