Mircea Postat Decembrie 23, 2021 Partajează Postat Decembrie 23, 2021 Dxxx: Orice coleg care are realizari in domeniu este bine-venit sa-si expuna produsele aici... cu exceptia celor care au mai multe si doresc sa-si faca un topic propriu separat. Spor! Am pus aici postarea lui Mircea, ca deschizator de drum. In curand voi indexa acest topic intr-un topic sticky Ultima mea realizare in domeniu, fortat de "munca de acasa" am incropit alta lampa din lemn. Lemn de pin, tratat cu lac pe baza de apa. Ramas natural cum era netratat, comparativ cu lampa deja prezentata, tot in lemn de pin dar cu lac pe baza de ulei care a capatat o nuanta galben-rosiatica. Alimentat dintr-o sursa de laptop, via un modul chinezesc cu reglajul curentului. 2 leduri de 6V in serie. Nu-mi mai aduc aminte cat este incarcarea dar radiatorul (din cel de 20mm x 6mm x 150mm, cate unul pentru fiecare led) este doar un pic caldut. Are un switch mecanic. Firele sunt incastrate in lemn (taiat sant cu dremel) si aplicat aracet. Dupa slefuire nici nu stii unde e incastrarea. Am ales profil cilindric caci d-asta aveam, comparativ cu profilul rectangular al lampii precedente. In curand va atinge varsta de 2 ani. Isi face treaba minimum 7h pe zi, de Luni pana Vineri. In poza e dezordine, sotia mi-a luat locul caci eu sunt deja in vacanta. Link spre comentariu
stryx Postat Decembrie 29, 2021 Partajează Postat Decembrie 29, 2021 Facand curatenie in telefon am dat de pozele unei veioze modificate in primavara. Led-ul este un PACJ-28FNL-EC4N alimentat cu o sursa meanwell de 250mA, restul materialelor au fost scoase din vechituri. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 29, 2021 Partajează Postat Decembrie 29, 2021 Exact astfel de realizari asteptam. La 250mA presupun ca discutam de 8-9W pe COB. Ventilatorul este necesar? Posibil sa mearga si pasiv, probabil cam la limita. Oricum racirea in exces nu este deloc daunatoare, cu cat este mai rece jonctiunea cu atat uzura COB scade si eficienta emisiei creste (adevarat ca este o crestere de ordinul unui procent la zeci de grade, dar totusi...). Link spre comentariu
stryx Postat Decembrie 29, 2021 Partajează Postat Decembrie 29, 2021 Din cauza pozitiei in care e folosita veioza radiatorul sta cu talpa putin inclinata, din aceasta cauza nu are nici un pic de circulare a aerului fara ventilator, in 5-10min (in functie de conditile din camera) COB-ul atinge 70*C (aprox Tj =88*C comform datasheet-ului) fara ventilatie cea ce consider ca e mult prea mult. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Ala este radiator optimizat pt răcire forțată și pare normal ceea ce spui. Ai grija dacă se apropie de el vreo persoana cu parul mai lung... Link spre comentariu
stryx Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Acum 3 ore, sesebe a spus: Ala este radiator optimizat pt răcire forțată și pare normal ceea ce spui. Ai dreptate, dar altul nu am avut asa ca l-am folosit pe asta. Acum 3 ore, sesebe a spus: Ai grija dacă se apropie de el vreo persoana cu parul mai lung... In cel mai rau caz neatentul/a o sa-si prinda coama in ventilator si o sa se lase cu injuraturi. Ventilatorul e de turatie mare si cuplu mic, la 5V cu cat e alimentat acum e mai mic chiar decat a ventilatoarelor cu alimentare de la telefoane via usb (OTG). Orcum atentionarea este corecta si bine venita pentu toti care vor sa foloseasca racire activa, mai ales ca orce ventilator este un potential risc pentru par indiferent ce carcasa si grilaje sunt folosite, ca pletos am pati-o de cateva ori . Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 Da, asa este, de aia si spuneam "posibil sa mearga si pasiv, probabil cam la limita." Ce poti incerca pe viitor este sa folosesti radiatoare dedicate LED, care au corecta directia circulatiei aerului si aripioarele configurate pentru convectie (nu ventilatie fortata). Problemna este ca fata de ceva recuperat costa bani, iar in unele cazuri tevatura de a comanda si astepta livrarea nu este atractiva. Oricum, daca ar fi nevoie, cu ventilatia fortata, poti sa te duci lejer la 700mA sau 1A. Link spre comentariu
stryx Postat Decembrie 30, 2021 Partajează Postat Decembrie 30, 2021 (editat) Daca lucram la nivel profesional ar fi meritat investitia in materiale noi potrivite pentru fiecare proiect (radiatoare, optica, carcasa, etc). Pentru nivelul meu de hobby-ist de dormitor consider ca e mai ok sa lucrez cu ce materiale am chiar daca ma complic iar rezultatele sunt putin mai slabe. Editat Decembrie 30, 2021 de stryx Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 Salut, Vreau să modific o lampă stradala cu 3 leduri + lupe. Voi înlocui ledurile cu 3 PACK-57FNL-BC8N. Vreau să le alimentez cu 3 GCC făcute din module cu xl6009 modificate, curent 720 mA. Asta înseamnă că modulele vor absorbi cam 900 mA fiecare. Aceste GCC le voi alimenta dintr-o sursă în comutatie de 24 V. Întrebarea este: sursa de 24 V ar trebuie să aibă cel puțin 2700 mA, adică 900mA x 3? Mulțumesc! Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 7 minutes ago, dan_mesterel said: Salut, Vreau să modific o lampă stradala cu 3 leduri + lupe. Voi înlocui ledurile cu 3 PACK-57FNL-BC8N. Vreau să le alimentez cu 3 GCC făcute din module cu xl6009 modificate, curent 720 mA. Asta înseamnă că modulele vor absorbi cam 900 mA fiecare. Aceste GCC le voi alimenta dintr-o sursă în comutatie de 24 V. Întrebarea este: sursa de 24 V ar trebuie să aibă cel puțin 2700 mA, adică 900mA x 3? Mulțumesc! Cum ai determinat cei 900mA ? Eu cred că este mai mult . Link spre comentariu
validae Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 Dar de ce nu faci o sursă ,,buck,, de cc care să folosească cele trei module înseriate ? Astfel curentul va fi acelaşi prin toate şi nu trebuie sursă boost.Varianta ta foloseşte dubla conversie, păguboasă energetic.Adică scazi tensiunea reţelei şi apoi ridici tensiunea obţinută.Pierderile se adună.. COB-urile alea funcţie de răcirea pe care le-o poţi oferi, pot ,,trage,, până la 1,4A. Asta pentru puterea maximă de 57W...dar bănuiesc că nici nu te apropii de acea putere. Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 13, 2022 Autor Partajează Postat Februarie 13, 2022 (editat) Daca o singura sursa de 24V alimenteaza cele 3 surse de curent constant (3x900mA) cu XL6009, eu as opta pentru 5-6A curentul nominal. Ca sa am o marja buna de rezerva. Editat Februarie 13, 2022 de Mircea Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 (editat) Acum 13 minute, UDAR a spus: Cum ai determinat cei 900mA ? Eu cred că este mai mult . Foarte posibil. E doar o presupunere. Acum 9 minute, validae a spus: Dar de ce nu faci o sursă de cc care să folosească cele trei module înseriate ? Astfel curentul va fi acelaşi prin toate şi nu trebuie sursă boost.COB-urile alea funcţie de răcirea pe care le-o oferi, pot ,,trage,, până la 1,4A. Asta pentru puterea maximă de 57W... Cunoștințele mele nu sunt atât de avansate. O schemă aș putea să o pun în practică, cam atât. Voi studia problema. Radiatorul este generos, se poate o încarcare mai mare a cob-urilor. Editat Februarie 13, 2022 de dan_mesterel Link spre comentariu
AdR!@N Postat Februarie 13, 2022 Partajează Postat Februarie 13, 2022 Sa facem cateva calcule: pentru fiecare sursa de alimentare puterea de intrare = puterea de iesire plus ceva pierderi. puterea electrica = tensiune (U) * curent (I) => U_in * I_in = U_out * I_out (adaugam pierderile mai tarziu) => I_in = U_out*I_out / U_in Calculeaza tu valoarea, apoi cresti acea valoare cu 10-15% (pierderile). apoi triplezi valoarea, ca doar ai 3 leduri pentru siguranta mai adauga 30% rezerva. O sa iti rezute o sursa de 24Vdc si X amperi. Si asa ti-ai dimensionat sursa necesara. PS, ai grija ca sursele cu xl6009 sa aiba condensatoare de 50V pe iesire, Spor! Adrian Link spre comentariu
dan_mesterel Postat Februarie 14, 2022 Partajează Postat Februarie 14, 2022 Acum 8 ore, validae a spus: Dar de ce nu faci o sursă ,,buck,, de cc care să folosească cele trei module înseriate ? Astfel curentul va fi acelaşi prin toate şi nu trebuie sursă boost.Varianta ta foloseşte dubla conversie, păguboasă energetic.Adică scazi tensiunea reţelei şi apoi ridici tensiunea obţinută.Pierderile se adună.. COB-urile alea funcţie de răcirea pe care le-o poţi oferi, pot ,,trage,, până la 1,4A. Asta pentru puterea maximă de 57W...dar bănuiesc că nici nu te apropii de acea putere. Salut, Bănuiesc că te referi la o sursă care să aibă în secundar 108 -115 V și curent în funcție de “încărcarea” cob-urilor? Deși radiatorul este mare, nu aș încărca fiecare cob la mai mult de 30W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum