Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transmițător + receptor cu cristal

Neagu Raul

Postări Recomandate

Acum 27 minute, Neagu Raul a spus:

Așa că dacă veniți aici doar ca să lăsați mesaj și nu îmi dați o schemă sau să mă ajutați să modific o schemă, vă recomand să găsiți alt topic...

2-N3904-TX-FM.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Neagu Raul

15

• djvas

3

• QQme

3

• grosu99

2

Top autori în acest subiect

Acum 3 ore, Neagu Raul a spus:

Efectiv am spus că sunt în căutarea unei scheme simple, mici și ușoare folosind un cristal crezând că are să aibă o purtătoare mai precisă.

Ti-a explicat cineva mai sus ca daca utilizezi "cristal" intr-o schema simpla vei avea o "purtatoare" atat de stabila in FM de nu prea ai ce sa demodulezi la receptie.
Ai zis ca ai inteles si renunti la ideea cu cristal.
Acum vrei iar cu "cristal" ?

Link spre comentariu

Poti face si cu cristal DAR vei avea nevoie de un mixer fie el clasic cu diode si 2 toruri sau mai modern cu un ic specializat.

Nu inteleg de ce nu ai construit inca nimic din atatea scheme care circula pe internet... Pana la urma 2 tranzistori si cateva pasive le lipesti in juma' de ora. Si daca nu functioneaza e si mai bine pentru ca poti invata din greseli.

Un mic hint referitor la stabilitatea purtatoarei.. Foloseste condensatori de tipul C0G si evita ceramicii ieftini in circuitul LC acordat.

Link spre comentariu

Raspunsurile in jumatati de fraza, nu vor ajuta un om care se vede clar ca e incepator in domeniu, nici sa inteleaga, nici sa realizeze ceva viabil si functional. 

Doresti un  " spy bug ". Si un receptor foarte sensibil...iar asta denota ca nu vrei sa se receptioneze la cel mult 10m. 

Solutia undelor scurte ( acel cristal ) e total nepotrivita. In US ptr a avea cat de cat o purere sesizabila de emisie, trebuie o antena lunga. Total nepotrivita ptr un spy bug. Mai departe, propagarea prin unda directa la 8-10Mhz e deplorabila. 

Iar daca vrei sa folosesti oscilator pe cuart, poti face doar modulatie de amplitudine. Asta complica mult transmitatorul, iar rezultatele modulatiei de amplitudine sunt la fel de deplorabile.

........................

Mai multi useri au recomandat modulatie de frecventa in domeniul UUS sau mai sus. Asta e singura solutie ! 

Toate schemele postate pana acum, chiar daca par prea simple, sunt functionabile. Constau intr-un oscilator LC modulat in frecventa si un receptor superreactie. Desi abordarile par diferite, rezultatele sunt practic aceleasi. 

Dificultatea consta doar in a face sa " se pupe " emitatorul cu receptorul.........si nu e asa dificil, chiar fara experienta in domeniu. 

De la simplu la complex, daca iti place domeniul, se pot atinge distante de receptie sigura de pana la 10km cu puteri de emisie aproape nedectectabile. 

Primul pas ar fi construirea unei perechi emitator receptor VHF conform sugestiilor. 

Editat de Mojave
Link spre comentariu

Nu am construit nimic încă pentru că, nu știu cum am reușit să rămân fără cositor...

Trebuie să fac rost de un kit de condensatori C0G pentru că am doar ceramici. S-au cam topit pasivele din cutiuțe, trebuie să iau altele. Altfel, erau deja gata 2 scheme...

Am revenit la cristal pentru că nu am un LCR meter la mână și nu știu cât de bine are să îmi iasă o bobină.

Am înțeles cum stă faza cu cristalul, chiar de aceea am fost un pic sceptic față de acele scheme, pentru că par prea simple. Mulțumesc mult pentru clarificare @Mojave!

Cred că am să fot să fac cele 2 mici proiecte să ”comunice” dar cum am spus, trebuie să fac rost de cositor... (nu mă așteptam să fie o zi în care să mă trezesc fără)

Editat de Neagu Raul
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Neagu Raul a spus:

Am revenit la cristal pentru că nu am un LCR meter la mână și nu știu cât de bine are să îmi iasă o bobină.

Bobina in FM o faci pe buricul degetului mic de la mana. Cam 5-10 spire + un condesator de 10-30 pF in paralel.
Sigur ai sa gasesti emisia cu un radio in FM. Daca nu, mai tragi de spire. Sau de condensator.
Fa schema aia simpla de am postat-o mai sus. Si mai vorbim.

LE: Nu ai nevoie de cositor. Poti sa rasucesti terminalele sau sarmele.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 15 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Bobina in FM o faci pe buricul degetului mic de la mana. Cam 5-10 spire + un condesator de 10-30 pF in paralel.

Pe bune? Așa...simplu? nimic de verificat? 7~8 piese?

simple-fm-transmitter-circuitnu m-am gândit că e posibil...

Link spre comentariu

Chiar asa simplu. 

Cu 39pf si L1 de 4 spire pe diametru 5mm esti aproximativ in banda FM. E recomandabil sa incerci asa, pentru ca iti poti verifica usor emisia. 

Conectarea microfonului cu electret direct in baza tranzistorului iti va da un semnal audio....audibil doar cand se vorbeste tare la microfon. Recomand micsorarea rezistentei la 47k la 12-20k, lucru ce va duce la marirea usoara a sensibilitatii audio, cat si la marirea, tot usoara, a puterii de emisie. 

Conectarea antenei direct in colector face oscilatorul foarte instabil. Isi va schimba frecventa ori de cate ori ceva se apropie de antena. Ptr inceput lasa-l linistit intr-un loc si verifica daca il recepttionezi cu un receptor FM obisnuit. 

Frecventa de emisie depinde de C ( 39pF....36 e o valoare exotica ) si L. 

Link spre comentariu
Acum 19 ore, Neagu Raul a spus:

Pe bune? Așa...simplu? nimic de verificat? 7~8 piese?

Incearca sa faci schema asta simpla. Vezi daca oscileaza si cam pe unde.
Nu o sa ai rezultate audiofile cu ea dar semnalul va fi inteligibil la receptie.
Receptie care se poate face cam dupa aceasi schema,

Dupa aia, stai linistit. ca trebuie complicata putin. Tu incearca sa faci deocamdata atat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări