DanM Postat Iunie 14, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2022 Apropos de schema etajului 2FI... Q4... Am discutat cu VK3HN si i-am explicat ca, dupa parerea mea nu ar trebui sa fie in paralel cele 2 componente, adica lipseste un condensator. Raspunsul a fost afirmativ, va trebui sa introduc un 10nF intre cele doua componente srf si 10k. Iar despre tensiunea din G1... asta e intr-adevar o problema. DSB inca nu este conectat, pinul respectiv(pinhead...) este liber. Timp de masurari... n-o fost azi... poate maine. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 Pai omuletul asta din VK ce transceiver a facut ? Sau mai bine zis l-a facut si mergea sau a publicat aiureli ? Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 15, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2022 (editat) Acum 2 ore, grosu99 a spus: Pai omuletul asta din VK ce transceiver a facut ? Sau mai bine zis l-a facut si mergea sau a publicat aiureli ? L-o facut, si mai si merge... Are film cu el in SOTA pe coclauri de-ale lor... ...doar ca schema publicata o avut o eroare... Editat Iunie 15, 2022 de DanM Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 Inseamna ca trebuie din aproape in aproape gandita schema.....am patit asa cu un SP care a modificcat schemele ca sa nu poata fi reproduse....primul VFO avea tranzistorul saturat complet....mai oscila etajul ala la vara-toamna.Recalculata polarizarea a mers perfect. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 (editat) La 13.06.2022 la 20:11, DanM a spus: Filtrul... "furat" tot de la VK3HN, de pe alt proiect... nu-l mai tin minte... Am avut curiozitatea de a simula schema filtrului de mai sus, folosind cuarturi "ordinare" de 5MHz, ptr. care am extras parametrii motionali cu ajutorul unui VNWA3-E. In eventualitatea ca pot fi de folos si altor colegi, ii public mai jos: Rs=39.5 ohmi ; Cs= 6.24 fF ; Ls=162.5 mH ; Cp=3 pF Schema simulata: In pozele de mai jos (click ptr. marire) se pot observa urmatorii parametri : Modulul impedantei de intrare |Zin| Largimea de banda la -6dB Caracteristica de transfer (S21) Coeficientul de reflexie (S11) Din graficele obtinute, rezulta ca filtrul are urmatoarele caracteristici principale: - frecventa centrala f0 = 4.9983511 MHz - atenuarea de insertie in mijlocul benzii de trecere = -3.6dB - largimea de banda la -6dB = 481 Hz - largimea de banda la -60dB = 1.116 KHz - factorul de forma (shape factor) = 1116/481= 2.32 - impedanta de intrare/iesire |Zin|, |Zout| = 330 ohmi Este clar ca e un filtru de banda ingusta, destinat semnalelor CW . Prin comparatie, valorile factorului de forma (in aceleasi conditii de masura, respectiv 6:60) la filtrul XF9B este de 1.8, iar la XF9A este de 2.5 ; iar atenuarea de insertie, de aprox. -3.5dB. Desigur, am comparat un filtru CW cu filtre destinate semnalelor SSB, dar am facut-o "just for the record", ca sa subliniez faptul ca performantele filtrului in scara nu sunt rele deloc In final, o simpla cautare cu Google dupa stringul "VK3HN CW Filter" a returnat urmatorul link, in care am gasit filtrul postat de dvs.: https://vk3hn.wordpress.com/2021/03/05/sp-x-a-pocket-rig-for-the-cw-activator-in-a-hurry/ ... unde autorul spune : " I built my crystal filter at 4MHz but only because I didnt have any 4.915MHz low profile crystals in the junk box. My filter exhibits steep skirts and a bandwidth of about 300 Hz. Just about right for CW." Asadar, puteti avea incredere in simularea de mai sus Atentie insa ca un astfel de filtru nu va va permite receptia normala a semnalelor SSB (mult mai largi ca spectru) si de asemenea, va trebui sa incercati dupa punerea in functiune, reducerea rezistorului de 510 ohmi din grila1 a celui de-al 2lea mosfet, la 330 ohmi (ptr. o adaptare cat mai buna cu iesirea filtrului). Intr-o etapa ulterioara, puteti modifica filtrul respectiv ptr. a-i largi banda, sau sa construiti altul destinat semnalelor SSB. Va pot ajuta in acest sens cu simularea schemei aferente. Editat Iunie 15, 2022 de yo3fhm Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 Subiect interesant (dupa parerea mea). Deocamdata batut in cuie in partea superioara. Spor la discutii. Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 16, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2022 - de ieri sunt (oficial) radioamator: YO6DVA... mi-a sosit certificatul si autorizatia...(n-am putut sa nu ma laud) @yo3fhm multumesc pentru simulare... din nou constat cat de putine stiu despre radio... promit sa ma pun "cu burta pe carte"... Despre rezistenta de 510R ... VK3HN avea in SP-X 220R inainte de demodulator(SA612). Deci inca o prostioara de-a mea(mea culpa). Acum, acel 510R l-as inlocui cu 10k, in fata MOSFET-ului, de fapt in fata condensatorului de 1nF ar trebui sa pun 330R. De observat ca pe placa FI exista 1nF inainte de mosfet, iar iesirea din filtru, pe placa filtrului cu cuarturi se face cu 100pF... Mai deunazi ma uitam la ele si-mi ziceam ca 2 sunt prea multe si sa scot unul... dar acum dupa ce mi-ati amintit de unde m-am inspirat, imi dau seama ca ASA trebuie sa fie, doar ca intre ele (100pF+1nF) trebuie sa mai existe o rezistenta la masa. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 16, 2022 Partajează Postat Iunie 16, 2022 La 14.06.2022 la 19:37, yo3fhm a spus: Astfel, ati separat galvanic etajele respective. Pai deja sunt separate galvanic prin cele 2 'c'-uri de 220p si 10n. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 16, 2022 Partajează Postat Iunie 16, 2022 1 oră în urmă, gica70 a spus: Pai deja sunt separate galvanic prin cele 2 'c'-uri de 220p si 10n. Pespicace observatie, dar nu ar fi fost valabila si in cazul grilei1 a primului mos. Prietenii stiu de ce ! Acum 2 ore, DanM a spus: - de ieri sunt (oficial) radioamator: YO6DVA... mi-a sosit certificatul si autorizatia...(n-am putut sa nu ma laud) Eeeee, pai sunteti bun de cinste ! Felicitari si sa fie intr-un ceas bun, cu multe legaturi faine si bucurii de hobby ! La mai mare ! Acum 2 ore, DanM a spus: Despre rezistenta de 510R ... VK3HN avea in SP-X 220R inainte de demodulator(SA612). Deci inca o prostioara de-a mea(mea culpa). Acum, acel 510R l-as inlocui cu 10k, in fata MOSFET-ului, de fapt in fata condensatorului de 1nF ar trebui sa pun 330R. Nu e nici o prostioara. Probabil ca pusese 220 ohmi ptr. ca o fi constatat ca asa i s-a adaptat mai bine filtrul Zin/Zout depind de tipul si numarul cuarturilor, de topologia aleasa si de componentele folosite. Un cuart de 4MHz fabricat de firma X poate avea parametri motionali diferiti de alt cuart de 4MHz fabricat de firma Y, iar de aici vor exista variatii in final si la Zin/Zout. Nu inlocuiti 510R cu 10k, daca veti monta filtrul ala pe care ni l-ati aratat. Mai bine lasati 510R acolo, daca e montata deja, urmand ca ulterior sa incercati s-o inlocuiti cu 330R. In cazul filtrului NETCOM din proiectul Summit Prowler 7, cei 2 condensatori de 10nF (de la intrare) si de 220pF de la iesire, erau pusi cu un anumit scop (posibil ca filtrul respectiv sa fi avut iesiri pe bobine derivatie). In cazul filtrului executat de dvs. dupa cel din SP-X, acela are deja 2 condensatori de 100pF pe intrare si iesire. Asadar, puteti strapa condensatorul de 10nF de la iesirea primului mosfet, si de asemenea, pe cel de 200pF de la intrarea celui de-al doilea mosfet. Rezistorul de 510R din grila1, asa cum am spus mai sus, il puteti lasa acolo (daca e deja montat) sau il puteti inlocui cu 330R. Mai sunt destule chestiuni de disecat, dar verificati deocamdata sa aflam mai intai de unde va apare tensiune pe grilele mosfeturilor. Dupa ce reusiti sa aduceti la normal punctele de functionare in DC ptr etajul / etajele respective, vedem mai departe si caile de semnal. Succes si 73! Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 27, 2022 Partajează Postat Iunie 27, 2022 S-a "fixat" de tot subiectul ! Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 27, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2022 (editat) 1 oră în urmă, grosu99 a spus: S-a "fixat" de tot subiectul ! Nu... Doar ca n-o mai fo' timp de joaca... Am de gasit chichita aia cu tensiunea de poarta la MOS-FET-i si nu i-am dat de capat, nici n-am mai avut timp suficient sa lucrez la el... Ca ieri in loc sa stau frumusel la masurat, am iesit la "graaataaaar"... Toata lumea face aia-pune aia... numa' eu trist ca n-am TRx-ul cu mine... Editat Iunie 27, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Iulie 11, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2022 (editat) Buna dimineata, Ca sa nu credeti ca am chiulit, pun cateva poze cu "autoutilarea" facuta saptamanile trecute: Editat Iulie 11, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Iulie 13, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2022 (editat) Da... dupa muuulte zile in care n-am reusit sa ma lipesc de "pasiunea" mea, am masurat tensiunile pe MOS-FETurile vinovate: 0V pe ambele G1... 1,9V pe ambele G2 3V pe sursa primului etaj IF, 1,2V pe sursa celui de al doilea IF 12V in drena primului 10V in drena celuilalt. tensiunea AGC care imi asigura tensiunile pentru G2 este max. 4,2V. Cu umilele mele cunostinte ma gandesc ca ar trebui redusa tensiunea AGC, astfel s-ar reduce acei 1,9V in G2 si as putea reduce curentul prin tranzistoare la o valoare acceptabila. Zic bine? P.S. tranzistoarele sunt 3N159 nu MFE131.... Editat Iulie 13, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Iulie 14, 2022 Autor Partajează Postat Iulie 14, 2022 (editat) Me again... Azi dimineata am extras cei 2 MOS-FET... Am masurat Rds-off(rezistenta D-S in gol... zic bine?) si mi-a rezultat 500ohm!... Nu mi se pare corect. Aceeasi masuratoare facuta pe un BF963 imi da undeva peste 500Kohm...1M. Incerc sa montez 2 BF-uri si revin cu masuratori. Editat Iulie 14, 2022 de DanM Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum