Vizitator ionioni2000 Postat Noiembrie 8, 2007 Partajează Postat Noiembrie 8, 2007 Se da un amp cu intrare de linie 250mV, asimetrica-intrare de TAPE.Intern exista un divizor rezistiv 5:1 care aduce semnalul la cei 50mV necesari selectorului de surse si apoi spre corector.Ampul respectiv va fi conectat < probabil> si la iesirea OUT a unei placi de sunet PC. Ma gandeam ca pe intrarea de linie, pe fiecare canal sa montez 2 diode rapide 1N4148 in anti-paralel pentru a limita cat de cat riscurile de "abuzuri" cauzate de excesele bahice de la ore mici, cand mesenii vin ei si imping volumul la maxim.Vin sa va intreb insa, pentru functionarea normala-conectat la semnal de linie, cele 2 diode introduc cumva neliniaritati? Ati vazut vreodata pe vreo scula asa ceva?Problema este urgenta! "chinul" este sambata seara! 10.11.07Multumesc! Link spre comentariu
Sharky Postat Noiembrie 8, 2007 Partajează Postat Noiembrie 8, 2007 nu prea introduc, ele sunt blocate, capacitatea lor e mica.AStea le pui in divizorul rezistiv, dupa prima rezistenta, nu fix pe intrare. Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 8, 2007 Partajează Postat Noiembrie 8, 2007 Ma gandeam ca pe intrarea de linie, pe fiecare canal sa montez 2 diode rapide 1N4148 in anti-paralel pentru a limita cat de cat riscurile de "abuzuri" cauzate de excesele bahice de la ore mici, cand mesenii vin ei si imping volumul la maxim.Am avut parte de abuzuri bahice şi eu, cînd stăteam în cămin. Am rezolvat în alt mod problema, şi anume cu un mic trimmer la intrare. Reglajul e simplu: dai ampliful la maximum, fără semnal la intrare şi trimmerul la minim. Pui pe urmă nişte muzică şi dai din trimmere pînă te satisface volumul maxim. Trimerele să le bagi în interior, să nu aibe nimeni acces la ele (nici măcar tu). Link spre comentariu
Vizitator ionioni2000 Postat Noiembrie 8, 2007 Partajează Postat Noiembrie 8, 2007 Am avut parte de abuzuri bahice şi eu, cînd stăteam în cămin. Am rezolvat în alt mod problema, şi anume cu un mic trimmer la intrare. Reglajul e simplu: dai ampliful la maximum, fără semnal la intrare şi trimmerul la minim. Pui pe urmă nişte muzică şi dai din trimmere pînă te satisface volumul maxim. Trimerele să le bagi în interior, să nu aibe nimeni acces la ele (nici măcar tu).Solutia de mai sus e cumva soft, pt ca reglajul ar trebui facut la fata locului.Eu ma gandeam la ceva hard-coded... problema e: introduce distors sau neliniaritati la nivel normal=250mV? Link spre comentariu
Vizitator ionioni2000 Postat Noiembrie 10, 2007 Partajează Postat Noiembrie 10, 2007 Topic inchis!Am pus diode 1n4154 si am probat, merge.Multumesc tuturor. Link spre comentariu
Jules00 Postat Noiembrie 20, 2007 Partajează Postat Noiembrie 20, 2007 ionioni2000, tehnic diodele anti-paralel introduc distorsiuni. Este vorba de tensiunea de deschidere a diodelor care este intotdeauna mai mare decat 0. Deci pana la tensiunea de prag, diodele stau inchise. Acum, din cate stiu eu, placile de sunet scot cam vreo 2-3Vpp deci tie ti se deschid diodele si de aceea merge. Eu n-as alege aceasta varianta pentru ca nu poti construi un atenuator cu diode...Mult mai bine ar fi cu potentiometre ascunse prin carcasa ampului asa cum a scris cineva mai sus....Succese! (chiar si nebanuite) Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 20, 2007 Partajează Postat Noiembrie 20, 2007 Jules00 gresesti. Nu e vorba de un comutator de surse audio cu diode, in alea se intimpla fenomenul ala si de aceea nu se folosesc. E vorba de a pune 2 diode de semnal mic, cu Si, in antiparalel pe o intrare, fiecare cu un capat la masa, asa cum se folosesc si in sondele de frecventmetru sau osciloscop si cum se vad si in scheme de amplifuri mai de firma. Semnalul nu va fi limitat decit atunci cind va depasi pe fiecare semialternanta 0,6... 0,7V, adica tensiunea de deschidere a diodelor. Probabil ca tu ai inteles ca diodele se monteaza in antiparalel, dar in serie cu sursa de semnal. :yawinkle: Link spre comentariu
Jules00 Postat Noiembrie 21, 2007 Partajează Postat Noiembrie 21, 2007 Da...am inteles gresit :axe: E buna masura numai ca daca se da prea tare si semnalul devine distorsionat puternic e posibil sa se duca inaltele... Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 21, 2007 Partajează Postat Noiembrie 21, 2007 Jules00 gresesti. Nu e vorba de un comutator de surse audio cu diode, in alea se intimpla fenomenul ala si de aceea nu se folosesc. E vorba de a pune 2 diode de semnal mic, cu Si, in antiparalel pe o intrare, fiecare cu un capat la masa, asa cum se folosesc si in sondele de frecventmetru sau osciloscop si cum se vad si in scheme de amplifuri mai de firma. Semnalul nu va fi limitat decit atunci cind va depasi pe fiecare semialternanta 0,6... 0,7V, adica tensiunea de deschidere a diodelor. Probabil ca tu ai inteles ca diodele se monteaza in antiparalel, dar in serie cu sursa de semnal. :yawinkle: Da si aplici o tensiune de 1Volt pe acele diode si le-ai strapuns am testat pe pielea mea la frecventmetru insa mi-a protejat tranzistorul BF254 HI!Cea mai buna metoda este un condensator de 470nF-1uF nepolarizat daca in serie cu semnalul audio. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 22, 2007 Partajează Postat Noiembrie 22, 2007 1Vcc/ca e logic sa arda o dioda, daca nu are o rez de balast in fata cum au zenerele. Poate aveai semnal + tensiune cc pe intrare. Faza cu condul nu o inteleg, vrei sa limitezi banda la frecvente joase? Link spre comentariu
Yo4You Postat Noiembrie 22, 2007 Partajează Postat Noiembrie 22, 2007 1Vcc/ca e logic sa arda o dioda, daca nu are o rez de balast in fata cum au zenerele. Poate aveai semnal + tensiune cc pe intrare. Faza cu condul nu o inteleg, vrei sa limitezi banda la frecvente joase?Condul respectiv nu influenteaza deloc semnalul deaia este ales intre o anumita limita si se plaseaza unde semnalul este peste 1Varf ptr protectie.Apropos cum separi componenta continua de cea alternativa (semnal audio) pe colector sau emitor si in baza acestora exemplu fiind doua etaje de amplificare in clasa A relaizate cu tranzistori.Aceasta este o intrebare cu raspuns partial dat.Astept replici. :supz: Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 22, 2007 Partajează Postat Noiembrie 22, 2007 Acuma ne apucam de teorii. Nu crezi ca divizorul de pe intrare e montat inaintea condensatorului in orice preu audio? De asemenea si placa de sunet are cond. pe iesire. Citi cond. trebuie sa inseriezi ca sa fii multumit? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum