Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Japca romaneasca - exemple

Postări Recomandate

Exemple de japca tipica romaneasca, a la Cluj, cum sa ceri bani pe nimic, doar de prinzi fraieru.

1. Minet autoadeziv la magazin din Cluj, 40lei coala imi spune vanzatoru ca prefera sa nu imi dea bon.
Ii raspund ca unu iau, ca imi trebuie fix acum, pt restu de 10 le comand prin curier cu 11 lei coala.

Tot el s-a enervat ca de ce nu iau de acolo daca stiu ca e asa ieftin?

2. MA duc la un centru de fier vechi sa imi cantaresc masina sa aflu daca e echilibrata stanga dreapta.
Am mai fost acolo cu 30 lei mi-am facut de cap.
Vine un tinerel, dorel de acolo:
- Pai e 30 lei masuratoarea, deci 120 pt toate 4 rotile pe rand.
- Am fost de jumate de an si cu 30lei toate. Daca vrei hai ca dau 40, daca tot am venit.
- Nici vorba, ce eu imi pierd vremea?
- Un ITP costa 150lei, cum sa dau atat pt niste masuratori de maxim 2 minute?
Am mers in alta parte si rezolvat cu 15lei, cat sa isi ia omul niste beri.

3. vecin se muta, s-a apucat de renovat usor ap (lavabil si mici retusuri cu glet) 80mp 4 cam.

Oferte primite: in jur de 2000E, plus unul care a zis ca minim 3500E + materialele.

A rezolvat el in 2 saptamani lucrand dupa serviciu.

Continuati voi cu alte exemple.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 203
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Sharky.La aia cu vopsit apartamentul am câteva observaţii.Contează mult dacă e cu mobilă sau fără.Mai contează dacă e stratul gros de lavabilă, caz în care necesită şlefuire pe toată suprafaţa.Mai apoi meseriaşii de top trag glet pe toată suprafafaţa...

Pentru o vopsire simplă preţul e exagerat,la 2000€.La o vopsire "de clasă" poate fi mai mult de atât...

Link spre comentariu

Un exemplu recent:

In ingeniozitatea mea limitata gasesc ideea de a construi un tarc electric pt. un caine husky. Avad drum pe la un remat local ce au si rable pe acolo intreb care este cea mai ieftina bobina de inductie iar raspunsul a fost 150 lei,  adica mai bine de dublu fata de cea mai ieftina din magazin. 

Lacomia e peste tot dar nesimtirea cu sigurata e mult mai mare la noi.

Link spre comentariu
Acum 13 minute, AlpHs00 a spus:

In ingeniozitatea mea limitata gasesc ideea de a construi un tarc electric pt. un caine husky.

Câinele poate fi educat; nu-i nevoie de tarc electric. Mai bine bagi domnia-ta degetele în priza de fiecare data când îti vin asemenea idei.

Link spre comentariu
59 minutes ago, franzm said:

Câinele poate fi educat; nu-i nevoie de tarc electric. Mai bine bagi domnia-ta degetele în priza de fiecare data când îti vin asemenea idei.

Educa-l tu cand ai o curte de mai bine de jumatate hectar, un gard ca vai de capul lui ca cei de alaturi sunt lasatori ( ca sa nu folosesc alt cuvant) si au stat o viata fara imprejmuiri,  cu niste vecini ce vad ca cert cainele cand vrea sa plece la ei iar cand ma duc in casa bipezii de alaturi il  cheama la ei, il hranesc s.a.m.d.  Cand ii rogi sa-l fugaresca de la ei din curte, ca animalul sa stie ca acolo nu este teritoriul lui, dobitocii imi zic ca ei iubesc animalele si nu pot maltrata un caine, in mintea lor a alunga un caine ce nu le apartine e maltratare.

Pana voi imprejmui complet sunt nevoit sa-l tin legat si ma gandeam ca ar avea mai multa libertate intr-un tarc electric, oricum nu se curenteaza el prea mult, e destul de inteligent sa intelega ca firele alea nu trebuie atinse si in plus il feresc de alti puricosi ce si-au facut obiceiul sa vina noaptea la el si nu ma lasa sa dorm. 

Mai bine pe viitor ti-ai vedea de treaba dumitale!

Link spre comentariu

Vechea poveste: vrem salarii de mii de euro dar sa platim 5 bani kilul de carne si aia musai macra... Ca asa il percepem noi, ca atata ne costa pe noi, ca atata am platit noi in instanta X la persoana Y. Samd. 

Acuma nu zic ca e ieftin sau nu un electromotor la 150 lei, dar unii confunda costul trocului de-l fac ei prin targ sau pe forum cu gestiunea unei firme unde angajatul de sta sau vinde tot primeste salariu. Samd. 

Iar pretul vopsitului unei case, numai cine n-a vopsit si migalit si retusat nu stie cat timp si efort inseamna. Ca exista zugravi si zugravi... important e cum se vede de departe. Cine stie, cunoaste! 

Link spre comentariu

Mda, tot din ciclul japca...am facut o baie mica la cabana...2,5x1,2m,fara pretentii, am pus gresie, faianta si trebuiau montate 1 wc, 1 chiuveta mica, 1 dus si un boiler electric (montaj inseamna fixare si tras teava PPR). Am chemat un "preten meserias", s-a uitat asta a zis hmm de cateva ori apoi pret pentru mine ca preten 1000 lei manopera.

L-am condus afara si i-am zis ca voi studia oferta, a doua zi am cumparat materialele necesare, un aparat de lipit tevi nou cu 100 lei, o foarfeca de taiat PPR cu 50 lei si in 2 ore am terminat singur toata treaba desi nu am mai facut niciodata asa ceva. Totul functioneaza, nu curge nimic pe langa si iaca ...au trecut cateva luni de atunci.

Editat de fluffy37
Link spre comentariu

Țeavă trasă filetată-ștut de la 10 la 30 de lei, fiting de la 3 la 20 de lei, total de 50 lei asta în Obor față de magazinele de profil. Când am auzit, nu știam cum să i le pun in brațe ăluia, am și ieșit repede de acolo. Nu vorbesc de un mic adaos ci de nesimțire. 

Alta, cană weber 140 de lei, am luat un burlan de 10 lei și am pus un grătar taiat ca să țină carbunii, găurit.... 

Ăștia ne cred proști... 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Mircea a spus:

Vechea poveste: vrem salarii de mii de euro dar sa platim 5 bani kilul de carne si aia musai macra... Ca asa il percepem noi, ca atata ne costa pe noi, ca atata am platit noi in instanta X la persoana Y. Samd. 

E fix cum zici, numai ca invers!

Minetul ala l-am luat cu factura! Iar suprapretul de Cluj a fost la un magazin care mi-a sugerat ca se poate si fara bon!

Zugravul ala lua banii in mana pe manopera, totu la negru! DAca e 2mii E zugravitu, mai bine zis lavabil peste, unui apartament, atunci zau de nu imi iau jumate de an fara plata si ma apuc.

Cantaritu la fier vechi era pretu cerut de un smecheras tinerel angajat. Banii intrau DIRECT LA EL IN BUZUNAR, iar cantaru ala era a patronului, de bon nici vorba.

Nu crezi? Hai la Cluj...sa vezi si sa nu crezi.

Dar tu tot timpul esti Gica contra, cred ca si de ii lasam 200lei la pacaliciu ala cu cantaru imi spuneai ca ar fi trebuit sa ii las 400 ca poate o ramas fara bani dupa sarbatori.

Link spre comentariu

Gica contra sau pentru... daca tu care esti pe piata actuala ca angajat si nu vezi cum ruleaza o firma, eu iti doresc sa nu ajungi sa fii platit dupa metodele sugerate de tine si altii: cat era pretul cand am luat eu ultima oara, cat cred eu ca face, la ce pret cred eu ca il fac, cat mai fura angajatul (adica serviciu/produs fara factura) si deci costa mai putin, etc. D-aia e jungla acolo, caci se permite orice, inclusiv de catre cumparator.

Observatii:

1. Daca plata e ceruta si data numai bani in mana, e clar ca cineva fenteaza fiscul. Vinovat e si ala de da, nu numai cel care percepe, caci ajuta fenta.

2. Daca urmaresti evolutia ultimilor 2 ani, ai sa descoperi ca multe firme de-abia supravietuiesc. Cum supravietuiau inainte mai treaca-mearga, dar acum e groasa tare. Nu ma mira ca anumite preturi au explodat. Nici nu-mi face placere, ca nu vreau sa arunc cu banii. Se prefera cumparatul la km in loc de m, de ce te mira?! Tu (ipotetic, poate nu e cazul tau) nu zici in anunturi pe forum ca nu te deplasezi la posta decat daca se cumpara de x lei? In fond, fiecare isi face calculele si cere ce crede ca ii aduce profitul sperat. Ca nu merge mereu, e clar.

PS: Eu nu-mi aduc aminte, si vorbim de peste 20 de ani in urma, ca vreun zugrav sa fii venit cu chitantierul la cineva acasa. Ceea ce ma face sa cred ca nici azi nu e diferit.

PPS: Eu zugravesc singur acasa. Dar cu sila, nu cu placere, ca altfel prefer sa ascult pasarelele pe balcon. Insa nevasta vrea minimum 3 culori sau tipuri de vopsea pe camera (una tavan, una pereti, una borduri la nivelul solului). Ba, daca nu se reflecta bine soarele pe perete, ii pot si revopsi, la cererea nevestei. Nici nu vreau sa ma gandesc cat m-ar costa o firma de zugravit. Asa ca o fi scump un zugrav, o fi ieftin... O fi doar o siguranta de inlocuit... Costul este variabil.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări