Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sunet bormasina de banc

GoodKat

Postări Recomandate

Salutare! Am o bormasina de banc cu care imi mai fac treaba prin atelier (Einhell BT-BD 501).

Am dat jos de pe ea componentele pentru a schimba rulmentii de la axul mandrinei si alte operatiuni de mentenanta. Initial m-am gandit sa schimb si rulmentii motorului, dar vazand ca nu au joc pe care sa il simt in ax, am zis ca ii schimb pe viitor. Suruburile care tin cele doua capace ale motorului erau foarte slabe, asa ca le-am strans in X cu un cuplu aproximativ egal pe toate 4.

Problema este ca acum a devenit foarte zgomotoasa atunci cand cureaua este tensionata. Zgomotul se aude de la motor. Cum elimin partial sau complet tensiunea din curea, cum dispare si zgomotul. Se aude ca si cum doua parti metalice s-ar lovi intre ele.

V-ati mai lovit careva de astfel de probleme in momentul in care asupra motorului este aplicata o forta radiala? Multumesc!

Am pus un video in acest URL, nu stiu cum sa il pun direct in postare.

https://ufile.io/lr9wdmbo

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• GoodKat

4

• draku

2

• validae

1

Top autori în acest subiect

Era mai bine dacă postai link direct al filmului, urcat pe YouTube.Acum ai pus o adresă de download, care îmi cere să confirm că nu-s robot, să completez un chestionar, să aştept descărcarea lentă (că aia ,,Fast,, cere înregistrare) bla, bla...cam deranjant procesul.Te descurajează rău...

În fine, am vizionat acel video şi pare că problema e în rulmenţii maşinii.Dacă slăbeşti iar capacele, zgomotul dispare ?

Dă jos cureaua şi mişcă de ax radial, roteşte în timp ce tragi lateral, se simte ceva frecare sau joc ? Ai probabil cel puţin rulmentul de jos uzat.Asta fiindcă el preia două sarcini, una radială şi una axială...pe când cel de sus doar o sarcină radială.

Link spre comentariu
6 hours ago, validae said:

Era mai bine dacă postai link direct al filmului, urcat pe YouTube.Acum ai pus o adresă de download, care îmi cere să confirm că nu-s robot, să completez un chestionar, să aştept descărcarea lentă (că aia ,,Fast,, cere înregistrare) bla, bla...cam deranjant procesul.Te descurajează rău...

În fine, am vizionat acel video şi pare că problema e în rulmenţii maşinii.Dacă slăbeşti iar capacele, zgomotul dispare ?

Dă jos cureaua şi mişcă de ax radial, roteşte în timp ce tragi lateral, se simte ceva frecare sau joc ? Ai probabil cel puţin rulmentul de jos uzat.Asta fiindcă el preia două sarcini, una radială şi una axială...pe când cel de sus doar o sarcină radială.

Salutare, domnule! Asa voi face pe viitor, nu am stiut ca te pune sa te dai peste cap pentru a viziona acel filmulet. Ma gandeam (naiv, stiu) ca te lasa sa il downloadezi direct.

Am slabit si tensionat suruburile in diverse forme (slabit toate, strans primele doua dinspre masina si cele din spate slabite, slabite putin cele din fata si strans cele din spate), zgomotul persista.

Zilele acestea voi da jos rotorul pentru a vedea concret ce se intampla acolo. Aseara, cu motorul prins in menghina am incercat sa misc cu mana axul motorului si nu am observat sa fie joc...dar mana nu este instrument de masura, insa la cum se aude ma asteptam sa fie ceva vizibil. Axul se invarte liber, fara sa opuna rezistenta daca nu strang prea tare suruburile care tin capacele laterale.

Multumesc pentru sfaturi!

Link spre comentariu
23 minutes ago, draku said:

Schimba rulmentii daca tot ai facut reparatie capitala...

Nu sunt o avere si stai linistit in privinta asta o vreme..

Asta voi face! Multumesc! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări