GoodKat Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 4 minutes ago, daniels said: Ulei pt arme gasesti in magazinele de pescarie sau pe siteuri de pescarie. Nu sa gasesc ulei pentru arme este problema, ci sa fiu sigur ca folosesc uleiul potrivit. Am confirmat acum informatia si in manualul in limba germana, deci voi cumpara un ulei pentru arme si vedem ce se intampla. Link spre comentariu
area51 Postat Ianuarie 23, 2022 Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 1. Cand a venit strungul meu, am demontat cate un subansamblu, l-am curatat, apoi l-am uns si l-am remontat. 2. Pe suruburile de avans de la sania transversala si papusa mobila am dat cu vaselina de rulment, iar pe ghidaje dau cu ulei mai gros vara si mai subtire iarna. Dupa fiecare zi de utilizare sterg ghidajele si le ung. Cred ca mentinerea ghidajelor curate si unse este foarte importanta si face ca uzurile sa apara mai tarziu. 3. Si universalul necesita cam la o luna demontare, curatare si ungere cu ulei. Cantitatea de ulei caut sa fie la limita minima ca sa nu termin treaba cu pistrui pe fata, haine si pereti. O metoda de eliminare a uleiului in exces din universal este infasurarea lui intr-o carpa si rotirea in gol astfel incat forta centrifuga sa rezolve treaba. Am facut si eu asa ceva dar dupa ce am scos carpa tot au mai aparut mici picaturi de ulei. 4. Rotile dintate aferente avansului automat si filetarii le-am uns cu ulei. Nu am folosit ulei de arme, doar ce am gasit la un service auto din zona mea. Poti schimba impresii cu @andreigradu care are un strung asemanator cu al tau. Link spre comentariu
GoodKat Postat Ianuarie 23, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2022 12 minutes ago, area51 said: 1. Cand a venit strungul meu, am demontat cate un subansamblu, l-am curatat, apoi l-am uns si l-am remontat. 2. Pe suruburile de avans de la sania transversala si papusa mobila am dat cu vaselina de rulment, iar pe ghidaje dau cu ulei mai gros vara si mai subtire iarna. Dupa fiecare zi de utilizare sterg ghidajele si le ung. Cred ca mentinerea ghidajelor curate si unse este foarte importanta si face ca uzurile sa apara mai tarziu. 3. Si universalul necesita cam la o luna demontare, curatare si ungere cu ulei. Cantitatea de ulei caut sa fie la limita minima ca sa nu termin treaba cu pistrui pe fata, haine si pereti. O metoda de eliminare a uleiului in exces din universal este infasurarea lui intr-o carpa si rotirea in gol astfel incat forta centrifuga sa rezolve treaba. Am facut si eu asa ceva dar dupa ce am scos carpa tot au mai aparut mici picaturi de ulei. 4. Rotile dintate aferente avansului automat si filetarii le-am uns cu ulei. Nu am folosit ulei de arme, doar ce am gasit la un service auto din zona mea. Poti schimba impresii cu @andreigradu care are un strung asemanator cu al tau. Multumesc, domnule! Foarte folositoare sfaturile!! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Gasiti Ballistol la Horbach cit doriti, totusi la mine era indicat uleiul hidraulic Shell Tellus 46 Link spre comentariu
draku Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 (editat) Eu folosesc ulei auto, ce imi ramane de la schimburile de ulei la motor... Si la prelucrare, tot ulei de motor sau spray cutting oil... Am inteles, pentru prelucrare, ar fi mai eficient lubrefiantul dedicat, dar nu am gasit decat la cantitati mari, cu preturi pe masura... Initial ma gandisem sa instalez un sistem de lubrefiere dedicat, dar nu e chiar necesar la ce fac eu, plus ca stropeste ... Daca reusesc sa fac rost de lubrefiant, o sa il folosesc tot cu piseta... Cand o sa te apuci de lucru si vei folosi ceva ulei la prelucrari, o sa fie uns tot batiul in zona de lucru, sania, portcutiul, etc, deci nu vor fi in pericol de a rugini... E o hobby destul de murdar, totusi... Editat Ianuarie 24, 2022 de draku Link spre comentariu
area51 Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Cam asa vad si eu lucrurile. Dupa ce am terminat, sterg ghidajele de fragmentele mici de span. Dupa mintea mea ele sunt cele mai periculoase. Suprafata piesei care urmeaza a fi aschiata o ung tot cu ulei. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 (editat) Batiul este de fonta, cuplul fonta otel este bun pentru frecare si nu se uzeaza reciproc, buba apare cind prelucrati fonta, atunci apar uzuri mari daca nu este curatit imediat. Acolo se poate spune ca este murdarie nu la taiat otel sau aluminiu. Editat Ianuarie 24, 2022 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
draku Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Asa este... La fonta Si la alama, bronz, etc... Aschii mici si multe.... Cand mai prelucrez ceva fonta, pun o carpa pe ghidajele strungului, sa cada aschiile pe ea... Ideal ar fi un burduf prins de papusa fixa si de carucior, dar ne descurcam cu ce avem ... Link spre comentariu
GoodKat Postat Ianuarie 24, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 (editat) Astazi am profitat de ziua libera de la birou si m-am apucat de bancul de lucru. In curand vreau sa sarbatoresc si eu marea unire, cea dintre banc si strung, asa ca ii dau bice. Cadrul este facut din teava 40x40x2, picioarele se sprijina pe doua segmente de 50x50x2.5, iar grinda mediana de care va fi prins strungul este de 80x80x3. Zilele acestea sper sa gasesc timp si putina vreme mai "calda" pentru a termina de lucrat la banc. Vreau sa ii sudez niste suporti pentru doua rafturi, cateva ranforsari, desi sunt sigur ca rezista si in forma actuala si sa il vopsesc in culoarea pe care am folosit-o si la celalalte chestii facute de mine din atelier (la spray, ca altfe nu am cum). Sanatate! Editat Ianuarie 24, 2022 de GoodKat Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Hmmm, cred ca mai aveti de pus ceva traverse sub tava strungului in zona celor 2 picioare, parca s-ar sprijimi pe exterior pe tabla... Link spre comentariu
GoodKat Postat Ianuarie 24, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 1 minute ago, Ion_Bumbu said: Hmmm, cred ca mai aveti de pus ceva traverse sub tava strungului in zona celor 2 picioare, parca s-ar sprijimi pe exterior pe tabla... Buna observatie! Este deja in plan si acest aspect. Mai am de lucru pana il termin complet, astazi atat am putut face avand in vedere ca am lucrat la temperatura de afara. Link spre comentariu
area51 Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 In momentul de fata tava pe care va sta strungul cred ca trebuie "legata" de latura lunga (exterioara) a bancului. Mare lucru nu ar fi. Te-ai concentrat pe viitoarele sertare si nu ai mai avut in vedere scopul principal, si anume rigiditatea structurii pe care va fi amplasat strungul. Este foarte adevarat ca conditiile meteo nu sunt favorabile pentru creatie tehnica. Important este ca ai ales un strug foatre bun. Bancul pe care va fi amplasat poate fi modificat/adaptat dupa situatiile efective din exploatare. Link spre comentariu
GoodKat Postat Ianuarie 24, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 (editat) 1 hour ago, area51 said: In momentul de fata tava pe care va sta strungul cred ca trebuie "legata" de latura lunga (exterioara) a bancului. Mare lucru nu ar fi. Te-ai concentrat pe viitoarele sertare si nu ai mai avut in vedere scopul principal, si anume rigiditatea structurii pe care va fi amplasat strungul. Este foarte adevarat ca conditiile meteo nu sunt favorabile pentru creatie tehnica. Important este ca ai ales un strug foatre bun. Bancul pe care va fi amplasat poate fi modificat/adaptat dupa situatiile efective din exploatare. Salutare! Sincer sa fiu, nu m-am concentrat pe sertare, nici nu va avea sertare. Doar niste raftulete si cutii de plastic in care pot tine cutitele si diverse accesorii pentru el. De altfel, inca am dubii in ceea ce priveste sistemul de prindere. Tava are 3 gauri in linie, doua care tin capatul cu papusa fixa si una care tine capatul cu papusa mobila. Pe grinda mediana am dat 3 gauri pilot (care coincid cu cele de pe tava) pe care le voi majora la dimensiunea necesara dupa ce ma lamuresc cu dimensiunile suruburilor de prindere. Teoretic, grinda mediana ar trebui sa fie suficient de rigida pentru a tine strungul fix. Dar ca sa elimin orice posibilitate de torsionare axiala a grinzii, voi suda cateva elemente de grinda si de laturile exterioare paralele cu grinda. Astfel, grinda nu se va putea torsiona de la inertia motorului sau a universalului. De altfel, m-am gandit ca pot prinde tavita de span in alte 4 suruburi M6, doua pe partea dinspre operator si doua e partea dinspre motor, acestea pe langa cele 3 care prind tavita si strungul de banc. Momentan cam acestea sunt ideile...ideal era sa am o placa de otel de 6-10 mm grosime...dar otelul este scump si nimeni nu vinde 0.5 mp, cat are bancul meu suprafata. Daca mai aveti idei, le astept cu interes, sunt sigur ca am ratat ceva lucruri cand am gandit bancul. Editat Ianuarie 24, 2022 de GoodKat Link spre comentariu
daniels Postat Ianuarie 24, 2022 Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 Pune niste contravanturi inre picioare si picioare-blat O sa se rupa pe langa sudura acolo unde ai sudat picioarele de blat. Spor! Link spre comentariu
GoodKat Postat Ianuarie 24, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 24, 2022 6 minutes ago, daniels said: Pune niste contravanturi inre picioare si picioare-blat O sa se rupa pe langa sudura acolo unde ai sudat picioarele de blat. Spor! Multumesc de sfat! Asa voi face, voi rigidiza intreaga constructie, dar mai intai sa vad ce fieratanii mai gasesc aruncate pe la mine prin curte. Dintr-o bara de 6 metri de 40x40, in afara de materialul pierdut la taiere (cat grosimea discului) am mai avut o pierdere de 3mm la un capat pe care a trebuit sa il indrept. Pe 6 metri 40x40x2 am dat 112 lei la Dedeman, iar acum un an jumate luam 50x50x2.5 cu 60 lei de la Leroy Merlin. Au luat-o razna cu preturile astia... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum