Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai 1710W

radasous

Postări Recomandate

Daca aveti prin colectie macar un tub de proba nu neaparat nou va veti convinge daca e de la tuburi, nu toate tuburile folosite permit aceste descarcari. Cred ca in vest se procedeaza altfel decat la noi...Spor!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radasous

21

• aurel70

4

• franzm

2

• flomar60

2

Top autori în acest subiect

Numai boboteaza.

Oricum, daca vreti sa tineti un astfel de aparat în colectie, nu strica sa veti un set de tuburi de schimb. Si daca aveti, faceti bune si folositi-le câteva ore înainte sa le puneti la naftalina. Se pare ca le face bine.

În ce stare sunt capetele?

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 4 ore, franzm a spus:

...

În ce stare sunt capetele?

Capetele au ceva uzura vizibila, dar mai merg, o vreme le pot lasa asa. Sunt cam greu de schimbat, au impedanta mare, parca 3,5 k, mostenite de la mag-urile cu preu cu tuburi. Cand le va veni randul o sa vad ce le fac, la prima vedere ar suporta si o rectificare.

O sa am si tuburi de rezerva.

L.E. Capete:

IMG-20220102-174226-hdr.jpg

Am schimbat condensatorii din catozii tuburilor si pe cel de 100+100 microF din alimentare.

Editat de radasous
Link spre comentariu

Ieri, cu ocazia cotrobaielii la electrolitici am modificat alimentarea filamentelor in ideea de a renunta la ecc81, am o gramada de ecc85 si 6n1p noi. Am refacut si testul de inregistrare, de data asta cu o banda veche. AM constatat ca stergerea nu este totala, mai raman ceva sunete din inregistrarea anterioara. Oscilatorul este tot cu 6AR5, probabil la fel de uzat ca si cele din finalul audio. Mai este si acolo un electrolitic de 3 microF, o sa il schimb can vin tuburile, cu ocazia asta o sa verific oscilatorul si premagnetizarea.

Am masurat si condensatorii motorului(2+0.5 microF), si lor le-a crescut capacitatea, deci se cer reciclati. 

Editat de radasous
Link spre comentariu
Acum 26 minute, radasous a spus:

Ieri, cu ocazia cotrobaielii la electrolitici am modificat alimentarea filamentelor in ideea de a renunta la ecc81, am o gramada de ecc85 si 6n1p noi. Am refacut si testul de inregistrare, de data asta cu o banda veche. AM constatat ca stergerea nu este totala, mai raman ceva sunete din inregistrarea anterioara. Oscilatorul este tot cu 6AR5, probabil la fel de uzat ca si cele din finalul audio. Mai este si acolo un electrolitic de 3 microF, o sa il schimb cand vin tuburile, cu ocazia asta o sa verific oscilatorul si premagnetizarea.

Am masurat si condensatorii motorului(2+0.5 microF), si lor le-a crescut capacitatea, deci se cer reciclati. 

Am uitat sa precizez cum dau la masuratori electroliticii schimbati.

Condenzatorii din etajul calea de semnal mic, radiali de 10 micorofarazi, au intre 6.5 si 9, esr am gasit si de 3 ohm.

Condensatorii din catozii tuburilor, axiali de 50 si 100 microfoarazi, au 44/32 si 72/47, esr-ul este sub 1.

Editat de radasous
Link spre comentariu

Am pus schema in ltspice, ma interesa cum arata corectiile pe redare, magnetofonul este conceput dupa norma maericana (nab). In viata reala conteaza si inductanta capului de redare.

sim-1.jpg

Link spre comentariu

Buna

Daca tuburile noi(ECC85 si 6N1P) nu vor avea caracteristici apropiate de ECC81 nu stiu cum va functiona.

In plus la 6N1P alimentarea difera destul de mult.

Spor

Alex

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Atlas nou a spus:

Buna

Daca tuburile noi(ECC85 si 6N1P) nu vor avea caracteristici apropiate de ECC81 nu stiu cum va functiona.

In plus la 6N1P alimentarea difera destul de mult.

Spor

Alex

ECC85 si 6N1P-EV au caracteristici relativ apropiate de ECC81, mai ales ECC85. PSF-ul este Ua 60V, Ia 1.5 mA, Ug -1.2V, amplificarea in tensiune a etajului este in jur de 25dB (cu reactie negativa). ECC-urile 81 si 85 au fost concepute pentru utilizare in RF, cu alt psf.

ecc81-ecc84-6n1p-ev.jpg

Link spre comentariu
La 31.12.2021 la 23:47, radasous a spus:

In ultimele minute din 2021 am gasit lampase...in tara belgienilor....

Au sosit tuburile de la electools. Din pacate nu le pot monta pana saptamana viitoare, trebuie sa termin tura de dizolvare de la felix.

IMG-20220111-WA0002.jpg

IMG-20220111-WA0003.jpg

Editat de radasous
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
La 02.01.2022 la 15:24, radasous a spus:

Capetele au ceva uzura vizibila, dar mai merg, o vreme le pot lasa asa...

Astazi am reusit da rectific capul de radare/inregistrare. Nu am reusit sa il polisez corect, pasta era cam intarita. Am identificat oposibila problema de fabricatie a capului, miezul de sus (L) este mai ingust, are 8 tole ( celalalt are 9).

IMG-20220205-143745-hdr.jpg

IMG-20220205-143415-hdr.jpg

Daca tot am demolat hardughia, am decis sa cotinui cu schimbarea pieselor din preamplificator, a mai ramas doar cate cate o rezistente de 390k pe fiecare canal din cele intiale (le-am ratat in comanda).

IMG-20220205-105116-hdr.jpg

Am pus condensatori electrolitici cu polimer, nepolarizati cu polipropilena (220 pF si 470pF) si poliester (3.3 nF, 10 nF, 15 nF), rezistente metal film de 1%. Am pus tranzistori BC549C si modificat polarizarile, am scazut alimentarea preamplificatorulu de la 33V la 24V si am modificat si rezistentele de polarizare conform unor simulari in ltspice. Hiss-ul s-a redus sensibil. Practic am redus amplificarea in etajul tranzistorizat ce contine si corectiile si am crescut-o in etajul urmator prin inlocuirea Ecc81 cu Ecc83. Testul de inregistrare pe viteza 19 este foarte ok, canalele sunt egale (initial aveam canalul L mai mic) acum verific si pe 9.53. Am facut doar teste urechistice, dupa ce ma hotarasc daca pastrez capul original am sa verific retelele de corectie.

Link spre comentariu
Acum 21 ore, radasous a spus:

...Testul de inregistrare pe viteza 19 este foarte ok, canalele sunt egale (initial aveam canalul L mai mic) acum verific si pe 9.53. Am facut doar teste urechistice, dupa ce ma hotarasc daca pastrez capul original am sa verific retelele de corectie.

Pe viteza 9.53 inregistrarea este doar acceptabila in comparatie cu viteza 19, frecventele inalte sunt atenuate, potentiometrul de ton trebuie pus pe maxim (pe 19 trebuie pus pe mijloc). Presupun ca japonezii nu au fost interesati de 9.53, de asta nu au pus corectie separata, comutatorul de viteza modifica doar circuitul motorului.

Legat de modificarile din preamplificator si schimbarea ecc81 cu ecc83, in simulare curbele sunt foarte apropiate:

image.png

Link spre comentariu
Acum 9 minute, darius_bv a spus:

Atenuarea frecventelor inalte pe viteza de 9.53cm/s se datoareaza aproape exclusiv vitezei mai mici a benzii magnetice. Nu cred ca e vina japonezilor. 

In mod sigur frecventele inalte sunt atenuate de viteza mica capul nu tocmai virgin, dar puteau sa ajute putin cu o corectie separata pe 9.53. Magnetofonul este construit destul de zgarcistic, nu are nici un fel de reglaj in avara de volum si ton.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări