Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

P.F.C. de 2kw

Postări Recomandate

Sursa mea are iesirea stabilizata si chiar functioneaza excelent, tine foarte bine tensiunea de iesire. Problema vine de la priza. Impedanta retelei la priza mea este mare, na, e un sat aruncat undeva pe camp iar distanta pana la traf e de vreo 2 sau 3 km. Iarna tensiunea cade frecvent spre 160v. 

Ideea este ca redresarea la 230v, prima redresare, din cauza a 4 condensatoare de cate 1.200uF/450v low-ESR, trage un curent mare intr-un timp foarte scurt. Practic sursa nu reuseste sa extraga toata energia necesara din priza pentru ca se loveste de limita de curent a retelei electrice. Treaba asta se accentueaza cu cat creste consumul sarcinii.

Cred ca un PFC ar ajuta in sensul ca ar micsora curentul de incarcare iar conductia puntii redresoare ar fi mai lunga fapt ce ar duce la o putere mai mare absorbita din priza. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 73
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Tocmai asta e ideea pfc-ului, sa reduca energia irosita ( si necontorizata ) in retelele de distributie datorita factorului de putere mic si a formei de unda defectuoase a curentului care provoaca acea aplatizare a sinusoidei pe care toti o cunoastem. Pfc-ul modifica forma de unda a curentului din pulsuri scurte pe varf, in sinusoida ( adica trage curent din retea pe toata cursa semialternatelor ), si se asigura ca acel curent este in faza cu tensiunea pentru a aduce factorul de putere cat mai aproape de 1 ( ca nu poate niciodata sa fie fix 1 ). Face asta prelucrand semisinusoidele redresate de la retea si moduland umplerea in functie de pozitia pe sinusoida ( umplere mai mare cand esti pe partea joasa a sinusoidei, si umplere mai mica atunci cand esti pe varf ).

NU exista fizic ce spune Leco deoarece pfc-ul trebui sa poata prelucra eficient si varfurile, iar ele pot merge pana la 340V cand reteaua e sus, si asa cum am spus si eu si @vijelie02 si @sesebe NU mai e pfc daca iesirea sa nu e setata la minim cateva procente peste amplitudinea maxim anticipata a varfului sinusoidei retelei, ci doar o inductanta inseriata cu o bobina si amandoua inseriate cu reteaua redresata, adica pierdere inutila de energie.

Cu siguranta te va ajuta un PFC bine facut, pe langa faptul ca el o sa corecteze forma de unda a curentului si a factorului de putere, iti da si o iesire stabilizata pentru sursa, si-l poti dimensiona sa lucreze chiar si pe retea universala ( 110-245Vca ), in felul asta nu te mai intereseaza cat scade.

Despre asta am vorbit eu:
https://www.ti.com/product/UCC28180

Link spre comentariu

Cea mai folosita topologie pentru PFC-urile monofazate este boost.

Din acest motiv tensiunea de iesire trebuie sa fie mai mare fata de cea de intrare (valoare de varf).

Exista PFC si in topologie buck sau SEPIC dar mai putin intalnite, boost avand mai multe avantaje fata de celelalte.

In principiu, partea de control "forteaza" curentul tras din retea sa fie in faza cu tensiunea; din acest motiv are nevoie de unda de tensiune de la retea.

La consumatorii cu redresare si filtrare pe langa faptul ca au o componenta reactiva mai grav este ca introduc un regim puternic deformant... in zona casnica nu conteaza prea mult dar in zona consumatorilor mari/industriali e o mare problema. La unii se adauga si riscul de consum dezechilibrat, cum e cazul statiilor care alimenteaza linia de contact a locomotivelor electrice.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, sk24bpo a spus:

Sursa mea are iesirea stabilizata si chiar functioneaza excelent, tine foarte bine tensiunea de iesire. Problema vine de la priza. Impedanta retelei la priza mea este mare, na, e un sat aruncat undeva pe camp iar distanta pana la traf e de vreo 2 sau 3 km. Iarna tensiunea cade frecvent spre 160v

Ideea este ca redresarea la 230v, prima redresare, din cauza a 4 condensatoare de cate 1.200uF/450v low-ESR, trage un curent mare intr-un timp foarte scurt. Practic sursa nu reuseste sa extraga toata energia necesara din priza pentru ca se loveste de limita de curent a retelei electrice. Treaba asta se accentueaza cu cat creste consumul sarcinii.

Cred ca un PFC ar ajuta in sensul ca ar micsora curentul de incarcare iar conductia puntii redresoare ar fi mai lunga fapt ce ar duce la o putere mai mare absorbita din priza. 

Esentialul este scris bolduit.

Link spre comentariu

Regimul deformant al redresarii este buba. Atunci cand impedanta de scurtcircuit a buclei externe este mare, fix numai de un consum deformant "ai nevoie". Daca impedanta retelei este si de 10ohm iti dai seama ce misto este sa ai un consumator care in loc de 1A sinusoidal sa-ti traga curentul in ciocuri scurte de cate 10A. Pur si simplu nu te poti folosi de toata puterea disponibila, aia putina cata o fi. In zonele cu retele puternice nu simti mai nimic tu ca si client final dar la tara treaba se schimba radical.  De schimbat LEA si retelele locale in urmatorii cativa zeci de ani nici nu poate fi vorba. Chiar ma intreb ce-o fi in mintea politicienilor de vor sa treaca incalzirea caselor si automobilele pe electric in cativa ani. In fine, momentan am rezolvat-o cu un UPS pure sinus on-line dubla conversie de 3kw care are si PFC de 0,9 dar as fi vrut ca rezolvarea sa fie in aparate, nu extern. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, sk24bpo a spus:

Regimul deformant al redresarii este buba. Atunci cand impedanta de scurtcircuit a buclei externe este mare, fix numai de un consum deformant "ai nevoie". Daca impedanta retelei este si de 10ohm iti dai seama ce misto este sa ai un consumator care in loc de 1A sinusoidal sa-ti traga curentul in ciocuri scurte de cate 10A. Pur si simplu nu te poti folosi de toata puterea disponibila, aia putina cata o fi. In zonele cu retele puternice nu simti mai nimic tu ca si client final dar la tara treaba se schimba radical.  De schimbat LEA si retelele locale in urmatorii cativa zeci de ani nici nu poate fi vorba. Chiar ma intreb ce-o fi in mintea politicienilor de vor sa treaca incalzirea caselor si automobilele pe electric in cativa ani. In fine, momentan am rezolvat-o cu un UPS pure sinus on-line dubla conversie de 3kw care are si PFC de 0,9 dar as fi vrut ca rezolvarea sa fie in aparate, nu extern. 

Dorine, cu ce ai masurat tu  impedanta retelei, sau cum ai ajuns la concluzia ca ajunge si la 10 ohmi?

Ai testat in idle si in load la bornele prizei din locatie?

Ce tensiune ai in gol si cit ai la o sarcina de 1kW?

Deja acolo este o problema ce nu mai tine nici de PFC, nici de forma de unda ci de nerespectarea conditiilor contractului de furnizare al energiei electrice la punctul de consum.

Eu zic sa faci intii de toate o sesizare la cei cu  care ai contractul.

Nu este problema ta ce consumatori sint in zona sau alte alea, ei trebuie sa respecte conditiile din contract, care daca nu ma insel, este de 230Vac +/- 10% maxim si 50Hz  +/- 1Hz, nu mai stiu exact, poate ne lumineaza cineva in domeniu.

Si, poate pui si o captura de ecran de la un oscoloscop conectat la priza, cind ai un consumator de circa 500-1000W  rezistiv (resou) si ceva asemanator la consum dar inductiv, sa vedem diferenta de forma de unda.

Tare curios m-ai facut!

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu

Leco, conditiile actuale sunt 230V :- 5%/+10% iar frecvența +/-0,5 Hz... despre tensiunile la cap de linie prin sate si cătune amărâte unde o reparatie capitală a rețelei este programată la sfîntu' așteaptă... nu mai vorbim!... s-au făcut mii și mii de reclamații fara rezultat... așa că o tensiune de 160V la marginea satului, seara, in orele de vârf e ceva obisnuit... din pacate!.... am lucrat la CEZ distribuție muulți ani și știu.... 

Link spre comentariu

@Marian, in contract nu scrie nimic despre consumator (tipul agreeat sau dezagreat) si factorul lui de putere, (care este minimul acceptat de ei). Ai un contract in care stipuleaza puterea instalata la punctul de consum, nu stiu daca regim continuu sau maxim.  Ce facem daca omul are o plita electrica de 3500W prin inductie, care NU are PFC?

Majoritatea aparatelor prin inductie nu au PFC, mai ales cele trifazice sau monofazice de 5000-7000W, cutptorul cu microunde nu are PFC si multi alti consumatori casnici, de putere deloc neglijabila.

Nu zic de un fier de calcat de 3000W, ca ala are rezistenta electrica, deci factor de putere bun, dar ce face daca la un consum de citeva sute de W el masoara 160V la priza?

Daca este cum ne-a spus mai sus, ca rezistenta interna a circuitului sau ajunge la 10 ohmi, pai la un consum de 10A, pierde deja 100Volti din start.

Dorin are un consumator destul de mic, nu cred ca  "trage 2000w continuu cu sursa SMPS din discutie", cred ca nici 500W contunuu nu trage (banuiesc ca este a unui amplificator audio) iar lui nu ii sint respectati termenii contractului, sub nicio forma, vad ca dl flomar, a "actualizat" termenii unui contract, si par actualizati pentru ca acum la priza sint 230Vac monofazat si 400Vac in trifazat.

Deci in cazul lui Dorin, nu prea vad solutii decit un stabilizator electronic automat de minim 5kVa (preferabil de 10), cu iesire sinus pur.

SI asta pentru ca acolo distributia este mult sub standardul de contract.

Si bineinteles renegociat contractul pentru ca ei nu il respecta.

@flomar  Asta imi aduce aminte prin 1985 cind reparam televizoare cu unchi-miu, la Peris, aclo erau probleme mari cu tensiunea, mai ales in satul Ciocanari, dar si atunci, in vremurile alea "grele" tot aveau 180-190V la priza, iarna, seara.

Totusi sintem in 2022, 160 Volti la priza este INACCEPTABIL si in cel mai negru catun al lumii.

Editat de DjLeco2021
Link spre comentariu
Acum 6 ore, DjLeco2021 a spus:

Dorine, cu ce ai masurat tu  impedanta retelei, sau cum ai ajuns la concluzia ca ajunge si la 10 ohmi?

Ai testat in idle si in load la bornele prizei din locatie?

Ce tensiune ai in gol si cit ai la o sarcina de 1kW?

Deja acolo este o problema ce nu mai tine nici de PFC, nici de forma de unda ci de nerespectarea conditiilor contractului de furnizare al energiei electrice la punctul de consum.

Eu zic sa faci intii de toate o sesizare la cei cu  care ai contractul.

Nu este problema ta ce consumatori sint in zona sau alte alea, ei trebuie sa respecte conditiile din contract, care daca nu ma insel, este de 230Vac +/- 10% maxim si 50Hz  +/- 1Hz, nu mai stiu exact, poate ne lumineaza cineva in domeniu.

Si, poate pui si o captura de ecran de la un oscoloscop conectat la priza, cind ai un consumator de circa 500-1000W  rezistiv (resou) si ceva asemanator la consum dar inductiv, sa vedem diferenta de forma de unda.

Tare curios m-ai facut!

Exact, am masurat ca la damping factorul de la amplificator. Am folosit un resou de 1kw. In mod normal eu stiu ca impedanta ar trebui sa fie in jur de 0,5ohm. Iarna trecuta a stat numai intre 160v-170v fara consumatori cuplati la retea. Iarna asta e mai bine, a stat intre 190v-200v dar m-am saturat de problema asta si daia vreau un PFC pentru sursa smps. Nu vreau sa imi probez ampurile si sa ma frece la menta reteaua de 230v. 

Acum 12 minute, Marian a spus:

Da, eu.

O gasesti pe anuntul meu.

Da-mi un link te rog Marian.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări