Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Integrat prajitor paine Philips HD 2521

Victor1

Postări Recomandate

La prajitorul de paine s-a produs un scurt in urma caruia a sarit o bucata din circuitul integrat si nu stiu ce integrat era. Ultimile patru caractere sunt 523F. Poate cineva ma poate ajuta cu tipul componentei. (Nu stiu cum sa inserez poza in postare)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• Victor1

3

• adydep

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Pui poza cu rezoluţie mare pe un site de găzduire foto/video, de exemplu https://imgur.com/upload

După ce poza s-a încărcat pe acel site, dai click dreapta pe poza încărcată şi selectezi ,,Copy image,, apoi revii pe forum şi dai ,,Paste,, în text.Astfel poza va apărea ca link direct.

Cel mai probabil integratul era un microcontroller cu soft dedicat, caz în care nu se mai justifică încercarea de reparare.Microcontrollerul avea un program dedicat, simpla înlocuire nu rezolvă nimic.S-ar putea eventual recupera placa electronică (temporizatorul) de pe un alt prăjitor, dar vor trebui făcute modificări, iar pentru 30-40 Lei cât costă uzual un prăjitor decent....nu merită efortul.Doar dacă eşti pasionat şi o iei ca pe un exerciţiu de îndemânare...

Link spre comentariu

Cauza exploziei integratului e de obicei întreruperea rezistenţei de încălzire, asta a cauzat creşterea tensiunii de alimentare cu mult peste 12V.Chiar alaltăieri a venit un prieten cu un prăjitor ce avea condensatorul de filtraj explodat.Am ghicit imediat defectul, avea rezistenţa întreruptă pe sectorul ce alimenta montajul cu 12V.A avut noroc şi nu a afectat şi altceva, dar aici e altă situaţie...

Link spre comentariu

Pe spatele placii mai sunt doua lamele iar una avea un picior rupt si se alungise pana a atins zona vecina de circuit. Asa s-a produs scurtul. Nici nu am mai verificat rezistenta, dar e bine de stiut. 

Link spre comentariu

E posibilă şi varianta asta, mai ales că numărul de pini corespunde timerului respectiv.Prăjitoarele cu microcontroller pe care le-am avut la reparat aveau integrate în capsule cu 8 pini, fiindcă nu e necesar un controller puternic pentru aşa aplicaţie...

Link spre comentariu

Dacă rezistența nu e întreruptă prăjitorul poate fi folosit în continuare,doar că trebuie ținut degetul pe buton până se prăjește pâinea-control digital cu degetu:57..

Link spre comentariu

Corect adydep!...

Taimerul ăla nu e protejat cu un zenner?Cum se alimentează?Prin rezistor sau condensator?

Nu văd nici elementul comandat de taimer...Triac cumva?

Link spre comentariu

Pe rezistența de 220V se află scoasă o priză de unde se redresează cu o diodă,se filtrează cu un C,și se stabilizează cu un zener;se obțin 12Vcc(12-16,depinde de timer cu integrat,cu tranzistori).Când se apasă cu măna pârghia,se realizează 2 contacte electrice,rezistența este alimentată,iar timerul fiind și el alimentat,alimentează la rândul lui un mic electromagnet ce ține pârghia la poziție.La scurgerea timpului(timp reglat din potențiometru)taie alimentarea pe electromagnet și pârghia revine la normal.

Editat de adydep
Link spre comentariu

De obicei când se întrerupe rezistența de încălzire, apare o supratensiune la bornele unde trebuia să fie 12V și asta duce la explozia condensatorului de filtraj sau străpungerea diodei Zenner de 12V în cazurile fericite.În cele nefericite dă și în integrate, cum a fost și acum....

Un cunoscut a pățit asta de două ori, a doua chiar acum câteva zile.Culmea e că ambele cazuri pe același model de prăjitor.Prima dată i s-a ars controllerul care făcea funcția de timer și nu am avut ce-i mai face.A cumpărat exact același model și i s-a defectat și cel de-al doilea recent.Din fericire, al doilea a avut doar un condensator explodat, controllerul a scăpat.Chiar l-am atenționat să nu mai ia acel model că e păgubos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări