Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Far cu Diode electro-luminiscente

ranga

Postări Recomandate

Salut!

Pentru ca asta este primul meu post, mai intai cateceva despre mine (pe scurt totusi) ca sa stiti cine vi se adreseaza.

Am 25 de ani si sunt pasionat de motociclete, computere si electronica.

Ca electronist am inceput pe la 14 ani cand am descoperit revista Tehnium.

Incet incet au apraut si primele montaje, de la simple la complexe. Cel mai complex a fost un amplificator audio cu tranzistoare in etajul final(schema avea aproximativ 90 tranzistoare) preamp+PAmp+PSupply. Am lucrat electronist productie la SC Recomplast SA Buzau imediat dupa liceu (aprox 9 luni) si apoi ca inginer electronist cateva luni la British-Amercan-Tobacco. Din motive economice am fost nevoit sa migrez catre programare (salarii mai mari). Acum am aproximativ 3 ani experienta in programarea calculatoarelor. Desi pe acest forum acesta este primul post, sunt un vechi user al http://www.motociclism.ro/forum

Am inceput un proiect, si anume un far moto care foloseste LED-uri in locul becurilor. Acest proiect poate fi vizionat pe forumul urban riders, Iata si un link catre topicul respectiv: http://www.urbanriders.ro/forum/index.p ... =1280&st=0

Ce doresc de la voi? Pe un forum motociclistic nu gasesc oameni cu pareri pertinente si la obiect astfel incat sa reiasa ceva constructiv. Comentariile postate acolo nu m-au ajutat aproape in nici un fel. Din acest proiect ma intereseaza sa scot maximum de calitate si eficienta pentru a fi produs in serie mare. Deci vreau comentarii, pareri si poate raspunsuri!

Data fiind sursa de alimentare de 12~15 Vcc (Acumulator moto/auto) vreau sa stiu cum este cel mai eficient (Lumina/Watt) sa alimentez LED-urile ? Impulsuri cu factor de umplere asimetric? Sursa in comutatie? Stabilizator discret cu pierderi mici ? Sursa de curent?

De asemenea doresc sa obtin un raport calitate pret cat mai bun deci o solutie cu piese putine si cat mai ieftine ar fi de preferat! Ar fi de notat faptul ca disiparea caldurii este o problema deoarece farul este o incinta inchisa, prost ventilata (aproape deloc).

Obs... Momentan proiectul este urmatorul: 1400 LED-uri albe superluminoase ( http://www.hebeiltd.com.cn/led.datasheet/330LW7C.pdf ), cate 3 in serie si apoi toate aceste serii in paralel, alimentate de la un stabilizator de tensiune simplu, cu dioda zenner!

Multumesc! Razvan.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ranga

33

• Abram Burel

12

• Dr.L

12

• ratza

5

Top autori în acest subiect

Inainte de a te entuziasma prea tare, vreau sa iti citez cateva prevederi din OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (aka Codul Rutier)

ART. 98

(1) Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate.

(2) Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului.

...(4) Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

... c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

ART. 101

(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

10. montarea la autovehicul, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate;

ART. 112

(1) Certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ori dovada inlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera in urmatoarele cazuri:

...

d) vehiculul circula cu defectiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decat cele omologate;

:offtopic2 :pol:

PS: Nu credeam ca vrei sa ajungi la omologare si alte alea... credeam ca e un mic tunning, pe care altii nu l-ar fi inteles :yawinkle: Succes cu omologarea.

Link spre comentariu

OK! multumesc pentru raspuns! Nu la asta ma asteptam dar este un inceput!Dupa definitivarea proiectului si alinierea lui la standarde voi incerca si omologarea, care nu este atat de difivcila cum pare. Mai ales daca se face productie serie! In Romania orice SRL face 'ferodouri' si semnale auto!Nu despre cadrul legislativ vreau informatii. Am venit aici din dorinta de a-mi imbogati cunostintele referitoare la LED-uri si montaje cu LED-uri.Daca cineva a facut experimente i-l rog sa-mi comunice si mie rezultatele.Daca nu macar opinii teoretice!Razvan.

Link spre comentariu

Ambitios proiect! Cateva idei de studiat:- ai nevoie de "lumeni", dar si de "candele", asta pentru ca un far trebuie sa dea atat "lumina intr-un unghi destul de mare", cat si suficienta "intensitate"; pentru a studia acest "fenomen" nu e nevoie sa construiesti un "far" cu 1000 de leduri - fa o "lanterna" cu 10 si extrapoleaza rezultatele- foarte probabil ca nu 1000 de leduri vor fi solutia, ci mai multe leduri mai puternice- ar fi minunat daca aspectele de geometrie optica le vei putea rezolva doar cu leduri, dar foarte probabil ca vei avea nevoie de "optica secundara" (oglinzi, lupe)- va trebui sa te gandesti si la caldura degajata de leduri; chiar daca ele sunt cunoscute ca dispozitive "reci", 1000 de leduri care consuma fiecare 3V*20mA=60mW, fac... 60W (ca veni vorba, asta inseamna mai mult decat un bec cu halogen, deci ceva nu e in regula - avand in vedere ca ledurile sunt recunoscute pentru randamentul mai bun)Ca sa inchei acest prim post, ledurile "alese" sunt:- prea "mici" (slabe); n-are rost sa folosesti leduri de 3mm, cand gasesti unele mult mai luminoase de 5mm sau alte modele- au un unghi prea mic; se poate observa din foaia de catalog ca 50% din intesitate este obtinuta intr-un unghi de circa 10 grade, total insuficient pentru un far, ceea ce inseamna ca va trebui sa folosesti diverse metode de a creste unghiul- sunt atat de multe incat n-o sa poti practic controla rezultatul (te-ai gandit de exemplu ce ar insemna sa se arda cateva "manunchiuri" de 3 leduri?)Totusi, ceva si pe partea de electronica. Alimentarea unei "constructii" cu 1000 de leduri nu poate fi decat un cosmar. Fiind vorba de un dispozitiv "critic", cum este cel de iluminare, trebuie sa asiguri anumiti parametri de fiabilitate, iar fiabilitatea unui astfel de sistem este... aproape ingrozitoare, "aproape" insemnand ca avantajul duratei de viata al unui led s-ar pierde aproape complet, in conditiile unui cost greu de justificat. Ceea ce inseamna ca ideea ta curenta de alimentare in... tensiune a ledurilor e aproape... falimentara.Asta nu inseamna ca trebuie sa descurajezi. Dimpotriva! Numai ai grija si documenteaza-te cat mai ca lumea.

Link spre comentariu

ai putea folosi leduri de wataj,gen 1-5w (posibil sa fie si mai mari,n-am cautat insa)

varianta cu multe leduri mici merge doar daca dispui de o suprafata suficienta in care sa le pui,gen proiector 1 ,proiector 2

pt racirea unui astfel de led iti trebuie si un radiator

daca farul ar putea fi confectionat din al,cu aripioare pt racire,atunci racirea se cam rezolva

pt alimentare-pt leduri de wattaj),poti folosi:

1)fiecare led alimentat de la sursa sa in comutatie cu pierderi reduse (gen ltc3442 ,desigur pt tensiunea si curentul necesare tie)

2)grup serie de 2 leduri alimnentate ori in pwm,ori ca la pct 1

poti sa cumperi o lanterna cu un asemenea led,s-o studiezi-mai ales partea optica si racirea,alimentarea e relativ simpla

link ajutator

Link spre comentariu

am folosit xxx LED-uri de 3 mm cu unghi mic de vedere din mai multe motive:-LED-uri de 4W dau lumina puternica dar trebuie colimatata cu o oglinda si... sunt cam scumpe. Din acest motiv costul, cat si fabricatia s-ar fi complicat!-LED-urile de 3 cu unghi mic de vedere nu mai necesita acea oglinda, sunt foarte ieftine si pot pur si simplu sa anulez lumina parazita prin obturarea cu o sita! Anume, intr-o placa de plastic groasa se dau gaurele de 3 mm in care sa intre LED-urile, si astfel se elimina muult din lumina parazita! Nimic insa nu este batut in cuie!M-am hotarat sa alimentez in impulsuri cu factor de umplere diferit! curentul maxim prin LED va fi undeva peste valoarea nominala dar I mediu va fi putin sub Inom. Alimentez in impulsuri spre a nu mai stabiliza tensiunea de alimentare. O sa urmaresc pe osciloscop sa vad daca rezista pana la 15 V si o sa pun o mica protectie la peste aceasta tensiune!Schema simpla (costul este un factor important ptr productia serie), cu componente putine si ieftine. Daca are cineva o idee mai buna... asi fi recunoscator.Proiectul deja a mai avansat. Am facut cablajele si am si lipit 100 de LED-uri (cele folosite in test) dar cele pe care le voi primi difera in specificatii!

Link spre comentariu

Nu deocamdata! ar insemna fo 233x2 de rezistente si, pe cablaj nu mai am loc!Poate o singura rezistenta in emitorul tranzistorului de putere, dar nu rezolv mare lucru... din contra!In teorie totul ar trebui sa mearga brici! Insa in practica nu va fi chiar asa...Cu 99 de LED-uri 33 serii de 3 au mers alimentate la 10.7V cam 200 ore si n-au patit absolut nimic (cu toate ca au avut constant 4-5 grade C peste temp camerei!!).Acum nu pot decat sa sper ca... parametrii lor sunt cat de cat apropiati si nu vor aparea probleme: dezechilbrari etc.

Link spre comentariu

Ia doar 3 LED-uri (ca sa nu le strici pe toate deodata :smt003 ) inseriate dar fara rezistenta de limitare si alimenteaza-le la 10, la 12 si apoi la 15 V si vezi cam cat de mult variaza curentul pentru cele 3 tensiuni.Cred ca dupa ce o sa faci proba de mai sus o sa te hotarasti sa limitezi curentul. Daca e prea mare se scurteaza drastic durata de viata scade intensitatea cu care lumineaza sau pur si simplu se ard. In cazul tau, fiind un motaj in comutatie trebuie tinut cont si de durata pulsurilor, curentul pentru alimentare in impulsuri e mai mare decat cel cu alimentarea in cc, vezi catalogul producatorului.Pune macar o singura rezistenta in emitorul tranzistorului de putere si in felul asta il transformi intr-un generator de curent constant.Despre dezechilibrul intre LED-uri nu cred ca trebuie sa iti faci probleme daca sunt toate din acelasi lot.Cred ca exista niste norme privind intensitatea luminoasa pentru farurile vehiculelor rutiere, intereseaza-te la RAR. Vezi sa te incadrezi si cu intensitatea/directivitatea luminii.

Link spre comentariu

Am facut asta deja! scrie acolo in topic!La 12 volti se cam incalzesc iar la 15 cu siguranta vor fi distruse, asta daca sunt alimentate in curent continuu (vine cam 5 volti pe led)!Ok... Ca sa fac in asa fel ca factorul de umplere sa nu-mi varieze cu tensiunea de alimentare sau cu temperatura, ma gandesc a folosesc un ministabilizator. Sper sa gasesc pe undeva cum sa-l fac stabil si cu temperatura!

Link spre comentariu

Analizeaza urmatorul scenariu:- se "arde" un led, rezulta...- ramura lui se intrerupe (de obicei "arderea" se face prin intrerupere si nu prin "scurt")- curentul calculat pentru n ramuri se va distribui acum pe n-1 ramuri, rezulta...- fiecare din ramurile ramase este "suprasolicitata", ceea ce ar putea duce la "arderea" unui alt led si bucla se reiaDin pacate bucla e de "reactie pozitiva" si, daca nu inlocuiesti repede ceea ce s-a ars (ceea ce ar putea fi destul de pernicios), s-ar putea sa se stinga "palpaind" (mai fac asa unele leduri obosite) farul respectiv.Faptul ca un led are o durata de viata de zeci de mii de ore se poate reduce la doare zeci de ore pentru un astfel de sistem cu o mie de leduri.

Link spre comentariu

Analizeaza urmatorul scenariu:- se "arde" un led, rezulta...- ramura lui se intrerupe (de obicei "arderea" se face prin intrerupere si nu prin "scurt")- curentul calculat pentru n ramuri se va distribui acum pe n-1 ramuri, rezulta...- fiecare din ramurile ramase este "suprasolicitata", ceea ce ar putea duce la "arderea" unui alt led si bucla se reiaDin pacate bucla e de "reactie pozitiva" si, daca nu inlocuiesti repede ceea ce s-a ars (ceea ce ar putea fi destul de pernicios), s-ar putea sa se stinga "palpaind" (mai fac asa unele leduri obosite) farul respectiv.Faptul ca un led are o durata de viata de zeci de mii de ore se poate reduce la doare zeci de ore pentru un astfel de sistem cu o mie de leduri.

Daca am N ramuri in paralele si le alimentez in tensiune... apoi tensiunea pe fiecare ramura va fi aceeasi :rock: chiar daca prin fiecare trece un curent diferit!Astfel daca se arde un led celelalte 2 se vor stinge(sau arde, daca primul face un scurt) iar toate celelalte isi vor vedea de treba lor bine mersi! :yawinkle:Eu nu mentin un curent constant prin circuit ci mentin o tensiune constanta la bornele sale! (bineinteles extrapoland, pentru ca de fapt alimentez cu o tensiune ce variaza dupa o anumita functie)! Circuitul merge (aproape) la fel cu 3 LED uri sau cu 699 !
Link spre comentariu

- ramura lui se intrerupe (de obicei "arderea" se face prin intrerupere si nu prin "scurt")- curentul calculat pentru n ramuri se va distribui acum pe n-1 ramuri, rezulta...- fiecare din ramurile ramase este "suprasolicitata", ceea ce ar putea duce la "arderea" unui alt led si bucla se reia

E valabil doar dacă ar fi avut sursă de curent constant. În schema lui nu e nimic grav dacă se arde un LED.@ranga - poţi folosi un 7815 sau 7812, simplifici montajul şi mai mult. În plus e şi mai stabil la variaţii.
Link spre comentariu

Cred ca un 7809 ar fi mai indicat (nu stiu daca asa ceva exista dar ar trebui sa fie un stabilizator cu 3 pini de 9 v :rolleyes: ), pentru ca din cunostintele mele am nevoie de o cadere de tensiune de minim 3 volti ca sa mearga cat de cat bine! O sa fac in curand o comparatie intre costuri (BD139 + Zenner +Rezistenta +[stabilizator termic] fata de integrat) si o voi alege pe cea mai ieftina! din cate stiu integratul este in jur de 15 mii si oricum este supradimensionat. [...]S-ar simplifica mult montajul cu un integrat stabilizator. Daca are si stabilizare la variatia temperaturii (fara sa mai pun eu un termistor) o sa-l aleg cu siguranta! sa caut specificatiile intai!Am montat 100 led-uri si sambata o sa fac teste de alimentare![Later Edit]Da, voi folosi un 78L09 in capsula mica daca voi gasi! La comet costa 0,06 euro! Ma scarpin de fo juma de mil si imi cumpar de la ei un pumn de piese :)

Link spre comentariu

Poţi folosi un 7805 şi două rezistenţe pentru a-i creşte tensiunea la ieşire. Nu de alta, dar pe ăsta îl găseşti mult mai uşor.Schema ta are şi o parte mai proastă: LED-urile sînt alimentate de la baterie, chiar dacă generatorul de impulsuri e alimentat din stabilizator. Cred că ar trebui să fie alimentate tot din stabilizator ca să nu ai parte de vreo surpriză.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări