DanM Postat Aprilie 5, 2022 Autor Partajează Postat Aprilie 5, 2022 (editat) Acum 2 ore, Marele Savant a spus: In ce context ati pus poza?v-a spus cineva ca sinteti pe ''dinafara''? Nu... doamne fereste... Doar ca am facut putina curatenie prin casa(hartoage) si m-am "impiedicat" de el... mi-o starnit niste amintiri faine... R250, Europa Libera, Top20 US&UK... la 22:50...In plantonul I " in ce priveste calificarea, eu am clasa I-a (care nu prea ajungea la militarii in termen), dar nu se faceau cursuri de electronica pentru aceste clase. La clasa I-a, s-au cerut ceva notiuni primare de depanare si de radiotehnica, antene, propagare, dar nimic spectaculos! Apropo, cam in aceeasi epoca, 82-83." Da... din pacate atunci n-am invatat nimic din electronica... doar ceva vag despre propagare, care oricum imi erau notiuni cunoscute, dar am vazut/m-am jucat cu destul de multe scule sovietice... (Nu sunt fan URSS dar asa a fost atunci) Editat Aprilie 5, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Mai 30, 2022 Autor Partajează Postat Mai 30, 2022 (editat) Semnale pentru VFO si CO prea mici dupa ce am conectat iesirile din SI5351 la montaj... Ce lipseste in schema mea? Raspuns: 2 etaje buffer pentru VFO si pentru CO... Drept pentru care am facut un cablaj mititel si l-am pus pe acelasi suport cu modulul FI. Si daca tot am "crosetat", am facut si un "supply rail" pentru +12V, +5V, +12V Rx, +12V Tx... Sa-mi simplifice munca de conectare a alimentarilor. Editat Mai 30, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Mai 30, 2022 Autor Partajează Postat Mai 30, 2022 (editat) "Carrier Oscillator"... VK3HN a folosit in schemele lui definitia asta.. si am pastrat-o mai departe pentru conformitate... Schema este preluata de la el. Este vorba de oscilatorul de purtatoare, cu care se mixeaza semnalul SSB obtinut din blocul FI.(am zis bine?)ssdrap203-page3.pdf ssdrap203-page1.pdf ssdrap203-page2.pdf Editat Mai 30, 2022 de DanM Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2022 Partajează Postat Mai 30, 2022 Acum 10 ore, DanM a spus: "Carrier Oscillator" Poate la receptie este mai potrivit termenul BFO. Nu ? Link spre comentariu
DanM Postat Mai 31, 2022 Autor Partajează Postat Mai 31, 2022 (editat) Acum 12 ore, Liviu.Mihaiu a spus: Poate la receptie este mai potrivit termenul BFO. Nu ? Da, dar la receptie exista BFO pe clk2 de la SI5351. clk0 face VFO, clk1 CO si clk2 BFO... Sunt diferite pentru a putea face si functia RIT...(Receive Incremental Tuning). Daca ati observat, pe schema ssdrap203-page3 exista un circuit de comanda/oprire a buffer-ului respectiv cu 2N2905 si BD140 care activeaza CO doar la emisie. Injectia semnalului se face in schema ssdrap203-page2, in baza celui de al doilea tranzistor, mixat/insumat cu iesirea din BandPassFilter... Editat Mai 31, 2022 de DanM Link spre comentariu
DanM Postat Mai 31, 2022 Autor Partajează Postat Mai 31, 2022 ...De fapt uitandu-ma mai atent in schema si mai ales in soft, trebuie sa revin cu o corectie(mea culpa) CO este intr-adevar Carrier Oscillator dar este folosit la emisie CW... Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 3, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2022 ... Deci totusi nu stiu mai nimic... Mai exact ma chinui de o saptamana cu un montaj care trebuia sa mearga din prima: 1. SA612 nu demoduleaza... am semnal la pinul 6... 2Vpp din SI5351. Daca introduc din generator 300mV / 4,916MHz ma astept ca pe pinul 5 sa am semnal AF. Ei bine, am ceva sub 10mV pe osciloscop, de-abia se aude in difuzor cu volumul la maxim si liniste absoluta in casa. Daca in schimb injectez semnalul pe pinul 6, peste ce vine din SI5351, la iesire am cam 200mV audio. Ce nu fac bine? 1a. Ar mai fi o observatie: cand masor tensiunea pe pinul 1 gasesc semnalul BFO la un nivel de 200mVpp....Pinul 1 este intrare. Sau a fost? Sa fie defect SA612? 2. din SA5351 frecventa VFO=9,828387MHz. injectez din generator 4,911690MHz si ma astept ca din modulatorul cu diode sa obtin 4,916MHz. Ei bine aici e o problema: in gol, tensiunea din VFO este de 5Vpp. Cand il conectez la mixer, scade la 50mVpp... inaintea lui exista si un atenuator de 3 dB...(3 rezistente... 330R la masa, 18R in serie, 330R la masa)...Bun. admitand ca diodele sunt EFD1xx cu Ge, cu ce tensiuni ar fi normal sa atac mixerul echilibrat? Eu ma gandesc ca mi-ar trebui aproximativ 0,3V(tensiunea de prag...)din VFO. Dar atunci din antena nu voi avea decat 20-50uV... e corect asa? 3... Mai exista si un 3, dar inca nu as vrea sa discut de el... am senzatia ca nici un etaj de amplificare (3N159 si 2N2219) nu amplifica... Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 3, 2022 Partajează Postat Iunie 3, 2022 Oscilatorul extern se aplica la pinul 6 si are 2-300mVpp.Poate s-a defectat etajul mixer daca ati introdus 2Vpp .Pinul 4 daca nu este utilizat se lasa liber ! In rest este ok.Pinul 7 se lasa liber la oscilator extern. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 3, 2022 Partajează Postat Iunie 3, 2022 Cu ce masurati semnalul de RF ? Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 3, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2022 Cu un osciloscop chinezărie de 12MHz... Aș mai avea un milivoltmetru de c.a. de la HP... Pinul 7 e liber, trebuie să verific pinul 4... Să încerc să mai introduc un atenuator pe traseul BFO... Link spre comentariu
yo3fhm Postat Iunie 4, 2022 Partajează Postat Iunie 4, 2022 Acum 21 ore, DanM a spus: 1. SA612 nu demoduleaza... am semnal la pinul 6... 2Vpp din SI5351. Daca introduc din generator 300mV / 4,916MHz ma astept ca pe pinul 5 sa am semnal AF. Ei bine, am ceva sub 10mV pe osciloscop, de-abia se aude in difuzor cu volumul la maxim si liniste absoluta in casa. Daca in schimb injectez semnalul pe pinul 6, peste ce vine din SI5351, la iesire am cam 200mV audio. Ce nu fac bine? 1a. Ar mai fi o observatie: cand masor tensiunea pe pinul 1 gasesc semnalul BFO la un nivel de 200mVpp....Pinul 1 este intrare. Sau a fost? Sa fie defect SA612? Conform foii de catalog, SA612 are |Zin| si |Zout| = 1.5K . Daca la Zin e mai tolerant, in schimb iesirile sunt mai putin ingaduitoare. In speta, daca nu-i asigurati o impedanta de iesire conform catalogului, nivelul va scadea de la binisor la dramatic. Mai concret: cu Zout =1k5, nivelul de iesire e optim. Cu Zout > 1k5, nivelul de iesire incepe sa scada, dar nu la fel de vizibil ca atunci cand Zout < 1K5. In cazul in care Zout scade sub 1K, cu precadere sub 500 ohmi, nivelul de iesire scade dramatic. Inca ceva, tot conform foii de catalog: castigul de conversie (ca mixer) al aceluiasi cipan, e de aprox. 17dB (la 45MHz!). Presupunand ca si la 3-4 MHz va fi la fel, hai sa facem o socoteala si sa vedem ce se poate obtine in situatia in care ii asigurati un nivel de oscilator optim (cf. foii de catalog, intre 0.2-0.3Vpp). Formula de calcul ar fi Vout = Vin * 10^(G/20) , unde G=castigul in dB . Daca Vin = 1mV, rezulta Vout = 7.07mV . Asadar, nu va asteptati la niveluri pe care sa le puteti folosi direct ; acestea vor trebui amplificate, deci va trebui sa folositi preamplificatorul cu BC846. Sa vedem acum cum se comporta acest preamplificator, care vad ca are in fata si un FTJ (click pe poze ptr marire): Din simulare, rezulta ca la 1KHz, |Zin| = 874 ohm si scade cu frecventa. La 3KHz veti avea practic aprox. jumatate. Asta inseamna ca la frecvente de iesire de peste 1KHz (din mixerul SA612), ii veti asigura acestuia un Zout mai scazut decat 1K, deci nivelul obtinut va fi drastic scazut. Din fericire, preamplificatorul asigura aprox. 22dB castig, ceea ce va va ajuta. N-am avut timp sa estimez si solutia de intrare bazata pe miezul FT37-43, trebuie vazut si acolo ce se intampla. Eu as zice sa conectati si preamplificatorul cu BC846 si s-ar putea sa aveti o surpriza placuta SA612 rezista si la nivel mare de intrare, nu se va defecta la 2Vpp, dar il veti "ineca". Cautati sa respectati conditiile specificate de producator, ptr nivelurile de atac si macar impedanta de iesire. Semnalul de la oscilator poate avea si 100mVpp, tot o sa functioneze. Incercati totusi sa nu-l coborati sub aceasta valoare. Succes si totate cele bune! Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 4, 2022 Partajează Postat Iunie 4, 2022 uite aici.....DIY TRX, BFO, product detector and DSB modulator (dl6gl.de) Link spre comentariu
DanM Postat Iunie 4, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2022 Don't trust... CHECK... Am luat de bun ce zice chinezul pe cablaj, si uitandu-ma atent vad ca de fapt chip-ul e pus oleaca invers... Ma inseala cumva vederea? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum