Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai 1710W

radasous

Postări Recomandate

Salutare,

Saptamana trecuta am cules de pe oleics un magnetofon Akay 1710W. Este functional si pare in stare buna, inca nu l-am desfacut...are 15kg, intai trebuie sa ma desfaca pe mine un neurochirurg.

Amplificarea de semnal mic este cu tranzistori cu siliciu (2x2SC650 si 2x2SC649, cam fasaitori...), etajul final este SE cu 6AR5.

Asa arata cele 15kg:

1710W.jpg

Schema:

Schema-1710w-mic.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radasous

21

• aurel70

4

• franzm

2

• flomar60

2

Top autori în acest subiect

Multumesc mult pentru aprecieri!

Am mai facut ceva teste, inclusiv pe inregistrare, si este relativ ok. Un etaj final o cam ia razna dupa ce functioneaza 10-15 minute, la prima vedere este din 6AR5. Scade mult nivelul semnalului audio, apar ceva pacaneli si zgomot (fisaieli), la decuplarea alimentarii isi revine cateva secunde, pana se descarca condensatorii. Nu am masurat etajul, mi-a fost lene sa scot iarasi carcasa, am sa masor cand voi verifica si electroliticii din catozi.

In alta ordine de idei, am schimbat electroliticii si tranzistorii din preamplificator si s-a redus masiv zgomotul de fond din acest etaj. La schimbarea tranzistorilor am aplicat metoda rurala, adica masurat hfe la cei originali si inlocuiti cu bc-uri noi. 2sc650 aveau 715 si 635, i-am inlocuit cu bc550c selectati cu hfe 710, 2sc649 aveau 320 si 245, am pus bc413b cu hfe 280. Valoarile hfe masurate nu cred ca sunt reale, am folosit un multimetru fara pretentii si cu bateria cam veche, dar m-a interesat doar comparativ.

Am masurat condensatorii dubli de pe alimentare, cel de 100+100 micro au ajuns la 76+84 si esr in jur de 0.3, cel de 22+22 are 33+31, esr tot pe la 0.3. Nu i-am schimbat pentru ca nu mi s-a parut urgent, tensiunile de pe alimentare sunt in regula, brumul nu este foarte mare, cand le va suna ceasul am sa folosesc carcasele originale cu condensatori noi in interior.

Link spre comentariu

Pe mine mă face invidios!....pozitiv,bineînțeles!....pe vremuri ,prin anii ”77-78 am lucrat cu un ZK140...era full lămpi....postările colegului @radasousmă fac să-mi aduc aminte de vremuri frumoase!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, aurel70 a spus:

Frumoasa lumina, dar vrem si sunet...:aplauze

Bonus la sunet - video:

Poate nu s-a remarcat in oferta de lumina de mai sus, finalele sunt cuprinse de flacara violet.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, aurel70 a spus:

...Frumoasa flacara violet! :aplauze

Este si frumoasa, este si in plus...

Mai jos sunt ceva poze cu interiorul si cu partea mecanica, totul este curat.

Etajul de nivel mic inainte de schimbarea tranzistorilor:

IMG-20211230-151610.jpg

IMG-20211230-151539-hdr.jpg

Motor, trebuie sa ii masor cei doi condensatori, 2 microF si 0.5 microF:

IMG-20211230-145757-hdr.jpg

Mecanica curara, doar i-am facut gresare in cateva puncte:

IMG-20211230-145018-hdr.jpg

Link spre comentariu

E o placere sa lucrezi la un astfel de aparat.

Cat priveste lumina violet,din cate stiu se datoreaza unor descarari in interiorul tuburilor. Este posibil ca tensiunea de retea sa fie mai mare decat cea la care este prevazuta functionarea aparatului, sau tuburile au o mica problema.

Link spre comentariu

Tensiunile de alimentare sunt ok, am pus selectorul pe 240. Tuburile sunt uzate, cred ca asta este problema. Unul se autovioleaza mai tare, cel ce o ia si razna dupa 10-15 minute. Sper sa se miste repede belgienii din belgia si sa proceseze comanda. La astia s-o sarbatori sfantul Ionel?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări