Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Far cu Diode electro-luminiscente

ranga

Postări Recomandate

Am reusit! Se pare ca necazul nu era din schema pe care o gandisem ci din sursa de tensiune, care nu putea debita mai mult de 0.3A (sursa defecta); De aceea am avut impresia ca nu se regleaza factorul de umplere. Deh! lipsa unui osciloscop si-a spus cuvantul.Am pus o sursa de calculator si totul a mers struna! Se pare ca factorul de umplere variaza intre 10% si 90% direct proportional cu tensiunea de la pinul 5 in intervalul 0.4 - 3 volti. Farul este gata! Urmeaza foto cu el pe motocicleta. SI de asemenea foto si cu al meu, cel nou care sper ca va fi gata vineri !!

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ranga

33

• Abram Burel

12

• Dr.L

12

• ratza

5

Top autori în acest subiect

• 3 luni mai târziu...
Vizitator tyc

Cate leduri au ajuns in finala?far.

Acu cativa ani aveam si eu aceelasi obiectiv,un far cu leduri,in viziunea mea era 1 buc. la 1000 lumeni(ceva de genul http://www.zexstar.com/product_info.php ... -176-.html) la un far,astea de putere au unghi de dispersie mare => tre un far dicroid;la vremea respectiva asa ceva era numai 'China town',negarantat.Ma preocupa raportul energetic al motocicletei si am ajuns la concluzia ca sant doua cai de micsorare a consumului:hid si led.

Xenoane are toata lumea,leduri ... :da

CBR1100 are in far H4 care da ~800 lumeni ,iar 1 led are 10000 cd & 15 grade si rezulta ~540 lumeni dar care sunt canaliati toti intr-un fascicul si se vede BINEEE (si asa cu 3mm),oare cum iesea cu ledul ala de 1000?daca nu vand motorul pana la iarna o sa reiau proiectul...apropos,am o Honda NTV 650.

La fazele farului(lunga/scurta) vroiam sa pun niste eclise(gen lampa semnale din marina),actionate electromagnetic.,dar nu cazul pt. ca folosesc 2 faruri(http://www.louis.de/_4040afbb8179f1e08b ... r=10033666) :aplauze,astea-s faruri calculate sa nu orbeasca pe nimeni ,numai cu eclise obti delimitarea fascicului luminos si e util in trafic(limitarea),sa nu se bage careva in tine,ca in bancul ala:m-o orbit cu farurili,domn' agent.

Daca reusti ceva,spune ca eu am fost la RAR.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Sunt interesat si eu de acest proiect.Detin o motocicleta ETZ 250 si vreau sa-mi fac un far pe led(in special consumul ma intereseaza, deoarece daca nu umblu mult cu ea si in special in oras la turati mici numi incarca bateria+ziua trebuie sa folosesc luminile de drum chiar si in oras).

Acuma sunt la faza cu calculele sa vad la cat ma scoate si daca se va merita.

Aceste leduri le-am ales: http://sklep.avt.com.pl/p/pl/483227/dio ... 5111p.html

5mm, 15Grade (30.000min si 70.000max mcd) dar le iau in calcul la 50.000mcd (2.69lm..total 564.9lm).

In al doilea proiect ai folosit 420+420 leduri de 5mm, 17 grade, 12000mcd(0.83lm total 697.2lm).

Ledul ales de mine are de 4x mai multa intensitate decat cel ales de tine dar un flux mai redus, deci teoretic ar trebui sa folosesc mai putine leduri in total 210leduri dar fluxul este mai mic 564.9lm iar daca vreau sa obtin aceeasi flux atunci imi trebuiesc 260leduri (699.4lm).

Ledurile le-as grupa in 2 (pt cele 2 faze) si in total ar manca 1.48A(18W), 3 leduri/ramura si 17ma/ramura.

Date led: max:3.6V si 20ma le-as lua la 3.2V, 17ma, 14.4V(baterie) care ar da 283 Ohm/ramura(iar prin magazine gasesc de 270 Ohmi = 17.8ma, cred ca ar fi mai mult decat ok.

Din primul proiect facut de tine (leduri de 3mm) ai lasat dinstanta intre cablaj si leduri dar in al doilea le-ai pus direct pe cablaj?(din poze nu prea se vede).

Link spre comentariu

Mai bine le alimentezi cu o sursa in comutatieCat costa ledurile alea in ron? Ai idee dde costuri de transport etc?Le: zlotul nu e departe de ronDeci te costa 1,5 ron un led? :speriat

Link spre comentariu

momentan locuiesc in warsowia si il iau direct de la magazin, iar zlotul este aproape la acelasi nivel ca si ronul.poti sa-mi dai detalii despre sursa in comutatie ce o pot utiliza pt acest proiect?la cati volti sa fie iesirea?3x3.2=9.6V?imi poti da o schema?eventual un nume de integrat specializat.as vrea sa scoata cel putin dublu curentului de care am nevoie.mersi

Link spre comentariu

aha,misto treaba cu magazinuldar la 1,5 ron,o sa te coste mult,mai bine pui xeontl494 e integratul,e o schema facuta de un user,poate chiar in topicul asta :da curentul nu de pinde de integrat,ci de celelalte pieseNeaparat sursa sa lucreze in regim de curent constant si nu de tensiune constanta (ledurile cand se incalzesc le creste curentul pt o tensiune fixa si se ambaleaza termic si se ard)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări