DanM Postat Martie 15, 2022 Autor Partajează Postat Martie 15, 2022 (editat) Acum 43 minute, telefunken a spus: Pai MFE131 e MOS-FET dubla poarta, nu este J-FET, merge acolo si o vechitura gen 3N201, sa nu mai zicem de BF9xx In etajul post-mixer parca as pune totusi altceva decat 2N2219. 2N5109 ne-contrafacut se gaseste mai greu, poate un BFW17 autohton ar fi ok. Da, schema originala avea MOS-FET dubla poarta... am batut eu campii cand am zis j-fet dubla poarta... mea culpa. Dar cand am intrebat de inlocuire, am scris corect BF245(j-fet) si 2N7000(tot j-fet). Acum, nu stiu de ce pus 2N2219, eu m-as fi gandit la un BF214,215... Editat Martie 15, 2022 de DanM Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2022 Partajează Postat Martie 15, 2022 On 3/14/2022 at 10:17 AM, DanM said: Intrebarea mea este ... ambele tranzistoare trebuie sa fie de RF? Sau pot folosi unul de rf(BF245)in partea inferioara unde se face intrarea semnalului si unul mai modest(2N7000) in partea superioara pentru cea de a doua poarta, acolo unde se aplica semnalul AGC? Etajul cu doua J-FET-uri este practic un etaj cascoda, deci FET-ul controlat de AGC functioneaza ca etaj de amplificare RF poarta comuna. Teoretic trebuie sa fie FET de RF acolo insa la valorile joase de FI folosite in mod obisnuit in aceste situatii nu cred ca treaba asta cu "sa fie FET de RF" incurca foarte mult, mai ales ca insasi configuratia poarta comuna pune deobicei mai putine probleme in RF. On 3/14/2022 at 11:32 AM, DanM said: ... pai in primul rand, pretul.... in al doilea rand, cand am deschis discutia la "magazinul din colt" de asa ceva, s-au uitat la mine ca la o poarta noua... Adica pe romaneste, aici(Brasov) nu gasesc mosfet cu poarta dubla si sa mai aiba si preturi omenesti...(la TME sunt 70 leusteni bucata...) Stai linistit... nu arunca banii aiurea: gasim destule MOSFETuri dubla poarta in capsule THT TO-50 prin cutiile cu maimute ;-) o sa-ti trimit eu cateva, dar ai te rog un pic de rabdare ca sunt momentan prins la job cu niste chestii birocratice (adica treburi neplacute pentru mine) care nu sufera defel amanare. 11 minutes ago, DanM said: Acum, nu stiu de ce pus 2N2219, eu m-as fi gandit la un BF214,215... E pus 2N2219 pentru ca in front end este preferabil sa se asigure dinamica mare care adesea necesita tranzistoare de curent mediu, iar in lipsa de tranzistoare de RF de curent mediu (BFW16/17, 2N3866, 2N5109, etc.) s-a folosit adeseori (incluisv la A-412) si 2N2219A. Calculeaza curentul prin acel etaj si o sa vezi ca este "incompatibil" cu BF214... Link spre comentariu
DanM Postat Martie 15, 2022 Autor Partajează Postat Martie 15, 2022 1 oră în urmă, Traian B a spus: E pus 2N2219 pentru ca in front end este preferabil sa se asigure dinamica mare care adesea necesita tranzistoare de curent mediu, iar in lipsa de tranzistoare de RF de curent mediu (BFW16/17, 2N3866, 2N5109, etc.) s-a folosit adeseori (incluisv la A-412) si 2N2219A. Calculeaza curentul prin acel etaj si o sa vezi ca este "incompatibil" cu BF214... M-am gandit eu ca un Ic mare este motivul alegerii, nu stiam ca asa(prin cresterea curentului de colector) se poate rezolva. Desi de la lampi cetire, am mai vazut etaje de intrare cu duble triode legate in paralel... doar ca acolo nu m-am gandit la curent, m-am gandit la injumatatirea Ri... Multumesc de lamuriri. Si da, nu este posibil sa duc un BF21x la curentul la care functioneaza acel 2N2219... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 15, 2022 Partajează Postat Martie 15, 2022 (editat) On 3/14/2022 at 10:17 AM, DanM said: Intrebarea mea este ... ambele tranzistoare trebuie sa fie de RF? Sau pot folosi unul de rf(BF245)in partea inferioara unde se face intrarea semnalului si unul mai modest(2N7000) in partea superioara pentru cea de a doua poarta, acolo unde se aplica semnalul AGC? Tranzistorul din partea superioară (prin care trece semnalul RF cu drena la circuitul acordat) are și rol de atenuator /AGC (funcție de polarizare) dar și rol de amplificator RF (comandat pe sursă cu grilă decuplată capacitiv la masă). În consecință (părerea mea) un tranzistor mai ”slab” va asigura corecția AGC (automatic gain controlling) însă nu și aceeași amplificare a etajului cascod. Oricum, mai mare la cascod decât amplificarea unui simplu tranzistor cu dublă grilă. Depinde și de caracteristica de transfer din foaia de catalog a fabricantului (datasheet). Totuși, BF245 e un FET cu joncțiune de 25 mA (unii zic 100 mA) iar 2N7000 e un MOSFET de 400 mA, nu? Adică nu prea par a fi chiar din același ”film”. Unul are ”canal inițial”, altul are ”canal indus” ... Editat Martie 15, 2022 de patrick1 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 15, 2022 Partajează Postat Martie 15, 2022 Acum 3 ore, DanM a spus: Da, schema originala avea MOS-FET dubla poarta... am batut eu campii cand am zis j-fet dubla poarta... mea culpa. Dar cand am intrebat de inlocuire, am scris corect BF245(j-fet) si 2N7000(tot j-fet). Acum, nu stiu de ce pus 2N2219, eu m-as fi gandit la un BF214,215... de fapt 2N7000 nu este jFET Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 15, 2022 Partajează Postat Martie 15, 2022 Daca te gandesti prea mult nici nu mai incepi aparatul ! Cel mai bun,MC1350P 2 bucati ...te scapa de prea multe discutii Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 15, 2022 Partajează Postat Martie 15, 2022 Am eu doua de dat ! Glumesc,punem unul singur ! Link spre comentariu
DanM Postat Martie 15, 2022 Autor Partajează Postat Martie 15, 2022 Acum 6 ore, Marele Savant a spus: de fapt 2N7000 nu este jFET Mea culpa... asa-i cand scrii de la servici, ascunde "brauzarul" sa nu-l vada sefii, mai scrie si 2-3 linii de cod la task-ul curent, mai asculta si doleantele altor colegi... nu-s chiar asa de multi-tasking... si iese ce-am scris mai sus... de fapt e MOS-FET... Schema am luat-o ca atare de pe https://vk3hn.wordpress.com/2020/07/26/something-old-something-new-a-four-band-5w-50w-ssb-cw-transceiver-summit-prowler-7/ si mi-am propus s-o fac cat mai aproape de ce-o facut autorul... n-am pus JMS-1 la intrare, am folosit un mixer cu diode in inel, 2 transformatoare pe toruri, n-am avut filtrul cu cuart de la NETCOM, am facut un filtru in scara cu 6 cristale de 4,915MHz(aici m-am conversat cu VK3HN-Paul si mi-a sugerat frecventa asta)... si arata cam asa. NU face parte, este doar temporar, bread-board-ul cu LED-uri(imi semnalizeaza care LPF si BPF sunt conectate din modulul cu Arduino) si nici NodeMCU(e acolo ca nu vreau sa-l tot scot din bread-board). Link spre comentariu
DanM Postat Martie 16, 2022 Autor Partajează Postat Martie 16, 2022 Acum 12 ore, grosu99 a spus: Daca te gandesti prea mult nici nu mai incepi aparatul !... Naaa.... Am mai inceput odata sa fiu radioamator, apoi a venit armata, apoi a venit casatoria... apoi... Acum nu mai ma opreste nimeni...Sa-ndrazneasca doar... Link spre comentariu
grosu99 Postat Martie 16, 2022 Partajează Postat Martie 16, 2022 vad ca ati avansat cu statia ! Spor la treaba ! Link spre comentariu
yo2mhj Postat Martie 16, 2022 Partajează Postat Martie 16, 2022 Dacă va ajuta, va ofer gratuit doua bucăți 3N159. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 16, 2022 Partajează Postat Martie 16, 2022 (editat) Acum 13 ore, DanM a spus: n-am pus JMS-1 la intrare nu ca am eu de vinzare, dar JMS-1 este un mixer excelent! chiar nu e reclama, doar il laud!!! Editat Martie 16, 2022 de Marele Savant Link spre comentariu
DanM Postat Martie 16, 2022 Autor Partajează Postat Martie 16, 2022 Acum 49 minute, Marele Savant a spus: nu ca am eu de vinzare, dar JMS-1 este un mixer excelent! chiar nu e reclama, doar il laud!!! OOOOOF!... oare de ce n-am plans? Am vazut ce caracteristici/ce constructie are... E super, dar - again - TME n-are asa ceva. Bun. Se mai poate face ceva? Da, se dau jos cele 4 diode, transformatoarele si se monteaza mixerul asta... dupa ce-l cumpar. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 16, 2022 Partajează Postat Martie 16, 2022 ADE-1 nu este cea mai buna solutie pentru domeniul undelor scurte! indiferent de ce scrie prin unele documentatii, s-a folosit in scurte in conditii amatoricesti, in lipsa de altceva! dar nu scurtele sint punctul lui forte. in ce priveste pretul, va rog sa ne recomandati si noua citeva garduri de incredere, de unde le putem cumpara cu un dolar! promit sa cumpar eu 10 bucati pe care sa le donez doritorilor. Producatorul nu le lasa sub 2.35 dolari nici pentru mia de bucati! https://www.minicircuits.com/WebStore/dashboard.html?model=ADE-1%2B la fel se pot vedea preturile pe ebay sau alte site-uri chinezesti! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 16, 2022 Partajează Postat Martie 16, 2022 nu! am vazut in schimb felul in care se schimba functionarea diverselor aplicatii la doar simpla schimbare a mixerului. Si mai ales nu le-am intilnit in nimic profesional sub 50 Mhz, ceea ce pentru mine a fost edificator! Poate nu am nimerit eu unele adecvate, astept sa vad gardurile de unde pot lua unele foarte ieftine! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum