Tic Postat Decembrie 18, 2021 Partajează Postat Decembrie 18, 2021 Bună ziua! Încerc sa refac o instalație de pom veche, din aceea cu felinare și becuri de 26v. Cum becuri nu se mai găsesc și oricum se ard destul de repede am decis sa folosesc leduri. Am găsit leduri de 10 mm de 3 v. La Metro am găsit un adaptor pentru instalații cu joc de lumini de 31v și 9 W. Am legat 10 leduri în serie și le-am legat de acest adaptor. Funcționează cam 20 minute, apoi se arde un led. Trebuie să mai fac ceva sau am greșit undeva? Mulțumesc! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 18, 2021 Partajează Postat Decembrie 18, 2021 Acolo foarte probabil există vârfuri de tensiune care străpung ledurile.Mai ales că sunt comandate de un controller dedicat unor becuri.Ar fi bine să puneţi o poză cu acel controller de lumini, pe cât posibil desfăcut.O soluţie ar putea fi montarea în ,,antiparalel,, cu fiecare led a unei diode PL3V3.Adică anodul ledului la catodul diodei Zenner.Aşa ar fi protejate şi la supratensiuni directe şi la inverse.Nu ar strica nici înserierea cu cele 30 de leduri a unei rezistenţe de 100 Ohmi/1W... Link spre comentariu
Tic Postat Decembrie 18, 2021 Autor Partajează Postat Decembrie 18, 2021 Mulțumesc frumos pentru răspuns. Încerc să încarc poza cu adaptorul dar nu reușesc. De desfăcut nu se poate ca e capsulat, nu are nici un surub. Ce scrie pe el: tensiune minima 31v și maxima 36 v. P 9w și 0,2 A max. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 18, 2021 Partajează Postat Decembrie 18, 2021 Deci ledurile pot fi supuse acolo unei supratensiuni din care cauză se şi arde câte unul.Cum scriam mai sus, înseriaţi şi o rezistenţă de limitare de câteva sute de Ohmi cu şirul de leduri şi ar fi bine să le protejaţi cu diode Zenner de 3,3V.Astfel nu veţi mai avea probleme cu ele. Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 18, 2021 Partajează Postat Decembrie 18, 2021 Va salut, Nu e clar ce leduri folositi in afara de Acum 9 ore, Tic a spus: leduri de 10 mm de 3 v. Probabil ca sunt de 20mA Iar despre alimentator spuneti ca duce 0.2A max. Acum 4 ore, Tic a spus: P 9w și 0,2 A max Alimentatoarele pentru LEDuri sunt in general surse de curent constant care vor injecta un curent apropiat de cel nominal, daca tensiunea pe sarcina este in limitele specificatiei. Din ceea ce descrieti pana acum, se pare ca LEDurile sunt forjate la un curent de vreo 10 ori mai mare decat cel maxim. In conditiile astea nu e de mirare ca se arde cate unul. Cred ca ceea ce aveti de facut este sa gasiti o metoda prin care sa reduceti curentul prin LEDuri. Utilizarea unui aparat de masura ar fi binevenita, ca sa stiti exact pe ce contati. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum