Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio neptun 1 nu receptioneaza pe nici o gama


dumitrescu_claudiu

Postări Recomandate

Buna seara tuturor! In prealabil dupa curatare claviatura , schimbare electrolitici radioul porneste dar fara a receptiona ceva pe nici o gama! Un sfat ceva e binevenit ! Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dumitrescu_claudiu

    21

  • yo3fhm

    8

  • doru3160

    3

  • validae

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mare greşeală.Prima dată alimentezi un aparat şi vezi dacă funcţionează şi cum funcţionează.Doar apoi te apuci să-l cureţi şi să-i schimbi (doar dacă e cazul) ceva electrolitici.Sunt unele radiouri de peste 50 de ani care funcţionează cu toate componentele originale....

Acum nici nu mai puteţi şti dacă înainte funcţiona şi cum funcţiona, iar intervenţiile făcute e foarte probabil să-i fi cauzat defecte pe care nu le avea înainte.Ca de exemplu, trasee întrerupte (cel mai greu de depistat vizual), trasee scurtcircuitate, lipituri imperfecte, componente deteriorate mecanic..

Ar trebui văzut prima dată dacă amplificatorul lui funcţionează.Cu o şurubelniţă sau doar cu degetul, atingeţi borna de intrare semnal a potenţiometrului de volum.Dacă se aude brum puternic, etajul final e bun.Se poate trece la verificat restul etajelor.Dacă nu se aude niciun sunet, verificaţi prima dată mufa de cască.Posibil să nu facă bine contact lamelele ce decuplează difuzorul la introducerea căştii.E un defect des întâlnit la radiouri vechi cu mufă de cască.Alt contact problematic există pe mufa DIN ce permitea înregisrarea semnalului pe magnetofoane.Acolo există un contact ce decuplează semnalul radio ce duce spre amplificator, atunci când e introdus cablul extern în mufă.

https://1.bp.blogspot.com/-ylCXn8QzlUM/XM__XAy63bI/AAAAAAAE9ck/tcH_pdwGghMDoe06NKz1ZE5QKZgWn9j2gCLcBGAs/s1600/IMG_20190506_0008f.jpg

Link spre comentariu

Neptun vine din anii 70, când și piesele noastre erau destul de bine făcute. Acum cca 8 ani am primit un Neptun neatins, care functiona cu toate piesele originale. Claviatura e făcută cu simt de răspundere, cu contacte argintate, chiar nu înțeleg logica intervenției, dar îndrăznesc sa întreb, în ce a constat curățirea despre care ne povestești? 

Link spre comentariu

O sa raspund pentru fiecare intrebare..etaj final lucreaza..am verificat si casca..stiam ca mai poate face probleme , brum exista ! De am intervenit preventiv? Am curatat placa cu alcool izopropilic ca era imbacsita , condensatoarele de iprs unul de 1000 pe alimentare era umflat , cele mai mici de aluminiu cauciucul era crapat si fărâmițat..

Link spre comentariu

O sa verific semireglabil 301  1 mega ohm..care nu mai era in pozitia sigilata..si arata destul de rau eventual il schimb

Claviatura nu am demontat o , doar aparent  !

Link spre comentariu
Acum 21 minute, dumitrescu_claudiu a spus:

 

Claviatura nu am demontat o , doar aparent  !

Atunci nu ai de ce să-ți faci griji din cauza ei. 

Eu as începe prin măsurarea tensiunilor pe tranzistoare, poate obții un indiciu asupra etajului defect. Trebuie sa ai grija ca sunt multe fire și piese lipite pe spatele cablajului. În afara de electrolitici, și plachetele cu valori în nF mai fac probleme. Unele se comporta ca niște rezistente. E bine sa verifici tot ce are valoare cuprinsa între 10nF și 100nF.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, dumitrescu_claudiu a spus:

Undeva e intrerupt traseu semnal ..nu stiu ,ating cu degetul si am brum in difuzor 

 

Buna ziua, 

As incerca sa va ajut, dar ar fi bine sa stim pe ce echipamente de masura si control ne putem baza. 

Mai aveti si altceva (util) in afara de multimetru ? 

 

Succes si revin. 

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu
Acum 20 ore, dumitrescu_claudiu a spus:

Esr metru

Altceva nu..

Buna dimineata,

OK, am inteles. Nu-i bai, intrebasem ca sa stiu daca ne putem baza si pe alte echipamente care ar fi fost extrem de utile (de ex. un osciloscop, eventual un generator de semnal). Bun. S-o luam in ordine.

 

1) Cum a recomandat si Validae, va rog sa verificati preventiv contactul de la mufa DIN cu 5 pini. E un contact care e normal inchis si care se deschide atunci cand introduceti o mufa DIN tata in cea existenta pe carcasa radioreceptorului. Pastilele contactului sunt de obicei argintate si in timp, oxideaza.

Contactul respectiv nu este relevant pentru preluarea semnalului din demodulatoarele MA sau MF, dar actioneaza atunci cand vreti sa introduceti semnal AF extern, deconectand semnalul provenit de la demodulatoare. 

Practic, masurati direct la terminalele lamelelor daca aveti continuitate atunci cand nu e introdusa nici o mufa. Daca exista continuitate, e OK. Puteti eventual sa introduceti o foita de hartie cu care sa curatati fin pastilele respective si sa reverificati apoi existenta continuitatii electrice.

 

2) Din ce ati mentionat, am inteles ca etajul AAF ar functiona. De fapt, v-ati bazat doar pe atingerea intrarii AF cu surubelnita si verificarea aparitiei brumului. E un semn ca functioneaza, dar nu puteti sti daca functioneaza chiar corect. O metoda rapida ar fi sa injectati semnal audio de la orice fel de sursa o aveti la indemana (de ex. un MP3 player, un telefon mobil - din jack-ul de casti, dintr-un laptop sau PC, etc.) in mufa DIN de care am vorbit mai sus. Daca semnalul muzical va fi redat satisfacator si fara distorsiuni evidente la 3/4 din cursa potentiometrului de volum (si cu alimentare la tensiunea nominala), atunci putem admite ca etajul AAF isi face treaba.

 

3) Haideti sa ne asiguram ca etajul oscilator pentru MA lucreaza. Este echipat cu tranzistorul T3 (BF215).

O metoda rapida ar fi sa folositi pentru asta un alt radioreceptor, pentru a receptiona purtatoarea generata de T3.

Daca aveti la indemana un alt radioreceptor pe unde medii, il veti porni si ii veti fixa acordul undeva, sa zicem, pe la 1000 KHz.

Apoi porniti Neptunul, tot pe unde medii, si lipiti cele 2 receptoare unul de celalalt (cat mai apropiate). Explorati scala de la Neptun de la un capat la celalalt (folosind butonul de acord) si ascultati cu celalalt receptor pentru a observa daca veti receptiona semnalul provenit de la oscilatorul Neptunului. Se va auzi ca un post de radio MA aflat in pauza (fara modulatie) - adica un fasait mai redus fata de zgomotul benzii.

 

Reveniti apoi si postati rezultatele.

Daca nu veti receptiona semnalul oscilatorului local, ramane sa vedem motivul, apoi putem merge mai departe.

 

Succes la teste!

Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări