Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitare curent afisaj cu leduri

Postări Recomandate

Salutare tuturor. De ceva timp mi-am propus sa imi construiesc un logo cu initialele FVEB (este pentru canalul meu de youtube). Schema de baza este un vumetru, realizat cu 9 tranzistoare si 8 leduri pe verticala. Insa, pentru a “desena” literele, a trebuit sa pun mai multe leduri pe orizontala. Un lucru de mentionat este ca, pentru fiecare litera am folosit leduri de alta culoare (F>albastru; V>galben; E>galben; B>alb).

Fara sa imi pun prea mult mintea la contributie, am decis ca sa pun ledurile in paralel si sa utilizez un rezistor in serie cu acestea. Binenteles am calculat curentul necesar si tensiunea pusa de mine la 3 volti (caderea pe leduri). Cu toate ca stiam de ledurile galbene si rosii, ce au o cadere de tensiune de 2 volti (am trecut peste aceasta regula).

Partea ironica este ca nu am testat inainte leduri in paralel de culori diferite (ca de, mandria mea proasta ca le stiu pe toate… se pare ca m-am inselat). Prin urma, ledurile galbene si rosii se aprind iar celelalte nu.

Intrebarea e, aveti vreo propunere/sfat? Eu m-am gandit la 2 varianta: 1) pun pe fiecare led in parte rezistor (ceea ce ar fi un cosmar… de realizat) 2) las aceea rezistenta si mai pun cate un rezistor in serie doar pentru ledurile  galbene si rosii (recalculand de la 3 la 2 volti)

PS: Am pus un link mai jos  catre prezentarea schemei. 

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Optiunea 2 dar bine potrivite cat sa reglezi si intensitatea luminoasa pentru a obtine uniformitatea. 

Poate aveai ledurile si adunau praf (e cazul multora dintre noi), insa pe viitor poate folosesti niste matrici 5x8 RGB. Asa rezolvi problema uniformizarii intensitatii luminoase.

Link spre comentariu

Pune toate ledurile de acelaşi tip (şi literă) în serie, cu un singur rezistor de limitare.Valoarea rezistorului o tatonezi pentru fiecare culoare în parte, dată fiind căderea de tensiune diferită între culori şi chiar leduri de acelaşi tip.Varianta serie are neajunsul că necesită o tensiune mare de alimentare, practic suma căderilor de tensiune ale ledurilor albe plus căderea pe tranzistorul de comandă.Albele şi albastrele au cea mai mare cădere de tensiune.

Dar varianta serie lucrează la un curent mic, iar ţie nu-ţi aprinde ledurile fiindcă ai nevoie de o amplificare mare în curent pe unele leduri mai ,,gurmande,,.Adică alea ce nu se aprind acum.

O variantă de evitare a unui număr prea mare de leduri ar fi folosirea de leduri mai puţine dar puse în spatele unor segnete dispersoare, tăiate din plexiglas gros de la paneluri defecte tv sau de monitoare, în forma literelor şi de mărimea dorită.Ca la afişoarele led de dimensiuni mari...

Varianta asta necesită mai multă manoperă mecanică, dar poate fi mai de efect dacă literele apar ca segmente de afişaj uriaş...

Link spre comentariu

Salutare. Pana la urma am ales temporar folosirea unei singure culori (albastru -  culoarea mea favorita), varianta propusa de @validae. Sunt foarte constient ca ideal  e, spre exemplu, legarea in serie (avand siguranta unui curent de 20mA, iar in cazul arderii unei diode nu se duc celelalte) sau fiecare led sa aibe rezistorul lui de limitare a curentului.

Din pacate am depistat o alta problema. Pozarea pe cablaj a tranzistoarelor BD139 este gresita. Adica pinii din margine (Emitor, respectiv Colector) sunt inversati. Bine ca se poate pune invers tranzistorul.

In momentul proiectarii PCB-ului in Easy EDA, am depistat un alt tranzistor(avand aceeasi capsula) cu pinii inversati (CBE in loc de EBC). Insa, in schema propriu-zisa arata ca e in regula (numai in momentul proiectarii pe PCB). E invatatura de mine. Plus ca e prima data cand lucrez in programul asta.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Valorile rezistorilor de limitare vor fi diferite pe diferitele culori.De exemplu pe galben trebuie o valoare mai scăzută decât pe roşu...se şi vede că cele galbene se aprind mai slab.E vorba de consumul diferit şi de randamentul luminos diferit al diverselor joncţiuni, nu numai de căderea diferită de tensiune a diverselor joncţiuni.Deci nu e chiar simplu...vei vedea că şi punând câte un rezistor pe fiecare led în parte nu vei obţine din prima acelaşi nivel luminos, va trebui să tatonezi diverse valori, fiindcă există o dispersie de caracteristici şi pentru acelaşi lot de leduri.

Link spre comentariu

Este oarecum clar ca in cazul ledurile galbene/rosii, e nevoie de o cadere de tensiune (pe ele) intre 1,8-2,2Volti; iar in cazul celor albastre/albe intre 2,8-3,2Volti  Ca sa fiu sigur ca fac totul ca la carte. Calculez initial ce rezistor trebuie pe fiecare culoare in parte. Apoi, cu un multimetru voi masura curentul (pentru a nu depasii 20mA) tatonand rezistorul pana ajung la luminozitatea dorita. Stiu e munca de chinez dar nu ma las. Care ar mai fi placerea, daca nu as duce proiectul pana la un bun sfarsit?

Va multumesc mult @validaepentru sfaturi. 

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Curentul de 20mA e o limită la care nu trebuie să ajungi şi nici să te apropii niciodată în mod practic.Frecvent ledurile obişnuite de 3-5mm luminează bine şi la curenţi de 5-10mA.Am avut un exemplar extraordinar, pe care din prostie l-am pierdut.Era un fenomen, se aprindea vizibil şi clar şi la doar 100uA (microAmperi !).Îl folosisem un timp băgat într-un pix transparent şi înseriat cu un rezistor de 100-200k pe post de ,,lampă de control,, care se aprindea bine de la câţiva Volţi până la 230V, atât curent continuu, cât şi alternativ.De atunci nu am mai găsit altul la fel, nici măcar pe aproape...

Am dat peste el căutând leduri sensibile pentru o lampă de control, la serviciu avem aparate ce lucrează în gama 12V- 170Vc.c. şi de multe ori e utilă o lampă de control uşoară şi portabilă în buzunar, ca să verifici rapid dacă tensiunea de alimentare e prezentă la un utilaj.

Căutând prin diverse plăci, mi-a atras atenţia un led cu o culoare rubinie, nu era nici roşu, nici portocaliu .Am pus o rezistenţă de 10k şi l-am alimentat la 3,7V. S-a aprins bine chiar, lucru ce m-a intrigat.Am crescut rezistenţa la 100k şi tot se aprindea vizibil.Atunci am măsurat curentul şi am rămas mască la ce valoare mică reuşea să emită lumină vizibilă.Dar a fost singurul, de atunci fac acelaşi test la orice led ce-mi pică înmână, dar nu am găsit încă unul la fel....

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări