Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Identificare piesa stație calcat

Postări Recomandate

Va salut, 

Va rog sa-mi spuneti ce piese ar putea fi cea din care lipsește un picior din poza atașata.

1639765038303.jpg
placa este de la partea de alimentare și comanda a unei stații de călcat.

pe ea scrie 10H52. Piciorul care lipsește venea la plusul unui cond de 10uf la 400V. Cred ca e vreun stabilizator însă nu am găsit nimic pe net după cod.

Groapa in pcb de lângă piesa e de la conturnarea făcută între pinii condensatorului la 400V.

Multumesc

Editat de dan_b11
Modificare link poza
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

SOT23 poate fi TL431, sau tranzistor bipolar/mosfet, sau DZ sau orice component cu 3 pini / sau cu 2 pini (fie un pin liber, fie doua componente cu un pin comun).

Pe ghicitele va fi greu si riscant.

Corect este sa scoti schema de pe pcb, ceea ce va cere efort si rabdare, dar in acel mod posibil sa devina evident ce component este.

Si mai bine ar fi daca faci rost de schema aparatului sau de un aparat functional ca sa vezi direct componenta.

Link spre comentariu

Schema nu ar fi prea greu de scos. Ma refer doar la partea de alimentare. Ca pe partea asta e componenta respectiva. Sunt aproape doar componentele ce se văd. Placa e intr un singur strat. O sa incerc și revin cu schema. 
Tl431 suporta la intrare 400V? Nu am căutat data sheetul, e drept.

multumesc.

Link spre comentariu

Schema pentru partea de alimentare cam asta ar fi:

7047-D02-D-6-B1-B-46-FE-95-A0-F773-D00-A
Am presupus ca la ieșire ar trebui sa fie 5V pentru ca are un releu cod y3f-ss-105dm care este alimentat din aceasta ieșire.

rezistenta de 50 de ohmi era întreruptă si coaptă bine. Am răzuit ceramica si am masurat între un terminal si aproximativ jumătatea ei si avea cam 25 de ohmi deci valoarea este aproximativa.

Link spre comentariu

Ceva nu e în regulă cu schema aşa cum e scoasă,  fiindcă nu are nicio logică prezenţa inductorului de 988uH şi a diodei ,,USH,,.

Acea componentă nu era un simplu stabilizator, ci mai degrabă un integrat iar sursa e de fapt una în comutaţie.Doar aşa s-ar explica prezenţa inductorului de 988uH acolo.Am reparat destule surse simple cu rezistenţă sau condensator serie şi Zenner şi nu asta e configuraţia.

Link spre comentariu

Se pare ca este ceva mai putin comun. LM431 nu prea vad cum sa fie daca ai scos schema corect.

Poate ceva gen LM317, dar se pare ca ia inalta tensiune.

Mai usor de presupus ca este un ASIC de alimentare.

tempr.jpg

Ce spune Vali pare de bun simt.

Probabil este un circuit buck de inalta tensiune, adica coboara tensiunea dar nu are separare galvanica.

Link spre comentariu

Eu recomandasem o soluţie care e disponibilă oricui şi cam la orice oră....se ştie că mai toţi avem prin casă două-trei telefoane vechi pe care nu le mai folosim, iar încărcătoarele aferente sunt disponibile ca surse de 5V.Mi-au venit colegi cu radiouri ce aveau trafurile arse, iar în disperare de cauză l-am echipat cu astfel de încărcătoare pe post de sursă.Culmea e că deşi sunt surse în comutaţie, radiourile nu au fost afectate de asta....

Link spre comentariu

Am mai studiat un pic schema. Nu cred ca pot folosi un alimentator separat deoarece  pe grupul de piese r5, r6, c6 se primește un feedback prin intermediul unui termostat care este conectat la tensiunea rețelei. Am încercat sa alimentez la 5 volți si sa-i dau un feedback tot de 5 volți după acel divizor de tensiune. Releul cuplează însă Integratul se încălzește foarte tare. Bineînțeles ca pe integrat nu scrie nimic.

o sa incerc sa pun câteva poze in care sa explic mai bine. De pe telefon e mai greu.

Multumesc

Link spre comentariu

Uitându-mă mai cu atenţie, observ că acea piesă cu trei pini era marcată ,,U1,, iar prin analogie cu marcarea controllerului (U2) e clar că-i un integrat smps.

E foarte posibil ca defectarea integratului sursei să fi afectat şi microcontrollerul (U2) staţiei, dacă zici că se încălzeşte puternic când îi dai 5V.Asta nu e normal.

În cazul ăsta nu mai ai ce-i face, fiindcă ar trebui înlocuită toată placa electronică, iar ca piesă de schimb probabil că va costa jumate din preţul staţiei.

S-ar mai putea încerca o automatizare cu ceva module chinezeşti, păstrând doar ,,hardware-ul,, staţiei dar la câtă muncă implică asta, nu cred că se justifică.Probabil staţia va ajunge ,,donatoare de organe,, pentru altele identice, dar cu electronica bună...

Bine ar fi să fi scăpat controllerul (U2) şi singura problemă să fie conectarea corespunzătoare a unei surse externe compatibile, dar de reparat în configuraţia originală e cam imposibil, acel integrat (U1) necunoscut nu-l poţi găsi/recupera  decât de la o staţie identică cu defecte de altă natură.Slabe şanse..

Link spre comentariu

Și eu cred ca e posibil ca U2 sa fie defect pentru ca cele doua led uri stau aprinse indiferent ca e cuplat sau nu releul. Unul ar fi de power însă celălalt cred ca ar trebuie sa semnalizeze una dintre stări cuplat sau decuplat a releului. Asta e. Aparate făcute sa nu fie reparate doar înlocuite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări