Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj de intrare (frontend) pentru transceiver "from scratch"...

DanM

Postări Recomandate

Pana apuc sa dau (totusi)examenul de autorizare, m-am gandit sa incep constructia unui transceiver portabil, QRP...

Pentru partea de oscilatoare m-am indreptat spre SI5351 si arduino(de fapt NodeMCU ca e mai potent), softul e aproape gata, mai urmeaza testele.

Acum as vrea sa fac partea de receptie.

Am o nedumerire:

In A-412 se foloseste comutarea filtrelor cu diode. Ce am mai vazut pe net utilizeaza relee. In afara de volumul ocupat de comutarea cu relee versus cea cu diode, mai stiti alte avantaje/dezavantaje intre cele doua metode? Pe care ati recomanda-o?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 123
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DanM

56

• grosu99

20

• Marele Savant

13

• yo3fhm

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Comutarea filtrelor cu relee o consider o chestie pentru puristi. Sau daca respectivele relee se afla deja in sertar e pacat sa nu le folosim.

Ramane considerentul legat de gabarit. Am cautat multa vreme relee sovietice RES-47 :-)

Daca folosesti relee scapi de intrebari "chinuitoare" de genul "oare introduc intermodulatii?" sau "care este second-order IMD?" etc.

Diodele folosite in A412 erau banale, intre timp au devenit accesibile componente la care visam candva.

Chiar si FT-1000 sau IC-765 (doar doua exemple) folosesc comutarea filtrelor de banda cu diode. Totusi CDG2000 foloseste relee.

E complicat, insa daca ar fi sa ma apuc acum de un front-end parca as cauta iarasi relee :)

Editat de telefunken
Link spre comentariu

@telefunkenintr-adevar, comutarea cu relee mi s-a parut mai "curata" decat cu diode dar... spatiul ocupat de acestea e muult mai mare.

@d2134 ...hm...mecanica iese din discutie, comanda se face din Arduino/NodeMCU.

@yo7lhe ...din ce am vazut eu la relee bistabile, este nevoie de impuls pentru ON si impuls pentru OFF, care se dau ca si polaritate inversata unul fata de celalalt. Ar fi o solutie eleganta care imbina consumul mic(prezent doar pe perioada impulsului) cu comutarea curata. pana acum imi pare solutia cea mai adecvata.

Acum... relee nu prea exista in sertar. Versiunea bipolara cea mai ieftina de la TME arata asa:

https://www.tme.eu/ro/details/ftr-b4cb012z/relee-electromagnetice-miniatura/fujitsu/

5benzi x 2 filtre = 10 relee... parca as incerca (de proba) comutarea cu diode, m-am gandit la diode schottky

https://www.tme.eu/ro/details/sb160-e3_54/diode-schottky-tht/vishay/

@telefunken: astea... apareau in visul Dvs.? Adica le-as putea folosi la comutarile respective?

(nu dati cu parul... de electronica m-am lasat in 90 ca m-a apucat febra PC-urilor si m-am reapucat in 2016... cu lampi si audio, anul trecut mi-am adus aminte ca am trecut si prin lumea radioamatorilor prin '80: YO6-5253/Bv indrumat de dl. Sandu Chelemen la YO6KAF deci sunt cum s-ar zice mai mult decat novice...)

Link spre comentariu

Daca optezi pentru comutare cu diode, nu folosi diode schottky ci mai degraba diode destinate comutarilor in RF sau diode PIN pentru domeniile HF-VHF.

Eventual studiaza si posibilitatea utilizarii unor switch-uri analogice MOS pentru RF care pot fi comandate direct cu nivele logice si cu consum zero, sunt ideale pentru utilizarea in TRX-uri QRP si dedicate /P. Incepand cu vechile FST3125 si 3126 utlizate in PicaStar, trecand prin cele precum PE4283 utilizate in KX3 si pana la ce anume s-o mai fi scos intre timp, ai de unde alege.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna ziua,

Ca sa nu deschid alt topic, continui aici "epopeea" constructiei primului meu transceiver...

Am construit (98%) partea de receptie:

-final AF cu TDA2003

-FI cu 3 etaje si filtru cu cuart 4,915MHz(filtrul home-made)

...si da, m-am impotmolit:

schema originala prevede 2 tranzistoare j-fet cu poarta dubla. Am citit si am descoperit ca pot folosi cate 2 j-fet in montaj cascod pentru a simula un j-fet cu poarta dubla...

Intrebarea mea este ... ambele tranzistoare trebuie sa fie de RF? Sau pot folosi unul de rf(BF245)in partea inferioara unde se face intrarea semnalului si unul mai modest(2N7000) in partea superioara pentru cea de a doua poarta, acolo unde se aplica semnalul AGC?

Cu stima,

Dan Minciu

FI-1.png

FI-2.png

ssdrap203-page1.pdf

Editat de DanM
Link spre comentariu

Depinde ce vrei sa faci. Daca vrei sa ai un amplificator de intrare atunci iti trebuie un tranzistor care sa mai aiba ceva amplificare la acea frecventa. 

Mai concret, da, iti trebuie tot un tranzistor de RF.

Intrebare: dece nu ai utilizat direct un MOS-FET dubla poarta? Ce parametri obtii (sau speri) mai buni in aceasta configuratie?

Link spre comentariu

... pai in primul rand,  pretul.... in al doilea rand, cand am deschis discutia la "magazinul din colt" de asa ceva, s-au uitat la mine ca la o poarta noua...

Adica pe romaneste, aici(Brasov) nu gasesc mosfet cu poarta dubla  si sa mai aiba si preturi omenesti...(la TME sunt 70 leusteni bucata...)

Link spre comentariu
On 3/14/2022 at 10:17 AM, DanM said:

schema originala prevede 2 tranzistoare j-fet cu poarta dubla. Am citit si am descoperit ca pot folosi cate 2 j-fet in montaj cascod pentru a simula un j-fet cu poarta dubla...

Pai MFE131 e MOS-FET dubla poarta, nu este J-FET, merge acolo si o vechitura gen 3N201, sa nu mai zicem de BF9xx

In etajul post-mixer parca as pune totusi altceva decat 2N2219. 2N5109 ne-contrafacut se gaseste mai greu, poate un BFW17 autohton ar fi ok.

Editat de telefunken
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări