BRANCA Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 DC1 aş bănui că provin din tranzistori din care se foloseşte o joncţiune.Şi eu ţin minte că ar fi cu siliciu. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 (editat) @informerOOOooo, desigur! Să mă sunați când treceți prin zonă! 0744765661 Editat Ianuarie 23, 2022 de Neagu Raul Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Acum 9 minute, BRANCA a spus: DC1 aş bănui că provin din tranzistori din care se foloseşte o joncţiune.Şi eu ţin minte că ar fi cu siliciu. Nu știu, e posibil să fie și silicon ca celelalte dar e și probabil să fie și germanium (asta spun doar din cauza capsulei, nu cred că s-ar face în capsulă neagră) Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Acum 5 minute, Neagu Raul a spus: Nu știu, e posibil să fie și silicon ca celelalte dar e și probabil să fie și germanium (asta spun doar din cauza capsulei, nu cred că s-ar face în capsulă neagră) Diodele cu silicon sunt pt. uz feminin... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Acum 16 minute, Neagu Raul a spus: Nu știu, e posibil să fie și silicon ca celelalte dar e și probabil să fie și germanium (asta spun doar din cauza capsulei, nu cred că s-ar face în capsulă neagră) ce treaba are DC1-4 cu poza EFT-urilor? iar diodele DC sint pe siliciu, nenegociabil! Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Chiar acum, Marele Savant a spus: ce treaba are DC1-4 cu poza EFT-urilor? iar diodele DC sint pe siliciu, nenegociabil! Pentru că, capsulele sunt identice! Nu cred că ar reveni la capsula to-1 neagră doar pentru a pune o joncțiune de siliciu... Nu știu până nu văd ce spune un catalog... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Nu te supara, e asa greu sa pui un ohmetru pe o jonctiune BC, pe una EFT si pe acea dioda si sa faci comparatie? Dureaza 2 min si nu mai umplem forumul cu povesti/ pareri. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Nu le mai am, că aș fi făcut și eu singur asta, dar sunt deja la Andrew! Link spre comentariu
dumitrumy Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 (editat) Pai sa faca el masuratoarea... EDIT: si este cam greu sa polarizezi un tranz cu Ge tot cu o dioda cu Ge, prea ai fi intro zona nesigura: Editat Ianuarie 23, 2022 de dumitrumy Link spre comentariu
dark_angel Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 E greu domn Mitica, daca vrea omu' sa despice firul in patru? ar fi putut sa ia o sursa reglabila de curent constant si un banal voltmetru, masura 5-10 perechi curent-tensiune si vedea mai in detaliu ce este cu ea. Se poate incalzi si cu o rezistenta pusa pe corpul ei etc. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 DC-1 pare sa fie totusi cu germaniu, cred ca am gresit considerind ca sint din aceeasi familie cu DC-DC4, care in mod sigur sint siliciu! In mod gresit, credeam ca arata la fel, ca sint in aceeasi capsula toate, dar fiind pe o ambaza de eft, aproape sigur sint Ge. Personal nu am cataloage atit de vechi incit sa apara si DC-1 in ele. si este destul de normal ca tranzistorul respectiv sa fie compensat termic cu o dioda cu Ge. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Nu stiu daca pe vremea inceputului fabricarii EFT-urilor in capsula neagra, se fabricau jonctiuni cu siliciu. Diferenta intre siliciu si germaniu se vede cu un ohmetru. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Acum 19 minute, dark_angel a spus: E greu domn Mitica, daca vrea omu' sa despice firul in patru? ar fi putut sa ia o sursa reglabila de curent constant si un banal voltmetru, masura 5-10 perechi curent-tensiune si vedea mai in detaliu ce este cu ea. Se poate incalzi si cu o rezistenta pusa pe corpul ei etc. Desigur, chiar se merită să fac atâtea pentru o diodă (cu riscul de a o arde) în loc să cer date din catalog! Trebuia să o pun și la osciloscop să văd până la ce frecvență funcționează! Acum 9 minute, Marele Savant a spus: DC-1 pare sa fie totusi cu germaniu, cred ca am gresit considerind ca sint din aceeasi familie cu DC-DC4, care in mod sigur sint siliciu! In mod gresit, credeam ca arata la fel, ca sint in aceeasi capsula toate, dar fiind pe o ambaza de eft, aproape sigur sint Ge. Personal nu am cataloage atit de vechi incit sa apara si DC-1 in ele. si este destul de normal ca tranzistorul respectiv sa fie compensat termic cu o dioda cu Ge. Asta cred și eu, nu are logică (d.p.m.d.v.) să folosească doar acolo o diodă cu siliciu și să nu folosească una și în loc la EFD106... (Nu știu cum funcționează această compensare termică dar totuși) Acum 1 minut, icar a spus: Nu stiu daca pe vremea inceputului fabricarii EFT-urilor in capsula neagra, se fabricau jonctiuni cu siliciu. Diferenta intre siliciu si germaniu se vede cu un ohmetru. Am să îi cer domnului Andrew să verifice când are timp! Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 EFD erau diode cu germaniu, adica aveau avantajul caderii mici de tensiune in conductie, in jur de 0,2V, spre deosebire de 0,7V, pentru siliciu. De aici si folosirea lor chiar si in radiourile integral pe siliciu. Link spre comentariu
informer Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 Frumos din partea acestui domn din UK sa incerce sa faca un istoric al semiconductorilor romanesti. ... desi-i destul de "saracutz" deocamdata, vorbind doar despre IPRS si doar despre putini tranzistori... dar vedem mai departe. Oare noi avem pe undeva macar o incercare de a face asta? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum