Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa tensiune ... reglare tensiune dupa redresare/filtru

Postări Recomandate

Buna ziua,
Am urmatoarea problema:
Am o sursa mesterita de mine (2-25V si 3A). Fara pretentii dar m-a ajutat in chestii simple fara pretentii.
Era formata din transformator (20v ca) urmat de redresare/filtrare cu punte si condensator mare si apoi un modul chinezesc DC-DC cu reglare tensiune si curent.
Am facut ce am facut si am reusit sa ard transformatorul.
Am in casa un transformator care fizic se potriveste dar are 30v ca.
Problema este ca modulul DC-DC nu accepta mai mult de 30v cc la intrare.
Daca pun noul trasformator obtin ceva in jurul a 40V cc dupa redresare si filtare si nu e bine.
Intrebare:
Cum pot sa ajung de la aprox. 40V cc  la o tensiune de max 30V cc pentru intrarea in modulul DC-DC?

1. Ma gandeam la un montaj cu un zenner de 30v, care sa ajute un tranzistor sa preia diferenta de tensiune (40V - 30V).
2. Solutia cu scos spire din secundarul tansformatorului nu prea ma aranjeaza (nu am mai facut si mi-e teama sa nu gresesc). La nevoie o fac.

Va rog sa ma ajutati cu o idee/solutie/link.

Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

E foarte simplu de scos spire din secundar.Sunt cu sârmă groasă, sfârşitul bobinajului e accesibil, doar datul jos al eventualei izolaţii de peste bobină e mai greu.

Măsori tensiunea înainte de a scoate spire, ca să ţii cont de eventuale variaţii ale tensiunii de reţea.Scoţi zece spire şi măsori iar tensiunea.Cu regula de trei simplă calculezi câte spire/Volt are traful.Restul e uşor...

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Transformatorul meu are doua infasurari in secundar (una de 30Vcc si una de 15Vcc. Cea care ma intereseaza pe mine este dedesupt. Trebuie sa desfac transformatorul, sa debobinez prima infasurare (cea care nu o folosesc) si apoi sa scot din spirele infasurarii pe care o folosesc. 

Incercam sa evit asta.

Poate o sugestie cu un montaj simplu sa cobor de la 40V la 30V, 3A.

Multumesc

Link spre comentariu

Daca solutile de mai sus nu iti plac, si daca nu doresti disipatia de 30V pe tranzistorul serie, solutia este simpla: un circuit buck care sa accepte 40v pe intrare / sa poata debita 3A. Il reglezi incat la iesire sa ai sub 30V si in mod normal ar trebui sa mentina tensiunea de iesire cu toleranta sub 0,5V.

Randamentul unui buck poate sa fie pe la 90% deci la cei ~70W utili ai tai vei disipa maxim 7W, mult mai bine ca 30W.

Modulul ar trebui sa fie mic si usor.

Problema este de ordin filozofic: iei 40V ii bagi in buck ca sa-ti dea 30V, apoi ii bagi in "sursa mesterita de mine" care este tot un buck.

Mai desteapt ar fi sa modifici ansamblul incat noul buck de 40V sa fie direct integrat in "sursa mesterita de mine" in locul vechiului buck.

In acest mod ai avea un singur buck, deci randament mai mare, si mai ai avea si avantajul ca vei avea iesirea pana la 40V fata de varianta initiala de 25V.

Nu stiu daca am eu un buck care sa corespunda... daca esti interesat verific si discutam pe PM.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări