Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj de intrare (frontend) pentru transceiver "from scratch"...

DanM

Postări Recomandate

Le-am inlocuit... Si se pare ca a revenit la o situatie corecta.

0,75V/300R=2,5mA la tranzistorul dinainte de filtrul cu cuarț(cel din partea superioară a montajului) și 0,3V/500R=0,6mA la cel de după... de jos...

Nu am idee cat ar trebui sa fie curentul prin ele pentru a fi "corect"... De reglat se pot regla simultan curentii prin intermediul semireglabilul R15(20k).

1.jpg

IF_Mix_AF-Pre_sch.png

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DanM

56

• grosu99

20

• Marele Savant

13

• yo3fhm

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Și-am reușit ... umpic de recepție...

YoO6PIR- Ovidiu Chiorean mi-a zis că media frecvență nu-i la locul ei...

Am încercat să ridic caracteristica de răspuns a filtrului, dar generatorul meu nu îmi permite modificarea frecvenței așa de precis și în pași atât de mici... L-am rugat să-mi măsoare dânsul filtrul.... Nu râdeți de antenă, sunt în tratative cu babele din bloc pentru free-access pe acoperiș...

Editat de DanM
Link spre comentariu

Va salut @DanM,

Urmaresc topicul de cand ati inceput contructia.
Va felicit pentru primele receptii cu noul transceiver construit si pentru obtinerea indicativului de radioamator.

1) Am ascultat semnalul audio din filmul postat si, intr-adevar, are un sunet ciudat. Prima observatie este ca este "pe inalte". Mai mult nu mi-am putut dat seama "la ureche" deoarece se aude doar telegrafie. Tonalitatea neasteptata m-a starnit sa ii fac o analiza in frecventa. Spectrul zgomotului care se poate auzi intre secundele 15 ... 20 arata ca in poza de mai jos.

FI_DanM.thumb.png.83cf09aef0cc289a4ccec82444045f63.png

Pa baza pozei as trage 2 concluzii:
1.a) Filtrul a iesit destul de ingust. Banda la 6dB este cam de 300Hz. Daca intentia este sa ascultati doar telegrafie, e acceptabil. Daca doriti si fonie, atunci banda este prea ingusta si modulatia vocala va fi neinteligibila.
1.b) Frecventa BFO-ului este incorect pozitionata fata de caracteristica filtrului. Avand in vedere ca folositi Si5351 si pentru BFO, ar trebui sa fie usor de ajustat programarea din soft.

2) Referitor la acordul filtrului, spuneti ca nu aveti un generator potrivit. Oare nu se poate folosi Si5351 ca generator printr-o programare care sa corespunda scopului? Rezolutia sintetizoarelor este extrem de buna. Cred ca se poate ajunge sub 1Hz.

As mai face niste comentarii.
3) In zona de schema din poza de mai jos aveti o componenta continua trasa din sursa in mod permanent.

cale_CC_DanM.thumb.png.d0b2dddb755f4bead3144251ffb16290.png

Curentul calculat pe baza valorilor din schema este de 58.9mA (am neglijat curentul tras de Q4). Este intentionat?

4) Calea de semnal dintre atenuatorul format din R26, R27, R28 si poarta JFETului Q14 este dezadaptata in mod masiv. Atacati cu o sursa de, sa zicem, 50 Ohmi (atenuatorul) o intrare de 10 KOhmi (dominant la intrare fiind R24). Printr-o adaptare corecta se pot obtine peste 20dB de castig in tensiune doar prin alegerea valorilor optime ale componentelor C31 si L3. De exemplu, la frecventa de 4.915MHz (cuarturile pe care am inteles ca le aveti), puteti beneficia de cei 20dB folosind C31=49.3pF si L3=21.38uH. Desigur, se vor folosi valori standardizate si cel putin unul dintre elemente va fi reglabil pentru a acorda pe maxim.

Spor la finalizarea proiectului! Va voi urmari in continuare.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Buna dimineata @cirip,

Multumesc pentru atentia acordata... Si pentru ca v-am rapit din timpul Dvs.

1a., 1b. Intr-adevar caracteristica filtrului este f. ingusta, asta mi-a zis si YO6PIR.... Acum filtrul este in drum spre dansul....

2. M-a batut gandul sa rescriu softul pentru BFO doar ca nu am stiut cum sa ma conectez mai apoi pentru masurarea nivelului de iesire, la SA612... Bine... SI5351 e oleaca lipit in montaj si ar trebui sa folosesc toata calea de receptie penntru masuratori... A fost mai rapida oferta d-lui Ovidiu, asa ca am "profitat" de ea.

3. Asa e, acolo e un consum inutil de energie, mai ales ca ma bate gandul sa mai urc pe munti (cat mai pot... HI!). Voi incerca sa introduc un condensator (10nF) inaintea atenuatorului.

Mixer_Tx.thumb.png.d81ca6a26aa228dc1265a7542382cbc3.png

Acum... Asta este schema modulatorului SSB... Semnalul DSB se preia de la pinul marcat cu sageata si se injecteaza intre C31 si L3. Acea L3 este un soc de RF, pentru a completa calea de cc necesara diodei de comutatie de la iesirea din LM1496... nu cred ca ar putea fi folosita intr-un circuit LC acordat...(sau ma insel? ar putea face ambele treburi?... Nu dati cu pietre, sunt incepator rau de tot). Am atasat schema partii de emisie(ssdrap203-page2), inca nu am inceput constructia si a partii de coontrol si sinteza de frecventa(ssdrap203-page3) asta e gata si functionala.

ssdrap203-page3.pdf ssdrap203-page2.pdf

Link spre comentariu

Buna dimineata @DanM,

Acum 1 oră, DanM a spus:

ar putea face ambele treburi?.

Eu cred ca da. Depinde si de cat de "autoritara" este iesirea din LM1496 in sensul de cat de joasa este impedanta de iesire. Impedanta bobinei L3 la 4.9MHz este de 676 Ohmi. Presupunand ca iesirea LM1496 este pe 50 Ohmi (depinde de nr de spire ale transformatorului T?? ... Greu de spus fara referinte la piese), atenuarea produsa de suntarea cu 670 Ohmi este neglijabila. In plus, modulatorul LM1496 scoate nivel destul de mare si in plus il mai si amplificati cu lantul de frecventa intermediara; amplificare prea mare dupa gustul meu, dar poate se reduce din linia de AGC in timpul emisiei.

Mi se pare inedit demodulatorul de produs cu TL081. Nu am mai intalnit o astfel de utilizare.

Spor! 

Link spre comentariu
Acum 13 minute, cirip a spus:

...

Mi se pare inedit demodulatorul de produs cu TL081. Nu am mai intalnit o astfel de utilizare.

HI!... nu e TL 081... e SA612 pe adaptor SOIC->DIL8 dar... n-am gasit componenta in EAGLE pentru SA612... Si atunci am luat ceva cu 8 pini... ce mai folosisem...

Sunt tare nu?(tare lenes...adica mai bine aburesc decat sa-mi fac o componenta noua...)

Untitled.thumb.jpg.8a1bf1488787fb55cede26dd099ea25b.jpg

Transformatorul la iesirea din modulatorul DSB este 3x8sp pe un tor FT37-43...

Editat de DanM
Link spre comentariu
Acum 22 minute, grosu99 a spus:

Da' cuarturile au fost sortate "la mm " ? Cred ca mai rpd mergeau cele de 4.43 care sunt sortate la Hz...parca avea Nini 3ccc

:rade:cuarturile au fost sortate la..."Sarumana dati-mi va rog si mie 6 cuarturi de 4,915MHz"...

Acum serios, nu am sortat ... cand am facut comanda nu stiam ca trebuie sortate, nu am comandat decat ce mi-o trebuit+2buc de rezerva... asta e... incepator.

Link spre comentariu

Da, pai in discutie dansul zicea ca-mi poate face graficul de raspuns al filtrului "as is" si atunci voi putea decide valoarea frecventei BFO... Lucrul de care ma tem este ca filtrul sa nu fie cu banda prea ingusta (sau sa nu poata fi corectat). Desi din ce mi-a aratat colegul @cirip cam asta ma asteapta....

Link spre comentariu

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Si cam asa arata filtrul meu, nemodificat, masurat de colegul YO6PIR - Ovidiu Chiorean... Mi-am facut un filtru... sa-mi ajunga. Acum... Dansul l-o modificat, cam cat s-a mai putut pe structura data(6 cristale) si a iesit cam asa:

Nu este disponibilă nicio descriere.

Alta viata... Abia astept sa-l pun la treaba... Si apropos... sa-mi fie invatatura de minte: Nu mai fac treaba dupa ureche...

Link spre comentariu

1.5khz mi se pare o banda decenta dar riplu de aproape 20db în banda mi se pare mult prea mult. 

Avind in vedere ca-I un modul separat eu as încerca să mai fac unul cumpărând o mina de quartz-uri din care sa pot selecta ce-mi trebuie. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări