Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresor pentru acumulatori auto Cooperativa Radiotehnica Constanța

dacos

Postări Recomandate

Salutare,

Am cumpărat cu 50 de lei acest redresor despre care îmi amintesc de asemenea că a fost folosit în trecut pentru încărcarea bateriei auto. 

IMG-20211230-190925.jpg

IMG-20211230-194735.jpg

IMG-20211230-194753.jpg

Transformatorul:

- are tolele aranjate ca vai de lume. Una este ieșită din pachet 2-3 mm și a fost bătută cu ciocanul

- are prize pentru 6v și 12v (cele pt 6v sunt lăsate „în aer” prin prinderea cu șurub pe o placă de pertinax)

Schema:

IMG-20220103-112503.jpg

- două diode. Scrisul este șters, dar par să fie serie diferită ?! (poate una a fost schimbată pe parcurs)

IMG-20211230-191827.jpg

- o rezistență de limitare din nichelină

- un bec indicator în paralel pe rezistență

IMG-20211230-191937.jpg

- un bec în serie sau o siguranță pe secundar? După soclu mi s-a părut că ar fi un bec tip plafonieră, C5W. Constat că este prea mare. Siguranțe de acel tip nu am văzut până acum. Ar fi fost suficientă una de 5mm, ca cea de pe primar. Niturile folosite pentru prinderea acestui soclu sunt slabe, motiv pentru care zona s-a încins. 

IMG-20220103-131945.jpg

Editat de dacos
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dacos

3

• doru3160

2

• validae

1

• adydep

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Becul de 3v indica încărcare, nu ajuta la încărcare. Este alimentat de tensiunea de pe șunt (deci acolo nu era siguranță) , când curentul de încărcare este mare. La Redac era în paralel cu contactele unui releu termic cu bimetal. Când acționa releul în sensul întreruperii, se aprindea acel bec, ce ramanea în serie cu acumulatorul, alimentat de redresor. Nu alimenta încarcarea acumulatorului, curentul fiind infim față de cât trebuia pt încărcare. Una din diode a fost schimbata în timp, cu ce a avut proprietarul prin bătătură. Îmi vine greu sa cred ca de la mama lui (oricare ar fi fost la vremea respectiva), a venit asa. 

Becul de 5w ar trebui sa indice arderea siguranței, deși aia 5w nu se știe dacă nu au venit pe parcurs, și real sa fi fost de alta valoare. Nu are rost limitare și pe șunt și pe bec. 

Link spre comentariu

Dar diodele ce tip sunt? Eu am descifrat 10N22 și 10N05. Este denumirea completă? Mi se pare că mai lipsesc cifre/litere. 

Am pe undeva câteva diode sovietice cu șurub de prindere. În nici un caz nu știu dacă au plusul sau minusul pe carcasă :rade:. Caut și le înlocuiesc astfel încât să fie ambele la fel. 

De asemenea, trebuie să confecționez la imprimanta 3D un obturator sau „abajur” pentru becul martor, după cum apare în această poză gasită pe Google:

image.jpg

Link spre comentariu

Da, e (aproape) completa. Prima cifra indica valoarea curentului, a doua cifra, tensiunea. Litera N indica felul diodei. 

Acum 10 ore, dacos a spus:

Dar diodele ce tip sunt? Eu am descifrat 10N22 și 10N05. Este denumirea completă? Mi se pare că mai lipsesc cifre/litere. 

IMG-20220104-083733.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări