zvonacfirst Postat Iunie 11, 2023 Partajează Postat Iunie 11, 2023 Combinatie 1 parte acetona si 4 parti alcool. Asta este reteta pe care o folosesc pentru tonerul imprimantei mele Samsung. La imprimanta HP pe care am avut-o inainte puneam un pic mai multa acetona. Eu nu incalzesc clorura. Merge foarte bine la temperatura camerei. Sunt mai sigur si mai linistit daca actioneaza mai domol. Link spre comentariu
grosu99 Postat Iunie 22, 2023 Partajează Postat Iunie 22, 2023 Unii folosesc peroxid de ...puii mei pentru controlul "arderii ". N-am incercat Link spre comentariu
manolo Postat Iunie 22, 2023 Partajează Postat Iunie 22, 2023 De ce nu folositi clorura cuprica ,are mai multe avantaje,reteta este ,preluata nu mai stiu de unde: O solutie mai buna, pe care o folosesc in ultimii 15 ani este clorura cuprica, metoda folosita de zeci de ani in industrie. Initial se pune in apa cam 20% acid clorhidric (HCl 37%) si 20% perhidrol (H2O2 25%). Corodarea este rapida, uneori sub un minut. In solutie apare clorura cuprica de culoare verde deschis. Pe masura ce solutia se consuma, culoarea se inchide datorita formarii de clorura cuproasa. Se mai adauga putin perhidrol si culoarea revine verde deschis. Cand se consuma acidul clorhidric, pe suprafata placii apare un precipitat verzui (hidroxid de cupru). Se adauga acid clorhidric si solutia se regenereaza complet. Astfel, prin completarea continua cu perhidrol si cu acid clorhidric, solutia isi pastraza vesnic compozitia si calitatile. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Va salut. Am o intrebare despre corodarea cu persulfat de sodiu. Am o punguta de 100 grame cu cristale de persulfat de sodiu dar am tot amanat sa testez din comoditate si teama de necunoscut. Deoarece am inteles ca realizeaza o corodare mai rapida si mai exacta decat clorura ferica, sunt hotarat sa testez cu prima ocazie. Am citit pe un site, la descriere, ca soluția nu trebuie depozitată în recipiente închise. Mi se pare ceva de neconceput sa las o solutie coroziva intr-un recipient deschis sau chiar si intr-o sticla cu dopul neinchis etans. In cazul in care folositi aceasta solutie, cum o pastrati inainte si dupa folosire? Multumesc. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 zvonacfirst.Aici detalii şi explicaţii: https://chemistry.stackexchange.com/questions/6348/does-sodium-persulfate-evaporate-at-room-temperature Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Multumesc @BRANCA dar ma lasa tot in ceata. Sa pastrez solutia la rece la temperatura de sub 8 grade este greu de realizat. Daca solutia se descompune generand gaze si, implicit, creaza presiune in recipient... este o problema. Ca sa las recipientul sa respire... tot problema. De aceea voiam sa stiu cum procedeaza cei care folosesc solutie de persulfat de sodiu. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 zvonacfirst.Dacă n-o poţi pune la rece ţine-o într-un recipient cu gaură de aerisire.De ex dă o gaură în capacul de la o sticlă de plastic.Garantat prin gaura aia nu se evaporă mult.Altfel,cum zic ăştia,se poate umfla sticla. Şi încă ceva...Ai văzut că soluţia n-are viaţă lungă,dacă stă la cald! Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 De citit am citit si eu. Voiam sa aflu ceva din experienta celor care folosesc solutia asta. Nu am cum sa pun sticle cu substante corozive in frigider. Ar fi ultimul loc pe care l-as putea invada. Sotia ar dezgropa securea razboiului. Sa las o sticla cu o gaura in capac... nici nu vreau sa ma gandesc. Nu as dormi noaptea de grija, as visa-o rasturnata. Daca este o treaba cu asa riscuri greu de controlat, prefer sa renunt la idee si raman la clorura ferica. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Înfigi un ac de seringă, eventual puțin mai gros. Vaporii pot ieși dar lichidul nu trece, doar sa ai grija sa nu se înfunde acul cind îl treci prin capac. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Vaporii nu sunt corozivi? Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 10, 2023 Partajează Postat Iulie 10, 2023 La 22.06.2023 la 11:25, grosu99 a spus: Unii folosesc peroxid de ...puii mei pentru controlul "arderii ". N-am incercat Probabil ca despre solutia asta ai auzit: perhidrol, otet si sare. Este descrisa in acest filmulet. Tipul a scris pe sticla Vineger dar sigur este vorba despre Vinegar, adica otet normal de 12 grade alcoolice. Posibil ca si acidul acetic pur sa poata fi folosit. Toate componentele se gasesc fara probleme. M-a uimit dotarea cu care lucreaza, presa pentru transfer termic (desi transferul nu i-a iesit extraordinar) si agitator. Foarte interesant filmuletul. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 10, 2023 Partajează Postat Iulie 10, 2023 Decapare f lentă... https://tinkerman.cat/post/pcb-etching-at-home-using-vinegar/ Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 10, 2023 Partajează Postat Iulie 10, 2023 @BRANCA Te referi la corodare? Da, se pare ca este un proces foarte lent dar poate fi mai rapid daca solutia de corodare este incalzita. Corodarea mai domoala poate fi considerata un avantaj daca ne gandim ca un proces rapid poate fi mai lesne scapat de sub control. Metoda poate deveni aplicabila tinand cont de accesibilitatea la substantele utilizate. Pastrarea oricareia dintre componente nu comporta riscuri iar neutralizarea solutiei cu bicarbonat de sodiu este simpla. Link spre comentariu
PacMan Postat Iulie 30, 2023 Partajează Postat Iulie 30, 2023 Oțetul alimentar are 9 grade, dacă este 100% se numește acid acetic. Cealaltă soluție este apă oxigenata. Interesantă și practică varianta de corodare, soluțiile sunt ieftine și se găsesc peste tot. Cât despre agitator, se poate utiliza motorul care rotește farfuria la cuptorul de microunde și o cama. Cât despre presa termică, același rezultat se obține cu un fier de călcat modele vechi și ieftine, fără gauri pentru abur. Link spre comentariu
M.Adrian Postat August 5, 2023 Autor Partajează Postat August 5, 2023 Stiu ca e putin offtopic dar foloseste cineva laminator de documente pentru transfer toner? Am mai vazut tutoriale dar nu prea se specifica daca a fost modificat laminatorul sau nu. Am vazut unul la altex care specifica grosimea maxima de 0.8mm pentru documente dar un pcb uzual are 1.6. Pot sa-l fortez asa sau trebuie neaparat modificat? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum