fratello Postat Decembrie 28, 2021 Partajează Postat Decembrie 28, 2021 (editat) Va salut ! Un coleg mi-a dat sa-i repar (stie ca am ciocan de lipit ) o ditamai boxa portabila, modelul din poza, caruia -zice el- nu-i mai merge reglajul de volum. M-am chinuit sa prind cu o penseta ruginita axul '"potentiometrului" (nu stiu de ce a ajuns in halul acesta gaura aferenta) si sa-i fac poza. Dar nu sunt lamurit ce este : encoder sau potentiometru ??? Are doar 4 pini, se roteste 360 grade in orice directie ... Va rog un sfat, eventual daca si stiti unde as putea gasi aceasta componenta. Va multumesc anticipat ! Sarbatori cu bine ! LE : Am gasit schema ; zice ca este encoder. Dar de ce are 4 pini ? Unul este cumva "ecranul" ? Editat Decembrie 28, 2021 de fratello LE Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 28, 2021 Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Cred că are şi contact de apăsare. Link spre comentariu
fratello Postat Decembrie 28, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Nu, nu se apasa... Link spre comentariu
sla Postat Decembrie 28, 2021 Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Din ce vad pe cablaj: pinul nr.3 al encoderului nu este legat in circuit Link spre comentariu
fratello Postat Decembrie 28, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Multumesc. Deci, teoretic macar, pot pune orice encoder cu 3 pini ? Sau, mai bine, desfac intai vechiul encoder si vad cate zone conductive are ? Link spre comentariu
Усилитель Postat Decembrie 28, 2021 Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Eu am reparat encoder complicat de Denon, facut bucațele, spalat, gresat, si a mers. Dar depinde si de sistem.. Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 28, 2021 Partajează Postat Decembrie 28, 2021 NU toate encoderele sunt la fel, chiar daca au 3 pini si se potrivesc mecanic. Intai curata-l bine pe cel existent, indoaie putin lamelele de contact si vezi daca merge asa. Link spre comentariu
fratello Postat Decembrie 28, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2021 Va multumesc ! Revin cu info dupa ce-l fac bucati... SARBATORI CU BINE ! Link spre comentariu
fratello Postat Ianuarie 11, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 11, 2022 L-am desfacut, l-am curatat bine, l-am montat la loc ... din pacate fara a rezolva problema. Solutia este inlocuirea, dar -din pacate- numai pe Ali am gasit acest model si ar veni pe la jumatatea lunii aprilie. L-am inapoiat asa proprietarului, nu stiu ce va face mai departe. Multumesc pentru suport ! Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 11, 2022 Partajează Postat Ianuarie 11, 2022 Mare lucru dacă nu era și ceva electronic defect pe acolo. Citeodata se mai intimpla, mai ales dacă nu reactiona deloc la manevrare. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 11, 2022 Partajează Postat Ianuarie 11, 2022 Se putea înlocui măcar provizoriu encoderul cu două microcontacte, puse alăturat pe o mică plăcuţă în locul fostului encoder.Se conectau cele două contacte înseriate, iar pinul comun se lipea la pinul central al encoderului, pinii de la extremităţi la ceilalţi doi pini ai encoderului.Acţionând succesiv în anumită ordine cele două microcontacte, se poate regla volumul.De exemplu, notând cu 1 primul contact şi 2 al doilea, apăsând succesiv în ordinea (1-2, 1-2) se măreşte volumul.Apăsând succesiv în ordinea ( 2-1, 2-1) se micşorează volumul. Am făcut asta pentru un coleg acum mulţi ani, când encoderele erau rarităţi pe la noi.Aparatul era un radio-cd cu encoder.Am pus două microcontacte plasate pe un buton ce se potrivea cu diametrul găurii encoderului.Nu a fost cea mai bună soluţie, dar a fost ceva ce permitea reglajul... Link spre comentariu
fratello Postat Ianuarie 12, 2022 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Proprietarul a luat decizia de a comanda pe net encoderul ; nu l-a gasit la niciun magazin fizic din oras sau online (din tara). La primavara, cand va veni encoderul, i-l inlocuiesc ; sper sa nu mai fie si alt defect .... Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 12, 2022 Partajează Postat Ianuarie 12, 2022 Am avut la vănzare un lot de encodere,vreo 3 luni au stat,și nu le-a vrut nimeni,mi se pare că le-am donat.Pune și dumneata un anunț la ”Cumpărări”,poate te ajută vreun coleg,și nu mai aștepți pănă la primăvară. 23.Encodere recuperate,30 lei tot ce se vede in poza.....20 lei toate https://postimg.cc/XGfSfTVZ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum