Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator audio cu GU 81m


Andrei claudiu

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • c_anicai

    5

  • simson

    5

  • vera

    2

  • Andrei claudiu

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Intrebarea nu este clara. Precizati modul de lucru  si configuratia eventual si ce putere doriti la iesire in configuratia aleasa.Altfel desi este tub de RF lucreaza foarte bine si in audio fara probleme.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, simson a spus:

Intrebarea nu este clara. Precizati modul de lucru  si configuratia eventual si ce putere doriti la iesire in configuratia aleasa.Altfel desi este tub de RF lucreaza foarte bine si in audio fara probleme.

Trioda sau pentoda, doresc construirea unui Amp, audio stereo, cu doua GU 81m.

Link spre comentariu

Nu stiu cat de experimentat sunteti, dar va previn asupra faptului ca acest tub GU81 lucreaza la tensiuni inalte care nu-i de joaca.In primul rand sa va ganditi la transformatoare de categoria grea: ptr. filamente consumul 22A/12.6V ia 280W tensiune anodica 1500V/0,9A=1300W plus transformatoare de iesire 40-50cmp 2buc bobinate cu izolatie exceptionala intre straturi incat varfurile de tensiune ating aproximativ 5000V cand puterea maxima la iesire atinge 100W.

Acelasi lucru cu izolatia la transformatorul de retea care preferat sa livreze doar tensiunea anodica, iar filamente separat.Toate cele relatate valabil la modul pentoda single ended cu P=100W  cu masa/greutatea instalata peste50Kg.

V-am relatat varianta in clasa A. In clasa A2 se reduce tensiunea anodica la 800V dar se complica partea electronica cu inca un traf./canal interstage greu de realizat. Astea sunt posibilitatile, daca dvs. aveti miezuri cu carcasa din textolit de 2-3mm ptr. transformatoare retea + 2 buc iesire discutam si de schema.Sa nu uitam redresorul cu drosel , necesare 2buc ptr. fiecare canal, drosele de minim 6H/300mA iarasi cateva kg.Deci cu astea trebuie inceput .

 

Link spre comentariu

Cateva idei (nu neaparat cele mai bune):

a-pt alimentare filamente as utiliza o sursa ATX (adaptata cerintelor);

b-pt. tensiune anodica, as utiliza 2 trafo cuptoare cu microunde, redresare cu priza mediana. Functie de tensiunea dorita, acestea se pot alimenta serie sau paralel (la tensuine mai mica de 230V);

c-problema cea mai nasoala, trafo out. Cum spunea colegul @simson, dupa ce rezolvi problema lor, te gandesti (cheltuiesti) mai departe. Acestea sunt cele mai scumpe piese, deoarece necesita miez cu sectiune mare, de cea mai buna calitate, conductor cu izolatie dubla, izolatie de cea mai buna calitate si impregnare in vid (ca sa nu ai surprize neplacute de strapungere).

PS-@KISS esti un pesimist. Nu taia avantul muncitoresc al colegului @Andrei Claudiu

Editat de vera
Link spre comentariu

Domnilor....inainte de a trece la masini ''sport'' e indicat sa inveti sa conduci pe ''cazaturi''. Daca te arunci din prima pe BMW ai sansa sa pierzi repede contactul cu lumea asta si sa devii o ''amintire''. As sugera, initiatorului topicului, sa inceapa cu EL84 (lampa lui Valderama) apoi usor sa treaca la EL34. Si dupa vreo 10 ani de experiente in SE sa treaca la SE cu tuburi RF. Asta implicand, intre timp, si confectionarea trafurilor de alimentare si iesire.

Daca e sa intreb cati de pe forumul asta detin sau au construit surse de alimentare de HV, 3KV/1A, sau 2x1500V/1A, sunt convins ca nu multi o sa ridice mana. La fel si cu SE in A2 sau trafuri de iesire adevarate. 

Adevarate insemnand ceva peste 30cm² ori tensiuni de alimentare peste 500V.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, vera a spus:

Cateva idei (nu neaparat cele mai bune):

b-pt. tensiune anodica, as utiliza 2 trafo cuptoare cu microunde, redresare cu priza mediana. Functie de tensiunea dorita, acestea se pot alimenta serie sau paralel (la tensuine mai mica de 230V);

 

A se ţine cont că trafo MOT (Microwawe Oven Transformer) e construit pentru un regim de funcţionare de scurtă durată (sub o oră) şi trebuie ventilat forţat.

Cauza : Un bobinaj ,,ultraeconomic,, realizat cu aluminiu şi un consum în gol de circa 4A !!!

Dacă se rebobinează complet (şi primarul), nu sunt probleme, miezul fiind unul de calitate...

 

Link spre comentariu

Schema postata de colegul @c_anicai este in mod trioda si are un dezavantaj major:curentul anodic prin GU este in jur de 0,45A ceea ce implica un intrefier la traful de iesire de ordinul milimetrilor avand rezultat marirea si mai mult al sectiunii trafului de iesire. Ca sa reducem sectiunea /marimea acestui transformator, in modul de lucru trioda se poate utiliza configuratia parafed. Dar cum nimic nu este gratis, montajul se incarca cu inca un drosel si nu unul oarecare ca la filtraj ci unul bobinat in galeti cu sectiuni ptr. capacitati parazite minime.In plus schema nu are tensiunile trecute in punctele esentiale care evidentiaza realizarea practica si usureaza o clonare...deci doar una postata ca umplutura ca majoritatea schemelor de pe net. Daca gasesc pozele cu trafurile utilizate de mine, le voi posta intr-un viitor apropiat.

 

@validaemiezurile de la microunde posibil de calitate DACA se demonteaza intact din sudura .

Link spre comentariu

Am gasit un singur MOT (Microwawe Oven Transformer), la care I-urile ieseau toate din E-uri. Erau prinse in niste fante practicata in E-uri.

Trafurile am spus ca se utilizeaza asa cun sunt (si musai 2 identice). Daca se alimenteaza in serie, functioneaza f bine la 115V, cu curenti de mers in gol mici, nefiind nevoie de ventilare fortata.

Daca sunt alimentate in paralel, tensiunea trebuie sa fie mai mica de 160V. Peste ac. tensiune cresc f mult curentii de mers in gol, pierderile, etc.

Link spre comentariu

Audiofila schema.
+3500V ar impresiona orice audiofilist obisnuit cu alde +/- 50V siliciu sau maxim 500V lampi.
De la peste KV incepe audiofilia adevarata.
LE: Un radioamator care a prajit gainile care au trecut se sub o antena a unui amplif RF cu GU81 alimentat la 3KV nu cred ca este foarte impresionat.

 

 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări