Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare sursă în comutație


Postări Recomandate

O problema banala si care trebuia sa fie rezolvata in 10 minute mi-a dat astăzi bătăi de cap.

Ce s-a întâmplat mai exact? La un calculator dedicat pentru un anumit proces a crăpăt sursa de alimentare, o chestie cu doua tensiuni de ieșire 5V / 7A si 12V / 8A 100W. Probabil se poate repara si sursa originala dar am zis ca nu are rost sa îmi bat capul, cablajul era cam închis la culoare în anumite zone (încălzire excesivă) și piesele înghesuite.

Mi-am zis ca cel mai simplu si rapid este sa cumpăr o sursa MW RD-125A pentru înlocuirea sursei originale. Înainte de a monta sursa in calculator mi-am zis ca trebuie sa o verific atent, calculatorul respectiv nu e chiar un PC ce se poate înlocui imediat.

 

Acum apare nelămurirea si întrebarea mea. De ce sursa MW RD-125A noua, deși se vede clar ca are rezistente de putere pe fiecare ramură (5/12V 47/470ohmi), nu este deloc stabila in gol? Adică tensiunile pe ieșiri fluctuează ca atunci când intra in regimul de protecție puls cu puls.

Sursa a intrat in regimul "normal" (aproximativ) de funcționare abia când am ajuns pe la 800-900mA consum pe ieșirea de 12V dar cu 10.6V pe ramura respectiva si 5.6V pe ramura de 5V. Pentru ieșirea de 5V nu am avut ce consumator sa-i pun dar încerc in zilele următoare cu grupuri de rezistente.

 

Deci e normal sa facă așa in gol chiar daca are deja rezistente pe iese?

In fisa tehnica https://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=rd-125 este ceva specificat o recomnadare la NOTA 3 

Capture.png

 

Totusi este doar o recomandare, desi e cam mult 15% din 7.7A.

CH1  este iesirea de 5V si nu am de unde sa stiu daca acel calculator consuma permanent mai mult de 1,15A.

 

Pana la urma am cârpit problema cu o sursa ATX ordinara dar nu poate rămâne așa, trebuie sa îmi dau seama daca sursa asta noua e defecta  sau chiar trebuie sa ii pun niște rezistente suplimentare. si sa produc căldură inutilă.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Rezistențele puse in interior ajută sursa la funcționarea ei "în gol" dar nu reprezintă sarcina recomandată de 15% × iload.

Probabil are feedback-ul luat doar de pe una din ramuri sau e un "Și" realizat între două comparatoare corespunzătoare celor două tens. de ieșire și dacă o încarci pe una sursa va compensa prin bucla de control. Automat cealaltă ramură lăsată în gol sare un pic în sus. Cei 47R reprezintă doar 1,3% × iload.

Eu nu cred că e defectă, doar mai trebuie să îi legi ceva reșou adițional pe bara de 5v să o ții mai jos.

 

 

Link spre comentariu

Înțeleg ce îmi spuneți doar că astea sunt constatările mele după ce am avut sursa "în brațe". Normal și de preferat era că eu să-mi dau seama de acest lucru încă de la citirea fișei tehnice, lucru pe care culmea că l-am făcut, adică înainte de a cumpăra produsul.

@Kosmin tocmai că sursa nu funcționează în gol, am expus cum se comportă în gol.

@validae fac și asta cu prima ocazie dar eu nu pot accepta cum un producător nu precizează asta in clar ci o pune ca o nota de subsol și acolo dată doar ca recomandarea.

E fix că și cum eu ii spun clientului: pentru funcționarea sistemului este recomandat să-l băgați în priză, deci las loc de interpretare că poate funcționa și fără să fie alimentat dar e mai bine așa.

 

Inițial am vrut sa cumpăr această sursa http://www.meanwell.com/webapp/product/search.aspx?prod=pd-110 

Motivul pentru care nu am cumpărat-o a fost fix acel "curent range" de la 0,5A-...

Link spre comentariu

Stabilizarea este probabil la comun ( la fel ca la sursele ATX ) pentru 12 si 5, asa ca este normal ca ramura incarcata sa scada si cea libera sa urce, asta nu ar fi o problema pentru ca poti sa echilibrezi sarcinile in gol oricat ai nevoie. 
In schimb si mie mi se pare mult prea mult sa tragi peste 1A din 5V ca sa stabilizezi functionarea in gol.

E drept ca sursele de genul asta ( ca cel mai probabil au o arhitectura asemanatoare celor ATX ) au nevoie de un consum minim permanent pentru functionare stabila, insa atat de mult? E absurd...

Ceea ce cred eu este ca producatorul se bazeaza pe faptul ca montate in sistem, consumul minim o sa fie mereu oricum peste acei 1,15A...

Poti incerca sa imparti sarcinile minime pe cele 2 iesiri, reduci progresiv rezistentele de pe placa pana iesirile se stabilizeaza ok in gol.

 

 

Link spre comentariu

Salutare

Producatorul acela eu il consider cat se poate de serios, folosesc la serviciu mii de surse de la el, in fiecare saptamana si in ultimul an iti pot spune sa am avut doar 2 reclamatii in care sursele au crapat.

In opinia mea modul in care ai testat tu e irelevant, din moment ce ai incarcat ramura de 12V si cea de 5V libera, iar producatorul iti recomanda sa faci exact invers, adica sa incarci pe 5V...

Acum daca trebuie sau nu sa ai cei 15% acolo consum eu zic ca e ceva relativ. Eu as recomanda sa incarci cu rezistente de sarcina corecpunzatoare cu consumul minim al PC-ului tau si vezi cum se comporta asa, s-ar putea sa fi surprins si ca fie super stabila si cu doar 100-200mA trasi din ramura  de 5V, deci mult sub cei 15%....

Producatorul iti spune "in order to meet tolerances" sa faci asta, daca nu obtii ceea ce ai observat si tu, adica iesirea tensiunilor din toleranta data.

(probabil ca +-2%pe ramura de 5V si +-10% pe ramura de 12V, ceea ce inseamna ca partea de control se face pe ramura de 5V).

Daca tu ai nevoie de tolerante bune pe ambele tensiuni, era mai recomandat sa cumperi 2 surse separate, una de 5V si una de 12V.

Editat de djlove
Link spre comentariu

@djlove producătorul e serios dar nu asta incerc sa aflu,am folosit și și câteva zeci de surse de la ei dar până acum cu o singura tensiune de ieșire.

Nu trebuie uitat faptul că sursa are deja rezistențe de sarcină de 47ohmi la 5V (~100mA) și 470ohmi la 12V (~25mA).

Am verificat rapida de dimineață, nu am acum timp de ea, cu o sarcina de 8ohmi pe 5V (~625mA) și s-au stabilizat corect ambele ieșiri, însă când am pus o banda LED (~860mA) pe 12V iar a urcat 5V la 5,6V și 12V a scăzut la 10,9V

 

Înțeleg ca bucla de control este pe 5V (CH1), înțeleg că există anumite tolerante la acest tip de stabilizare luată doar de pe o singură ramură, înțeleg și necesitatea unei anumite sarcini dar totuși sursa asta nu îmi pare sigura în explorare. Nu am cum sa garantez, cu excepția unor rezistențe de putere externe (plotogeala), un anumit consum constant al respectivului calculator. Poate îl apucă damblalele si intra intr-un mod de consum redus / stand-by pe 5V sau eu știu ce pe acolo.

Deci producător serios dar sursa cam ... ieftină. Diseară sau maine o mai iau la verificat și incercat cu diferite sarcini sa vad daca pot ajunge la o concluzie sau caut alta.

Sursa ATX montată provizoriu a fost supusă aceluiași test cu încercarea pe 12V și nu s-@ comportat așa prost.

Link spre comentariu

Sursa ATX este aproape sigur forward si are si bobina comuna la cele doua iesiri care realizeaza si balansarea tensiunilor.

Sursa cumparat de tine (la cea desfacuta fara carcasa se vede clar asta) nu este este forward ci probabil flyback si desi la flyback balansul tensiunilor este destul de bun se pare ca nu-i suficient de bun sau posibil, cum s-a spus deja, sa aiba feedback-ul de pe sursa de 5V.

Link spre comentariu

Presupun ca si asta este tot topologie forward deoarece are torul acela pe ieșire, nu mă refer la bobinele din filtrul LC (poza mai jos)

Într-adevăr tensiunile se stabilizează după ce consumul pe fiecare ieșire trece de 1A. Indiferent la care ieșire las sarcina de ~1A si pe cealaltă in gol sursa imediat face probleme, am testat acum cu 1.6A pe 5V si nimic pe 12V si tensiunea de 5V a ajuns la 4,4V.

Calculatorul respectiv are si o imprimanta termica alimentata tot din plăcile lui deci tot din sursa asta deci nu exista un consum constant.

 

Concluzia este ca nu am ales chiar cea mai buna sursa, daca vreau sa o folosesc trebuie sa garantez consumul minim astfel încât sa nu "urce" tensiune de 5V prea mult (maxim 5,5V)

 

Mulțumesc pentru răspunsuri.

 

IMG-20220107-165729.jpg

Link spre comentariu

Stiu ca pot fi considerate chestiuni de semantica dar prezenta acelei bobine confirma ca este o sursa cu conversie directa, nu neaparat forward.

Adica sigur, din ce vad in poza arhitectura este forward cu 1 tranzistor, insa ea in sine face parte din grupul de convertoare in care este redresata directa ( alaturi de forward cu 2 tranzistori, semipunte, punte ), si la toate este necesara si prezenta acea bobina pe iesire pentru stabilizare. 

In cazul de fata cu un primar SE, bobina confirma ca-i F1T si nu flyback.

Nu stiu daca s-a inteles ce vreau sa zic dar mi s-au parut niste precizari necesare pentru evitarea confuziilor intre arhitecturi distincte si principii elementare de conversie.

 

PS: Presupunand ca este cu control in curent, este normal sa fie nevoie de un curent minim necesar pentru stabilizarea regimului de functionare, totusi minim 1A si mie mi se pare cam mult. Nu stiu daca este o chestiune de conceptie ( mi s-ar parea o prostie ) sau mai degraba un efect nedorit, dar clar nu cred ca e ok si n-as folosi o astfel de sursa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări