Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Encoder sau potentiometru ?

fratello

Postări Recomandate

Va salut ! Un coleg mi-a dat sa-i repar (stie ca am ciocan de lipit :) ) o ditamai boxa portabila, modelul din poza, caruia -zice el- nu-i mai merge reglajul de volum. M-am chinuit sa prind cu o penseta ruginita axul '"potentiometrului" (nu stiu de ce a ajuns in halul acesta gaura aferenta) si sa-i fac poza. Dar nu sunt lamurit ce este : encoder sau potentiometru ??? Are doar 4 pini, se roteste 360 grade in orice directie ... Va rog un sfat, eventual daca si stiti unde as putea gasi aceasta componenta. Va multumesc anticipat ! Sarbatori cu bine !

1640688513331.jpg

1640688545267.jpg

LE : Am gasit schema ; zice ca este encoder. Dar de ce are 4 pini ? Unul este cumva "ecranul" ?

schematic.jpg

Editat de fratello
LE
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fratello

6

• validae

2

• sla

1

• Усилитель

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...

L-am desfacut, l-am curatat bine, l-am montat la loc ... din pacate fara a rezolva problema. Solutia este inlocuirea, dar -din pacate- numai pe Ali am gasit acest model si ar veni pe la jumatatea lunii aprilie. L-am inapoiat asa proprietarului, nu stiu ce va face mai departe. Multumesc pentru suport !

Link spre comentariu

Se putea înlocui măcar provizoriu encoderul cu două microcontacte, puse alăturat pe o mică plăcuţă în locul fostului encoder.Se conectau cele două contacte înseriate, iar pinul comun se lipea la pinul central al encoderului, pinii de la extremităţi la ceilalţi doi pini ai encoderului.Acţionând succesiv în anumită ordine cele două microcontacte, se poate regla volumul.De exemplu, notând cu 1 primul contact şi 2 al doilea, apăsând succesiv în ordinea (1-2, 1-2) se măreşte volumul.Apăsând succesiv în ordinea ( 2-1, 2-1) se micşorează volumul. Am făcut asta pentru un coleg acum mulţi ani, când encoderele erau rarităţi pe la noi.Aparatul era un radio-cd cu encoder.Am pus două microcontacte plasate pe un buton ce se potrivea cu diametrul găurii encoderului.Nu a fost cea mai bună soluţie, dar a fost ceva ce permitea reglajul...

Link spre comentariu

Proprietarul a luat decizia de a comanda pe net encoderul ; nu l-a gasit la niciun magazin fizic din oras sau online (din tara). La primavara, cand va veni encoderul, i-l inlocuiesc ; sper sa nu mai fie si alt defect ....

Link spre comentariu

Am avut la vănzare un lot de encodere,vreo 3 luni au stat,și nu le-a vrut nimeni,mi se pare că le-am donat.Pune și dumneata un anunț la ”Cumpărări”,poate te ajută vreun coleg,și nu mai aștepți pănă la primăvară.

23.Encodere recuperate,30 lei tot ce se vede in poza.....20 lei toate

https://postimg.cc/XGfSfTVZ

IMG-20210114-141801-886.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări