zero patrat Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Buna ziua, Sunt nou pe forum, acum am creat contul, si mai mult decat atat, sunt analfabet in electronica, asa ca va multumesc din start pentru ajutor si rabdare. Am nevoie de o parere avizata pentru urmatorul proiect. Dati-mi voie sa incerc sa explic cat mai clar proiectul, poate nu stiu suficient incat sa il detaliez corespunzator. Practic, ce incerc sa construiesc este un gard electric cu o tensiune de 20kV, frecventa de descarcare cat mai mare (de la 100Hz in sus e buna), dar in loc sa descarce in fir, descarca in doua placi PCB puse fata in fata (de aici si diferenta fata de gardul electric, pt ca am nevoie de ambele polaritati). Ideal ar fi sa fie protejat la arc, sa nu poata crea efectul corona. Teoretic, distanta dintre cele doua placi depasind 5cm, ar trebui sa fie ok, nu avem 50kv tensiune. Electrozii pot fi reprezentati de placi sau de busbar, problema e ca voltajul in electrod ar fi bine sa fie uniform pe suprafata... cu placile e mai greu, poate o grila sau un circuit in zig-zag ar fi mai bun. Ca si sursa de tensiune ar fi bun si un electrosoc, dar sistemul trebuie sa functioneze un timp indelungat (zile) iar electrosocul nu cred ca rezista fara racire corespunzatoare. In ce priveste sistemul de racire, ideal ar fi probabil sa fie imersata sursa in ulei electrorezistent (de transformator) dar nici din asta nu gasesc decat la 280 de litri... O alta varianta ar fi o aprindere auto, un trafo de linie, un trafo de microunde (ma rog, vreo 5). Nu vreau sa il fac letal, deci tensiunea de 20kV ar trebui sa aibe maxim 50mA (din ce am gasit, la 20kV 80mA e pragul, dar vreau sa stau sigur sub valoarea asta). O alta problema e ca as avea nevoie sa il fac reglabil - campul electric dintre cei doi electrozi, pt ca asta e scopul proiectului - si nu doar mecanic (prin marirea distantei) ci, mai degraba, prin reglarea tensiunii. Plaja de lucru ar trebui sa fie intre 100 si 200kV la 1m. Distanta dintre electrozi... cu cat mai mare cu atat mai bine, dar 5-15cm ar fi probabil suficient. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Care ar fi scopul acestei construcţii ? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Omul a spus clar că e pe dinafară de electronică.De aceea l-am şi întrebat care ar fi de fapt scopul unei astfel de construcţii... Distanţa dintre electrozi m-a dus cu gândul la o capcană pentru şobolani.Deşi ar fi cel puţin ciudată o astfel de abordare.. Link spre comentariu
zero patrat Postat Ianuarie 19, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 35 minutes ago, validae said: Care ar fi scopul acestei construcţii ? Scopul este un separator electrostatic pt diferite tipuri de particule (de la fum, la... reciclare plastice). 27 minutes ago, yo8tot said: 50mA este cat se poate de letal, mai ales in DC. Iar la 20kV inseamna 1kW. Adica iese si fum din cine a pus mana pe gardul ala Inseamna ca sursele mele nu sunt bune sau nu am inteles corect. Tinand cont de scopul constructiei, conteaza puterea din circuit? Adica, daca de la 50mA reducem intensitatea la 50 microA, rezultand o putere de 1W, cum se vor comporta particulele incarcate electrostatic din campul electric? - in sensul ca atractia/respingerea lor de catre un electrod este influentata si de intensitatea curentului, sau doar de tensiune? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Pentru separare electrostatică cel mai mult contează diferenţa de potenţial, fiindcă nu ai practic un ,,consumator,, pe care să-l alimentezi.Deci curentul trebuie să fie limitat la valori nepericuloase pentru om.Chiar dacă nu te-ar ucide prin fibrilaţie, vorbind de efectul frecvenţei curentului alternativ, te-ar expune la nişte arsuri grave dacă ar fi vorba de tensiune continuă înaltă.Cred că separarea electrostatică ar putea funcţiona doar la tensiune continuă, în alternativ nu ar avea niciun efect, fiindcă sarcinile s-ar anula. Link spre comentariu
zero patrat Postat Ianuarie 19, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Exact Intrebarea e cum il construiesc? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Păi nu e chiar foarte complicat.Un transformator separator (230V-230V) urmat de un multiplicator Cockroft-Walton.Sau un invertor urmat de acelaşi multiplicator. De exemplu: Link spre comentariu
zero patrat Postat Ianuarie 19, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 (editat) Din cate stiu, Cockroft-Walton merge pana la amplificare de tensiune de 4x, dupa care apar probleme - ceva legat de faza, daca bine imi aduc aminte. Deci practic de la 230V cu un modul se ajunge la 1kV. Asta inseamna 20 module inseriate pentru 20kV. Modulul e bipolar sau monopolar? Daca iesirea e pe un singur pol, atunci cum fac sa am doi electrozi cu polaritati opuse? Unde se poate face reglajul de tensiune? Direct pe transformator? Cum se protejeaza impotriva crearii arcului? Editat Ianuarie 19, 2022 de zero patrat Am uitat ceva Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Problemele cu multiplicatoare sunt de obicei legate de izolaţie.Am pus link-ul de sus unde se ajunge la 200kV cu un astfel de multiplicator.Dar reglarea tensiunii înalte în plajă largă de variaţie nu e simplu de făcut.În principiu, poţi folosi un autotraf reglabil urmat de un traf ridicător de tensiune , apoi multiplicatorul Cockroft-Walton. Astfel poţi regla tensiunea înaltă pe o plajă destul de mare.Există soluţii şi mai bune dar accesibile doar la nivel industrial. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Pentru ca s-a cerut evitarea descarcarilor datorate efectului Corona si distribuirea egala a sarcinilor pe suprafata, e bine de stiut ca acumularea sarcinilor se face in partile ascutite ale electrozilor, recte in colturi si muchii. S-a discutat si de utilizarea unei bare de cupru (busbar), e musai ca tot ce e muchie si colt sa fie rotunjite, iar orice cap de surub sau piulita folosite la conectari si imbinari sa fie incastrate in volumul barei de cupru sau acoperite cu ceva sferic ca forma. Dar, eu zic are sa mearga si cu niste rotunjiri simple, vorbim doar de 20kV. Link spre comentariu
flomar60 Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Cautati /procurați un transformator de linii din tv-urile color vechi care aveau si triplor... va trebui să construiți doar oscilatorul care va alimenta ansamblul..... toată chestia vă va asigura aprox. 25kv la 1mA...suficient pentru teste!... apoi dezvoltați.... Link spre comentariu
valivoi Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 (editat) Acesta este un transformator de aprindere pentru arzatoare industriale debiteaza 2x12kv 30mA durata de actionare 100%, este doar un exemplu sunt diferite firme, cu diferite tensiuni in secundar si durate de actionare.(nu stiu daca este clasic cu transformator, sau electronic) Editat Ianuarie 19, 2022 de valivoi Link spre comentariu
valivoi Postat Ianuarie 19, 2022 Partajează Postat Ianuarie 19, 2022 Atentie, mai nou s-au facut transformatoare de aprindere "electronice"care debiteaza tensiunea secundara la frecventa de ordinul kilohertilor. Link spre comentariu
zero patrat Postat Ianuarie 20, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2022 11 hours ago, valivoi said: Acesta este un transformator de aprindere pentru arzatoare industriale debiteaza 2x12kv 30mA durata de actionare 100%, este doar un exemplu sunt diferite firme, cu diferite tensiuni in secundar si durate de actionare.(nu stiu daca este clasic cu transformator, sau electronic) Genial, nu m-as fi gandit in veci! Am gasit aici: https://www.kupli.ro/produkt/transformator-aprindere-brahma-tc2-ltca-pt-arzator-2x12kv-30ma-230v-50hz-019844/ Sigur merge 24h din 24? Nu are nevoie de un super-sistem de racire, sau ceva? Cum l-as putea face reglabil? Multumesc mult tuturor! Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 20, 2022 Partajează Postat Ianuarie 20, 2022 Vedeţi că aceste ,,transformatoare de aprindere,, nu dau curent continuu, ci impulsuri în cel mai bun caz.Lucru ce nu ar fi de dorit la o aplicaţie ce necesită curent continuu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum