Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Telemetrie / MAVLink drona

informer

Postări Recomandate

Va salut.
As vrea sa conectectez un controler Pixhawk 4 mini la QGroundControl folosind un transceiver serial LoRa de la Hope (https://www.hoperf.com/modules/rf_data/HM-TRLR-S.html).
Am o pereche de transceivere de la Holybro dar sunt cam mari si mi-ar pica bine niste spatiu suplimentar in frame.
As fi curios daca cineva a incercat cu transceiverul asta sau cu altul cu parametri asemanatori (Lora sau FSK, 100mW), daca viteza default de 9600baud e suficienta sau trebuie marita, acoperire... orice constatari ajutatoare... :).

Multzam. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

5

• Bandi Szasz

1

• Viorel A

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am avut ceva timp asa ca m-am ocupat de asta mai repede.
In primu` rand e nevoie de un stabilizator de 3V3 pt. ca Pixhawk nu ofera decat alimentari cu 5V:

kAZcSZ3.png

Ansamblu` zburator arata cam asa:

wdU1lPh.png

bwiR3jq.png

Conectarea la QGroundControl am facut-o printr-un adaptor USB la UART:

Yws48jl.png

Partea buna este ca QGroundControl se conecteaza, sunt updatate datele de la senzori etc. deci ca telemetrie simpla e OK.

Partea mai putin buna este calitatea proasta a legaturii LoRa cu viteze uzuale, e nevoie de rate mici... pt. comenzi latenta e cam mare.

oDws5TG.png

Acu` tre` sa incerc diverse setari sa vedem daca se imbunatateste treaba... eventual trebuie trecut pe FSK la viteze mai mari pe seriala....

Editat de informer
Link spre comentariu

Ca sa inchei... :rade:

Mai mult ca sigur numarul de pachete pierdute se datoreaza valorii variabile pt. rata de transfer datorita protocolului de transmisie (LoRa).

Am schimbat pe FSK cu 57600 baud si rezultatele sunt net superioare.

packets.png.e34923d737d9417e7640f7c6820ee889.png

Sunt necesare doar trei comenzi AT in modul de configurare (pin config la masa) daca nu se schimba frecventa/puterea etc.:

AT+SPR=8  - setare 57600

AT+MODE=2  - setare FSK

AT&W  - salvare 

Cam asta e... o varianta mai mica si mai ieftina decat o pereche de transceivere "de firma".

Link spre comentariu

De la HopeRF ai si module mai babane si anume RFM98PW (merge pe 5V, +30dB) insa sunt putin mai piperate la pret. Am luat cu un an in urma tot pentru drona, una alta cand am vazut ce "bine" e implementat RTH in Inav in caz ca pierzi semnalul am renuntat la tot proiectul si am luat un DJI. Nu am incercat sa ma joc cu modulele respective dar la +30dB cu siguranta au ceva raza de acoperire mai ales drona find la inaltime.

Link spre comentariu
La 23.12.2021 la 21:40, informer a spus:

As fi curios daca cineva a incercat cu transceiverul asta sau cu altul cu parametri asemanatori (Lora sau FSK, 100mW), daca viteza default de 9600baud e suficienta sau trebuie marita, acoperire... orice constatari ajutatoare... :).

Multzam. 

Am folosit module pe SPI (RFM95) si module cumparate de pe Ebay (E32-868T22D). Ultimele sunt asemanatoare functional cu cele de la Hopper utilizate de tine. Pe mine m-au interesat pentru a transmite un pachet de date (20 octeti)  de la niste senzori la interval de 60sec si s-au comportat foarte bine (inca se comporta).

Am utilizat doar modulatie LoRa cu CR 4/5, BW 125kHz si SF 7. Am obtinut distante de comunicatie sigure pana la 1km LOS iar cu sf mai mare am ajuns la 3km folosind puterea maxima (100mW) si antene simple. Pe distante mai mici , 200-300m nu este nevoie de vizibilitate directa.

Comunicatia seriala a fost setata la 19200 iar air data rate de 2.4kbps.

Ma refer la modulele E32-868 ...  Cu RFM95 am obtinut rezultate mai slabe ( distante mai mici), in schimb au avantajul flexibilitatii (poti schimba tipul de modulatie, ai acces la toate functiile chip-ului radio SX1276 , sunt ceva mai mici ca dimensiuni) si dezavantajul ca trebuie sa comunici pe SPI cu ele , deci ai nevoie de un micro controller.

Link spre comentariu

Da @Bandi Szasz, asa e, am un RFM23BP in "automatu` casei" :)

Treaba cu el ca si cu RFM95/98PW ii ca-s SPI, nu le putem conecta direct la UART-u` din controleru` de zbor, mai trebuia un uC... si nah, ajungeam cam la dimensiunile transceiverelor voluminoase pe care deja le aveam. Io-s curios de drone comandate de pe laptop si transmis parametri traseului, mai putin comanda radio manuala, d-aia am nevoie de telemetrie/mavlink.... 

@Viorel A multzam de update, sincer speram sa obtin o raza mai mare tocmai datorita LoRa insa se pare ca datorita particularitatilor acestui tip de transmisie nu se poate garanta o rata de transfer constanta, ceea ce duce la aparitia erorilor pe care le-am postat. Sigur ca asta poate fi compensat programand corespunzator un eventual uC insa aceste module il au deja (TI430) si-am vrut sa le folosesc asa cum sunt.

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări