c_anicai Postat Ianuarie 11, 2022 Partajează Postat Ianuarie 11, 2022 (editat) N-as crede ca se foloseste 3,5 Kv in alimentare la un amplificator audio si nici in rf pentru ssb clasa ab, poate doar la cw Editat Ianuarie 11, 2022 de c_anicai Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 3500 volti.... Serios vorbind, aici e treaba...serioasa. Ma gândesc la traful de iesire, dar si la cel de retea, ca sa nu mai vorbesc de cablare. Bănui ca nici curentul anodic nu-i de colea. Nu m-as hazarda la asa ceva, nici sa fiu imparatul haudiofililor! Link spre comentariu
darius_bv Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Trebuie sa recunoastem, iese un amplificator cu "zeama de clopot", nu cu ulei de sarpe. Am lucrat cu echipamente alimentate la tensiuni de KV, dar nu mi-as construi asa ceva. Link spre comentariu
grosu99 Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Ia nu mai "furati" voi tuburile de la radioamatori ! Maine - poimaine faceti audio cu GU43 ! Spor la treaba ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Nu schema e problema aici si nici tensiunile mari implicate... sunt p'aici si cetateni care am lucrat cu tuburi din astea la 2... 3,5 kV in RF. Aici treaba este mult mai simpla decat pare: ai transformatorul de iesire, poti sa duci la bun sfarsit proiectul; nu ai transforatorul, adio si n-am cuvinte, e frectie la picior de lemn si o eventuala ocazie pentru unii sa mai posteze niste drepte de sarcina cu formule deltaU/deltaI cu 99 de zecimale care chipurile ar fi mai drepte decat ale tuturor celoralti care nu stiu de dreapta de sarcina ci ei stiu doar de "stramba de sarcina", si aia fara calcule 99 de zecimale. Altfel, daca Doamne fer' crapi electrocutat, nu scrie niciodata pe frunte sau pe coroane ca s-a intamplat la 230VAC sau la 3500VDC ... Apropo'... daca nu ai ghinionul sa ramai agatat, la 2000-3000V DC doar cu o scurta atingere poti scapa doar cu arsura (de obicei cu carbonizare locala), am asistat "live" la un asemena mic "eveniment monden" la 2,5kV unde s-a lasat cu pabube absolut nesemnificative, dar recomand cu insistenta sa evitati riscul (nu-i de gluma). Daca este cineva aici care poate face astfel de transformatoare fiabile de iesire pentru SE cu tuburi de emisie la 1500-2000V si 50-150W la 20Hz, cu banda 20... >20k, la preturi decente care sa nu necesite vanzarea unui rinichi, dati de stire. Pentru norocosii care din nastere au deja 3 rinichi si vor sa ajunga la normalitate renuntand la unul dintre ei, le recomand acesta, eventual facut la comanda pentru impedanta necesara. Din ce am mai gasit eu de-a lungul si de-a latul timpului...: =========================================== Acum 18 ore, Liviu.Mihaiu a spus: LE: Un radioamator care a prajit gainile care au trecut se sub o antena a unui amplif RF cu GU81 alimentat la 3KV nu cred ca este foarte impresionat. Cu 1kW out in antena filara potrivita (end-fed), GU-81 poate fi utilizat pentru taierea copacilor prin efect de carbonizare, ca in poza. Poza e autentica (trunchi de copac carbonizat de catre capatul antenei ancorate de el), provine de la radioamatori rusi. Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Oare cum face un astfel de amplificator alimentat la 3000-3500V dacă îl "uiți" fără sarcina? Link spre comentariu
merck Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Pai cum sa faca? Ca in video de mai jos: Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Degeaba ne strofocam caci initiatorul topicului nu mai are interes ori l-am speriat.De altfel ceruse informatii legate de Single Ended si nu push-pull a caror scheme sunt majoritatea si care au tensiunea anodica mare. Inca la 1500 V se pot realiza cu grija transformatoare si in regim diy. Link spre comentariu
simson Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Acum am observat schema single cu GU81 in mod trioda are tensiune anodica 1200V. Oare cat va rezista grila ecran la 1200V? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Poate doar ca experiment sa merite o astfel de realizare de amplificator audio cu GU81. Consuma numai pentru incalzirea catodului mai mult decat un Hiraga (the little monstre in acest caz). Link spre comentariu
c_anicai Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Are cineva la vanzari tuburi noi 6П45С si sunt mult mai practice decat gu81 pentru un amplificator mai ales ca functioneaza la tensiuni normale de 3-4 sute volti. Link spre comentariu
tm07uxo Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Domnilor credeti ca 230V e o tensiune mai prietenoasa ? Te omoara si asta cit ai zice BILKA....Este periculos sa treci si o strada intens circulata...Omul care se apuca de asa ceva, probabil ca e constient de riscuri si probabil are si cunostinte in domeniu.. Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Acum 51 minute, tm07uxo a spus: .Omul care se apuca de asa ceva, .... ...n-a mai dat pe aici, iar lumea se strofoaca cu scheme, tensiuni inalte si pericole. @tm07uxo, periculos e si sa faci dragoste, daca e pe asa. Problema este reducerea riscului, de ce 2,5 kV, cand se poate si cu 300 Link spre comentariu
tm07uxo Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Acum vreo 40 de ani un prieten specalist in domeniul tensiunilor inalte a primit ca sarcina de serviciu sa repare un utilaj care a functionat cu tensiune inalta....dupa deschiderea capotei si punere sub tensiune a observat ca in interior este mult praf...Nu a facut altceva decit a suflat praful si in clipa urmatoare a fost "trasnit" in fata, nu a vazut citeva zile, fata s-a umplut cu besici dar a scapat cu viata ...Probabil circuitul electric nu s-a inchis prin corpul lui , a fost o descarcare de tip "corona".. Si dupa atitia ani pielea de pe fata este in doua culori ..nu stiu daca din cauza acelui accident sau o boala a pieli.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 13, 2022 Partajează Postat Ianuarie 13, 2022 Acum 15 ore, simson a spus: Acum am observat schema single cu GU81 in mod trioda are tensiune anodica 1200V. Oare cat va rezista grila ecran la 1200V? G2 in sine rezista, e mai robusta decat crezi, e chiar mai robusta decat lasa sa se inteleaga insasi datele de catalog... Chiar si numai dupa catalog, disipatia maxima admisa pe G2 este de 120W, ceea ce este cat disipatia anodica maxima a lui GM-70. Iar fiind tub de RF, G2 este facuta sa suporte si consecintele (termice) semnificative ale efectului pelicular la frecventele RF de lucru. La GU-81 nu se specifica tensiunea maxima supoartata de decuplarile incluse, dar sigur sunt condensatori cu mica specificati la cel putin 1kV si posibil sa reziste la tensiuni si mai mari de 1 kV La GU-81M (deci versiunea fara condensatori proprii de decuplare), ca si alte tuburi similarede RF, tensiunea de strapungere G2-catod este mult peste valoarea DC specificata in catalog. ============= P.S. Trebuie lamurit un aspect important: GU-81 s-a fabricat in doua versiuni. Modelul GU-81 include in culotul sau (se pot vedea de dedesubt prin sticla groasa a culotului) doi condensatori cu mica ce decupleaza in RF G2 la capetele catodului/filamentului; de aceea nu se recomanda in etaje audio in mod trioda ori ultraliniar, nici in etaje cu modulatia AM realizata pe G2, si necesita atentie la potentialul accidental G2-catod/filament pentru a nu strapunge acei condensatori. Modelul GU-81M este pentoda normala, nu include decuplari la G2, poate fi utilizata si in etaje audio mod trioda sau ultraliniar, ca si in etajele AM cu modulare pe G2. Daca pe vreo schema SE mod trioda sau in scheme audio in mod ultraliniar este scris GU-81, de fapt acolo ar trebui folosit GU-81M. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum