Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

P.F.C. de 2kw

Postări Recomandate

• Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 16 minute, vijelie02 a spus:

Sunt curios ce diode TO-220 are in secundar pentru un curent de peste 20A.

Sper ca nu vei lasa doar acel radiator, si ai pus unul mai mare.

Am 3 radiatoare serioase, nu am lasat-o asa. Diodele din secundar sunT DACO SRF-30200 iar elementele de comutatie 47N60C.

1.jpg

Controlerul este L6599AD si cred ca driverele sunt totem pole daca m-am prins eu corect.

Editat de sk24bpo
Link spre comentariu
3 hours ago, sk24bpo said:

Ok. Am banuit acest lucru dupa ce am vazut tensiunile de lucru uzuale pe care le-ai dat in anunt. Eu lucrez cu 40v dar pot sa urc pana la 45v

Atunci singura varianta disponibila ar fi cam un +/-35Vcc de la sursa mea, si e putin.

Posibil sa ma insel dar sursa ta imi pare o chinezarie, fie si doar prin faptul ca se folosesc diode TO220 la 2000W pretinsi ( blasfemie :rade: ), si ele in sine niste chinezarii, si racite de un radiator care e mai degraba o gluma proasta.
Nu vreau sa para o critica la adresa ta, n-ai nici o vina, sursa in sine mi se pare un soi de pom laudat, singurul ei atu e stabilizarea ( care nici aia nu sunt sigur cum e facuta pentru ca nu vad inductanta dintre diode si filtrare )...Bine macar ca ai pus radiatoare mai ok.

3 hours ago, sk24bpo said:

In fine, daca as incerca sa pun un PFC in fata sursei mele, ar putea fi o problema ca scoate 390v ? Se poate satura miezul transformatorului ?

Nu se poate satura miezul devreme ce sursa e stabilizata, produsul timp*tensiune in primar ramane acelasi deoarece umplerea o sa scada pentru a readuce tensiunea la nivelul stabilizarii setate. 

In schimb asa cum zice @vijelie02 tocmai scaderea asta a umplerii trebui analizata, sa nu cumva sa ajunga prea mica, adica sa ai in continuare un raport de transformare acoperitor.
Daca nu stii numarul de spire din traf atunci poti masura cu osciloscopul forma de unda din primar si dintr-unul dintre secundarele de la iesirea de +/-40V ( sursa alimentata din traf separator evident ). 

Masori amplitudinile din primar si secundar si obtii acelasi lucru, adica un raport de transformare pe care apoi il aplici noii tensiuni din primar ( 195 cu pfc ) si vezi ce tensiune o sa ai in secundar asa, din ea scoti umplerea necesara ca sa se obtina cei 40V si afli cam pe unde stai ( pare complicat dar e simplu si e bine sa o faci pentru a sti sigur in ce regim te afli cu pfc ).
Trebui investigat si din ce se face tensiunea de alimentare a partii de control, sa fii sigur daca nu cumva depinde de retea ( verifici tot ce depinde de alimentare directa din retea, ca sa fii sigur ) sau daca 390 n-ar fi prea mult. 

LE: Trebui investigat efectul cresterii tensiunii din primar si asupra noului regim de rezonanta...

Link spre comentariu
Acum 25 minute, Marian a spus:

Atunci singura varianta disponibila ar fi cam un +/-35Vcc de la sursa mea, si e putin.

Posibil sa ma insel dar sursa ta imi pare o chinezarie, fie si doar prin faptul ca se folosesc diode TO220 la 2000W pretinsi ( blasfemie :rade: ), si ele in sine niste chinezarii, si racite de un radiator care e mai degraba o gluma proasta.
Nu vreau sa para o critica la adresa ta, n-ai nici o vina, sursa in sine mi se pare un soi de pom laudat, singurul ei atu e stabilizarea ( care nici aia nu sunt sigur cum e facuta pentru ca nu vad inductanta dintre diode si filtrare )...Bine macar ca ai pus radiatoare mai ok.

Nu se poate satura miezul devreme ce sursa e stabilizata, produsul timp*tensiune in primar ramane acelasi deoarece umplerea o sa scada pentru a readuce tensiunea la nivelul stabilizarii setate. 

In schimb asa cum zice @vijelie02 tocmai scaderea asta a umplerii trebui analizata, sa nu cumva sa ajunga prea mica, adica sa ai in continuare un raport de transformare acoperitor.
Daca nu stii numarul de spire din traf atunci poti masura cu osciloscopul forma de unda din primar si dintr-unul dintre secundarele de la iesirea de +/-40V ( sursa alimentata din traf separator evident ). 

Masori amplitudinile din primar si secundar si obtii acelasi lucru, adica un raport de transformare pe care apoi il aplici noii tensiuni din primar ( 195 cu pfc ) si vezi ce tensiune o sa ai in secundar asa, din ea scoti umplerea necesara ca sa se obtina cei 40V si afli cam pe unde stai ( pare complicat dar e simplu si e bine sa o faci pentru a sti sigur in ce regim te afli cu pfc ).
Trebui investigat si din ce se face tensiunea de alimentare a partii de control, sa fii sigur daca nu cumva depinde de retea ( verifici tot ce depinde de alimentare directa din retea, ca sa fii sigur ) sau daca 390 n-ar fi prea mult. 

Mai jos de 40v nu pot sa cobor, imi strica tot "fengsuiul" :)  Doar intre 40v si 45v pot sa ma joc. Da, producatorul, Connexelectronic, a pus diode TO220 dar cablajul este facut si pentru TO-3P sau TO-247. Am inteles ca ar fi facute de un roman, Cristi. In fine, n-am avut probleme cu ea, functioneaza foarte bine. Parca riplul este cam mare dar asta este viata la smps.
   Am inteles ce spui ca trebuie masurat, probabil ca saptamana viitoare vad ce si cum, azi nu mai este timp.

Link spre comentariu

Bine zice Colegul Mitica. Umplerea e fixa fiind o sursa LLC. Se modifica doar frecventa. Dar si aici e cu cantec. Din proiectare cu toate datele de intrare-iesire se alege un fmin si un fmax in care va functiona sursa. Randamentul maxim este intre cele doua frecvente. Este sigur ca supraalimentata nu va mai avea randamentul maxim. Nu recomand a i se pune PFC in fata.

Link spre comentariu
Acum 9 minute, vijelie02 a spus:

Din proiectare cu toate datele de intrare-iesire se alege un fmin si un fmax in care va functiona sursa.

Pai exact asta trebuie sa faci: sa o reproiectezi in noua situatie. Si poate este nevoie doar de a micsora Crez si 2 rezistente de la oscilatorul L6599A.

Link spre comentariu

Cu PFC poate functioneaza mai bine la frecventa fixa, ca ale lui Leco sau Maxente. Nu prea se fac masuratori suficiente pe acest forum, cred ca ar fi util sa vedem raspunsul sursei asa cum este, cu stabilizare, la sarcina dinamica data de muzica rock (sa zicem). Ca la un moment dat se vehicula ideea ca nu este indicata sursa cu stabilizare in audio. Turcii, indienii, cehii, vietnamezii au umplut YT cu filmari, noi mai usurel. 

Si daca zgomul de comutatie al sursei se simtea la auditie (sursa rezonanta fiind laudata ca are comutare soft), ma intreb cum o sa se simta la comutarea hard a mos-ului din PFC.

Link spre comentariu
Acum 43 minute, dumitrumy a spus:

Pai exact asta trebuie sa faci: sa o reproiectezi in noua situatie. Si poate este nevoie doar de a micsora Crez si 2 rezistente de la oscilatorul L6599A.

MAi trebuie umblat si la feedback.

Chiar si cu PFC in fata, sursa nu va functiona la o frecventa fixa. Doar se restrange "distanta " intre fmin si fmax.
Avem pe forum o sursa LLC cu PFC realizata si cu suficiente masuratori. Este realizata de colegul @Akos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări